astropedia.gr

Προφητείες στα βάθη των χρόνων

Προφητείες στα βάθη των χρόνων
Προφητεία, με την ευρεία έννοια, είναι η πρόβλεψη των μελλοντικών γεγονότων. Η λέξη είναι σύνθετη με την πρόθεση προ και το ρήμα φημί που σημαίνει ισχυρίζομαι, δηλαδή ισχυρίζομαι εκ των προτέρων, δηλαδή προ-λέγω. Η προφητεία αναφέρεται ως η αποκάλυψη της θείας βούλησης και αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ανθρώπινης ιστορίας και του πολιτισμού. Μια προφητεία είναι απλά μια πρόβλεψη για κάτι που πρόκειται να συμβεί και συνήθως γίνεται από κάποιον μυστικιστή. Οι άνθρωποι τις αναζητούν σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τα βαθύτερα μυστήρια της ζωής. Ο καθένας θα μπορούσε να βιώσει μια προαίσθηση ή προειδοποίηση ενός γεγονότος, αλλά οι περισσότερες παραδόσεις σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι μόνο μοναδικά άτομα μπορούν να εκφράσουν μια γνήσια προφητεία.

Ιστορία των Προφητειών

Σε όλη την ιστορία, οι άνθρωποι έχουν αναζητήσει τη γνώση των μελλοντικών γεγονότων από ειδικές ομάδες ή άτομα που θεωρήθηκαν ότι είχαν το χάρισμα της προφητείας, όπως οι χρησμοί στο μαντείο των Δελφών στην Αρχαία Ελλάδα. Οι περισσότερες Αρχαίες θρησκείες είχαν ιερείς και ιέρειες που ερχόντουσαν σε ιερή έκσταση και επικοινωνούσαν με τους θεούς και οι οποίοι διαβίβαζαν πληροφορίες στους πολίτες με τη μορφή της προφητείας. Πολλές πρωτόγονες θρησκείες ενστερνίζονται τις προφητείες και την μαντεία που πραγματοποιούνται συνήθως από έναν ιερέα, μάγο ή σαμάνο. Πολιτισμοί στους οποίους οι προφητείες έπαιξαν σημαντικό ρόλο είναι οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής, οι Μάγια, οι Κέλτες, οι Δρυίδες, οι Κινέζοι, οι Χαλδαίοι, οι Ασσύριοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ινδουιστές, οι Εβραίοι, οι Θιβετιανοί και φυσικά οι Αρχαίοι Έλληνες.

Οι προφητείες βασίζονται στην μαντεία και τον προσδιορισμό της βούλησης των θεών ή άλλων υπερφυσικών οντοτήτων. Οι πρώτες εκδηλώσεις της προφητείας ήταν με τη μορφή μαγικών ξορκιών και φυλαχτών. Πολλές μέθοδοι χρησιμοποιούνταν για να επιτευχθεί αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της ανάγνωσης των φύλλων τσαγιού, του σχηματισμού ενός σύννεφου, της συμπεριφοράς των ζώων ή ακόμα και των εντόσθιων των ζώων που θυσιάζονται. Σε όλες τις αρχαίες κοινωνίες συσχέτιζαν τα όνειρα και τις προφητείες, καθώς παρείχαν γνώσεις, κατεύθυνση, δημιουργικές προτάσεις και λύσεις για τις ασθένειές τους. Οι αποδεκτοί τρόποι για τις προφητείες στην Αγία Γραφή και το Κοράνιο είναι μέσα από τα οράματα και τα όνειρα.

Προφητεία και Θρησκεία
Σε πολλές θρησκείεςπιστεύεται ότι οι θεοί ή άλλα υπερφυσικά όντα παρέχουν μερικές φορές προφητείες σε ορισμένα άτομα με όνειρα και οράματα. Η Παλαιά Διαθήκη περιέχει προφητείες από διάφορους προφήτες που προείπαν τις δοκιμασίες  που θα πέρναγαν κάποιοι άνθρωποι ή λαοί. Το βιβλίο της Αποκάλυψης είναι αποδεκτό από πολλούς Χριστιανούς ως προφητεία και συνδέεται με τα γεγονότα των έσχατων καιρών και τον Αρμαγεδόνα.

Οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς εκπλήρωσε πολλές προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, αποδεικνύοντας έτσι ότι ήταν ο «Υιός του Θεού» και ότι θα επιστρέψει στο μέλλον να εκπληρώσει τις άλλες προφητείες. Στην Καινή Διαθήκη, ο Ιησούς αναφέρει σε μια γυναίκα Σαμαρείτισσα για τη ζωή της και λέει στους Αποστόλους το μέλλον τους. Αυτά αποτελούν παραδείγματα προφητείας στη χριστιανική παράδοση.

Η ίδια η Βίβλος περιέχει μια σειρά από προφητείες γραμμένες από ανθρώπους, εμπνευσμένους από τον Θεό και οι οποίες προέρχονται μέσα από τα όνειρα και τα οράματά τους. Περίπου το 40% των κειμένων της Βίβλου είναι ο πραγματικός λόγος του Θεού ή προφητείες και το υπόλοιπο είναι σχολιασμοί και ιστορία σχετικά με τις προφητείες καθώς επίσης και την καθοδήγηση και την ικανότητα που είχαν κάποια άτομα να χρησιμοποιούν τα όνειρα και τα οράματά τους.

Ο Μωάμεθ, ο προφήτης του Ισλάμ (περίπου γύρω στο 600 μ.Χ.), είπε ότι είχε μια «πνευματική αφύπνιση» σε μια σπηλιά και μετά δίδαξε με τη βοήθεια που ήρθε από τον Θεό. Η πνευματική του αφύπνιση προήλθε μέσα από τα όνειρα και τα οράματά του. Δίδαξε τους οπαδούς του πώς να χρησιμοποιούν τα όνειρά τους και διακήρυξε ότι θα είναι ο «τελευταίος προφήτης».

Πιο πρόσφατα, το 1800, ο Τζόζεφ Σμιθ υποστήριξε ότι είχε μεταφράσει κάποιες χρυσές πλάκες με θεία έμπνευση από τον Ιησού, γράφοντας έτσι το Βιβλίο των Μορμόνων. Την εποχή εκείνη κρατούσαν χρονικά στοιχεία σε μεταλλικές πλάκες.

Πολλές προφητείες υπάρχουν στο Βιβλίο του Ενώχ και στην Αγία Γραφή (Παλαιά και Καινή Διαθήκη). Επίσης προφητείες είπαν ο Νοστράδαμος, ο Edgar Cayce, οι Βουδιστές, οι Κινέζοι, οι Μουσουλμάνοι και οι ιθαγενείς της Νοτίου Αμερικής. Πολλές προφητείες έχουν ειπωθεί για το τέλος του κόσμου και για τον ερχομό ενός πνευματικού δάσκαλου. Βέβαια, ως ότου συμβεί αυτό, πολλοί απατεώνες θα ισχυρίζονται ότι είναι το πρόσωπο αυτό παραπλανώντας τον κόσμο ότι έχουν τη δυνατότητα να προβλέπουν. Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί.

Αποδεικτικά στοιχεία της Προφητείας

Οι προφητείες πάντα περιλαμβάνουν κάποιο είδος επικοινωνίας με το μέλλον ή με σφαίρες που συνήθως δεν είναι ευδιάκριτες από το ευρύ κοινό και δεν είναι αποδεκτές από την εμπειρική επιστήμη. Ως εκ τούτου, οι σκεπτικιστές θεωρούν ότι οι προφητείες είναι ψευδείς. Οι πιστοί της προφητείας πάντως ισχυρίζονται ότι οι προφητείες υφίστανται και είναι δυνατές μέσω υπερφυσικών μέσων, τα οποία παρακάμπτουν τους φυσικούς νόμους.

