astropedia.gr

Μεγάλη αρκάνα: Οι δώδεκα οίκοι της Ταρώ

Μεγάλη αρκάνα: Οι δώδεκα οίκοι της Ταρώ
Στα περισσότερα εγχειρίδια ή και πλήρη βιβλία Ταρώ, θα συναντήσουμε το στρώσιμο των δώδεκα οίκων. Οι αναλυτές του 19ου αιώνα χρησιμοποιούσαν και την Μικρή Αρκάνα, όμως, τα μπερδέματα ήταν μεγαλύτερα από τις όποιες προβλέψεις έπαιρναν και έτσι εγκατέλειψαν την Μικρή Αρκάνα στις αρχές του 20ου αιώνα. Χρησιμοποιείται για όλα τα θέματα του Ενδιαφερόμενου και η πρόβλεψη μπορεί να φτάσει σε μεγάλο χρονικό διάστημα (συνήθως το καθορίζουμε εμείς, όχι μικρότερο των 5 ετών).

Αν και υπάρχουν πολλές ομοιότητες με το αστρολογικό ωροσκόπιο, οι Δώδεκα Οίκοι δεν πρέπει να συγχέονται με τους αντίστοιχους αστρολογικούς. Από όλους αυτούς ξεχωρίζουμε τέσσερις «δυνατούς» (10ος, 1ος , 7ος, 4ος ). Αυτούς τους τέσσερις οίκους τους ονομάζουμε «γωνιακούς» ή «ακραίους». Υπάρχουν τρεις ευμενείς (2ος, 5ος, 11ος), τρεις δυσμενείς (6ος, 8ος, 12ος) και δύο ουδέτεροι (3ος – 9ος ). Η φορά της αρίθμησης είναι ανάποδη από τη φορά της κίνησης των δεικτών του ρολογιού.

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων Ταρώ δεν περιορίζονται στις ερμηνείες των «παραδοσιακών οίκων», αλλά δίνουν και κάποιες δικές τους «αυθαίρετες» ερμηνείες. Δεν είναι καθόλου λάθος αυτό, αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος που προτείνουμε στον κάθε Αναλυτή ν’ αφήσει ελεύθερη την φαντασία του και τη διαίσθησή του να δουλέψει, χωρίς να δεσμεύεται ή να συγχύζεται αν οι τυχόν ερμηνείες αλλάζουν από ερώτηση σε ερώτηση.

Κάποιοι άλλοι Αναλυτές δέχονται και την ύπαρξη μιας 13ης κάρτας στο κέντρο, που επιλέγεται τυχαία από τον Ενδιαφερόμενο διαλέγοντας έναν αριθμό (από 1 – 10). Παραδοσιακά θεωρείται ότι συμβολίζει τη θέληση του Συμβουλευόμενου ώστε να κάνειο τις δικές του παρεμβάσεις στην πορεία της ζωής του. Στο στρώσιμο που προτείνουμε, την χρησιμοποιούμε κι εμείς.

Τάκη Τσαρόπουλου από το βιβλίο Μικρός Συνοπτικός Άτλαντας των Ταρώ
Εκδόσεις "ΚΡΙΟΣ"
 

Το στρώσιμο
Ανακατεύουμε καλά τις κάρτες, κόβουμε με το αριστερό χέρι δυο φορές δημιουργώντας έτσι 3 πακετάκια, παίρνουμε το μεσαίο πρώτο και τα άλλα δυο, με όποια σειρά θέλουμε. Στρώνουμε απευθείας, με τη σειρά που δείχνει το σχεδιάγραμμα. Το στρώσιμο των 12 Οίκων χρησιμοποιείται για όλα τα θέματα του ενδιαφερόμενου και η πρόβλεψη μπορεί να φτάσει σε μεγάλο χρονικό διάστημα (το καθορίζουμε εμείς, από 14 έως 48 μήνες). Αν και υπάρχουν πολλές ομοιότητες με το αστρολογικό ωροσκόπιο, οι 12 Οίκοι δεν πρέπει να συγχέονται με τους αντίστοιχους αστρολογικούς.

Προσοχή: Μια δυσμενής κάρτα μειώνει την ευμένεια ενός Οίκου, ενώ ένας ευμενής Οίκος με την σειρά του μειώνει τη δυσμένεια μίας κάρτας.
 
Ερμηνεία Οίκων

1ος Οίκος: Οι πρωτοβουλίες και η προσωπικότητα του/της Συμβουλευόμενου/ης, σημαντικά γεγονότα του χθες που επηρεάζουν το σήμερα.

