astropedia.gr

Αστρολεξικό: αρχές Αστρολογίας!

Αστρολεξικό: αρχές Αστρολογίας!
Οι πλανήτες και τα αστέρια πάντα προκαλούσαν δέος στους ανθρώπους. Πολλοί πολιτισμοί και κουλτούρες κοίταξαν ψηλά και εκεί είδαν το Θείο και μέσα από τον κοσμικό χορό των αστεριών οι άνθρωποι κατάφεραν να βγάλουν νόημα για το τι γίνεται εδώ κάτω χαμηλά, σε μας. Έτσι έφτασαν στο Ερμητικό αξίωμα: Όπως πάνω έτσι και κάτω και μέσω αυτού αναπτύχθηκε ο νόμος των αντιστοιχιών και της αναλογίας. Η Αστρολογία είναι πρώτον η μελέτη αυτών των «χορευτικών» κινήσεων, των μοτίβων που σχηματίζουν και των σχέσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα στους πλανήτες και δεύτερον η χρήση αυτής της μελέτης για να βρεθεί νόημα στη ζωή μας.
 
Αστρολογία και «Ζώδια»   
Το ζώδιο μας είναι στην ουσία η θέση που είχε ο Ήλιος την ημέρα της γέννησής μας. Οι προβλέψεις που διαβάζουμε στις εφημερίδες και στα περιοδικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά γενικές προβλέψεις που βασίζονται στο ηλιακό μας ζώδιο και απλά δίνουν μια σωστή αλλά παρόλα αυτά πολύ γενική κατεύθυνση. Ο χάρτης που μπορεί να βγάλει ένας υπολογιστής με το κατάλληλο πρόγραμμα είναι σίγουρα κάτι με περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και πάλι όλες οι πληροφορίες που δίνονται εκεί πρέπει να αναλυθούν και να γίνει μια δημιουργική και διαισθητική σύνθεσή τους από κάποιον που γνωρίζει το αλφάβητο της Αστρολογίας, από έναν αστρολόγο δηλαδή.

 
 Σύμβολο 
  Ζώδιο      
 Οίκος      
 Κυβερνήτης  
 Ιδιότητα
 Λέξη - Κλειδί
 
Κριός
Πρώτος 
Άρης Αρσενικό   
Οργασμός      
 
Ταύρος
 Δεύτερος Αφροδίτη 
Θηλυκό Γονιμοποίηση     
  Δίδυμοι Τρίτος
Έρμης Αρσενικό Επικοινωνία 
  Καρκίνος
Τέταρτος Σελήνη
Θηλυκό  
Ανάπτυξη 
  Λέων
Πέμπτος
Ήλιος
Αρσενικό
Δημιουργία
  Παρθένος  
Εκτός
Έρμης Θηλυκό Λειτουργία      
 
Ζυγός
Έβδομος
Αφροδίτη    Αρσενικό Συνεργασία      
  Σκορπιός
Όγδοος Πλούτωνας Θηλυκό Συνείδηση      
  Τοξότης
Ένατος  
Δίας  
Αρσενικό
Γνώση     
  Αιγόκερως
Δέκατος 
Κρόνος  
Θηλυκό
Οργάνωση   
  Υδροχόος  
Ενδέκατος  
Ουρανός
Αρσενικό
Αναθεώρηση    
  Ιχθείς Δωδέκατος Ποσειδώνας
Θηλυκό 
Εξιδανίκευση   


Το Αλφάβητο της Αστρολογίας
Η Αστρολογία ασχολείται με: τους Πλανήτες, τα Ζώδια, τους Οίκους και τις Όψεις.
  • Οι Πλανήτες είναι σώματα που σύμφωνα με την Αστρολογία έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες και λειτουργίες. Η Σελήνη για παράδειγμα επηρεάζει τα συναισθήματα ενώ ο Άρης την ενεργητικότητά μας
  • Τα Ζώδια δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η ενέργεια από κάθε πλανήτη. Για παράδειγμα ένας οποιοσδήποτε πλανήτης στο ζώδιο του Κριού θα έχει την τάση να λειτουργήσει ενεργητικά και δραστικά ενώ πλανήτες στο ζώδιο του Ιχθύ θα λειτουργούν περισσότερο παθητικά και με τη φαντασία.
  • Οι Οίκοι δείχνουν το πού, σε ποιόν τομέα της ζωής μας θα εκδηλωθούν οι ενέργειες των πλανητών. Πλανήτες για παράδειγμα στον 2ο οίκο θα επηρεάσουν με την ενέργειά τους τον τομέα των οικονομικών μας.
  • Ο Όψεις είναι η απόσταση που έχει ένας πλανήτης από έναν άλλο και δείχνουν τον τρόπο που οι δύο πλανήτες συνεργάζονται μεταξύ τους για να δώσουν ένα αποτέλεσμα θετικό ή αρνητικό. Μια όψη τριγώνου για παράδειγμα δείχνει ότι οι πλανήτες συνεργάζονται εύκολα μεταξύ τους (το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό ανάλογα με τους πλανήτες), ενώ το τετράγωνο είναι όψη που δηλώνει δυσκολία και εμπόδια στην συνεργασία των πλανητών.

