astropedia.gr

Ο Δάκτυλος του Θεού ή Γιόντ. Πώς λειτουργεί;

Ο Δάκτυλος του Θεού ή Γιόντ. Πώς λειτουργεί;
Το Γιόντ ειναι ένας πλανητικός σχηματισμός που αποτελείται από τρεις πλανήτες. Οι δύο εξ αυτών σχηματίζουν όψη εξαγώνου μεταξύ τους και ο τρίτος σχηματίζει όψη 150 μοιρών (η λεγόμενη και όψη χιαστί) με τους άλλους δύο. Το Γιόντ λέγεται και αλλιώς Δάκτυλος του Θεού, γιατί ο σχηματισμός λειτουργεί σχεδόν με έναν ''αόρατο'' τρόπο και είναι χαρακτηριστική η αίσθηση του μοιραίου που αποπνέει.Τον σχηματισμό αυτόν τον λαμβάνει υπόψιν μόνο η μοντέρνα αστρολογία, γιατι εμπεριέχει την όψη των 150 μοιρών, η οποία δεν είναι πτολεμαϊκή όψη και αρα δεν την λαμβάνει υπόψιν της η παραδοσιακή αστρολογία.


  Οι όψεις που συνθέτουν ένα Γιόντ 
     
Όψη Εξαγώνου
Το εξάγωνο είναι μια θετική όψη που δίνει ευκαιρίες. Γίνεται ανάμεσα σε πλανήτες που απέχουν μεταξύ τους 60 μοίρες και βρίσκονται σε ζώδια τα οποία έχουν την ίδια πολικότητα (αρσενικά ή θηλυκά) και σε στοιχεία που ειναι φιλικά το ένα προς το άλλο (φωτιά με αερα και νερό με γη).

Πρόκειται για μια όψη που έχει να κάνει με την δράση της ζωής, είναι άμεση και πρακτική. Είναι η αρχή της μόχλευσης της ενέργειας που γεννήθηκε στην όψη της συνόδου και ειναι ο μηχανισμός με τον οποίο ο κοσμικός ρυθμός εκφράζεται μέσα από εμάς για να ξεμπλοκάρει τις κρυσταλλοποιήσεις της προσωπικότητάς μας και να μπορέσουμε να αναγεννήσουμε ή να απεγκλωβίσουμε καινούργιες δυνατότητες. Το εξάγωνο αποτελεί την βάση του τριγωνικου σχηματισμού που είναι το γιόντ.

Οψη 150 μοιρών
Οι πλανητες που εμπλέκονται σε μια τέτοια όψη δεν καταλαβαίνονται μεταξύ τους. Τα ζώδια από τα οποία οι πλανήτες κάνουν την όψη, είναι ασύμβατου στοιχείου και διαφορετικης ποιότητας. Είναι λοιπόν, δύσκολο να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των πλανητικών ενεργειών. Λέξεις που περιγράφουν αυτη την όψη είναι: πρόκληση, απαραίτητη προσαρμογή και επαναπροσανατολισμός. Η όψη αυτή δίνει την τάση το άτομο να βαζει σε ''κουτάκια'' τα θέματα της ζωής του που εκπροσωπούνται από τους δύο αυτούς πλανήτες, χωρίς αυτά τα κουτάκια να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Σε μια όψη αντίθεσης υπάρχουν οι ευκαιρίες να ενωθουν τα αντίθετα, στην 150άρα όψη όμως ειναι πολύ δύσκολο τα αντίθετα να ενωθούν και ακόμη πιο δύσκολη η προσαρμογή που χρειάζεται να γίνει. Οι τομείς της ζωής μας λοιπόν που εκπροσωπούνται από τους δύο πλανήτες σε όψη 150 μοιρών στον χάρτη μας, είναι δύσκολο να εναρμονιστούν και να συνυπάρξουν και έτσι το άτομο οδηγείται στα ''κουτάκια'' που αναφέραμε.