2ος  Οίκος: Υλικά αγαθά, χρήματα, έσοδα και έξοδα, μεγάλες αγορές και πωλήσεις και γενικά η οικονομική κατάσταση του/της Συμβουλευόμενου/ης.

3ος Οίκος: Το κοντινό περιβάλλον. Αδέλφια, συγγενείς, γείτονες. Μικρά ταξίδια, μέσες σπουδές, και η ικανότητα του/της Συμβουλευόμενου/ης για δημόσιες σχέσεις.

4ος Οίκος: Η πατρικής οικογένεια (πατέρας για γυναίκα, μητέρας για άνδρα). Ακίνητα, πατρογονικό σπίτι, πατρική κληρονομιά. Χρήματα που προέρχονται από συγγραφή εργασία ή δωρεές που μπορεί να έρχονται από το εξωτερικό.

5ος Οίκος: Οι έρωτες, τα φλερτ, οι περιπέτειες. Οι δημιουργίες, τα παιδιά, γενικά αυτά που αγαπά ο/η Συμβουλευόμενος/η.

6ος Οίκος: Η καθημερινότητα. Η υγεία, η διατροφή, η δίαιτα, μικροατυχήματα και μικρές αρρώστιες, η δουλειά, η αφοσίωση.

7ος Οίκος: Σύζυγος, γάμος, διαζύγιο, φήμη, μακροχρόνιοι έρωτες, γενικά αυτά που ο/η Συμβουλευόμενος/η δίνει στους άλλους.

8ος Οίκος: Μεταφυσική, θάνατος, μαγεία, σεξουαλική ικανότητα, κληρονομιές από συνεταίρους, μεγάλοι συνεταιρισμοί, επενδυτικά κεφάλαια.

9ος Οίκος: Το εξωτερικό, μηνύματα από πολύ μακριά, μακρινά ταξίδια, εργασία, η παραμονή στα ξένα. Δίκες, δικαστήρια, απονομή δικαιοσύνης. Τα μεγάλα ιδανικά. Η διδασκαλία, ανώτατη μόρφωση ή άλλες πνευματικές ικανότητες.

10ος Οίκος: Καριέρα, διάκριση, κοινωνική καταξίωση. Προκοπή, εξύψωση, μοίρα, ωριμότητα και δραστηριότητα.

11ος Οίκος: Οι σχέσεις με τους άλλους. Οι φίλοι, σύλλογοι και σωματεία, η δημοσιότητα, η πολιτική, η προσκόλληση σε προσωπικότητες με κύρος και εξουσία, οι ελπίδες και οι προσδοκίες.

12ος Οίκος: Οι δοκιμασίες και τα βάσανα. Οι εγκλεισμοί, νοσοκομεία, φυλακή, ψυχιατρείο. Εγκλήματα. Κρυφοί ή παράνομοι έρωτες σε μακροχρόνια δράση.

13η Κάρτα: Η δύναμη του/της Συμβουλευόμενου/ης ν’ αλλάξει ή να κάνει τις δικές του/της παρεμβάσεις στην πορεία της ζωής.

Παράδειγμα: Μια γυναίκα Παρθένος (κάρτα Ερημίτης) ρωτά: «Πως θα είναι η ζωή μου τον επόμενο ενάμιση χρόνο; » Οι κάρτες που «πέφτουν» είναι οι εξής:

1. Ο Κρεμασμένος
2. Οι Εραστές
3. Η Δύναμη
4. Η Σελήνη
5. Ο Διάβολος
6. Η Αυτοκράτειρα
7. Ο Αυτοκράτορας
8. Η Εγκράτεια - Σωφροσύνη
9. Ο Θάνατος
10. Ο Ήλιος
11. Η Ιέρεια
12. Το Αστέρι
13. Ο Κόσμος

Ας εξετάσουμε τώρα τη σημασία των καρτών βήμα προς βήμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το στρώσιμο και η απάντηση που θα δοθεί, αφορά διάστημα ενάμιση έτους.

Η κάρτα του Κρεμασμένου στον πρώτο οίκο υποδηλώνει ότι μέχρι τώρα η Συμβουλευόμενη έκανε πολλές θυσίες για τους άλλους κι ότι υπάρχει ακόμα μια δοκιμασία που πρέπει να ξεπεράσει. Η κάρτα στον έβδομο οίκο θα καθορίσει το είδος της. Στην περίπτωσή μας, που έχουμε τον Αυτοκράτορα, η δοκιμασία της θα είναι στο να κάνει μια ακόμη μεγαλύτερη θυσία για τον σύντροφο ή τον σύζυγό της.

