astropedia.gr

Το σύστημα της Ινδικής Αστρολογίας

Το σύστημα της Ινδικής Αστρολογίας
Η Ινδική Αστρολογία είναι μια αρχαία επιστήμη που βασίζεται στη γνώση που έχει αποκτηθεί από τα αρχαίους Ινδούς σοφούς και την μελέτη των πλανητικών επιρροών. Είχε εξελιχθεί πολύ πριν οι δυτικοί αστρονόμοι και αστρολόγοι γεννηθούν.

Οι ρίζες της ξεκινάνε από τις Βέδες, τις ιερές Γραφές των Ινδών που χρονολογούνται από το 1500 π.Χ. Καμία άλλη επιστήμη δεν μπορεί να είναι πιο ενδιαφέρουσα, διδακτική και χρήσιμη στην ανθρωπότητα στη συμβολή στην ηθική και υλική πρόοδο όσο η Ινδική Αστρολογία. Η Ινδική Αστρολογία ασχολείται με την πρόβλεψη του μέλλοντος των ανθρώπων, των εθνών και άλλων γεγονότων με βάση την κίνηση των πλανητών.

Στα  Σανσκριτικά είναι γνωστή ως Jyotish και προέρχεται από τις λέξεις Jyoti που σημαίνει Φως και Ιsh που σημαίνει Θεός. Η έννοια της φράσης είναι λοιπόν ''Ο Κύριος του Φωτός''. Η Ινδική Αστρολογία συνεπώς είναι μια γνώση του θεϊκού φωτός που διώχνει την άγνοια, σκοπός της είναι να προσφέρει στην ανθρωπότητα τα μέσα για να καταλάβει το ρόλο και την έκφραση του Κάρμα στη μεμονωμένη και συλλογική ζωή και ερμηνεύει το πώς διαγράφεται το μέλλον του ατόμου σε συνάρτηση με το Κάρμα από προηγούμενες ζωές ή το Κάρμα της τωρινής του γέννησης που φαίνεται από την πλανητική διάταξη τη στιγμή της γέννησης.

Στο Ινδικό σύστημα οι γενικές προβλέψεις γίνονται με το σύστημα Σαγιάνα και βασίζονται στο ηλιακό ζώδιο το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με την ημερομηνία της γέννησης σε αντίθεση με το σεληνιακό ζώδιο που δε μπορεί να καθοριστεί μόνο με την ημερομηνία γέννησης αλλά χρειάζονται περισσότεροι υπολογισμοί. Το Ινδικό αστρολογικό σύστημα χρησιμοποιεί γενικά σύνθετους και περίπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς.

Το Λάγκνα (το αστέρι της γέννησης), το Μουχούρταμ (ο ευνοϊκός δηλαδή χρόνος για να γίνει μια σημαντική δραστηριότητα) και διάφορες άλλες παράμετροι σχετικά με κάθε άτομο καθορίζονται με την επεξεργασία του ωροσκοπίου για τη συγκεκριμένη ημερομηνία και τον τόπο γέννησης. Υπάρχουν επίσης εξιδικευμένοι κλάδοι της Ινδικής Αστρολογίας που εξετάζουν για παράδειγμα τον γάμο μεταξύ δύο ανθρώπων και αν αυτός μπορεί να είναι ευνοϊκός. Τα συστήματα και τα υποσυστήματα της Ινδικής Αστρολογίας είναι βασισμένα σε πολυσύνθετους υπολογισμούς που βγαίνουν από την ημέρα και την ώρα της γέννησης.

Οι προβλέψεις που γίνονται με βάση το Ινδικό σύστημα είναι πολύ ακριβείς και συγκεκριμένες, πολύ πιο συγκεκριμένες σε σχέση με αυτές του δυτικού συστήματος το οποίο είναι περισσότερο ψυχαναλυτικό.Οι υπολογισμοί της Ινδικής Αστρολογίας (Βεδική Αστρολογία) στηρίζονται κυρίως στον αστρικό ζωδιακό κύκλο ο οποίος είναι διαφορετικός από τον τροπικό ζωδιακό που χρησιμοποιείται στη δυτική αστρολογία. Ο τροπικός ζωδιακός χρησιμοποιείται στην Ινδική Αστρολογία μόνο για τον υπολογισμό του Λάγκνα (του Ωροσκόπου σύμφωνα με τη δυτική ορολογία) αλλά και πάλι το αποτέλεσμα θα μετατραπεί σε αστρικό Λάγκνα.

  • Η Ινδική Αστρολογία έχει τρεις κλάδους: 1. Σιδάντα 2. Σαμχίτα 3. Χόρα
  • Η Σιδάντα ασχολείται με την αστρονομική μελέτη των ουράνιων σωμάτων.
  • Η Σαμχίτα εξετάζει εγκόσμια φαινόμενα όπως σεισμοί, πλημμύρες, ηφαιστειακές εκρήξεις, βροχοπτώσεις, οικονομικές καταστάσεις, καιρικές συνθήκες κ.α.
  • Η Χόρα εξετάζει την πρόβλεψη του κατάλληλου συγχρονισμού των διάφορων γεγονότων μέσα σε μια μέρα ή μέσα σε μια μεγαλύτερη περίοδο χρόνου.

Η Ινδική Αστρολογία επίσης εξετάζει τις 27 Ναχσάστρας ή αλλιώς τις 27 κατοικίες της Σελήνης, ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για να προβλεφθούν οι ευνοϊκές στιγμές στο χρόνο της ημέρας ή του μήνα για κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς επίσης και για να παρέχει τη διορατικότητα στα κίνητρα και στις επιρροές από ανθρώπους ή καταστάσεις. Χρησιμοποιεί για τις προβλέψεις της τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους 5 σημαντικούς πλανήτες, Άρη, Δία, Κρόνο, Αφροδίτη και Ερμή καθώς επίσης και τα δύο κομβικά σημεία της Σελήνης, τον Ράχου και τον Κέτου, δηλαδή το Βόρειο και Νότιο Δεσμό της Σελήνης.

Οι εξωτερικοί πλανήτες (Πλούτωνας, Ποσειδώνας και Ουρανός) που έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα δε χρησιμοποιούνται από την ινδική αστρολογία.

Στην Ινδική Αστρολογία δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στη Σελήνη δεδομένου ότι είναι το κοντινότερο σώμα στη Γη και γι’ αυτό ασκεί μεγάλη επιρροή. Η γέμιση και το άδειασμα του φεγγαριού προκαλεί τους κύκλους των θαλασσών, των φυτών και των ζώων όπως επίσης και των ανθρώπων.  Η θέση της Σελήνης στον χάρτη γέννησης κάποιου ονομάζεται Ράσι  και αυτό μαζί με τη Ναχσάστρα χρησιμοποιείται για τις προβλέψεις.

Οι ινδικές τεχνικές αστρολογίας χρησιμοποιούνται κατά πολύ στην Ινδία για την πρόβλεψη της γέννησης, του γάμου, τη σταδιοδρομία, τους πόρους χρηματοδότησης, τις ασθένειες ακόμη και για τον θάνατο των ανθρώπων. Χρησιμοποιείται επίσης στην εγκόσμια ανάλυση για την πρόβλεψη του μέλλοντος των κρατών και για τις φυσικές καταστροφές. Η Βεδική Αστρολογία εξετάζει τα φυσικότερα θέματα και δεν χρησιμοποιείται για να βρούμε τους τυχερούς αριθμούς για μια λαχειοφόρο αγορά ή για να κερδίσει κάποιος το Λόττο.