astropedia.gr

Ζώδια και γιόγκα. Ποια στάση ταιριάζει στο κάθε ζώδιο;

Ζώδια και γιόγκα. Ποια στάση ταιριάζει στο κάθε ζώδιο;
Εν όψει καλοκαιριού, αν και μιλήσαμε για δίαιτα, για υγιεινή διατροφή και για γυμναστική, δεν έχουμε μιλήσει καθόλου για το πως να φέρει το κάθε ζώδιο τη φυσική ευεξία στην καθημερινότητά του. Η γιόγκα είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος εκγύμνασης του σώματος, αλλά και ισορροπίας. Πρεσβεύει την ένωση της ψυχής με το Θεό, μέσω διαφόρων μεθόδων, με βασική και κύρια το διαλογισμό. Εστιάζει στη συγκέντρωση και στην ισορροπία ανάμεσα στο μυαλό, στο σώμα και στην αναπνοή. Κάθε ζώδιο χρειάζεται να αφιερώνει κάποιο χρόνο στη γιόγκα και να δημιουργεί το κατάλληλο κενό μέσα στην ημέρα του, ώστε να έρχεται πιο κοντά με τον εαυτό του και να αντλεί τη δύναμη που του χρειάζεται. Ποιά στάση της γιόγκα, όμως, ταιριάζει στο κάθε ζώδιο;   

Κριός - Στάση του Πολεμιστή II
Η στάση του Πολεμιστή II είναι φτιαγμένη για τον Κριό! Είναι ένα ζώδιο φτιαγμένο για να πολεμάει και για να είναι σε ετοιμότητα, όποτε του χρειαστεί. Ο Κριός είναι κυριαρχικός, μάχιμος και τολμηρός. Η στάση αυτή του ταιριάζει γάντι, καθώς μπορεί να εξελίξει το πρωτοπόρο και επιβλητικό πνεύμα του και να γυμναστεί με τον τρόπο που του αρμόζει.

Περιγραφή της άσκησης:
Σταθείτε με τα πόδια σας ανοιχτά και έχοντας τη φορά του δεξιού ποδιού σας προς τα δεξιά, μετακινείστε ελαφρώς το αριστερό. Κρατήστε τον κορμό σας προς τα εμπρός και ανοίξτε τα πνευμόνια σας. Εκπνεύστε και λυγίστε το δεξί γόνατο, έτσι ώστε να σχηματίσει ορθή γωνία. Εισπνεύστε και σηκώστε τα χέρια ανοικτά στο πλάι. Τα χέρια δεν πρέπει να ξεπερνάει το ύψος των ώμων σας και πρέπει να σχηματίζουν την απόλυτη ευθεία. Γυρίστε το κεφάλι σας προς τα δεξιά και μείνετε σε αυτή τη στάση για 15 με 30 δευτερόλεπτα. Έπειτα, επαναλάβετε την άσκηση, προβάλλοντας μπροστά το αριστερό σας πόδι. Αυτή η στάση δυναμώνει και συσφίγγει τα πόδια, τους κοιλιακούς, τους γλουτούς και τα χέρια.

Ταύρος - Στάση της Σφίγγας

Ο αγχώδης, αλλά παράλληλα, και ενεργητικός Ταύρος μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τη στάση της σφίγγας. Το συγκεκριμένο ζώδιο συνηθίζει να κλείνεται στον εαυτό του και να απομονώνεται συχνά, ώστε να πάρει δύναμη να αντιμετωπίσει τον υπόλοιπο κόσμο. Η εσωστρέφειά του και η μόνιμη ανησυχία που υπάρχει στο μυαλό του θα μειωθεί δραστικά με τη στάση της σφίγγας, βυθίζοντάς τον σε ένα χαλαρό και πιο ξεκούραστο κόσμο.

