astropedia.gr

Διατροφικές διαταραχές & οι δείκτες του καλοφαγά

Διατροφικές διαταραχές & οι δείκτες του καλοφαγά
 Λίγα λόγια για τις ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές γενικά…
Ανέκαθεν, αρκετοί άνθρωποι αντιμετώπιζαν διαφόρων ειδών ψυχογενείς διαταραχές, όπως η υπερβολική κατανάλωση ή η μη λήψη φαγητού. Στις μέρες μας οι εν λόγω διαταραχές εμφανίζονται αυξημένες, λόγω των ρυθμών της σύγχρονης ζωής, του στρες και της γενικότερης πληθώρας των συναισθηματικών πληγών που μας ταλαιπωρούν. Στην πραγματικότητα, οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές είναι τα εξωτερικά σημάδια άλλων προβλημάτων, τα οποία –ως επί το πλείστον- είναι συναισθηματικής και ψυχολογικής φύσεως.

Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές είναι, επί της ουσίας, οι πανίσχυρες άμυνες που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες δυσκολίες και να καταστείλουμε συναισθήματα και σκέψεις που μας προκαλούν ψυχικό πόνο. Οι εν λόγω διαταραχές είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να δείχνουν μια τάση του ατόμου στην αυτοκαταστροφή. Συνεπώς, χρειάζονται θεραπεία, διαφορετικά μπορεί να επιμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Οι διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται βασίζονται στην εύρεση μιας ισορροπημένης σχέσης με το φαγητό και μιας αποτελεσματικής, ισορροπημένης δίαιτας. Έτσι, το άτομο που πάσχει από κάποια ψυχογενή διατροφική διαταραχή έρχεται σε επαφή με συναισθηματικά θέματα τα οποία –για διάφορους λόγους- έχει καταπιέσει και απωθήσει. Κατορθώνοντας να διαχειριστεί τα συγκεκριμένα ψυχολογικά θέματα τα οποία αποτελούν την πηγή των διατροφικών του προβλημάτων, το άτομο καταφέρνει να δει τη ζωή με άλλο μάτι, παύει να «τιμωρεί» τον εαυτό του και υιοθετεί πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες οι οποίες δεν το βλάπτουν.

ASTRACARD

Κέρδισε χρόνο και χρήμα χρησιμοποιώντας την κάρτα προπληρωμένου χρόνου στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς, σε όλα τα mini markets, περίπτερα Ελλάδος η Κύπρου η μέσω του e - shop στο https://astracard.gr/shop/
Τώρα μπορείς να μιλήσεις με τον αστρολόγο, ταρωμάντη ή μελλοντολόγο της αρεσκείας σου χωρίς διακοπές χρησιμοποιώντας το σταθερό ή το κινητό σου τηλέφωνο, από Ελλάδα και  Κύπρο ή από όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεσαι.  Ποιοι εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές… 
Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να αναπτύξει κάποια ψυχογενή διατροφική διαταραχή ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή μορφωτικού επιπέδου. Όμως, σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι γυναίκες νεαρής ηλικίας (και συγκεκριμένα μεταξύ 15 και 25 ετών) είναι περισσότερο ευάλωτες και ευπαθείς.

Μελέτες πανεπιστημιακών ερευνητών έχουν αποδείξει ότι το θέμα σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι και γονιδιακό, καθώς τα γονίδια ορισμένων ανθρώπων δίνουν προδιάθεση σε τέτοιου είδους διαταραχές. Ωστόσο, χρειάζεται ενεργοποίηση των συγκεκριμένων γονιδίων από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, η ανατροφή, η επίδραση του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος και η στάση των γονέων απέναντι στο φαγητό φαίνονται να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Συν τοις άλλοις, όταν ένα άτομο επιφορτίζεται και επιβαρύνεται με υψηλές απαιτήσεις (ακαδημαϊκές, αθλητικές ή άλλου είδους), βιώνει έντονο άγχος με αποτέλεσμα να αναπτύσσει συχνά διατροφικές διαταραχές. Τέλος, τραυματικές εμπειρίες όπως η κακοποίηση, το bullying, ένας θάνατος, ένα διαζύγιο, ένας βιασμός ή ακόμη και η σύγχυση ή ο διχασμός ως προς τη σεξουαλική ταυτότητα συχνά προκαλούν διατροφικές διαταραχές, όπως ανορεξία, νευρική βουλιμία κτλ.