Α. Οι Πλανήτες
Στην παραδοσιακή Αστρολογία οι πλανήτες που λαμβάνονται υπόψη είναι επτά: Σελήνη, Ερμής, Αφροδίτη, Ήλιος, Άρης, Δίας και Κρόνος. Αυτούς λαμβάνει υπόψη της και η μοντέρνα (αλλά κατά τα άλλα παραδοσιακή) ινδική αστρολογία. Μετά την ανακάλυψη των εξωκρόνιων πλανητών, του Ουρανού δηλαδή, του Ποσειδώνα και του Πλούτωνα κάποιες από τις ιδιότητες των παλιών πλανητών ανακατανεμήθηκαν στους καινούργιους μέσα από την παρατήρηση των αστρολόγων και καινούργιες έννοιες που δημιουργήθηκαν με την εξέλιξη των κοινωνιών και του τρόπου ζωής αποδόθηκαν στους νέους πλανήτες.
Επίσης, πέρα από τους πλανήτες, η Αστρολογία λαμβάνει υπόψη της ορισμένους απλανείς αστέρες δίνοντας όμως σε αυτούς έδαφος για ερμηνεία μόνο όταν κάνουν όψεις με πλανήτες στον χάρτη ενός ατόμου. Γενικά οι πλανήτες είναι οι υλικοί φορείς μιας ενέργειας και είναι οι πρωταγωνιστές σε έναν χάρτη. 


 Σύμβολο  
 Πλανήτες 
 Κυβερνά  
 Έξαρση  Αδυναμία  Πτώση 
  Ήλιος 
Λέοντα Κριός 
Υδροχόος    Ζυγός   
  Σελήνη 
Καρκίνο  
Ταύρος
Αιγόκερως 
Σκορπιός   
  Ερμής  
Δίδυμο  
Παρθένος Τοξότης
Ιχθείς 
  Αφροδίτη  
Ταύρο - Ζυγό
Ιχθεις 
Σκορπιός- Κριός 
Παρθένος      
  Άρης    Κριό
Αιγόκερως  
Ζυγός    Καρκίνος   
  Δίας
Τοξότη    Καρκίνος 
Δίδυμος
Αιγόκερως      
  Κρόνος  
Αιγόκερω 
Ζυγός    Κριός    Καρκίνος  
  Ουρανός  
Υδροχόο  
Σκορπιός
Λέων  
Ταύρος   
  Ποσειδώνας 
Ιχθύ
Λέων  
Παρθένος
Υδροχόος      
  Πλούτωνας Σκορπιός    Υδροχόος
Ταύρος  
Λέων    
 

Β. Τα Ζώδια
Η αστρολογία ασχολείται με μια μικρή σχετικά ζώνη του διαστήματος, τη ζώνη που καλύπτει η πορεία του Ήλιου. Αυτή η ζώνη λέγεται Ζωδιακός κύκλος και αποτελείται από τα γνωστά 12 ζώδια.
Τα Ζώδια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες με βάση την ποιότητά τους και σε τέσσερις με βάση το στοιχείο τους.
Με βάση την ποιότητα τα ζώδια ανήκουν στα:
 
  • Παρορμητικά ή Κύρια: Τα Παρορμητικά ζώδια ενεργούν, λειτουργούν άμεσα, γρήγορα και ενστικτωδώς. Στην ομάδα αυτή ανήκει ο Κριός, ο Καρκίνος, ο Ζυγός και ο Αιγόκερως.

  • Σταθερά: Τα Σταθερά ζώδια  προτιμούν τη σταθερότητα και τους αρέσει να έχουν στην κτήση τους πράγματα, είναι δύσκολο να αλλάξουν απόψεις, αργούν να ξεκινήσουν κάτι αλλά δε σταματάνε με τίποτα αν κάνουν την αρχή. Στην ομάδα αυτή ανήκει ο Ταύρος, ο Λέων, ο Σκορπιός και ο Υδροχόος.