Περιγραφή της άσκησης:
Ξαπλώστε σε ένα χαλί με ενωμένα τα χέρια σας και τους αγκώνες σας λυγισμένους κατά μήκος των πλευρών σας προς τα εμπρός. Ενώστε τα πόδια σας πιέζοντας το εσωτερικό των μηρών σας για καλύτερη στήριξη. Πάρτε μία βαθιά αναπνοή και πιέστε τις παλάμες σας προς τα κάτω, καθώς σηκώνετε τους μηρούς, τους γοφούς, τη λεκάνη, το θώρακα και το κεφάλι σας από το έδαφος. Μείνετε σε αυτή τη στάση για 15 με 30 δευτερόλεπτα. Εκπνεύστε, χαλαρώστε για λίγο στο χαλί σας και επαναλάβετε την άσκηση. Ασκώντας τους μυς του κορμού σας και πιέζοντας την κοιλιά σας, τονώνετε τους εν τω βάθει ιστούς του πεπτικού συστήματος, ενώ, ταυτόχρονα, βελτιώνετε τη στάση του σώματός σας, ενδυναμώνοντας το στήθος και τα χέρια.

Δίδυμος - Στάση Σανίδα

Ο επικοινωνιακός και κοινωνικός Δίδυμος χρειάζεται ένα διάλειμμα από την έντονη πραγματικότητά του. Η στάση σανίδα είναι η απόλυτη στάση για εκείνον, ώστε να τον ενδυναμώσει και να τον χαλαρώσει πλήρως. Ο Δίδυμος, για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, έχει ανάγκη από μικρές δόσεις επιπλέον ενέργειας και με αυτόν τον τρόπο θα ανταποκριθεί πλήρως στα όποια καθήκοντά του.

Περιγραφή της άσκησης:
Στο στρώμα ή στο χαλάκι σας, πέστε στα τέσσερα, με τα πόδια σας να είναι σε ευθεία με το κορμί σας. Πιέστε με τις παλάμες προς τα κάτω και φέρτε το στήθος σας μπροστά, έτσι ώστε οι ώμοι σας να βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους καρπούς σας, σα να κάνατε push-ups, αλλά σε υψηλότερη θέση. Πιέστε τις φτέρνες σας, σαν να σπρώχνετε τον τοίχο πίσω σας και εκτείνετε το κεφάλι, έτσι ώστε να σχηματίσει μία ευθεία με το υπόλοιπο σώμα. Μείνετε σε αυτή τη στάση για περίπου 60 δευτερόλεπτα. Αυτή η στάση ενδυναμώνει το πάνω μέρος του σώματος, τα χέρια, την πλάτη, τους ώμους, τον κορμό και τους τετρακέφαλους. Είναι μία απλή άσκηση που σφίγγει το ίδιο το σώμα, χρησιμοποιώντας μόνο το βάρος του!

Καρκίνος - Στάση Ανάποδου L

Στον ευαίσθητο Καρκίνο ταιριάζει μία χαλαρωτική στάση της γιόγκα, η οποία να μην τον κουράζει ιδιαίτερα και να του δίνει και την ανάσα που του χρειάζεται, ώστε να ξεφύγει από τη σκληρή καθημερινότητα. Η στάση του ανάποδου L φέρνει την ηρεμία στο συγκεκριμένο ζώδιο και τον βοηθάει να βάζει τις σκέψεις του σε τάξη, να αφήνεται, να ταξιδεύει νοερά, αλλά και να διώχνει τις τοξίνες και την αρνητικότητα από μέσα του.

Περιγραφή της άσκησης:
Τοποθετήστε ένα ή δύο μαξιλάρια στον τοίχο. Προσέξτε το σώμα σας να έχει τη σωστή στάση, έτσι ώστε οι γοφοί σας να ακουμπάνε στα μαξιλάρια και τα πόδια σας στον τοίχο. Τα πόδια σας θα πρέπει είναι χαλαρά και να έχουν γύρω στους 30 πόντους απόσταση μεταξύ τους. Επιπλέον, ελέγξτε ώστε το ύψος των γοφών σας να είναι λίγο πιο πάνω από αυτό του στήθους. Σε περίπτωση που αυτό δε συμβαίνει, μπορείτε να προσθέσετε ένα επιπλέον μαξιλάρι. Κλείστε τα μάτια σας και αναπνεύστε περίπου για 60 δευτερόλεπτα. Μην κάνετε αυτήν την άσκηση εάν έχετε έμμηνο ρύση, γλαύκωμα, υψηλή αρτηριακή πίεση ή τραυματισμό στο λαιμό. Αυτή η στάση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ξεκουράζει τα πόδια σας.

Λέων - Στάση της Όρθιας Τσιμπίδας ή Διαλογισμός σε Κίνηση
Δεν είναι τυχαίο πως στο πλέον δυναμικό ζώδιο του κύκλου, βάλαμε να δοκιμάσει τη στάση της όρθιας τσιμπίδας ή αλλιώς το λεγόμενο, διαλογισμό σε κίνηση! Αυτό το ζώδιο δεν έχει τόση ανάγκη από ενδυνάμωση, αλλά από μικρή χαλάρωση από την τόση ένταση. Αυτή η στάση θα τον «προθερμάνει» ψυχολογικά για τις «μάχες» που έχει να δώσει και θα τον κάνει να λειτουργεί με καθαρό και φρέσκο νου.

Περιγραφή της άσκησης:
Στο στρωματάκι σας, σταθείτε όρθια με τα πόδια σας ενωμένα και λυγίστε τον κορμό, ώστε τα δάχτυλα των χεριών σας να βρίσκονται μπροστά από τα πόδια σας. Επιπλέον, τα γόνατά σας πρέπει να ‘ναι ελαφρώς λυγισμένα. Χαλαρώστε τα χέρια σας και κρατήστε τις παλάμες σας προς τα μέσα. Θυμηθείτε πως το κεφάλι σας πρέπει να κοιτάει τα γόνατά σας. Σηκώστε ελαφρά το στήθος σας και κατεβάστε τους ώμους σας. Κοιτάξτε ευθεία και αναπνεύστε βαθιά για 60 δευτερόλεπτα. Εισπνεύστε και σηκώστε τα χέρια σας στο πλάι. Εκπνεύστε και λυγίστε τα χέρια σας μπροστά από τους γοφούς σας μέχρι να αγγίξουν τα πόδια και το έδαφος. Κρατηθείτε σε αυτή τη στάση για 15 δευτερόλεπτα. Εισπνεύστε και φέρτε τα χέρια σας στο πλάι. Επαναλάβετε τρεις φορές. Αυτή η στάση προθερμαίνει τις αρθρώσεις και τους μύες σας.

Παρθένος - Στάση Καρέκλα

Ένα από τα πιο πειθαρχημένα ζώδια του κύκλου είναι αναμφίβολα ο Παρθένος. Δεν μπορεί να έχει αδυναμίες, ούτε να αφήνει τα πράγματα να κυλάνε μόνα τους. Η στάση καρέκλα του ταιριάζει, διότι απελευθερώνει όλη την ένταση που έχει κρυμμένη μέσα του. Φτιάχνει και βελτιώνει τη στάση του σώματός του, το οποίο είναι και το πρώτο στο οποίο επιβάλλεται, και τον χαλαρώνει όσο γίνεται, ώστε να χάσει για λίγο... τον απόλυτο έλεγχο!

Περιγραφή της άσκησης:
Εκτείνετε τα πόδια σας στο πλάτος των ώμων, απλώνοντας καλά τα δάχτυλα των ποδιών για να προσφέρουν καλή στήριξη. Καθώς σηκώνετε τα χέρια προς τον ουρανό, οι παλάμες πρέπει να κοιτάζουν η μία προς την άλλη. Λυγίστε τα γόνατα και τεντώστε τα οπίσθια προς τα πίσω σα να προσπαθείτε να καθίσετε σε καρέκλα. Ρουφήξτε τον αφαλό για να μην λυγίζει η μέση και ρίξτε όλο σας το βάρος στις φτέρνες. Βεβαιωθείτε πως δεν γέρνετε μπροστά, πως, δηλαδή, τα γόνατα δεν βρίσκονται πιο μπροστά από τα δάχτυλα των ποδιών και μείνετε στη στάση αυτή για πέντε αναπνοές. Ξεκουραστείτε για ένα λεπτό και επαναλάβετε. Η στάση αυτή εκτείνει την σπονδυλική στήλη, δυναμώνει τους τετρακέφαλους, τους αστραγάλους και την πλάτη.