Η δύναμη της προφητείας δεν έχει ελεγχθεί επιστημονικά και παραμένει αναπόδεικτη, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ορισμένες προφητείες έχουν εκπληρωθεί, ιδίως εάν αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τη θρησκεία τους. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι κάποιες εκπληρωμένες προφητείες μπορούν να εξηγηθούν απλά ως συμπτώσεις ή ότι ορισμένες προφητείες επινοήθηκαν αφού συνέβη το γεγονός.

Πολλές προφητείες είναι επίσης ασαφείς, με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται σε πολλά πιθανά μελλοντικά γεγονότα. Οι αινιγματικές προφητείες του Νοστράδαμου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά οι υποστηρικτές του Νοστράδαμου υποστηρίζουν ότι οι λεπτομερείς προβλέψεις του, του έδωσαν την φήμη ενός μεγάλου προφήτη.

ΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Ενώ οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί ηγέτες έρχονται και παρέρχονται, η προσωπικότητα των προφητών παραμένει άσβεστη στο πέρασμα του χρόνου και  εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να τους τιμούν εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες χρόνια αφού έχουν πεθάνει. Οι άνθρωποι βρίσκουν διαφωτιστικές τις πεποιθήσεις τους και οι διδασκαλίες τους εξακολουθούν να μαγνητίζουν στο πέρασμα των αιώνων. Οι περισσότεροι δίδαξαν ένα σύστημα αρχών και αξιών, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τους οπαδούς τους.

Θα ήταν ενδιαφέρον να πάρουμε μια ιδέα από τους πιο διάσημους προφήτες που πέρασαν από την ιστορία της ανθρωπότητας και να κατανοήσουμε τη διδασκαλία τους.

Ιησούς Χριστός
Ο Ιησούς Χριστός θεωρείται ως ο μεγαλύτερος προφήτης και το πιο διάσημο πρόσωπο στην ιστορία. Γεννήθηκε περίπου από το 7 έως 2 π.Χ. και έζησε μέχρι 33 ετών. Ο Ιησούς Χριστός αναγνωρίζεται ως η κεντρική μορφή του Χριστιανισμού. Με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο πιστούς παγκοσμίως, ο Χριστιανισμός παραμένει η μεγαλύτερη θρησκεία στη Γη. Αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι η διδασκαλία του κράτησε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια, ποτέ δεν είχε παραπάνω από μερικές χιλιάδες οπαδούς στη διάρκεια της ζωής του, έφυγε χωρίς να αφήσει γραπτά κείμενα και εκτελέστηκε για προδοσία από τις ρωμαϊκές αρχές, πράγμα το οποίο δεν θα έπρεπε να Τον κάνει και τόσο διάσημο προφήτη στην ιστορία. Αντίθετα όμως, σήμερα όχι μόνο είναι σεβαστός ως μεγάλος προφήτης και ηθικός διδάσκαλος, αλλά πιστεύεται από πολλούς ότι ήταν η κυριολεκτική, φυσική εκδήλωση του Θεού στη Γη, μια κατάσταση που προκύπτει από τους ισχυρισμούς Του για την ανάσταση των νεκρών. Πιστεύεται επίσης ότι αργότερα ανέβηκε στον ουρανό και εκατοντάδες εκατομμύρια χριστιανών σήμερα περιμένουν με αγωνία την επιστροφή Του και την έλευση της Δευτέρας Παρουσίας.

Μωάμεθ
Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τον αντίκτυπο που έχει αυτός ο μεσήλικας έμπορος ο οποίος στράφηκε στον μυστικιστικό και έγινε θρησκευτικός ηγέτης και ο οποίος διαδραματίζει μεγάλη επιρροή σχεδόν σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Θεωρείται από το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού ότι ήταν ο τελευταίος και μεγαλύτερος όλων των προφητών. Έζησε από το 571- 632 μ.Χ. και έγραψε το Κοράνι, που είναι ένα από τα πιο γνωστά και πιο ευρέως αναγνωσμένα ιερά κείμενα του κόσμου. Φυσικά, στην πραγματικότητα, δεν το έγραψε ο ίδιος. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, τα γραπτά δόθηκαν σ’ αυτόν από τον Άγγελο Γαβριήλ μέσα από μια σειρά οραμάτων για μια περίοδο είκοσι χρόνων, τα οποία τελικά καταγράφηκαν και αποκωδικοποιήθηκαν στο βιβλίο που γνωρίζουμε σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η καταγραφή αυτών των μυστικιστικών κειμένων τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο διάσημους προφήτες στον κόσμο και βοήθησε στην ταχεία εξάπλωση του Ισλάμ.

