astropedia.gr

Γενέθλιος χάρτης και επιλογή επαγγέλματος

Γενέθλιος χάρτης και επιλογή επαγγέλματος
Το να καθοριστεί το κατάλληλο επάγγελμα και οι επαγγελματικές δεξιότητες κάποιου είναι ένας δύσκολος στόχος όχι μόνο στη ζωή, αλλά και στην αστρολογία. Μας έχουν δοθεί από παλιούς αστρολόγους μερικές κατευθυντήριες αρχές και τεχνικές που δίνουν έμφαση σε μερικά σημαντικά ζητήματα για αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει μια τέλεια μέθοδος ή μια μαγική φόρμουλα για να δώσει τη σωστή απάντηση σε όλες ή σχεδόν όλες τις περιπτώσεις. Προκειμένου να απαντήσουμε σε ερωτήσεις σχετικές με την επαγγελματική κατεύθυνση που είναι καλό να πάρει ένα άτομο πρέπει να έχουμε σίγουρα κατανοήσει ολόκληρο τον χάρτη του ατόμου και πρέπει να αναλύσουμε πολλά αστρολογικά σύμβολα.

Στην παραδοσιακή αστρολογία, προκειμένου να καθοριστούν ο πλανήτης ή οι πλανήτες που είναι σημαντικότεροι για τη σταδιοδρομία, οι αστρολόγοι χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές αρκετά παρόμοιες η μια με την άλλη. Γενικά, ο πλανήτης που επιλεγόταν ως ο πιο σημαντικός για το επάγγελμα ήταν ανάμεσα στον Ερμή, την Αφροδίτη και τον Άρη ανάλογα με τη θέση τους στους οίκους, τις όψεις που δέχονταν από τον Ήλιο και τη Σελήνη και την ισχύ που έπαιρναν από το ζώδιο στο οποίο βρίσκονταν.

Ο Πτολεμαίος στο τέταρτο βιβλίο της Τετραβίβλου του χρησιμοποιούσε τον πλανήτη που ήταν στο δέκατο ζώδιο από τον ωροσκόπο ή αυτόν που ανέτειλε πριν από τον Ήλιο αλλά βρισκόταν μέχρι και 12 μοίρες μακριά από αυτόν ώστε να μπορεί δηλαδή να είναι ορατός. Εάν υπήρχαν περισσότεροι πλανήτες σε αυτήν την κατάσταση επέλεγε τον πλανήτη που έκανε όψη με τη Σελήνη ή αυτόν που είχε περισσότερο δύναμη λόγω ζωδιακής θέσης. Εάν δεν υπήρχε κανένας πλανήτης στο δέκατο ζώδιο από τον ωροσκόπο ή πριν από τον Ήλιο χρησιμοποιούσε  τον κυβερνήτη του 10ου οίκου.

Ο Παύλος Αλεξανδρινός στα Εισαγωγικά του Θέματα επέλεγε ως τον πλανήτη της σταδιοδρομίας με κριτήριο τους οίκους. Ο 10ος οίκος ήταν γι’ αυτόν η καλύτερη τοποθέτηση, κατόπιν έρχονταν οι άλλοι γωνιακοί οίκοι, κατόπιν οι διάδοχοι οίκοι και τέλος οι κατιόντες. Ο Αβραάμ Ιμπν Εζρα και ο Μπονάτι παρουσιάζουν ένα σύστημα με κυβερνήτες στο οποίο κάθε κυβερνήτης της τριπλότητας ενός οίκου συμβολίζει και κυβερνά διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τον κάθε οίκο. Σε σχέση με τον 10ο οίκο που έχει να κάνει με την εργασία και την καριέρα υποστήριζαν ότι ο τρίτος κυβερνήτης του οίκου αυτού έδειχνε το επάγγελμα και ο δεύτερος κυβερνήτης της τριπλότητας αυτής έδειχνε την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκε το άτομο.

Ο Φίρμικος Ματέρνος στο 8ο Βιβλίο Μάθησης έγραφε ότι ο πλανήτης που καθορίζει το επάγγελμα πρέπει να επιλεχτεί μεταξύ του Ερμή, της Αφροδίτης ή του Άρη. Πρώτα ψάχνουμε τον πλανήτη που τοποθετείται στο Μεσουράνημα ή που κάνει κάποια όψη με αυτό. Έγραφε ότι εάν ο Άρης είναι ο πλανήτης που καθορίζει το επάγγελμα και είναι καλά τοποθετημένος τότε δηλώνει επάγγελμα που σχετίζεται με  όπλα, ηγεσία, φήμη και ευγενείς δεξιότητες ή που συνδέεται με τον σίδηρο και την πυρκαγιά. Εάν η Αφροδίτη είναι ο πλανήτης και είναι καλά τοποθετημένη το επάγγελμα δηλώνει μεγάλη φήμη, ευχαρίστηση, αγάπη, ομορφιά και ότι το άτομο θα πετυχαίνει πάντα αυτό που επιθυμεί. Εάν ο Ερμής είναι ο πλανήτης και είναι καλά τοποθετημένος τότε δείχνει επάγγελμα που σχετίζεται με  τους ομιλητές, τους βασιλικούς φύλακες οικονομικών αρχείων, τους δικαστές, τους εφευρέτες και τις μεταφράσεις.