Ζυγός - Στάση Βάρκα
Ο Ζυγός θέλει να τα ‘χει όλα, αλλά είναι και πολύ αναποφάσιστος για να ξέρει και τι ακριβώς θέλει πιο πολύ! Γι’ αυτό το λόγο, η στάση βάρκα του ταιριάζει πολύ περισσότερο από άλλες. Αυτή η στάση ενδυναμώνει το Ζυγό και του χτίζει το σώμα που θέλει, χωρίς να πασχίζει και χωρίς να το καταλαβαίνει και ιδιαίτερα. Παράλληλα, το αχανές πνεύμα του θα καταφέρει επιτέλους να συγκεντρωθεί και να επιβληθεί ολοκληρωτικά στο σώμα του. 

Περιγραφή της άσκησης:
Καθίστε με τα γόνατα λυγισμένα και τις πέλματά σας στο έδαφος. Γείρετε το σώμα σας προς τα πίσω, προσπαθώντας να ισορροπήσετε στα κόκκαλα των οπισθίων. Σηκώστε τα πόδια σας, έτσι ώστε οι κνήμες να είναι παράλληλες στο πάτωμα, ενώ ταυτόχρονα τα γόνατα πρέπει να είναι λυγισμένα. Εκτείνετε τα χέρια σας μπροστά, παράλληλα με το πάτωμα, με τις παλάμες να κοιτάζουν η μία την άλλη. Κρατήστε το στήθος τεντωμένο προς τα έξω και αρχίστε να ισιώνετε τα πόδια σας. Μείνετε σε αυτή τη στάση για 5 έως 10 αναπνοές και επαναλάβετε πέντε φορές. Είναι μία δύσκολη στάση, η οποία ενεργοποιεί τους κοιλιακούς μύες, χωρίς να καταπονεί τον αυχένα σας. Τέλος, η στάση αυτή ενδυναμώνει τον κορμό, τον ψοϊτη και τους τετρακέφαλους.

Σκορπιός - Στάση Γιρλάντα
Ο Σκορπιός κρύβει μεγάλη δυναμικότητα μέσα του. Ενώ μπορεί να σου δώσει τον κόσμο όλο εάν το επιθυμεί, μπορεί και πολύ εύκολα να σου κάνει και κακό ή να στα πάρει όλα πίσω. Στο συγκεκριμένο ζώδιο συνιστούμε τη στάση γιρλάντα. Η στάση αυτή τον προκαλεί, τον αναγκάζει να βρει την ισορροπία του και διώχνει τις κακές σκέψεις και την αρνητική διάθεση από τον οργανισμό του.  

Περιγραφή της άσκησης:
Σταθείτε με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά στο πλάτος των γοφών. Ενώστε τις παλάμες σας στο ύψος της καρδιάς σε στάση προσευχής. Στρέψτε τα δάχτυλα των ποδιών λίγο προς τα έξω. Λυγίστε βαθιά τα γόνατα, σε βαθύ κάθισμα ανάμεσα στα πόδια. Κρατώντας τις παλάμες ενωμένες απαλά, πιέστε τους αγκώνες προς το εσωτερικό των γονάτων, προσπαθώντας να ανοίξετε τους μηρούς σας. Κρατήστε την σπονδυλική στήλη σε ευθεία και το στήθος ανοιχτό. Διατηρήστε την ισορροπία σας, εστιάζοντας σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ώστε να μη χάσετε την εστίασή σας. Νιώστε την ένταση χαμηλά στη μέση, η οποία σταδιακά θα φεύγει. Μείνετε σε αυτή τη στάση τουλάχιστον για 60 δευτερόλεπτα. Η στάση αυτή βοηθά στη δυσκοιλιότητα και στις κράμπες, ενώ εκτείνει τη μέση, τη βουβωνική χώρα, τους γοφούς και τους αστραγάλους.