Οι δύο αυτοί τομείς της ζωής του ατόμου συνήθως συγκρούονται μεταξύ τους, όχι απαραίτητα με εμφανή τρόπο, όπως στην περίπτωση του τετραγώνου και της αντίθεσης, αλλά με εναν τρόπο εσωτερικό, μέσα στο μυαλό και την ψυχή του ατόμου. Η διαδικασία αυτή απαιτεί αρκετή ενέργεια από το άτομο με αποτέλεσμα να υπάρχει μια συνεχόμενη προσπάθεια να κρατήσει και ''την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο''  πράγμα που δεν φέρνει τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσε και το άτομο μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και σε ψυχολογική εξουθένωση. Κάποιοι αστρολόγοι μάλιστα συνδέουν αυτή την όψη με προβλήματα υγείας. Η ενοχή και η αίσθηση της αποτυχίας ειναι συνήθως παρούσες σε αυτή την όψη, ψυχολογικές καταστάσεις που μπορούν φυσικά να οδηγήσουν και σε ψυχοσωματικά θέματα.

Οι όψεις 150 μοιρών δείχνουν προβληματικές περιοχές της προσωπικότητας από την πλευρά της αδυναμίας και της χαμηλής αυτοπεποίθησης με αποτέλεσμα να κάνουν το άτομο ευάλωτο και υποψήφιο θύμα προς εκμετάλλευση από το περιβάλλον του. Οι όψεις αυτές λοιπόν ίσως μας δείχνουν τον τομέα που τό άτομο έχει κάποιο σύμπλεγμα κατωτερότητας.

 
Πώς λειτουργεί ένα Γιόντ

Ο πλανήτης που βρίσκεται στην κορυφή του σχηματισμού έχει μεγάλη σημασία γιατί μέσα από την ενεργοποίηση των θεμάτων που εκπροσωπεί είτε στον γενέθλιο χάρτη είτε σε οποιονδήποτε άλλο χάρτη γεγονότος ή προοδευτικό ή επιστροφής, συγκεντρώνει τεράστια ψυχολογική δυναμική και σε αυτόν τον πλανήτη εναπόκειται η δράση και η λύση ή η προσαρμογή του προβλήματος.

Το άτομο μπορεί να αισθανθεί τον πλανήτη στην κορυφή είτε σαν μια ενέργεια από την οποια πρέπει να περάσουν αναγκαστικά και κατά κάποιο τρόπο να λογοδοτήσουν οι θετικές ενεργειες των άλλων δύο πλανήτων στη βάση του σχηματισμού, είτε σαν ενα σημείο όπου γίνεται κάποιο προσωπικό, ψυχολογικό μπλοκάρισμα στην ενεργεια του ατόμου γενικότερα.

Ο πλανήτης - κορυφή κατευθύνει την ενεργεια και μπορεί να δειχνει το θέμα ή τον τομέα στη ζωή οπου δίνουμε αυτόματα και ατταβιστικά πολλή ενέργεια. Αυτό μπορεί να είναι καλό αλλά λόγω της έντασης ή της επιμονής με την οποία  γίνεται, μπορεί να είναι υπερβολικό, μονοδιάστατο και άρα βλαβερό.

Συνήθως, ο συγκεκριμένος πλανητικός σχηματισμός σχετίζεται με θεματολογίες που έχουν δημιουργηθεί ή αναπτυχθεί κατά τα πρώτα παιδικά χρόνια και στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζεται με οικογενειακά θέματα. Είναι αρκετά δύσκολος σχηματισμός γιατί δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός και το άτομο δεν καταλαβαίνει αμέσως την πηγή και την αιτία των πραγμάτων που βιώνει, μιας και πρόκειται για απωθημένες μνήμες, με αποτέλεσμα να αισθάνεται τα γεγονότα ως μοιραία και καρμικά και ότι δεν έχει περιθώρια για πρωτοβουλία.

Όταν ενεργοποιείται αυτός ο σχηματισμός εμφανίζεται ένα κρισιμο γεγονός στη ζωή του ατόμου μέσα από το οποίο υπάρχει ένα μάθημα για να πάρει το άτομο. Μετά το μάθημα αυτό το άτομο αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης που έχει και τον τροπο με τον οποίο ζει την ζωή του.Newsletter