  • Μεταβλητά: Τα Μεταβλητά ζώδια συνήθως ενώνουν τις αντίθετες πλευρές και ενδιαφέρονται πολύ για οτιδήποτε τους ερεθίζει εγκεφαλικά. Από τι στιγμή που κάτι δεν τους μιλάει στο μυαλό σταματάνε να ασχολούνται με αυτό. Στην ομάδα αυτή ανήκει ο Δίδυμος, η Παρθένος, ο Τοξότης και οι Ιχθύες. 

Με βάση το στοιχείο τα ζώδια ανήκουν στα:
 
Ζώδια της Φωτιάς: Κριός, Λέων και Τοξότης.
Ζώδια της Γης: Ταύρος, Παρθένος και Αιγόκερως.
Ζώδια του Αέρα: Δίδυμος, Ζυγός και Υδροχόος.
Ζώδια του Νερού: Καρκίνος, Σκορπιός και Ιχθύες.

Τα 12 Ζώδια στις 4 Εξελικτικές Τριάδες:
 
Φωτιά    Γη 
Αέρας
  Νερό      
Κριός: Πρωτοπορία
Λέων: Ηγεσία
Τοξότης: Διδασκαλία  
Ταύρος: Κατασκευή
Παρθένος: Επιστήμη
Αιγόκερος: Ιεραρχία  
Δίδυμος: Επικοινωνία
Ζυγός: Συνεργασία
Υδροχοος: Θεωρία   
Καρκίνος: Δεκτικότητα
Σκορπιός: Εμπειρία
Ιχθύες: Τέχνη    

Μπορεί να είστε Υδροχόος για παράδειγμα λοιπόν, άρα ζώδιο του Αέρα και Σταθερό, αλλά λαμβάνουμε πάντα υπόψη ότι σε έναν αστρολογικό χάρτη υπάρχουν και τα 12 ζώδια άρα εκτός από Αέρα και Σταθερότητα έχετε ιδιότητες και στοιχεία και από άλλες ομάδες. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα ζώδια στα οποία έχετε τους υπόλοιπους πλανήτες αλλά και άλλα στοιχεία όπως ο Ωροσκόπος και το Μεσουράνημα.

Γ. Οι Οίκοι
Οι Οίκοι δεν έχουν ονόματα και διακρίνονται από τον αριθμό που παίρνουν. Έτσι έχουμε τον πρώτο οίκο, τον δεύτερο, τον τρίτο και ούτω καθεξής μέχρι και τον δωδέκατο οίκο. Ο τρόπος κατανομής των οίκων σε έναν γενέθλιο χάρτη είναι μαθηματικά περίπλοκος για να εξηγηθεί εδώ αλλά αρκεί να ξέρετε ότι έχει σημασία η ώρα της γέννησης. Χωρίς αυτήν δε μπορούμε να κάνουμε την οικοθεσία του χάρτη και σε μια τέτοια περίπτωση η πρόβλεψη θα γίνει βάση του ηλιακού χάρτη, παίρνοντας σαν 1ο οίκο το ζώδιο του Ήλιου δηλαδή.

Οι Οίκοι είναι σημαντικό κομμάτι ενός χάρτη γιατί εξατομικεύουν τον χάρτη και  γιατί ο καθένας τους αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο πεδίο ανθρώπινης δραστηριότητας και έτσι βοηθάνε τον αστρολόγο να καταλάβει πού μπορεί να εκδηλώσει την ενέργειά του ένας πλανήτης. Ένας Ήλιος για παράδειγμα στον 10ο οίκο δείχνει ότι για το άτομο έχει μεγάλη σημασία η υλοποίηση του εαυτού του (Ήλιος) μέσα από την καριέρα του και τον γάμο του (10ος οίκος), ενώ ένας Ήλιος στον 2ο οίκο δηλώνει ότι το άτομο έχει ανάγκη να υλοποιηθεί μέσα από την οικονομική του ασφάλεια (2ος οίκος).

Κάθε οίκος έχει έναν πλανήτη κυβερνήτη ο οποίος είναι διαφορετικός για κάθε χάρτη. Αν για παράδειγμα έχετε ωροσκόπο Σκορπιό τότε πιθανότατα ο 2ος σας οίκος αρχίζει στον Τοξότη. Ο πλανήτης που κυβερνά το ζώδιο στο οποίο αρχίζει ένας οίκος είναι και ο κυβερνήτης του οίκου. Αν έχετε λοιπόν ωροσκόπο Σκορπιό τότε ο κυβερνήτης του 2ου οίκου σας είναι ο Δίας και αυτόν τον πλανήτη θα κοιτάξει ο αστρολόγος σας για να δει πώς θα πάνε τα οικονομικά σας, που είναι θέμα δεύτερου οίκου.