Βούδας
Έζησε περίπου από το 563-483 π.Χ. Το πραγματικό του όνομα ήταν Σιντάρτα Γκαουτάμα ενώ το όνομα Βούδας αποκτήθηκε αργότερα. Ήταν ένας πρίγκιπας που πέρασε τα πρώτα 29 χρόνια της ζωής του σε πλούσια πολυτέλεια πριν δώσει τα πάντα και να ξεκινήσει την πνευματική αναζήτηση. Έγινε ασκητής που επιβίωνε με μια χούφτα καρύδια την ημέρα και ζούσε στην απόλυτη ένδεια. Μια μέρα, ενώ κάθονταν κάτω από ένα δέντρο, ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι το κλειδί για τη φώτιση ήταν η εξάλειψη κάθε σαρκικής επιθυμίας και πέτυχε να ζει σε μια κατάσταση νιρβάνα. Γρήγορα, προσελκύοντας μια λεγεώνα μαθητών, η διδασκαλία του έθεσε τα θεμέλια για μια από τις μεγαλύτερες Ανατολικές θρησκείες του κόσμου, τον Βουδισμό, ο οποίος αυτή τη στιγμή υποστηρίζει σχεδόν 400 εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Κομφούκιος
Ο Κομφούκιος, ο οποίος έζησε περίπου από το 551 με 479 π.Χ., δεν ήταν ένας καθαυτού θρησκευτικός ηγέτης, αλλά περισσότερο ένας φιλόσοφος του οποίου οι διδασκαλίες για την ηθική, τη δικαιοσύνη, την ειλικρίνεια και τη βαθιά αγάπη επηρέασαν τον κόσμο. Οι ιδέες του τελικά εξελίχθηκαν σε ένα σύστημα φιλοσοφίας γνωστό ως Κομφουκιανισμό, το οποίο εισήχθη στην Ευρώπη από τον Ιταλό Ιησουίτη Ματέο Ρίτσι το δέκατο έκτο αιώνα, και έκτοτε έγινε δημοφιλής στη Δύση. Δεδομένου ότι κανένα από τα γραπτά του δεν έχουν επιβιώσει, οι διδασκαλίες του εξιστορούνται από τους μαθητές του πολλά χρόνια μετά το θάνατό του. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διαφωνούν για το αν υπήρχε πραγματικά με σάρκα και οστά πρόσωπο με το όνομα Κομφούκιος ή αν ο Κομφουκιανισμός είναι απλά μια συλλογή από διδασκαλίες αρχαίων φιλοσόφων που όλες μαζί αποτελούν ένα ενιαίο φιλοσοφικό οικοδόμημα. Σε κάθε περίπτωση, ήταν ο πρώτος που εξέφρασε τη γνωστή αρχή: «Μην κάνεις στους άλλους ό, τι δεν θέλεις να σου κάνουν».

Κρίσνα

Ο Κρίσνα έζησε περίπου από το 3228-3102 π.Χ. Όπως και με το Βούδα, θεωρείται να είναι και άνθρωπος και υπερφυσική οντότητα. Λέγεται ότι είναι ενσάρκωση του Βισνού, μιας θεότητας της Ινδουιστικής Αγίας Τριάδας. Παρόλα αυτά, θεωρείται ότι ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο που έζησε μια κάπως ελεύθερη ζωή αλλά είχε υπερφυσικές ικανότητες. Για παράδειγμα, σκότωσε πολλούς δαίμονες και καθάρισε τα δηλητηριασμένα ιερά νερά του ποταμού Γιαμούνα. Θεωρείται δημοφιλής και προσιτός στην καρδιά των ανθρώπων και παραμένει διάσημος χιλιάδες χρόνια αργότερα.