Οι Εραστές στον δεύτερο οίκο προειδοποιούν ότι τα οικονομικά της δεν θα είναι τόσο ανθηρά. Οι αγορές που τυχόν θα γίνουν, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τον προϋπολογισμό των εσόδων  της.

Η Δύναμη στον τρίτο οίκο σημαίνει ότι οι σχέσεις που θα δομήσει στο περιβάλλον της θα είναι ομαλές, Ακόμα κι αν δημιουργηθούν κάποιες έριδες, θα εξομαλυνθούν γρήγορα, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν κάποια μικρά ταξίδια που θα της αφήσουν μια ευχάριστη γεύση.

Αντίθετα, η κατάσταση με την πατρική οικογένεια, που αντιπροσωπεύεται από την κάρτα της Σελήνης στον τέταρτο οίκο, δεν θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, ενώ παράλληλα η κάρτα προμηνεύει ότι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για πώληση ή αγορά ακινήτων.

Ο Δίαβολος στον πέμπτο οίκο υπονοεί ότι ένας νέος έρωτας, με πάθος, θα έρθει στο προσκήνιο, ενώ για να ολοκληρωθούν οι στόχοι της θα χρειαστεί να περάσει μια περίοδο έντασης και εκνευρισμού.

Η Αυτοκράτειρα, που βρίσκεται στον έκτο οίκο, μας υποδηλώνει ότι η δουλειά και η υγεία της Συμβουλευόμενης βρίσκονται στα χέρια της ίδιας. Σε περίπτωση υπέρβασης κυρίας, μπορούμε να την συμβουλεύσουμε ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για να αρχίσει την προσπάθεια κάποιας απώλειας βάρους.

Ο Αυτοκράτορας στον έβδομο οίκο υπονοεί ότι ο γάμος της αυτή την περίοδο ή η σχέση της περνά στην επικυριαρχία του συντρόφου της. Μπορεί ακόμα να προμαντεύει τη γνωριμία της με διάσημο πρόσωπο.

Η Εγκράτεια στον όγδοο οίκο μας λέει ότι είναι μια περίοδος όπου πρέπει να υπάρξει μεγάλη σύνεση στα σεξουαλικά θέματα ή στην τοποθέτηση κεφαλαίων. Η ύπαρξη αυτής της τόσο πνευματικής κάρτας σ’ αυτόν τον οίκο μας λέει ακόμα ότι είναι καιρός ν’ ασχοληθεί ή Ενδιαφερόμενη και με τη μεταφυσική.

Ο Θάνατος στον ένατο οίκο υπονοεί το τέλος ενός ταξιδιού ή μιας δικαστικής υπόθεσης με όχι ευχάριστη κατάληξη, αλλά και το τελείωμα εσωτεριστικής διδασκαλίας με μεγάλη επιτυχία.

Ο Ήλιος στον δέκατο οίκο υποδηλώνει ότι η καριέρα της θα σημειώσει σημαντική άνοδο που μπορεί να επεκταθεί και στον κοινωνικό τομέα. Αν ασχολείται με την πολιτική, υπάρχει η πιθανότητα να λάμψει πραγματικά.

Η Ιέρεια στον ενδέκατο οίκο υποδηλώνει ότι κάποια φίλη της θα παίξει σημαντικό ρόλο, είτε θετικό είτε αρνητικό, ως προς τη δημοτικότητά της και ακόμα μπορεί να την βοηθήσει να πραγματοποιήσει κάποιες ελπίδες και όνειρά της.

Το Αστέρι στον δωδέκατο οίκο προμαντεύει ότι αυτή η περίοδος θα ευνοήσει κάποιος κρυφό έρωτα κι ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από σοβαρές αρρώστιες ή εγκληματικές ενέργειες.

Τέλος, ο Κόσμος στο κέντρο του κύκλου δείχνει ότι και η μοίρα και η ίδια η Συμβουλευόμενη θα δουλέψουν με τον καλύτερο τρόπο υπέρ των στόχων της για την περίοδο του ενάμισι χρόνου που ρώτησε.Εγγραφή στο Newsletter

Ημερομηνία και ώρα γέννησης

/
/
-
: