astropedia.gr

Τα δέντρα της Κελτικής Αστρολογίας

Τα δέντρα της Κελτικής Αστρολογίας
Το ημερολόγιο των Κελτών βασιζόταν στο φεγγάρι και είχε 13 σεληνιακούς μήνες. Επτά φορές κάθε 19 χρόνια έχουμε στο δυτικό ημερολόγιο 13 Πανσέληνους αντί για 12 και αυτό το 13ο φεγγάρι θεωρείται από τους δυτικούς δυσοίωνο.

Οι Κέλτες όμως δεν το φοβούνταν και με τον τρόπο που ήταν φτιαγμένο το ημερολόγιό τους το είχαν εντάξει μέσα στη χρονιά με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο! Οι Κέλτες ήταν λαός που είχε βαθύτατη σχέση και τιμούσε την φύση και τις ενέργειες που έρχονταν από το οτιδήποτε είχε γεννήσει η Μητέρα Φύση.

Για τους Κέλτες μάλιστα ο κόσμος έχει τη μορφή ενός δέντρου με τις ρίζες του βαθιά στη γη και τα κλαδιά του να φτάνουν ψηλά στον ουρανό. Από αυτή την κοσμολογική τους αντίληψη γεννήθηκε και το αστρολογικό τους σύστημα με τα δέντρα που ανάλογα με συγκεκριμένες ημερομηνίες διαμόρφωναν συγκεκριμένους χαρακτήρες.

 

Σημύδα
24 Δεκεμβρίου - 20 Ιανουαρίου


Κέλτικο Σύμβολο: Αρσενικό λευκό ελάφι
Πολύτιμος Λίθος: Κρύσταλλος
Δέντρο ή Φυτό: Σημύδα
Συμβολισμός: Συμβολίζει τη Γέννηση, τη Μύηση και τον Θάνατο
Πλανήτης: Ήλιος
Ζώο: Όλα τα ζώα που έχουν κέρατα (ιδιαίτερα το ελάφι)
Θεοί: Ήλιος, Απόλλωνας, Πάνας

Εάν γεννηθήκατε κάτω από την ενέργεια της σημύδας μπορείτε να είστε ένας χαρισματικός ηγέτης  και να παρακινείτε συχνά τους άλλους που τους συνεπαίρνει εύκολα ο ζήλος σας, τα κίνητρά σας και η φιλοδοξία σας. Πάντα ζητάτε το περισσότερο και θέλετε να φτάνετε όλο και πιο ψηλά, επιδιώκετε πάντα καλύτερους ορίζοντες και έχετε υψηλές φιλοδοξίες. Οι Δρυίδες απέδωσαν στις ημέρες της γέννησης σας μια εποχή του χρόνου που τυλίγεται από το σκοτάδι, συνεπώς εσείς πάντα «τεντώνεστε» προς τα έξω για να βρείτε  το φως! Τα άτομα σημύδες (ακριβώς όπως και το δέντρο) είναι ανεκτικά, σκληρά, και ελαστικά. Είστε ψύχραιμοι και είστε γεννημένοι από τη φύση σας κυβερνήτες, παίρνοντας συχνά τον έλεγχο όταν απαιτεί μια κατάσταση την ηγεσία. Όταν είστε σε επαφή με τη μαλακότερη πλευρά σας, φέρνετε επίσης την ομορφιά στους ψυχρούς χώρους που λάμπουν με την παρουσία σας και οι άνθρωποι σας αναγνωρίζουν γρήγορα και χαίρονται που σας βλέπουν. Οι Σημύδες είναι συμβατά δέντρα με τις αμπέλους και τις ιτιές.

Οι γεννημένοι τις 2 πρώτες εβδομάδες:
Είστε έντονα συγκεντρωμένοι στις απόψεις σας και η κρίση σας είναι υποκειμενική. Λειτουργείτε αποφασιστικά σε κάθε πρόβλημα αν και αυτό δε σημαίνει ότι είστε πάντα σίγουροι και ότι δεν έχετε φόβους.

