astropedia.gr

Η Κελτική Αστρολογία και το 13ο φεγγάρι

Η Κελτική Αστρολογία και το 13ο φεγγάρι
To αστρολογικό αυτό σύστημα εφαρμόστηκε στην πράξη από τους αρχαίους Κέλτες. Λίγα είναι γνωστά σχετικά με αυτό το σύστημα της αστρολογίας και αυτά μέσα από τις περιγραφές ορισμένων αρχαίων ιρλανδικών χειρογράφων τα οποία όμως δεν έχουν δημοσιευθεί ή μεταφραστεί πλήρως. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι το σύστημα αυτό είναι αυτόχθονο και δεν έχει καμία σχέση με τα κοινά γνωστά αστρολογικά δυτικά συστήματα ή την αστρολογία των Κινέζων. 

Η αστρολογία είναι μια τέχνη που εστιάζει στο πέρασμα του χρόνου και που ερευνά την ιδιαιτερότητα μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής. Οι Δρυίδες χρησιμοποιούν την αστρολογία μαζί με άλλες μορφές μαντείας και ο συνδυασμός των μεθόδων ήταν εύκολος γιατί η αστρολογία τους βασιζόταν σε σεληνιακές ενέργειες.

Η κελτική σεληνιακή αστρολογία είναι ουσιαστικά ο ζωδιακός κύκλος που δημιούργησε μια ομάδα Κελτών ιερέων. Οι Δρυίδες ήταν μια θρησκευτική αίρεση της κέλτικης θρησκείας που κατοικούσαν στις Βρετανικές Νήσους γύρω στο 1000 π.Χ. Το ημερολόγιο των Κελτών βασιζόταν στο φεγγάρι και είχε 13 σεληνιακούς μήνες. Επτά φορές κάθε 19 χρόνια έχουμε στο δυτικό ημερολόγιο 13 Πανσέληνους αντί για 12 και αυτό το 13ο φεγγάρι θεωρείται από τους δυτικούς δυσοίωνο. 

Οι Κέλτες όμως δεν το φοβούνταν και με τον τρόπο που ήταν φτιαγμένο το ημερολόγιό τους το είχαν εντάξει μέσα στη χρονιά με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο!  Οι Κέλτες ήταν λαός που είχε βαθύτατη σχέση και τιμούσε την φύση και τις ενέργειες που έρχονταν από το οτιδήποτε είχε γεννήσει η Μητέρα Φύση. Για τους Κέλτες μάλιστα ο κόσμος έχει τη μορφή ενός δέντρου με τις ρίζες του βαθιά στη γη και τα κλαδιά του να φτάνουν ψηλά στον ουρανό. Από αυτή την κοσμολογική τους αντίληψη γεννήθηκε και το αστρολογικό τους σύστημα με τα δέντρα που ανάλογα με συγκεκριμένες ημερομηνίες διαμόρφωναν συγκεκριμένους χαρακτήρες.

Η θρησκεία των Δρυιδών βασιζόταν κυρίως στη συνειδητοποίηση των φυσικών και μεταφυσικών ενεργειών. Αυτές οι ενέργειες ταυτοποιήθηκαν με τα πνεύματα (dryads) που κατοικούσαν στα δέντρα. Πίστευαν ότι τα δέντρα αποκτούσαν τη ζωή από τον Ήλιο που ήταν το σύμβολο του ανώτατου και του θεϊκού. Τα δέντρα λοιπόν ήταν ζωντανές οντότητες, είχαν σχέση με το άπειρο, την γνώση και τη σοφία, ήταν συμβολικά οι εκπρόσωποι του κύκλου της ζωής, του θανάτου και της ανανέωσης. Συν τω χρόνω απέδωσαν ένα ξεχωριστό δέντρο σε κάθε φάση της Σελήνης σε αντιστοιχία με τις μαγικές ιδιότητες του.

Ως εκ τούτου, η κέλτικη αστρολογία βασίζεται πάρα πολύ στον κύκλο της Σελήνης και στο έτος που διαιρείται στους 13 σεληνιακούς μήνες, έτσι όπως καθορίστηκαν από τους ιερείς. Οι Δρυίδες πίστευαν ότι η ανθρωπότητα καταγόταν από τα δέντρα και ότι κάθε δέντρο ήταν προικισμένο με τη δική του συγκεκριμένη μυστικιστική ιδιότητα. Κωδικοποίησαν αυτά τα μυστήρια σε μια μυστική σαμανιστική αλφάβητο γνωστή ως Ogham και η λέξη γι’ αυτό το αλφάβητο προέρχεται από το όνομα του κέλτικου θεού της ποίησης και της ευγλωττίας, τον Ogma.

Τα ονόματα των είκοσι γραμμάτων αυτού του αλφαβήτου είναι επίσης και τα ονόματα των είκοσι δένδρων που ήταν ιερά για τους Δρυίδες. Το Ogham εξακολουθεί να υπάρχει σκαλισμένο σε πέτρινα μνημεία της εποχής των Δρυίδων ακόμη και σήμερα και υπάρχει η πίστη ότι είναι το μέσον που χρησιμοποίησαν οι παλιοί Δρυίδες για να περάσουν τα μηνύματά τους σε εμάς σήμερα! Κάθε Κελτική ζώδιο αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο δέντρο, ένα γράμμα της αλφαβήτου Ogham, ένα ζώο προστάτη της γνώσης, έναν κέλτικο θεό και έναν πολύτιμο λίθο.