Οι οίκοι, όπως και τα ζώδια, χωρίζονται και αυτοί σε ομάδες. Έχουμε τους κύριους οίκους (1ος, 4ος, 7ος και 10ος) που ονομάζονται και γωνίες του χάρτη, τους σταθερούς (2ος, 5ος, 8ος και 11ος) και τους μεταβλητούς οίκους (3ος, 6ος, 9ος και 12ος). Κατ’ αναλογία με τα στοιχεία των ζωδίων έχουμε τους οίκους της Φωτιάς (1ος, 5ος και 9ος), τους οίκους της Γης (2ος, 6ος και 10ος), τους οίκους του Αέρα (3ος, 7ος και 11ος) και τέλος τους οίκους του Νερού (4ος, 8ος και 12ος). 
Από τον συνδυασμό των ζωδίων και των οίκων βγαίνει κάτι πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο στην αστρολογική μελέτη ενός γενέθλιου χάρτη που λέγεται η Υπογραφή του Χάρτη.

Δ. Οι Όψεις
Η παραδοσιακή αστρολογία χρησιμοποιεί τις 5 ακόλουθες όψεις ( τις λεγόμενες και πτολεμαϊκές)

α. Σύνοδος
Απόσταση 0 μοιρών ανάμεσα σε δύο πλανήτες. Η επιρροή της συνόδου εξαρτάται από τη φύση των πλανητών που κάνουν τη σύνοδο και από το κατά πόσο είναι συμβατοί και φίλιοι ο ένας προς τον άλλο. 

β. Τρίγωνο
Απόσταση 120 μοιρών ανάμεσα σε δυο πλανήτες. Γενικά θεωρείται θετική όψη που ενώνει πολύ αρμονικά την ενέργεια των πλανητών. Όψη που διευκολύνει κατά πολύ τις εξελίξεις, με την ενέργεια να ρέει αρμονικά και αβίαστα.

γ. Αντίθεση
Απόσταση 180 μοιρών ανάμεσα σε δυο πλανήτες. Αρνητική όψη δυσκολιών αλλά και εσωτερικών συγκρούσεων.

δ. Τετράγωνο
Απόσταση 90 μοιρών ανάμεσα σε δυο πλανήτες που θεωρείται δύσκολη γιατί εμφανίζει εμπόδια και εντάσεις.
 
ε. Εξάγωνο
Απόσταση 60 μοιρών ανάμεσα σε δυο πλανήτες. Ήπια θετική όψη που δίνει ευκαιρίες.

Υπάρχουν και άλλες όψεις που λαμβάνονται υπόψη πέραν των παραδοσιακών όψεων όπως για παράδειγμα το μισό εξάγωνο (30 μοίρες), το μισό τετράγωνο (45 μοίρες), το πεντάγωνο (72 μοίρες), το ενάμιση τετράγωνο (135 μοίρες), η χιαστί όψη (150 μοίρες) και άλλες, που βασίζονται στην διαίρεση του κύκλου (360 μοίρες) με τους άρτιους αριθμούς. Οι όψεις αυτές δε συγκαταλέγονται στις παραδοσιακές όψεις και δεν λαμβάνονται υπόψη σε συστήματα παραδοσιακής ανάλυσης, όπως για παράδειγμα στην Ωριαία αστρολογία. Οι σύγχρονοι αστρολόγοι όμως τιςχρησιμοποιούν γιατί η παρατήρηση έχει δείξει ότι λειτουργούν και παρέχουν πολλές πληροφορίες για την ψυχολογία του ατόμου.

Αστρολογικά Σύμβολα
 
 Ζώδια 
 Πλανήτες
 Όψεις    
Κριός  
Ήλιος
Σύνοδος 0o    
Ταύρος 
Σελήνη  
Αντίθεση 180o 
Δίδυμος
Ερμής  
 Τετράγωνο 90o   
Καρκίνος 
Αφροδίτη 
Τρίγωνο 120o
Παρθένος Δίας 
Εξάγωνο 60o  
Ζυγός    
Κρόνος    Δωδεκάγωνο 30o
Σκορπιός 
Ουρανός    Χιαστί 150o  
Τοξότης 
Ποσειδώνας  
Ενάμισι Τετράγωνο. 135o    
Αιγόκερως    Πλούτωνας Πεντάγωνο 72o   
Υδροχόος  
Γη    Παραλληλία      
Ιχθείς   Αντί Παραλληλία    