Οι γεννημένοι τις 2 τελευταίες εβδομάδες:
Είστε άτομα που έχετε πολλές φιλοδοξίες αλλά δεν έχετε απαραίτητα τις βάσεις για να τις κάνετε πράξη. Μερικές φορές δίνετε την εντύπωση ότι δεν είστε σε επαφή με την πραγματικότητα!Σουρβιά
21 Ιανουαρίου -17 Φεβρουαρίου


Κέλτικο Σύμβολο: Πράσινος Δράκος
Συμβολισμός: Συμβολίζει τη Θάλασσα, την Αρχή και το Φως
Ζώο : Γερανός και Άλογο
Δέντρο ή Φυτό: Σουρβια
Πολύτιμος Λίθος: Περίδιο
Πλανήτης: Ουρανός
Θεοί: Ουρανός, Ποσειδώνας, Χάος, Αιθέρας, Χίμαιρα

Η κελτική αστρολογία δέντρων αναγνωρίζει τους ανθρώπους Σουρβιές ως τα πιο φιλοσοφικά μυαλά του ζωδιακού. Εάν γεννηθήκατε κάτω από την ενέργεια αυτού του δέντρου είστε πιθανώς έντονος άνθρωπος με πολλές ασχολίες και οραματιστής με υψηλά ιδανικά. Οι σκέψεις σας είναι αυθεντικές και δημιουργικές στο μεγαλύτερό τους μέρος και συχνά οι άλλοι παρανοούν αυτό που εννοείτε. Αυτό σας κάνει μερικές φορές να κρατάτε απόσταση κατά τον αλληλεπίδραση με τους άλλους γιατί αισθάνεστε ότι δεν θα σας καταλάβουν! Εντούτοις, αν και μπορείτε να δίνετε την αίσθηση μιας δροσερής, ανάλαφρης παρουσίας, καίγεστε μέσα σας από τα εμπαθή ιδανικά σας. Αυτό το εσωτερικό πάθος παρέχει το εσωτερικό κίνητρο για σας δεδομένου ότι πάντα κάνετε το δικό σας μέσα στη ζωή. Έχετε μια φυσική δυνατότητα να μετασχηματίζετε τις καταστάσεις και τους ανθρώπους γύρω από σας μόνο και μόνο με την παρουσία σας, επιδρώντας με έναν ήρεμο τρόπο και άλλοι βλέπουν σε σας τις μοναδικές προοπτικές που τους ανοίγετε. Το δέντρο σας τα πάει καλά με τον Κισσό και τον Κράταιγο.

Οι γεννημένοι τις 2 πρώτες εβδομάδες:
Είστε πολύ ανυπόμονοι άνθρωποι και θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο. Στα προσωπικά σας όμως θέματα είστε λίγο κοτούλες!

Οι γεννημένοι τις 2 τελευταίες εβδομάδες:
Είστε μετρημένοι και παίρνετε προφυλάξεις για τα πάντα αν και δεν είστε πάντα καλοί με τις υποχρεώσεις σας. Έχετε πολύ καλή διαίσθηση.Φλαμουριά
18 Φεβρουαρίου - 17 Μαρτίου


Κέλτικο Σύμβολο:
Η Τρίαινα, ο Ιππόκαμπος και το Ποτάμι
Συμβολισμός: Συμβολίζει το ταξίδι της ψυχής στην άλλη ζωή
Ζώο: Φώκια, φίδι, λευκό κυνηγόσκυλο
Δέντρο ή Φυτό: Φλαμουριά (Μελιά)
Πολύτιμος Λίθος: Κοράλλι
Πλανήτης: Ποσειδώνας
Θεοί: Ωκεανός, Ποσειδώνας, Ορφέας

Εσείς που έχουν γεννηθεί κάτω από την προστασία αυτού του δέντρου είστε γεννημένοι ελεύθεροι φιλόσοφοι. Επινοητικοί, διαισθητικοί και φυσικά καλλιτεχνικοί, βλέπετε τον κόσμο σαν να είναι χρωματισμένος με τέμπερες! Έχετε μια τάση να είστε ευμετάβλητοι και να αποσύρεστε κατά περιόδους, αλλά αυτό είναι μόνο επειδή ο εσωτερικός σας εαυτός είναι σε σταθερή κίνηση. Είστε σε επαφή με τη μούσα σας και εμπνέεστε εύκολα από τη φύση. Επιπλέον, εμπνέετε όλα αυτά και στους ανθρώπους που συνδέετε και ο κόσμος επιδιώκει να βγει μαζί σας έξω μόνο και μόνο για τη γοητευτική προσωπικότητά σας. Η τέχνη, το γράψιμο (ειδικά η ποίηση), η επιστήμη, και η θεολογία (πνευματικά θέματα) είναι περιοχές που σας ενδιαφέρουν έντονα. Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι είστε απομονωμένοι και μοναχικοί, αλλά ειλικρινά, βυθίζεστε απλά στον κόσμο σας με τα φανταστικά οράματα και σχέδια. Είστε σε μια σταθερή κατάσταση αυτοανανέωσης και σπάνια δίνετε μεγαλύτερη αξία σε αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για εσάς από αυτήν που θα έπρεπε!  Η Φλαμουριά ταιριάζει καλά με την Ιτιά και την Καλαμιά.

Οι γεννημένοι τις 2 πρώτες εβδομάδες:
Είστε άνθρωποι που έχετε καλή και αναπτυγμένη διαίσθηση και λειτουργείτε πολύ ανοιχτά και αυθόρμητα.

Οι γεννημένοι τις 2 τελευταίες εβδομάδες:
Είστε στοργικοί και πάντα βοηθάτε αυτούς που έχουν ανάγκη. Γενναιόδωροι αλλά και λίγο καυχησιάρηδες.
 


Σκλήθρα
18 Μαρτίου - 14 Απριλίου


Κέλτικο Σύμβολο: η Πεντάλφα και το Γεράκι
Συμβολισμός: Συμβολίζει την πνευματική καθοδήγηση
Ζώο: Κόκκινη αλεπού, κριάρι, φίδι, πεταλούδα
Δέντρο ή Φυτό: Ράμνος (σκλήθρα)
Πολύτιμος Λίθος: Ρουμπίνι
Πλανήτης: Άρης
Θεός: Άρης

Εάν ανήκετε σε αυτό το δέντρο τότε είστε από τη φύση σας άνθρωπος που ανιχνεύει καταστάσεις, ένα είδος ανθρώπινου ραντάρ με σάρκα και οστά. Είστε συνεχώς σε κίνηση και με φλογερό πάθος σας καταφέρνετε πάντα να κερδίζετε πιστούς οπαδούς των ιδεών και των σκοπών σας. Είστε γοητευτικοί, κοινωνικοί και ανακατεύετε εύκολα με ένα ευρύ μίγμα διαφορετικών προσωπικοτήτων. Με άλλα λόγια, τα άτομα που ανήκουν σε αυτό το δέντρο τα πάνε καλά με όλους και όλοι τα πάνε καλά μαζί τους! Αυτό ισχύει επειδή η σκλήθρα είναι εύκολη και συμβατή και έχει μια ισχυρή πίστη στον εαυτό της. Αυτή η σιγουριά εκπέμπεται και ακτινοβολεί με αποτέλεσμα  οι άλλοι άνθρωποι να αναγνωρίζουν αυτήν την ποιότητα σε σας αμέσως. Σαν άτομα αντιπαθείτε τα σκουπίδια και γενικότερα τα απόβλητα και τα περιττά. Συνεπώς, μπορείτε να διακρίνετε μέσα από τις επιπολαιότητες αυτό που είναι αναγκαίο, σωστό και απαραίτητο. Τοποθετείτε  υψηλά στις αξίες σας το χρόνο και για εσάς η σπατάλη του χρόνου είναι αφόρητη. Παρακινείστε από τη δράση και τα αποτελέσματα.
Η Σκλήθρα τα πάει  καλά με τις Βαλανιδιές ή ακόμα και με τις Σημύδες.

Οι γεννημένοι τις 2 πρώτες εβδομάδες:
Είστε λιγότερο αποφασιστικοί, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το κουράγιο και την ειλικρίνεια σας, όμως πρέπει να επαναπροσδιορίζετε την πορεία κάθε τόσο και να ελέγχετε τις συνέπειες των πράξεων σας.

Οι γεννημένοι τις 2 τελευταίες εβδομάδες:
Προσεγγίζετε τη ζωή με σιγουριά και τα καταφέρνετε μια χαρά σε δύσκολες καταστάσεις που απαιτούν άμεσες αποφάσεις.Ιτιά
15 Απριλίου - 12 Μαΐου

Κέλτικο Σύμβολο:
Θαλάσσιο Ερπετό (Χέλι)
Συμβολισμός: Συμβολίζει τη διαίσθηση
Ζώο: Οχιά, Γάτα, λευκά πουλιά, κυρίως περιστέρια
Δέντρο ή Φυτό: Ιτιά
Πολύτιμος Λίθος: Φεγγαρόπετρα
Πλανήτης: Σελήνη.
Θεοί: Σελήνη, Άρτεμις, Ήρα, Περσεφόνη, Δήμητρα

Εάν είστε υπό την προστασία της Ιτιάς κυβερνιέστε από το φεγγάρι, και έτσι η προσωπικότητά σας έχει πολλά στοιχεία από τις μυστικές πτυχές της σεληνιακής σφαίρας. Αυτό σημαίνει ότι είστε ιδιαίτερα δημιουργικοί, διαισθητικοί (οι ιδιαίτερα ψυχικοί άνθρωποι ανήκουν σε αυτό το δέντρο) και ευφυείς. Έχετε μια έντονη κατανόηση των κύκλων και εγγενώς ξέρετε ότι κάθε κατάσταση έχει τη στιγμή της. Αυτό σας δίνει μια ρεαλιστική προοπτική των πραγμάτων ενώ δυστυχώς, σας κάνει να είναι περισσότερο φιλάσθενοι από τα υπόλοιπα δέντρα. Με τη νοημοσύνη σας έρχεται μια φυσική δυνατότητα να διατηρηθεί η γνώση και εντυπωσιάζετε συχνά το περιβάλλον σας με τη δυνατότητα να ανασύρετε πολλά θέματα από τη μνήμη σας. Είστε γεμάτοι ενέργεια και παρορμητικοί στην οποιαδήποτε δράση, αλλά έχετε μια τάση να κρατιέστε από φόβο μήπως φανείτε πολύ επιδεικτικοί. Είναι οι δυνάμεις της  αντίληψής σας που επιτρέπουν τελικά στην αληθινή φύση σας να λάμψει και αυτό σας οδηγεί στην επιτυχία στη ζωή. Οι Ιτιές τα πάνε καλά με τη Σημύδα και τον Κισσό.

Οι γεννημένοι τις 2 πρώτες εβδομάδες:
Είστε άτομα που προσαρμόζεστε εύκολα στις αλλαγές και μπορείτε να διακρίνετε τις ευκαιρίες, όταν εμφανίζονται.

Οι γεννημένοι τις 2 τελευταίες εβδομάδες:
Είστε άτομα με καλή μνήμη και μπορείτε να βρίσκετε εύκολα λύσεις στα προβλήματα. Δεν ακούτε πολύ όμως τις συμβουλές των άλλωνΚράταιγος
13 Μαΐου - 9 Ιουνίου


Κέλτικο Σύμβολο: Δισκοπότηρο
Συμβολισμός: Συμβολίζει την ελπίδα
Ζώο: Μέλισσα
Δέντρο ή Φυτό: Μπερκιά
Πολύτιμος Λίθος: Τοπάζι
Πλανήτης: Vulcan
Θεός: Ήφαιστος

Δεν είστε καθόλου αυτό που δείχνετε ότι είστε. Φαινομενικά δείχνετε ότι είστε κάποιος πολύ συγκεκριμένος και αυστηρός, τετράγωνος άνθρωπος, ενώ το εσωτερικό κομμάτι του Κράταιγου είναι αρκετά διαφορετικό. Η φράση «μην κρίνεις ποτέ ένα βιβλίο από το εξώφυλλο» είναι ακριβώς για εσάς. Ζείτε φαινομενικά μια απλή ζωή ενώ στο εσωτερικό σας υποφέρετε από φλογερά πάθη και η δημιουργική σας φλόγα είναι ανεξάντλητη.  Ρυθμίζετε καλά τον εαυτό σας και τις αντιδράσεις σας και μπορείτε να προσαρμοστείτε στις περισσότερες καταστάσεις της ζωής, πράγμα που σας ικανοποιεί και συγχρόνως ανακουφίζει τους άλλους. Είστε από τη φύση σας περίεργοι, και ενδιαφέρεστε για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Είστε άριστοι ακροατές, και οι άνθρωποι σάς αναζητούν ως διέξοδο για να απελευθερώσουν τα φορτία τους. Έχετε μια υγιή αίσθηση του χιούμορ και μια σαφή κατανόηση της ειρωνείας. Τείνετε να βλέπετε τη μεγάλη εικόνα και έχετε καταπληκτική διορατικότητα αν και δε δίνετε μεγάλη προσοχή και αξία στις παρατηρήσεις σας. Ο Κράταιγος τα πάει καλά με τη Σουρβία και τη Φλαμουριά.

Οι γεννημένοι τις 2 πρώτες εβδομάδες:
Είστε σταθεροί στις αποφάσεις σας αλλά όχι απόλυτοι. Κατά βάθος είστε αυθόρμητοι και ψυχοπονιάρηδες.

Οι γεννημένοι τις 2 τελευταίες εβδομάδες:
Είστε άτομα με έξυπνη σκέψη που σας σώζει από πολλές καταστάσεις, ακόμη και από ανεπιθύμητες δεσμεύσεις…Βαλανιδιά
10 Ιουνίου - 7 Ιουλίου


Κέλτικο Σύμβολο:
Λευκό Άλογο ή Χρυσός Τροχός
Συμβολισμός: Συμβολίζει την ασφάλεια και τη δύναμη
Ζώο: Βίδρα, Αετός, Λιοντάρι
Δέντρο ή Φυτό: Βελανιδιά και τριαντάφυλλο
Πολύτιμος Λίθος: Διαμάντι
Πλανήτης: Δίας
Θεοί: Δίας, Απόλλωνας

Εσείς που έχετε γεννηθεί κάτω από την προστασία της Βαλανιδιάς έχετε ένα πρόσθετο δώρο δύναμης. Είστε προστατευτικοί άνθρωποι και γίνεστε συχνά πρωτοπόροι για εκείνους που δεν έχουν δική τους φωνή. Με άλλα λόγια, η βαλανιδιά είναι ο σταυροφόρος και ο εκπρόσωπος για τους όχι τόσο δυνατούς αυτής της ζωής.. Σταθεροί, δυνατοί, γενναιόδωροι και χρήσιμοι, είστε ο καλόκαρδος και ευγενικός γίγαντας μεταξύ των κέλτικων δέντρων! Κερδίζετε την εμπιστοσύνη των άλλων εύκολα και πάντα στο μυαλό σας υπάρχει το σκεπτικό ότι όλα τα προβλήματα θα επιλυθούν με θετική έκβαση. Τρέφετε έναν βαθύ σεβασμό της ιστορίας και της καταγωγής και πολλοί άνθρωποι που ανήκουν σε αυτό το δέντρο γίνονται δάσκαλοι. Αγαπάτε να μεταδίδετε τη γνώση του παρελθόντος στους άλλους. Οι Βαλανιδιές έχουν μια ανάγκη για δομή και θα κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να αποκτήσουν το συναίσθημα του ελέγχου στη ζωή τους. Τα άτομα αυτού του δέντρου ζουν μακριές, πλήρεις, ευτυχισμένες ζωές, αποκτούν μεγάλες οικογένειες και είναι πιθανό να ενταχθούν σε μεγάλα κοινωνικά/κοινοτικά δίκτυα. Η βαλανιδιά τα πάει καλά με τη Σημύδα και την Καλαμιά και ενώνεται πολύ αρμονικά με τον Κισσό.

Οι γεννημένοι τις 2 πρώτες εβδομάδες: 
Είστε άτομα πολύ γενναιόδωρα, ξοδεύετε πολύ και μισείτε τους τσιγκούνηδες. Δοτικοί άνθρωποι που τα πάτε πολύ καλά με το χρήμα και τις επιχειρήσεις.

Οι γεννημένοι τις 2 τελευταίες εβδομάδες:
  Είστε κάπως του ‘φαίνεσθαι’ και ξοδεύετε για να ξοδέψετε. Σας αρέσει η δόξα και η φήμη και δεν βάζετε κανέναν πιο ψηλά από εσάς.Λιόπρινο
8 Ιουλίου  - 4 Αυγούστου

Κέλτικο Σύμβολο: Μονόκερως. Δόρυ
Συμβολισμός: Συμβολίζει τη ισορροπία και την ευγένεια
Ζώο: Γάτα
Δέντρο ή Φυτό: Λιόπρινο
Πολύτιμος Λίθος: Καρνεόλιο
Πλανήτης: Γη
Θεοί: Γαία, Δήμητρα, Περσεφόνη

Ανάμεσα στα δέντρα των Κελτών το λιόπρινο κατείχε βασιλοπρεπή θέση. Γεννημένοι κάτω από την προστασία αυτού του δέντρου είστε άνθρωποι ευγενικοί και αλτρουιστές και είστε οι κατάλληλοι για θέσεις ηγεσίας και δύναμης. Χειρίζεστε τις προκλήσεις εύκολα και υπερνικάτε τα εμπόδια με τις σπάνιες ικανότητές σας και τη διακριτικότητα. Όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες και εμπόδια, εντείνετε απλά τις προσπάθειές σας και παραμένετε πάντα άγρυπνοι για να καταφέρετε τους τελικούς στόχους σας. Πολύ σπάνια βρίσκεστε στο στρατόπεδο των ηττημένων! Γι’αυτό πολλοί άνθρωποι ανατρέχουν σε σας και σας ακολουθούν ως ηγέτη τους. Είστε ανταγωνιστικοί και φιλόδοξοι ακόμη και στα πιο περιστασιακά θέματα. Μπορείτε να φανείτε αλαζονικοί αλλά στην πραγματικότητα είστε ακριβώς πολύ σίγουροι για τις δυνατότητές σας. Η αλήθεια είναι γνωστή, είστε αρκετά γενναιόδωροι, καλοί και στοργικοί (μόλις σας γνωρίσουν καλύτερα οι άνθρωποι και εσείς αυτούς). Ιδιαίτερα ευφυείς! Επειδή πολλά πράγματα είναι για σας τόσο εύκολα, μπορείτε να έχετε μια τάση να στηριχτείτε στις γνώσεις και στον εαυτό σας. Με άλλα λόγια, εάν δεν είστε συνεχώς ενεργοί, μπορείτε να ''γλιστρήσετε'' σε έναν ανθυγιεινό και οκνηρό τρόπο ζωής. Τα Λιόπρινα μπορούν να τα πάνε καλά με τον Σαμπούκο και την Ιτιά για ισορροπία και συνεργασία.

Οι γεννημένοι τις 2 πρώτες εβδομάδες:
Είστε αισιόδοξοι, νοιάζεστε για τους άλλους, κυρίως την οικογένειά σας και μπορείτε να κάνετε τις φιλοδοξίες σας πράξη.

Οι γεννημένοι τις 2 τελευταίες εβδομάδες:
  Είστε αυστηροί με τον εαυτό σας, κάπως ατομιστές και διαπρέπετε στον ψυχρό κόσμο των επιχειρήσεων.


Φουντουκιά
5 Αυγούστου  - 1 Σεπτεμβρίου


Κέλτικο Σύμβολο: πολύχρωμος Σολομός
Συμβολισμός: Συμβολίζει τη δημιουργικότητα
Ζώο: Σολομός
Δέντρο ή Φυτό: Καστανιά
Πολύτιμος Λίθος: Αμέθυστος
Λέξεις - κλειδιά: Σοφία, έμπνευση, αναζωογόνηση
Πλανήτης: Ερμής
Θεός: Ερμής

Εάν είστε γεννημένοι κάτω από την προστασία αυτού του δέντρου είστε ιδιαίτερα ευφυείς, οργανωμένοι και αποδοτικοί. Όπως και στην περίπτωση του λιόπρινου, είστε από τη φύση σας ταλαντούχοι στον ακαδημαϊκό κόσμο και υπερέχετε στην τάξη. Έχετε επίσης τη δυνατότητα να διατηρήσετε τις πληροφορίες και μπορείτε να θυμηθείτε, να εκθέσετε και να αναπτύξετε τα θέματα που έχετε απομνημονεύσει με καταπληκτική ακρίβεια. Ξέρετε τα γεγονότα και είστε πάντα καλά πληροφορημένοι. Αυτό σας κάνει μερικές φορές να εμφανίζεστε σαν ο ξερόλας στους άλλους αλλά δεν μπορείτε να το αλλάξετε αυτό αφού είστε πραγματικά έξυπνοι και ξέρετε συνήθως το σωστό σχέδιο δράσης λόγω της εντυπωσιακής βάσης γνώσεών σας. Έχετε μάτι για τη λεπτομέρεια, και… είστε όπως είστε! Μερικές φορές αυτή η ανάγκη σας για έλεγχο μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές που ψυχαναγκάζουν τους άλλους γύρω σας, εάν αφεθείτε ανεξέλεγκτοι. Έχετε μια καλή ικανότητα με τους αριθμούς, την επιστήμη και τα πράγματα που χρειάζονται  αναλυτικές δεξιότητες. Συμπαθείτε τους κανόνες, αν και μερικές φορές κολλάτε σε αυτούς και χάνετε την ουσία του παιχνιδιού. Η Φουντουκιά ταιριάζει πολύ με τη Σουρβιά και τον Κράταιγο.

Οι γεννημένοι τις 2 πρώτες εβδομάδες:
  Είστε αναλυτικοί και ερευνητικοί, μπορείτε να φτάσετε και στο σημείο της αδιακρισίας αν θέλετε να μάθετε κάτι. Τα πάτε καλά με τον γραπτό λόγο.

Οι γεννημένοι τις 2 τελευταίες εβδομάδες:
  Είστε τίμιοι, εξωστρεφείς και ψάχνετε πολύ τη λεπτομέρεια με αποτέλεσμα να χάνετε την ουσία μερικές φορές.Άμπελος
2 Σεπτεμβρίου - 29 Σεπτεμβρίου


Κέλτικο Σύμβολο: Λευκός Κύκνος
Συμβολισμός: Συμβολίζει την ομορφιά του σώματος και της ψυχής
Ζώο: Κύκνος, σαύρα, χήνα
Δέντρο ή Φυτό: Αμπέλι
Πολύτιμος Λίθος: Σμαράγδι
Πλανήτης: Αφροδίτη
Θεοί: Αφροδίτη, Διόνυσος, Κρόνος