Ποιοι είναι οι δείκτες του φαγητού στο γενέθλιο ωροσκόπιο…

Στην Αστρολογία το φαγητό συνδέεται με τα ζώδια του Καρκίνου και του Ταύρου, τους κυβερνήτες πλανήτες τους, δηλαδή τη Σελήνη και την Αφροδίτη αντίστοιχα, και βέβαια με τον 2ο και τον 4ο οίκο. Επιπλέον, η τροφή που χρειάζονται και καταναλώνουν οι άνθρωποι συνδέεται με τον πληθωρικό πλανήτη Δία και τον αστεροειδή Δήμητρα (Ceres).

Ειδικότερα, η Σελήνη και η Δήμητρα σχετίζονται με τη μητέρα, την αγάπη που εισπράξαμε από τη μητέρα μας κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία, τη μητρική τροφή κυριολεκτικά και τη διατροφή μας γενικότερα. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Δήμητρα είναι της φύσεως του Ταύρου και του Καρκίνου, ενώ η Σελήνη είναι σε κυριαρχία στο ζώδιο του Καρκίνου, σε έξαρση στο ζώδιο του Ταύρου, σε αδυναμία στον Αιγόκερω και σε πτώση στον Σκορπιό.

Η Δήμητρα σε ένα γενέθλιο χάρτη περιγράφει το είδος της συναισθηματικής στήριξης που προσφέρουμε και λαμβάνουμε από τους γύρω μας, καθώς και την προσέγγισή μας απέναντι στην «τροφή» (σε κυριολεκτικό ή μεταφορικό επίπεδο). Η δε Σελήνη αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, τις βαθύτερες ανάγκες μας, τις συνήθειές μας, τις ενστικτώδεις αντιδράσεις μας, τον ευρύτερο ψυχισμό μας.

Η Αφροδίτη, από την άλλη, είναι ο πλανήτης που συνδέεται με τις απολαύσεις και την ικανοποίηση των αισθήσεων. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να συσχετιστεί και με το φαγητό. Αντίστοιχα, ο 2ος οίκος είναι ο οίκος που συνδέεται με το ζώδιο του Ταύρου και την Αφροδίτη, ενώ ο 4ος οίκος σχετίζεται με τον Καρκίνο και τη Σελήνη.

Ο Δίας με τη σειρά του είναι ο πλανήτης της επέκτασης, της διεύρυνσης, των υπερβολών και της καλοζωίας. Αναμφίβολα, το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καλοζωίας που επιδιώκει ο Δίας.

ΖΩΝΤΑΝΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Τέλος στις ανασφάλειες και τις συνεχείς αναζητήσεις της αλήθειας. 
☎ Κάλεσε 14780 ή στείλε SMS με τη λέξη ΖΩΔΙΑ στο 54760
☎ Κάλεσε από Κύπρο στο 900 90 980  

Δείκτες του «καλοφαγά» στο γενέθλιο χάρτη…

Αναμφισβήτητα, ορισμένοι άνθρωποι μοιάζουν να απολαμβάνουν το φαγητό και να διατηρούν άριστες σχέσεις μαζί του! Κάτι τέτοιο συναντάει κανείς πρώτα και κύρια σε ωροσκόπια ανθρώπων οι οποίοι έχουν «δυνατή» και όχι «χτυπημένη» Σελήνη. Αντίστοιχα, μία «δυνατή» Αφροδίτη, μία «δυνατή» Δήμητρα και ένας τονισμένος Δίας προδιαθέτουν θετικά το άτομο απέναντι στο φαγητό. Συγκεκριμένα, παρατίθενται οι κάτωθι δείκτες που φανερώνουν ανθρώπους που ευχαριστιούνται το φαγητό:

Σελήνη ή Δήμητρα στον Καρκίνο
Οι συγκεκριμένες θέσεις φανερώνουν συνήθως ανθρώπους οι οποίοι γεύτηκαν με το παραπάνω τη μητρική αγάπη και τροφή. Έτσι, ως ενήλικες συνεχίζουν να αναζητούν πλήρη γεύματα και, συνήθως, αγαπούν το φαγητό. Είναι εκ φύσεως περιποιητικοί και δοτικοί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τους αρέσει να προσφέρουν και να λαμβάνουν νόστιμο, παραδοσιακό φαγητό που θυμίζει τους τρόπους μαγειρέματος και τις συνταγές της μητέρας τους. 