ASC   Ωροσκόπος     
MC    Μεσουράνημα     
DSC    Δύση 
IC  Ναδίρ    
Βόρειος Δεσμός Σελήνης    
 Νότιος Δεσμός Σελήνης    

 
Κλάδοι της Αστρολογίας


α. Ψυχολογική Αστρολογία
Κλάδος της Αστρολογίας που διερευνά το ατομικό ωροσκόπιο μέσα από την ψυχολογική του διάσταση. Εντοπίζονται ψυχολογικά μπλοκαρίσματα και τραύματα της παιδικής ηλικίας του ατόμου τα οποία σύμφωνα με την ψυχολογία, καθορίζουν τη συμπεριφορά και τις σχέσεις του ατόμου.

β. Συναστρία
Κλάδος της Αστρολογίας που ειδικεύεται στη μελέτη και στη σύγκριση δύο ή και περισσότερων ατομικών ωροσκοπίων για να φανερωθούν οι δυναμικές που έχει μια σχέση ατόμων. Ο κλάδος είναι πιο γνωστός για τα θέματα των προσωπικών σχέσεων αλλά συναστρίες μπορούν να γίνουν ανάμεσα σε έναν γονιό και το παιδί του, το αφεντικό και έναν υπάλληλο, για δύο φίλους κτλ

γ. Ιατρική Αστρολογία
Μελετά το ανθρώπινο σώμα και μέσα από τις πλανητικές αντιστοιχίες αναλύει τον χάρτη του ατόμου σε σχέση με αρρώστιες και τις προδιαθέσεις που μπορεί να έχει το άτομο. Πολύ χρήσιμος κλάδος γιατί σχετίζεται με την πρόληψη μιας αρρώστιας και όχι απλά με τη θεραπεία της.

δ. Ωριαία Αστρολογία
Κλάδος της Αστρολογίας που δίνει απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που γίνονται από κάποιον. Ολοκληρωμένο αστρολογικό σύστημα με πανάρχαιες ρίζες και αυστηρούς κανόνες.

ε. Εκλογική Αστρολογία
Κλάδος της Αστρολογίας που ασχολείται με την εύρεση της κατάλληλης και πιο ευνοϊκής στιγμής όπως ένας γάμος ή η έναρξη μιας επιχείρησης. Παλιότερα στην Δύση ήταν ένας πολύ πιο ισχυρός κλάδος της αστρολογίας ενώ τώρα που το βάρος πέφτει στον ψυχολογικό παράγοντα, αρχίζει και χάνει έδαφος.

στ. Κοσμική Αστρολογία
Ασχολείται με θέματα που έχουν να κάνουν με τα ωροσκόπια των κρατών (πολιτική αστρολογία), με την οικονομία ( οικονομική αστρολογία) αλλά και με τα φυσικά φαινόμενα (μετεωρολογική αστρολογία) όπως σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων και κλιματολογικές αλλαγές είτε φυσικές είτε από τον ίδιο τον άνθρωπο. Τα κύρια εργαλεία αυτού του κλάδου της Αστρολογίας είναι οι πλανητικοί κύκλοι, οι Εκλείψεις, η είσοδος των πλανητών στα ζώδια και η τεχνική της Αστροχαρτογραφίας.

ζ. Κοσμοβιολογία
Ένας σχετικά καινούργιος κλάδος της Αστρολογίας (1930) με θεμελιωτή τον Ράινολντ Έμπερτιν που συνδυάζει ψυχολογία, ιατρική, κοινωνιολογία και βιολογία.

η. Καρμική Αστρολογία
Η διερεύνηση του σκοπού της ύπαρξης, των βαθύτερων μαθημάτων που έχει έρθει κάποιος να πάρει σε αυτή τη ζωή και είναι κλάδος που αναπόφευκτα συνδέεται με ιδέες όπως η μετενσάρκωση. Ο κλάδος αυτός λαμβάνει υπόψη του σοβαρά τους Σεληνιακούς δεσμούς και έναν συγκεκριμένο χάρτη που καταστρώνεται βάση του γενέθλιου, τον επονομαζόμενο Δραγόνιο χάρτη.

θ. Εσωτερική Αστρολογία
Κλάδος που ασχολείται με τα περισσότερο υπαρξιακά θέματα του ανθρώπου και τα μυστήρια του Σύμπαντος. Δεν ασχολείται με τα επίγεια αλλά με την Ψυχή και την ενέργεια και υπερβαίνει τον προσωπικό γενέθλιο χάρτη.Newsletter