Τοξότης - Στάση του Δέντρου

Το ζώδιο του Τοξότη χρειάζεται μία στάση που να βελτιώνει την ισορροπία του και να φέρνει τις σκέψεις του σε συνάρτηση με την πραγματικότητα. Το ατίθασο πνεύμα του δε χαλιναγωνείται εύκολα και η στάση του δένδρου θα του δώσει την αρμονία και την ηρεμία που του χρειάζεται, ακόμα κι αν δε το γνωρίζει. Για να ενώσει τις σκέψεις και τις επιθυμίες του, ο Τοξότης έχει ανάγκη από αυτή την άσκηση, η οποία θα τον βοηθήσει να ξεδιαλύνει και να ακολουθήσει τα αληθινά «θέλω» του.

Περιγραφή της άσκησης:
Σταθείτε με τα πόδια ενωμένα και τα δάχτυλα σας μπροστά. Τοποθετήστε το πέλμα του δεξιού σας ποδιού κατά μήκος του αριστερού μηρού, με τα δάχτυλα του αριστερού ποδιού να ακουμπάνε ελαφρά το πάτωμα. Τοποθετήστε τα χέρια σας σε στάση προσευχής και φέρτε τα μπροστά από το στήθος σας. Κοιτάξτε ευθεία και κρατηθείτε σε αυτή τη στάση για 15 δευτερόλεπτα. Εισπνεύστε και τεντώστε τα χέρια σας κρατώντας τα ενωμένα ή μπροστά από το στήθος. Εκπνεύστε και χαμηλώστε με αργές κινήσεις τα χέρια και τα πόδια σας. Επαναλάβετε ισορροπώντας αυτή τη φορά στο δεξί σας πόδι. Η στάση αυτή ενδυναμώνει τους κοιλιακούς, τα πόδια και τους γλουτούς, ενώ δίνει ισορροπία και ευεξία στο σώμα.

Αιγόκερως - Στάση Γέφυρα
Η γαλήνη δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον Αιγόκερω. Είναι από τα ζώδια που σφίζουν από υπευθυνότητα, από φιλοδοξία και από απίστευτη πίστη σε αυτό που κάνουνε. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τον κάνουν να βρίσκεται μονίμως σε ένταση και να πιέζει τον εαυτό του να φτάσει στην τελειότητα. Η στάση γέφυρα θα τον δυναμώσει, ώστε να αντέξει τη δύσκολη καθημερινότητα του, και θα του δώσει την άνεση και το χώρο που χρειάζεται.  

Περιγραφή της άσκησης:
Η στάση γέφυρα ανοίγει το στήθος και το στέρνο, προσφέρει βαθιές αναπνοές και περισσότερο οξυγόνο που ενεργοποιεί τον οργανισμό. Ξαπλώστε στο στρωματάκι σας με την πλάτη, λυγίστε τα γόνατα και τοποθετήστε τις σόλες των ποδιών σας ανοιχτές στο πλάτος της λεκάνης σας. Τα δάχτυλα των ποδιών πρέπει να δείχνουν προς τον απέναντι τοίχο. Τοποθετήστε τις παλάμες σας δίπλα στους γοφούς σας, ώστε να κοιτάζουν προς τα κάτω. Πιέστε ελαφρά τα πόδια σας, καθώς ανασηκώνετε αργά τους γοφούς σας προς τον ουρανό. Αφήστε το μπροστινό μέρος του σώματός σας να ανοίγει σιγά σιγά με κάθε αναπνοή. Μείνετε στη στάση αυτή για 5 έως 10 αναπνοές και επαναλάβετε 3 φορές. Η στάση αυτή εκτείνει το μπροστά μέρος του σώματος, δυναμώνει τους οπίσθιους μηριαίους και τους γλουτούς.

Υδροχόος - Στάση Σκύλος
Η ανεξαρτησία και η καινοτομία είναι αυτά που κάνουν τον Υδροχόο να ξεχωρίζει από τα άλλα ζώδια. Είναι οραματιστής και καθόλου υλιστής και η στάση που θα τον κάνει να ενώσει τα όνειρα και τις επιθυμίες του είναι η στάση σκύλος. Η στάση αυτή ενδυναμώνει το σώμα και εφησυχάζει το πνεύμα του. Του δίνει την ενέργεια για να συνεχίζει να παλεύει για τα «θέλω» του και για να διατηρεί τον ξεχωριστό και εφευρετικό χαρακτήρα του. 
              
Περιγραφή της άσκησης:
Πέστε στα τέσσερα με τα πόδια και τα γόνατά σας ανοιχτά στο πλάτος των ώμων. Ανοίξτε στο ίδιο πλάτος και τα χέρια και τεντώστε τα δάχτυλα σας. Πιέζοντας αποκλειστικά με τα χέρια, σηκώστε τα γόνατα από το πάτωμα και τεντώστε τα πόδια. Περπατήστε με τα χέρια προς τα εμπρός για μερικά εκατοστά έως ότου το σώμα να δημιουργήσει με το πάτωμα ένα ισοσκελές τρίγωνο. Πιέστε τους μηρούς σας σαν να προσπαθείτε να σπρώξετε τον τοίχο πίσω σας. Ανεβοκατεβάστε τις φτέρνες σας στο πάτωμα, ακουμπώντας τες διαδοχικά, τη μία μετά την άλλη στο στρωματάκι σας. Χαλαρώστε το κεφάλι και τον λαιμό και αφήστε τους ώμους σας να κυλήσουν προς τα πόδια. Πάρτε βαθιά ανάσα. Μείνετε στη στάση αυτή για 60 δευτερόλεπτα. Η στάση σκύλος είναι ιδανική για ενδυνάμωση του πάνω κορμού, ενώ εξαιτίας της αναστροφής του σώματος, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος. Τέλος, εκτείνει τη σπονδυλική στήλη, τους οπίσθιους μηριαίους, τους γλουτούς, τις γάμπες και ενδυναμώνει τον δελτοειδή και τους τρικέφαλους.

Ιχθύς - Στάση του Παιδιού

Ο τρυφερός και ευαίσθητος Ιχθύς έχει ανάγκη από μία χαλαρωτική στάση. Η στάση του παιδιού είναι η κατάλληλη για εκείνον, καθώς τον αποφορτίζει από όλα αυτά που τον απασχολούν και του δίνει την ανάπαυλα που χρειάζεται. Με αυτό τον τρόπο. Έρχεται πιο κοντά στην παιδικότητά του και αντλεί δύναμη για να συνεχίσει να υπομένει τις καθημερινές του δυσκολίες και αντιξοότητες.

Περιγραφή της άσκησης:
Γονατίστε στο πάτωμα με τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σας να εκτείνονται σε αυτό και τα γόνατα σας ανοιχτά στο πλάτος των ώμων σας. Καθίστε στις φτέρνες σας. Χαμηλώστε τον κορμό σας ανάμεσα στους μηρούς και ακουμπήστε το μέτωπο στο στρωματάκι σας. Τεντώστε τα χέρια σας μπροστά και μακριά με τις παλάμες να κοιτάζουν το έδαφος. Κλείστε τα μάτια σας και εισπνεύστε βαθιά. Έπειτα, εκπνεύστε στην ίδια ταχύτητα. Μείνετε στη στάση αυτή για 60 δευτερόλεπτα. Η στάση αυτή ανοίγει τους γοφούς και ανακουφίζει τη σφιγμένη πλάτη. Τέλος, εκτείνει τους γοφούς, τους τετρακέφαλούς και την πλάτη.Newsletter