Ζωροάστρης
Η εποχή που έζησε παραμένει άγνωστη, μεταξύ του 18ου και 6ου αιώνα π.Χ.
Ονομάζεται επίσης και Ζαρατούστρα, και ήταν ένας αρχαίος Πέρσης προφήτης ο οποίος ίδρυσε τη θρησκεία του Ζωροαστρισμού. Λέγεται ότι έλαβε ένα όραμα στο οποίο ο ίδιος κατάλαβε ότι στη ζωή υπάρχει πόλεμος μεταξύ του καλού και του κακού. Σύμφωνα με τον προφήτη, ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στο καλό και το κακό. Η  διδασκαλία του Ζωροάστρη έγινε η κατευθυντήρια γραμμή του Περσικού πολιτισμού. Επιπλέον, τα στοιχεία της φιλοσοφίας του Ζωροαστρισμού εισήλθαν στη Δύση μέσω του Ιουδαϊσμού και του Πλατωνισμού. Η θρησκεία αυτή άρχισε να εξαλείφεται όταν ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Περσία, αλλά επιβιώνει μέχρι σήμερα στην Ινδία.

Νοστράδαμος

Ο Νοστράδαμος έζησε κατά τη διάρκεια της ισπανικής Ιεράς Εξέτασης, μια εποχή που ο πνευματισμός και ο αποκρυφισμός είχαν ως αποτέλεσμα την καταδίκη σε θάνατο. Για το λόγο αυτό, ο Νοστράδαμος έγραψε το έργο του αλληγορικά και είναι δύσκολο να ερμηνευθεί. Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου ή 21 Δεκεμβρίου 1503 στο Σεν Ρεμί, στην Προβηγκία της Γαλλίας και πέθανε στις 2 Ιουλίου 1566. Ήταν συγγραφέας, μεταφραστής, αστρολόγος και προφήτης. Έγινε διάσημος για τη συγγραφή ενός βιβλίου χιλίων περίπου τετράστιχων, τα οποία αποτελούν τις προφητείες για τις οποίες είναι διάσημος μέχρι σήμερα. Τα τετράστιχα του είχαν προβλέψει τη Γαλλική Επανάσταση, την εξορία του Ναπολέοντα, τη μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου, τη γέννηση και την άνοδο του Χίτλερ, τη δολοφονία του Κένεντυ και άλλα γεγονότα.

Edgar Cayce

Ο Edgar Cayce γεννήθηκε στις18 Μαρτίου 1877 και πέθανε στις 3 Ιανουαρίου 1945. Ήταν Αμερικανός που δήλωνε ότι μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα μέσω της έκστασης. Θεωρούσε τον εαυτό του αφοσιωμένο Χριστιανό και οι διδασκαλίες του επηρέασαν πολύ κόσμο. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες μαθητές του Edgar Cayce και περισσότερα από 300 βιβλία που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν.

Φυσικά, η λίστα των προφητών είναι ατελείωτη αλλά περιορίστηκα στο να σας αναφέρω τους πιο βασικούς προφήτες που με τις προφητείες τους επέδρασαν στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Συμπέρασμα
Θα πρέπει όλοι μας να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι οι προφητείες συνίστανται στην αποκάλυψη μελλοντικών γεγονότων, μέσω κάποιας γνώσης, και στην εκδήλωση για το τι είναι προκαθορισμένο. Η γνώση αυτή είναι υπερφυσική διότι πρόκειται για πράγματα που είναι πέρα από τη φυσική δύναμη και στερείται λογικής. Το δώρο της προφητείας δίνεται κυρίως για το καλό των άλλων, και ως εκ τούτου γι’ αυτό το σκοπό θα πρέπει να εκδηλωθεί. Πρόκειται για ένα θεϊκό φως που έρχεται από το υπερπέραν διαμέσου του οποίου αποκαλύπτονται πράγματα σχετικά με το άγνωστο μέλλον και αυτά έρχονται στο μυαλό του προφήτη, του οποίου καθήκον είναι να τα φανερώσει στους άλλους.Newsletter