  • Διαβάστε λεπτομέρειες για το δικό σας δεντρο γέννησης εδώ 

Ακολουθεί μια λίστα με τις συγκεκριμένες
ημερομηνίες των κέλτικων ζωδίων:

 
24 Δεκεμβρίου 20 Ιανουαρίου
Σημύδα: Το δέντρο αυτό αντιπροσωπεύει την καθαρότητα, την πίστη, την αγνότητα, και την αναγέννηση. Είναι το πρώτο δέντρο που βγάζει φύλλα την άνοιξη και χαρακτηρίζεται σαν  υπομονετικό και επίμονο.

21 Ιανουαρίου 17 Φεβρουαρίου
Σουρβιά: Το δέντρο προστατεύει από τη διαφθορά και τα άτομα που συνδέονται με αυτό το δέντρο θεωρούνται ιδεαλιστές, προοδευτικά και ανθρωπιστές. Το δέντρο είναι επίσης ένα αναγνωρισμένο σύμβολο γονιμότητας.

18 Φεβρουαρίου 17 Μαρτίου
Φλαμουριά: Τα δέντρα της φλαμουριάς δίνουν έμφαση στη σύνδεση μεταξύ όλων των πραγμάτων στο φυσικό κόσμο και χαρίζουν τον οίκτο και την ευαισθησία στα άτομα γεννημένα κάτω από την καθοδήγησή τους.

18 Μαρτίου 14 Απριλίου
Σκλήθρα (Ράμνος): Το δέντρο δίνει δημιουργικότητα καθώς επίσης και πνεύματα που έχουν μια τολμηρή, διαισθητική φύση.

15 Απριλίου 12 Μαΐου
Ιτιά: Η Ιτιά είναι ένα πρακτικό, αξιόπιστο και ακλόνητο δέντρο και έτσι είναι τα άτομα που συνδέονται με αυτό. Άλλα γνωρίσματα περιλαμβάνουν τον σεβασμό της γνώσης και της δυνατότητας να ξεπεραστούν οι τρέχουσες αλλαγές.

13 Μαΐου 9 Ιουνίου

Κράταιγος (Μπερκιά): Το σφριγηλό αυτό δέντρο ενσωματώνει στα άτομα που έχουν γεννηθεί κάτω από την προστασία του φυσική γοητεία και δύναμη, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής ικανότητας και της ευκινησίας.

10 Ιουνίου 7 Ιουλίου
Βαλανιδιά: Το δέντρο αυτό συνδέεται συχνά με την αρχαία φρόνηση και γνώση, και δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι τα άτομα γεννημένα με την προστασία της Βαλανιδιάς έχουν τη δυνατότητά  να μαθαίνουν και να συσσωρεύουν τη φρόνηση μέσω των πρακτικών εφαρμογών.

8 Ιουλίου 4 Αυγούστου
Ελαιόπρινο: Το λιόπρινο είναι προστατευτικό και χαρίζει τη δικαιοσύνη και την ενότητα. Τα άτομα που έχουν γεννηθεί κάτω από την προστασία του μπορούν να αντιδρούν γρήγορα σε ασυνήθιστες καταστάσεις, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα εάν οι αντιδράσεις τους δεν είναι προσεκτικές και μετριασμένες.

5 Αυγούστου 1 Σεπτεμβρίου
Καστανιά: Τα άτομα γεννημένα κάτω από την προστασία αυτού του δέντρου έχουν καλλιτεχνική έμπνευση και  διαισθητική ικανότητα. Η δημιουργικότητα, ιδιαίτερα για το δράμα και τις τέχνες, ενθαρρύνεται συχνά από αυτό το δέντρο.

2 Σεπτεμβρίου 29 Σεπτεμβρίου
Άμπελος: Η άμπελος ενθαρρύνει το άτομο να εμπιστευθεί τις αισθήσεις του και να εστιάσει ισχυρότερα στον εσωτερικό του εαυτό οδηγώντας το στην εμπιστοσύνη και στην αυτοπεποίθηση.

30 Σεπτεμβρίου 27 Οκτωβρίου
Κισσός: Ο κισσός είναι δέντρο που δίνει κοινωνικότητα. Άλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν  προθυμία των ατόμων να συνεργάζονται με άλλα άτομα και να εστιάζονται στην ομαδική εργασία.

28 Οκτωβρίου 24 Νοεμβρίου
Καλαμιά: Η καλαμιά δημιουργεί τάξη και προσωπικότητες που ασχολούνται με τη λεπτομέρεια και η πολυπλοκότητα βρίσκεται συχνά στις ζωές και τις προτιμήσεις τους.

25 Νοεμβρίου 23 Δεκεμβρίου
Σαμπούκος: Το δέντρο αυτο αντιπροσωπεύει τη συνοχή της ζωής και λοιπών φιλοσοφικών εκτιμήσεων. Η δημιουργικότητα είναι συχνά συνδεμένη με το δέντρο αυτό.