 Σελήνη ή Δήμητρα στον Ταύρο
Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο φιλήδονο, που αγαπά τις υλικές απολαύσεις και χρειάζεται υλική και συναισθηματική ασφάλεια. Η μητέρα του ατόμου πρόσφερε στο άτομο υλικά αγαθά, άφθονο φαγητό και μια αίσθηση σταθερότητας. Το άτομο συνεχίζει να αναζητά αυτή την ασφάλεια και σταθερότητα και στη μετέπειτα ζωή του ως ενήλικος. Η εξασφάλιση επαρκούς φαγητού αποτελεί μέρος των αναζητήσεων και των αναγκών του ατόμου.

Σελήνη ή Δήμητρα στον Λέοντα
Οι εν λόγω ζωδιακές θέσεις φανερώνουν μια μόνιμη ανάγκη για διασκέδαση. Το άτομο τείνει να απολαμβάνει το φαγητό καθώς το θεωρεί ως τρόπο διασκέδασης. Η μητέρα συνήθιζε να παροτρύνει τον συγκεκριμένο άνθρωπο να εκδηλώνει τις επιθυμίες του, να περνάει καλά και να χαίρεται τη ζωή με όλες του τις αισθήσεις. Το καλό φαγητό αποτελεί πηγή χαράς για το άτομο.

Σελήνη ή Δήμητρα στον Τοξότη
Αυτές είναι οι θέσεις της υπερβολής. Το άτομο αντλεί αισιοδοξία και θετική διάθεση μέσω του φαγητού. Η μητέρα του ατόμου είναι συνήθως ένας χαρακτήρας πληθωρικός, δοτικός και ανοιχτόκαρδος που προσπαθεί να ευχαριστήσει τα παιδιά της. Έτσι, το τραπέζι συνήθως περιλαμβάνει αρκετές λιχουδιές και επαρκή ποσότητα φαγητού και τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία να αγαπούν το φαγητό.

Σελήνη ή Δήμητρα στον 2ο οίκο
Η τροφή φαντάζει ως «κεκτημένο» στα μάτια του ατόμου, ως μορφή επιβράβευσης για τα προσωπικά του επιτεύγματα. Τονώνει την αυτοεκτίμησή του, του χαρίζει μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς. Η γεύση του ατόμου είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και το γούστο του αναβαθμισμένο. Συχνά, είναι εμφανές κάποιο είδος κτητικότητας, έτσι το άτομο μπορεί να δυσκολεύεται να μοιραστεί το φαγητό του με τους συνανθρώπους του.

Σελήνη ή Δήμητρα στον 4ο οίκο

Η μητέρα του ατόμου υπήρξε κάτι παραπάνω από καλή νοικοκυρά και οικοδέσποινα. Το ψυγείο και τα ντουλάπια του σπιτιού περιελάμβαναν συνήθως πληθώρα νόστιμων φαγητών, ως επί το πλείστον χειροποίητων. Το φαγητό προσφέρει στο άτομο ένα αίσθημα οικογενειακής θαλπωρής, καθώς το έχει συνδέσει με οικογενειακές στιγμές ή συγκεντρώσεις. Μάλιστα, ακόμα και στην ενήλικη ζωή τους οι άνθρωποι με τέτοιου είδους θέσεις τείνουν να αποφεύγουν το έτοιμο φαγητό και να προτιμούν τα σπιτικά εδέσματα.

Σελήνη ή Δήμητρα στον 1ο οίκο

Το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ατόμου. Μάλιστα, όταν πεινάει, μπορεί να έχει νεύρα ή άσχημη ψυχολογική διάθεση. Η μητέρα του ατόμου μπορεί να υπήρξε υπερπροστατευτική απέναντί του (όχι μόνο κατά την παιδική του ηλικία) και να ανησυχούσε ιδιαίτερα για τη διατροφή του, για το αν έφαγε, για το αν χόρτασε κτλ. Το άτομο μπορεί να έχει υιοθετήσει διάφορες συνταγές και τεχνικές μαγειρέματος από τη μητέρα του. 

Αφροδίτη στον Ταύρο ή στον Ζυγό

Στις εν λόγω ζωδιακές θέσεις η Αφροδίτη βρίσκεται σε κυριαρχία. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι με «δυνατή» Αφροδίτη αγαπούν την κοινωνική ζωή, τις ηδονές και τις απολαύσεις. Τους αρέσει να βγαίνουν έξω για φαγητό και να απολαμβάνουν ωραίες γεύσεις σε συνδυασμό με καλή παρέα.

Αφροδίτη στους Ιχθύς
Εδώ υπάρχει μια έμφυτη τάση στην εξιδανίκευση. Ακόμα και οι αισθήσεις εξιδανικεύονται, ακόμα και το ίδιο το φαγητό αποκτά μια ονειρική διάσταση. Το άτομο ευχαριστιέται και μόνο στην ιδέα ενός πλουσιοπάροχου τραπεζιού με ποικιλία από ποιοτικά εδέσματα. Τείνει να χάνει τον εαυτό του μέσα από τις γεύσεις και τη νοστιμιά των γευμάτων που δοκιμάζει.

Αφροδίτη στον 2ο ή στον 4ο (σε θετική όψη με Δήμητρα ή Σελήνη)
Οι συγκεκριμένες θέσεις δείχνουν ότι το άτομο θεωρεί το φαγητό ως μια «κοινωνική διαδικασία». Η αισθητική των τροφών έχει μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο αυτό. Του αρέσει να τρώει μαζί με αρκετό κόσμο, να συζητάει και να αλληλεπιδρά κοινωνικά κατά τη διάρκεια των γευμάτων του. Έχει ροπή στις υπερβολές και μπορεί να έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά.

Δίας στον 1ο οίκο (σε θετική όψη με Δήμητρα, Σελήνη ή Αφροδίτη)
Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν πληθωρικό άνθρωπο που λατρεύει τις απολαύσεις. Αυτή είναι η θέση του γνήσιου καλοφαγά, που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού δίχως ενοχές. Το σώμα του ατόμου μπορεί να είναι τόσο πληθωρικό όσο και η προσωπικότητά του. Δεν έχει πρόβλημα να μοιραστεί το φαγητό του και να κεράσει άλλους ανθρώπους. Όταν είναι έξω για φαγητό, παραγγέλνει πολλά εδέσματα, καθώς ευχαριστιέται το μάτι του να βλέπει το τραπέζι γεμάτο, ακόμα κι όταν γνωρίζει ότι τα περισσότερα τρόφιμα θα περισσέψουν και δεν θα καταναλωθούν.

Ενδείξεις εμμονής με το φαγητό στον γενέθλιο χάρτη…

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αγάπη προς το φαγητό ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια και μετατρέπεται σε λαιμαργία, με αποτέλεσμα το άτομο να βρίσκεται αντιμέτωπο με ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές και συσσώρευση περιττών κιλών. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένοι δείκτες του γενέθλιου ωροσκοπίου που προκαλούν τέτοιου είδους προβλήματα:


ΖΩΝΤΑΝΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ
Τέλος στις ανασφάλειες και τις συνεχείς αναζητήσεις της αλήθειας. 
☎ Κάλεσε 14780 ή στείλε SMS με τη λέξη ΖΩΔΙΑ στο 54760
☎ Κάλεσε από Κύπρο στο 900 90 980  


 • Σελήνη στον Καρκίνο σε σύνοδο με Πλούτωνα στον 2ο οίκο
 • Σελήνη σε σύνοδο με Δία στον 2ο οίκο
 • Σελήνη σε σύνοδο με Αφροδίτη στον 2ο οίκο
 • Σελήνη σε σύνοδο με Αφροδίτη στον 4ο οίκο
 • Σελήνη στον 1ο οίκο σε τετράγωνο με Αφροδίτη στον 4ο οίκο
 • Αφροδίτη στον 1ο οίκο σε τετράγωνο με Σελήνη στον 4ο οίκο
 • Σελήνη σε σύνοδο με Ποσειδώνα στον 2ο οίκο
 • Σελήνη στον 4ο οίκο σε τετράγωνο ή αντίθεση με Δία
 • Σελήνη σε σύνοδο με Δία στον 1ο οίκο
 • Σελήνη στον 1ο οίκο σε τετράγωνο ή αντίθεση με Δία
 • Αφροδίτη σε τετράγωνο ή αντίθεση με Δία σε γωνιακούς οίκους
 • Δίας στον 1ο οίκο σε τετράγωνο ή αντίθεση με τα Φώτα (δηλαδή τον Ήλιο και τη Σελήνη)
 • Δήμητρα σε σύνοδο με Ήλιο
 • Δήμητρα σε σύνοδο με Σελήνη
 • Δήμητρα σε σύνοδο με Δία
 • Δήμητρα σε σύνοδο με Αφροδίτη
 • Πολυαστρία στον 2ο ή στον 4ο οίκο

Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί και η Σελήνη στον Αιγόκερω, η οποία αποτελεί θέση αδυναμίας για το συγκεκριμένο πλανήτη. Η εν λόγω ζωδιακή θέση φανερώνει ότι το άτομο στερήθηκε τη «μητρική τροφή» κατά τη βρεφική ηλικία είτε κυριολεκτικά (απουσία θηλασμού) είτε μεταφορικά (λόγω αυξημένων υποχρεώσεων της μητέρας). Έτσι, το άτομο στη μετέπειτα ζωή του βρίσκεται αντιμέτωπο με διατροφικής φύσεως προβλήματα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το άτομο είναι ολιγόφαγο ή στο άλλο άκρο αναζητά το φαγητό κατά τρόπο εμμονικό και ψυχαναγκαστικό. Αντίστοιχα, η Σελήνη στον Σκορπιό, η οποία τείνει να δίνει μια προδιάθεση στην κατάθλιψη και στη μελαγχολία, μπορεί να κάνει το άτομο λαίμαργο. Ειδικότερα, η λαιμαργία του θα λειτουργήσει ως άμυνα για την καταπολέμηση της ψυχικής του έντασης και την τιθάσευση των συναισθηματικών ξεσπασμάτων του.
 
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν τρέφονται επαρκώς και είναι ολιγόφαγοι, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την υγεία τους. Ενδεικτικά, αναφέρονται ορισμένες ενδείξεις του γενέθλιου ωροσκοπίου οι οποίες μπορεί να φανερώνουν τέτοιου είδους προβλήματα:

Ενδείξεις ολιγοφαγίας ή ανορεξίας στον γενέθλιο χάρτη…

 • Σύνοδος Ωροσκόπου-Κρόνου
 • Κρόνος στον 1ο οίκο
 • Κρόνος στον 2ο οίκο
 • Κρόνος στον 4ο οίκο
 • Σελήνη στον Αιγόκερω σε σύνοδο, αντίθεση ή τετράγωνο με Κρόνο
 • Σελήνη στον Σκορπιό σε σύνοδο, αντίθεση ή τετράγωνο με Κρόνο
 • Σελήνη στον Αιγόκερω σε σύνοδο, αντίθεση ή τετράγωνο με Ουρανό
 • Σελήνη στον Σκορπιό σε σύνοδο, αντίθεση ή τετράγωνο με Ουρανό
 • Ουρανός στον 2ο οίκο
 • Αφροδίτη στον Σκορπιό σε σύνοδο, αντίθεση ή τετράγωνο με Κρόνο
 • Αφροδίτη στην Παρθένο σε σύνοδο, αντίθεση ή τετράγωνο με Κρόνο
 • «Χτυπημένη» Σελήνη στον 12ο οίκο
 • «Χτυπημένη» Σελήνη στον 8ο οίκο
 • Ουρανός στον 4ο οίκο
 • Τετράγωνο ή αντίθεση Σελήνης-Πλούτωνα
 • Πλούτωνας στον 4ο οίκο
 • Αφροδίτη στον Σκορπιό ή στην Παρθένο σε σύνοδο, αντίθεση ή τετράγωνο με Ουρανό
 • Δίας σε σύνοδο με Κρόνο στον Αιγόκερω στον 12ο οίκο
 • Σύνοδος Δήμητρα-Κρόνου
 • Σύνοδος Δήμητρας-Ουρανού
 • Τριπλή σύνοδος Κρόνου-Νότιου Δεσμού-Πλούτωνα στον 2ο οίκο
 • «Χτυπημένη» Αφροδίτη στον Κριό στον 12ο ή στον 8ο οίκο
 • Σύνοδος Δήμητρας-Πλούτωνα στον 12ο οίκο
 • Υπερβολική έμφαση στο ζώδιο των Διδύμων, της Παρθένου ή του Υδροχόου (πχ πολυαστρία ή «Πυρήνας» σε κάποιο από τα προαναφερθέντα ζώδια)


  ASTRACARD
  Κέρδισε χρόνο και χρήμα χρησιμοποιώντας την κάρτα προπληρωμένου χρόνου στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς, σε όλα τα mini markets, περίπτερα Ελλάδος η Κύπρου η μέσω του e - shop στο https://astracard.gr/shop/
  Τώρα μπορείς να μιλήσεις με τον αστρολόγο, ταρωμάντη ή μελλοντολόγο της αρεσκείας σου χωρίς διακοπές χρησιμοποιώντας το σταθερό ή το κινητό σου τηλέφωνο, από Ελλάδα και  Κύπρο ή από όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεσαι.  

Newsletter