Κάτι διαφορετικό από τις παραπάνω παρόμοιες απόψεις προέρχεται από τον Μισέλ Γκωγκελέν, αστρολόγο-στατιστικό που έγραψε τις ‘Κοσμικές Επιδράσεις στην Ανθρώπινη Συμπεριφορά’. (Cosmic Influences on Human Behavior) Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των στατιστικών μελετών του για τη σχέση μεταξύ αστρολογίας και επαγγέλματος. Το συμπέρασμα του ήταν ότι τα σημεία που είναι σημαντικά για το επάγγελμά μας στον γενέθλιο χάρτη βρίσκονται πριν από τον Ωροσκόπο και το Μεσουράνημα, δηλαδή στον 12ο και στον 9ο οίκο και όχι στον 1ο και 10ο οίκο όπως θεωρείται στις μέρες μας από την παραδοσιακή αστρολογία. Στατιστικές μελέτες που δείχνουν τη σχέση μεταξύ των πλανητών και του επαγγέλματος σύμφωνα με τις έρευνες του Γκωγκελέν συμπεριλαμβάνουν τα παρακάτω:
 • Η Σελήνη είναι χαρακτηριστική για τους συγγραφείς και τους πολιτικούς και όχι για τους στρατιώτες και τους πρωτοπόρους.
 • Ο Δίας είναι χαρακτηριστικός για τους πολιτικούς, τους ηθοποιούς, τους δημοσιογράφους, τους στρατιώτες και όχι για τους επιστήμονες και τους γιατρούς.
 • Ο Άρης είναι χαρακτηριστικός για τους στρατιώτες, τους πρωτοπόρους, τους  επιχειρησιακά ανώτερους υπάλληλους και τους γιατρούς και όχι για τους μουσικούς, τους ζωγράφους ή τους συγγραφείς.
 • Ο Κρόνος είναι χαρακτηριστικός για τους γιατρούς και τους επιστήμονες και όχι για τους ηθοποιούς, τους δημοσιογράφους, τους ζωγράφους και τους συγγραφείς.

Οι πλανήτες παίζουν σημαντικό ρόλο στο να καθορίσουμε το επάγγελμα που είναι καλό να ακολουθήσει κάποιος στη ζωή του μιας και καταδεικνύουν ικανότητες που έχει το άτομο και που μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες και στην καριέρα του. Οι συγκεκριμένοι πλανήτες (δείκτες) που θα πρέπει να αναλυθούν είναι: ο πλανήτης που κυβερνά το επάγγελμα, ο πλανήτης ή οι πλανήτες που βρίσκονται στον 10ο οίκο, πλανήτες που βρίσκονται κοντά στο Μεσουράνημα και ο κυβερνήτης του 10ου οίκου.

Ας δούμε πρώτα με τι συνδέεται κάθε πλανήτης
της παραδοσιακής αστρολογίας

 
 • Ήλιος: αξιοπρεπείς άνθρωποι, ηγεσία, διοικητής, προϊστάμενος. 
 • Σελήνη: δημόσια επιτυχία, συγγραφέας, πολιτικός, διερμηνέας (ερμηνευτής ονείρων), μάγος, παράλογο μυαλό, δειλία, ηλιθιότητα, εργασίες που συνδέονται με το νερό.
 • Ερμής: επιστήμονας, γραφέας, μαθηματικός, έμπορος, λογιστής, δάσκαλος, ομιλητής, αστρολόγος, αστρονόμος, συγγραφέας, επιχειρησιακό άτομο, τραπεζίτης,  οικονομικός διευθυντής.
 • Αφροδίτη: ηθοποιός, μουσικός, ποιητής, χορευτής, ζωγράφος, μόδα.
 • Άρης: στρατιώτης, μαχητής, αθλητής, επιχειρησιακός ανώτερος υπάλληλος, γιατρός, διοικητής, ληστής, όπλα, δολοφόνος ζώων, άνθρωποι που εργάζονται με το σίδηρο και την πυρκαγιά, χειρουργοί, μηχανικοί. 
 • Δίας: δικαστής, δικηγόρος, ιερέας, φιλόσοφος, δάσκαλος, διοικητής, επιχειρησιακό άτομο, πολιτικός.
 • Κρόνος: επιστήμονας, γιατρός, εισπράκτορας φόρων, κατώτερη εργασία, εργάτης.
Οι λεγόμενοι δείκτες που αναφερθήκαν παραπάνω έχει σημασία σε ποιόν τομέα του χάρτη βρίσκονται γιατί από εκεί αντλούμε περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το επάγγελμα και με τον τρόπο που αυτό θα εξασκηθεί. Σίγουρα λοιπόν στην ανάλυσή μας θα λάβουμε υπόψη τον Ήλιο αλλά και τους δείκτες του επαγγέλματος και σε ποιόν οίκο του χάρτη είναι τοποθετημένοι. Ο 10ος οίκος είναι ο πιο σημαντικός γιατί αυτός ελέγχει το επάγγελμα και την καριέρα. 