Οι άνθρωποι που έχετε γεννηθεί κάτω από την προστασία αυτού του δέντρου,  γεννηθήκατε την περίοδο της φθινοπωρινής ισημερίας το οποίο καθιστά την προσωπικότητά σας μεταβλητή και απρόβλεπτη. Μπορείτε να είστε πλήρεις  αντιφάσεων και είστε συχνά αναποφάσιστοι. Αλλά αυτό είναι επειδή μπορείτε να δείτε και τις δύο πλευρές της ιστορίας και κατανοείτε την κάθε πλευρά εξίσου. Είναι δύσκολο για σας να επιλέξετε πλευρά επειδή μπορείτε να δείτε τα καλά σημεία σε κάθε πλευρά του νομίσματος. Υπάρχουν, εντούτοις, πράγματα στη ζωή σας για τα οποία είστε αρκετά βέβαιοι. Αυτά περιλαμβάνουν τα λεπτότερα πράγματα της ζωής όπως τα τρόφιμα, το κρασί, τη μουσική, και την τέχνη. Έχετε  πολύ διακριτικές προτιμήσεις, και είστε ειδήμονες στην καθαριότητα. Η πολυτέλεια είναι το άλλο σας όνομα και κάτω από φυσιολογικές συνθήκες έχετε το άγγιγμα του Μήδα όσο αφορά στην μετατροπή του μονότονου σε υπερβολικά όμορφο. Είστε γοητευτικοί, κομψοί και ανήκετε σε μια  κατηγορία ανθρώπων που κερδίζει τη μεγαλύτερη μερίδα υποστηρικτών και θαυμαστών. Πράγματι, ακόμη και όταν απλά περπατάτε στον δρόμο, όλοι θαυμάζουν το στιλάτο ύφος σας και την φινέτσα σας. Η Άμπελος ταιριάζει με την Ιτιά και τη Βαλανιδιά.

Οι γεννημένοι τις 2 πρώτες εβδομάδες:
Είστε καλόψυχοι και συγχωρείτε τους πάντες και τα πάντα. Είστε με ενθουσιασμό αλλά μερικές φορές δεν έχετε σωστή κρίση και έτσι την πατάτε.

Οι γεννημένοι τις 2 τελευταίες εβδομάδες:
Είστε άτομα που δείχνετε συμπόνια και αγάπη προς όλους, αλλά με τους δικούς σας ανθρώπους είστε μερικές φορές σκληροί.Κισσός
30 Σεπτεμβρίου - 27 Οκτωβρίου


Κέλτικο Σύμβολο: Πεταλούδα
Συμβολισμός: Συμβολίζει το Κάρμα
Ζώο: Χήνα, Αγριόχοιρος
Δέντρο ή Φυτό: Κισσός
Πολύτιμος Λίθος: Οπάλιο
Πλανήτης: Περσεφόνη
Θεοί: Περσεφόνη, Εκάτη, Άρτεμις, Αριάδνη

Μεταξύ των ιερών δέντρων και φυτών για τους Κέλτες, ο κισσός χαρίζει τη δυνατότητα να ξεπεράσετε κάθε δυσκολία και να αποκτήσετε πολλά δώρα και πολλών ειδών μάλιστα. Έχετε αναπτυγμένη τη διάνοια σας, αλλά περισσότερο αναπτυγμένα είναι ο οίκτος και η πίστη που δείχνετε στους άλλους. Έχετε μια φύση που προσφέρει και πρόκειται πάντα να είστε εκεί και να δώσετε ένα χέρι βοηθείας σε όποιον το χρειαστεί. Γεννηθήκατε σε μια περίοδο του έτους που το φως του Ήλιου μειώνεται και έτσι η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη για σας κατά περιόδους. Αυτό φαίνεται μερικές φορές άδικο επειδή τα προβλήματα έρχονται χωρίς εσείς να πάτε γυρεύοντας. Εντούτοις, υπομένετε τις δυσκολίες με τη σιωπηλή εμμονή και την εκφραστική επιείκεια. Πράγματι, έχετε την τάση να είστε  βαθειά πνευματικοί άνθρωποι και να μένετε σταθεροί σε μια βαθιά ριζωμένη πίστη σας. Είστε γλυκομίλητοι, αλλά έχετε ένα έντονο πνεύμα. Είστε γοητευτικοί, χαρισματικοί και μπορείτε αποτελεσματικά να κρατήσετε το ύψος σας στα περισσότερα κοινωνικά θέματα και συζητήσεις. Οι Κισσοί τα πάνε καλά με τη Βαλανιδιά και τη Σουρβιά.

Οι γεννημένοι τις 2 πρώτες εβδομάδες:
Είστε άνθρωποι ή του ύψους ή του βάθους και με πολλές καλλιτεχνικές τάσεις.

Οι γεννημένοι τις 2 τελευταίες εβδομάδες:
Είστε πολύ γενναιόδωρα άτομα αλλά μπορείτε και να εκμεταλλευτείτε τους άλλους χωρίς να το καταλάβουν! Όταν είστε σε θέσεις ανώτερες έχετε την τάση να είστε κακό αφεντικό.
Καλαμιά
28 Οκτωβρίου - 24 Νοεμβρίου

Κέλτικο Σύμβολο: Λευκό Κυνηγόσκυλο ή Πέτρα
Ζώο: Κουκουβάγια, κοράκι, άλογο, μαύρη γάτα
Συμβολισμός: Συμβολίζει τις άλλες διαστάσεις, την μύηση και τη σοφία
Δέντρο ή Φυτό: Καλαμιά
Πολύτιμος Λίθος: Ίασπις
Πλανήτης: Πλούτωνας
Θεοί: Άρης, Εκάτη, Περσεφόνη

Οι καλαμιές ήταν οι φύλακες των μυστικών για τους Κέλτες. Σκάβετε βαθιά μέσα στην πραγματική έννοια των πραγμάτων και ανακαλύπτετε την αλήθεια που κρύβεται κάτω από τα στρώματα της απόσπασης της προσοχής. Όταν υπάρχει μια ανάγκη να φτάσει κάποιος στην καρδιά του θέματος, εσείς που έχετε γεννηθεί κάτω από την προστασία της Καλάμου είστε οι μόνοι που μπορείτε να το κάνετε. Αγαπάτε τις ιστορίες και τις αφηγήσεις, αλλά μπορείτε να παρασυρθείτε εύκολα μέσα από το κουτσομπολιό, τα σκάνδαλα, το μύθο και τη γνώση. Αυτές οι τάσεις σας κάνουν επίσης έναν άριστο ιστορικό, έναν δημοσιογράφο, έναν ιδιωτικό αστυνομικό ή έναν αρχαιολόγο. Αγαπάτε τους ανθρώπους επειδή αντιπροσωπεύουν μια ποικιλομορφία εννοιών για σας και προσφέρονται για ερμηνεία. Είστε έμπειροι στο να πείθετε τους άλλους με τον λόγο σας  και μερικές φορές μπορεί να γίνεστε κάπως παρεμβατικοί. Εντούτοις, έχετε μια ισχυρή αίσθηση της αλήθειας και της τιμής έτσι ώστε να μην προξενείτε βλάβη και κακό. Οι Καλαμιές τα πάνε καλά με τις άλλες Καλαμιές, τις Βαλανιδιές και τις Σουρβιές.

Οι γεννημένοι τις 2 πρώτες εβδομάδες:
Είστε άνθρωποι ανυπόμονοι, πάρα πολύ καλοί φίλοι, αλλά και πάρα πολύ ισχυροί εχθροί.

Οι γεννημένοι τις 2 τελευταίες εβδομάδες:
  Είστε φιλόσοφοι και αναζητάτε το νόημα των πραγμάτων.Σαμπούκος
25 Νοεμβρίου - 23 Δεκεμβρίου

Κέλτικο Σύμβολο: Μαύρο Άλογο ή Κοράκι
Συμβολισμός: Συμβολίζει το θάνατο και την αναγέννηση
Ζώο: Κοράκι
Δέντρο ή Φυτό: Σαμπούκος
Πολύτιμος Λίθος: Μαύρο Διαμάντι
Πλανήτης: Κρόνος
Θεοί: Κρόνος

Είναι ένα από τα πιο σεβαστά και παλιά δέντρα για τους Κέλτες. Οι γεννημένοι κάτω από την προστασία του είστε άνθρωποι που αγαπάτε την ελευθερία. Σε νεαρότερη ηλικία αναζητάτε τις συγκινήσεις, τις εμπειρίες και τις γρήγορες εναλλαγές των σκηνικών. Αυτό γιατί την περίοδο που γεννηθήκατε το φως του ήλιου ήταν γρήγορο και εφήμερο και έτσι παίρνετε το ίδιο σύνθημα από τη φύση. Δίνετε εσφαλμένα την εντύπωση του ξένου και του απρόσιτου συχνά και αυτό οφείλεται στο ότι έχετε την τάση να  αποσύρεστε παρά την εξωστρεφή φύση σας. Στην πραγματικότητα, είστε βαθειά στοχαστικοί και με φιλοσοφική κλίση. Τείνετε επίσης να είστε πολύ διακριτικοί άλλοι και να προσπαθείτε πραγματικά να είστε χρήσιμοι. Αυτές οι πράξεις για βοήθεια προς τους άλλους ανατρέπονται μερικές φορές από τη βάναυση σας ειλικρίνεια, μερικές φορές μάλιστα λέτε τη γνώμη σας χωρίς να σας το ζητήσει κανείς! Ο Σαμπούκος τα πάει καλά με την Σκλήθρα και το Λιόπρινο.

Οι γεννημένοι τις 2 πρώτες εβδομάδες:
Είστε καλοί με τον λόγο και μπορείτε να πείσετε τους πάντες για τα πάντα. Δε σας αρέσει η αδικία.

Οι γεννημένοι τις 2 τελευταίες εβδομάδες:
Είστε άνθρωποι με όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Είναι αναγκαία για εσάς η ύπαρξη ενός ατόμου στη ζωή σας.