Ας δούμε όμως τι ενδείξεις παίρνουμε
από τον κάθε ένα από τους 12 οίκους


 • Ο 1ος οίκος δείχνει  επάγγελμα που είναι πολύ σημαντικό για το άτομο και το οποίο θα καταναλώνει πολύ από τον χρόνο του. Επίσης μπορεί να δείχνει επάγγελμα που σχετίζεται με την εμφάνιση ή με το σώμα.
 • Ο 2ος  οίκος δείχνει επάγγελμα σχετικό με τα χρήματα, τον πλούτο, με κτήματα, τράπεζες, ανταλλαγή αποθεμάτων, αγορά χρημάτων, επιχείρηση, ή κινητή κατοχή.
 • Ο 3ος οίκος δείχνει επάγγελμα σχετικά με μέσα μαζικής ενημέρωσης, εφημερίδες, τηλεόραση, εκπαιδευτικό σύστημα, γλώσσα, λογοτεχνία, συμβάσεις, επικοινωνία, μηνύματα, επιστολές, φήμες, τηλέφωνα, ταχυδρομική υπηρεσία, σύντομα ταξίδια, ταξιδιώτες, σύστημα μετακίνησης. 
 • Ο 4ος οίκος δείχνει επάγγελμα σχετικό με το έδαφος, καλλιέργεια, γεωργία, κάθε επάγγελμα για τη φροντίδα του εδάφους, μεταλλεία, ιδιοκτησία, κτήρια, δομή, αγορά ιδιοκτησίας, παράδοση, ιστορία, γονείς, κληρονομιά από τους γονείς, καταγωγή και επαγγέλματα που σχετίζονται με τάφους.
 •  Ο 5ος οίκος δείχνει επάγγελμα σχετικό με  χαρά, ευχαρίστηση, διακοπές, δημιουργικότητα, πολυτελή πράγματα, δώρα, γιορτές, βιομηχανία ελεύθερου χρόνου, αναψυχή, μπαρ, δημόσια πάρκα, αθλητισμός, παιχνίδια, κερδοσκοπία, λαχειοφόρος αγορά, τέχνη, χορός, μουσική, θέατρο, αγάπη, ειδύλλιο, προκατασκευή, παιδιά.
 • Ο 6ος οίκος δείχνει επάγγελμα σχετικό με την ιατρική, με δραστηριότητα σχετική με ασθένεια, οδοντίατροι, γιατροί, νοσοκόμες, βιομηχανία υγείας, υπαλληλική εργασία, σκληρή εργασία ή εργασία με μικρά ζώα.
 • Ο 7ος οίκος δείχνει επάγγελμα σχετικό με τις συνεργασίες, ενώσεις, συμμαχίες, συμφωνίες, με τον γάμο, τις δίκες και τους εχθρούς.
 • Ο 8ος οίκος δείχνει επάγγελμα σχετικό με τα χρήματα των άλλων, φορολογικά κληρονομιές, ασφαλιστικά χρήματα, διαθήκες, ή επάγγελμα που σχετίζεται με θάνατο και ατυχήματα.
 • Ο 9ος οίκος δείχνει  επάγγελμα σχετικό με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με  πανεπιστήμια, κολλέγια, δημόσια διοίκηση, δείχνει δικηγόρους, σύμβουλους, αλλοδαπούς, επαγγέλματα που σχετίζονται με φιλοσοφία, θρησκεία, αρχές, θεωρίες, αποκάλυψη, όνειρα, οράματα, μαντεία, αστρολογία, μακρινά ταξίδια, αερογραμμές. 

 • Ο 10ος οίκος δείχνει τη δημόσια δραστηριότητα, τη φήμη, την επιτυχία, τη δύναμη και τη δόξα. Οι διοικητές, η αστυνομία, τα δικαστήρια, οι δικαστές συμβολίζονται από αυτόν τον οίκο.
 • Ο 11ος οίκος δείχνει  επάγγελμα σχετικό με τις ομάδες που μοιράζονται έναν στόχο, πολιτικές ιδέες, νομαρχιακό συμβούλιο, το Κοινοβούλιο, υποστηρικτές, φίλοι, ευεργέτες.
 • Ο 12ος οίκος δείχνει επάγγελμα σχετικό με τη μυστική δραστηριότητα, με  απόκρυφες ομάδες, με αδυναμία, με ένδεια με ντροπή, με νοσοκομεία, άσυλα, άστεγους ανθρώπους.Εγγραφή στο Newsletter

Ημερομηνία και ώρα γέννησης

/
/
-
: