astropedia.gr

Ο αστεροειδής Όρκος

Ο αστεροειδής Όρκος
Ο Όρκος αστρονομικά

Ο αστεροειδής 90482 Όρκος (Orcus) ανακαλύφθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2004 και είναι πιθανόν πλανήτης νάνος. Το όνομά του προέρχεται από την θεότητα των νεκρών της ρωμαϊκής και ετρούσκικης μυθολογίας. Η τροχιά του είναι όμοια με αυτή του Πλούτωνα, γι’ αυτό και ο Όρκος περιγράφεται κάποιες φορές ως "αντιπλούτωνας".

Ο Όρκος μυθολογικά
 
Αναφορικά με την μυθολογία, ο Όρκος, που ήταν γιος της θεάς Έριδας ή του Αιθέρα και της Γαίας, ήταν μια θεότητα με την μορφή ενός τριχωτού γίγαντα που κατοικούσε στον κάτω κόσμο και τιμωρούσε όσους αθετούσαν όρκους. Ήταν εν ολίγοις η προσωποποίηση του όρκου που δίνεται. Μάλιστα, υποτίθεται πως βασάνιζε εκείνους που έκαναν κακό πριν πεθάνουν. Σχετιζόταν σε μεγαλύτερο βαθμό με τον Πλούτωνα, ο οποίος ήταν ρωμαϊκή θεότητα, και σε μικρότερο βαθμό με τον Άδη, ο οποίος ήταν ελληνική θεότητα. Ο τρόπος κατά τον οποίο λατρεύτηκε ο συγκεκριμένος θεός αφορούσε ως επί το πλείστον σε όρκους και κατάρες. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις οι λατρευτικές διαδικασίες συνδέονταν με την ευφορία των αγροτικών εκτάσεων καθώς και με τον ορυκτό πλούτο που εντοπιζόταν κάτω από τη γη. Γενικά, ο Όρκος ήταν των άκρων! Άλλοτε εμφανιζόταν ακραία σκληρός και άλλοτε αξιοζήλευτα ευγενής.

Η αστρολογική σημασία του Όρκου


O συγκεκριμένος αστεροειδής σχετίζεται με το κάρμα που φέρουμε από προηγούμενες ενσαρκώσεις, πιθανώς λόγω της καταχρηστικής μας συμπεριφοράς και της σκληρότητας που δείξαμε στο «παρελθόν»! Δείχνει ψυχικό πόνο και ακραίες συμπεριφορές, είτε για καλό είτε για κακό! Συμβολίζει τη συνεχή προσπάθεια για επιβίωση, τους αγώνες που δίνουμε και την πάλη μας με το εξωτερικό περιβάλλον μας, προκειμένου να επιβιώσουμε οι ίδιοι. Σκιαγραφεί την αβυσσαλέα ανάγκη μας να αλλάξουμε τις συνθήκες της ζωής μας σε κάποιο επίπεδο, προκειμένου να διατηρήσουμε και να σώσουμε τα κεκτημένα μας. Όπως άλλωστε και ο Πλούτωνας, ο Όρκος δείχνει κυριολεκτικούς ή μεταφορικούς θανάτους, με απώτερο στόχο την αναγέννηση. Επιπλέον, σχετίζεται με τη συνέπεια ή την ασυνέπειά που τείνουμε να δείχνουμε όσον αφορά στις υποσχέσεις μας, καθώς και με το βαθμό της συνέπειας εκείνων που μας πλαισιώνουν προς εμάς τους ίδιους. Τέλος, ο εν λόγω αστεροειδής δείχνει τις δύσκολες ή δυνατές σχέσεις, τις προκλήσεις, την αμφισβήτηση, τη δημοτικότητα, τη γενναιότητα, τη σκληρή προσπάθεια.

Δεν έχει νόημα να εξεταστούν οι ζωδιακές θέσεις του Όρκου, καθώς πρόκειται για έναν αστεροειδή ο οποίος μένει για αρκετά χρόνια, για γενιές ολόκληρες στο ίδιο ζώδιο και μετακινείται πολύ αργά. Σκεφτείτε ότι όταν ανακαλύφθηκε βρισκόταν στο ζώδιο του Καρκίνου ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 10η μοίρα της Παρθένου. Επομένως, έχει νόημα να εξεταστεί μονάχα η οικοθεσία του Όρκου.

Ο Όρκος στους οίκους

Όρκος στον 1ο οίκο
Η συγκεκριμένη οικοθεσία, ιδίως όταν συνδυάζεται με στενή σύνοδο με τον ωροσκόπο, δείχνει έναν άνθρωπο ο οποίος παλεύει με τον ίδιο τον εαυτό του. Η συμπεριφορά του και οι επιλογές του στη ζωή διακατέχονται από εξτρεμισμό και ακρότητες. Το άτομο σε αρκετές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται από δημοτικότητα και γενναιότητα καθώς και από ένα πανίσχυρο ένστικτο επιβίωσης. Σε προηγούμενες ενσαρκώσεις, το άτομο μπορεί να υπήρξε ιδιαίτερα εγωιστικό και να ενδιαφερόταν μονάχα για την ικανοποίηση των δικών του θέλω και αναγκών. Ως εκ τούτου, ως ένα είδος καρμικής τιμωρίας, το άτομο μπορεί να συναντά εμπόδια στη δράση και στις επιδιώξεις του. Τέλος, το άτομο πιθανώς προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αλλάξει στυλ ή εμφάνιση, ενώ δεν αποκλείεται σε δεδομένη χρονική στιγμή να βιώσει κάποιο είδος κρίσης που θα τον υποχρεώσει να αλλάξει πορεία ζωής.

Όρκος στον 2ο οίκο
Εδώ το άτομο μπορεί σε κάποια φάση της ζωής του να βιώσει μια ριζική αλλαγή σε ό,τι αφορά την οικονομική του κατάσταση, η οποία μάλλον θα είναι αρνητική. Κι αυτό γιατί σε προηγούμενες ενσαρκώσεις μπορεί να υπήρξε ιδιαίτερα φιλοχρήματο και υλιστικό και έφτασε η ώρα να πληρώσει τα καρμικά χρέη του. Παρ’ όλα αυτά, δεν το βάζει κάτω και κατορθώνει μέσα από σκληρούς αγώνες και επίπονες προσπάθειες να ξεπεράσει τις διάφορες οικονομικές κρίσεις, οι οποίες με τη σειρά τους «γκρεμοτσακίζουν» την αυτοεκτίμησή του. Το άτομο μπορεί να ενοχλείται από το σύστημα αξιών ορισμένων συνανθρώπων του και προσπαθεί να τους πείσει να το επανεξετάσουν και να το αναθεωρήσουν.

Όρκος στον 3ο οίκο

Η εν λόγω οικοθεσία μπορεί να δείχνει δύσκολη ή έντονη σχέση με παλιούς συμμαθητές, γείτονες ή συγγενείς, όπως πχ αδέλφια (αν υπάρχουν), θείες, θείους και ξαδέλφια. Τα σχολικά χρόνια του ατόμου μπορεί να ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Σε ακραία έκφραση, το άτομο μπορεί να βίωσε μέχρι και bullying. Οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί του ατόμου είναι συνήθως ακραίοι. Έτσι, το άτομο κάποιες φορές μαγνητίζει τους άλλους με τον λόγο του, ενώ άλλες φορές τους σοκάρει και τους απωθεί. Επιπρόσθετα, το άτομο μπορεί μπει στη διαδικασία να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και έκφρασης των συγγενών του και, γενικά, του κοινωνικού περίγυρού του, καθώς εξοργίζεται από αυτόν. Πιο συγκεκριμένα, αισθάνεται ότι οι άλλοι το «βαμπιρίζουν». Τέλος, ο θάνατος ενός αδελφού ή άλλου συγγενή μπορεί να προκαλέσει τεράστιο ψυχικό πόνο στο άτομο, ενώ οι μετακινήσεις και τα κοντινά ταξίδια του ατόμου συχνά του επιφυλάσσουν αρνητικές εκπλήξεις και διαφόρων ειδών προκλήσεις.

Όρκος στον 4ο οίκο
Ο αστεροειδής Όρκος στον 4ο οίκο, ειδικά όταν σχηματίζει στενή σύνοδο με το IC, θεωρείται ως μία περίοπτη θέση (καθώς ο 4ος οίκος είναι γωνιακός). Το άτομο μπορεί να έχει δύσκολη σχέση με την πατρική του οικογένεια και, ιδίως, με τους γονείς του, ενώ δεν αποκλείεται να βίωσε τον πρόωρο θάνατο ενός γονέα, γεγονός το οποίο ήταν ιδιαίτερα τραυματικό. Αν οι γονείς του ζουν, το άτομο μπορεί να έχει παράπονα από αυτούς. Έτσι, προσπαθεί να τους αλλάξει μυαλά, γι’ αυτό συχνά επιλέγει να τους επιτίθεται. Συν τοις άλλοις, ελλοχεύουν κίνδυνοι και διαμάχες σε σχέση με την ακίνητη περιουσία του ατόμου. Απαιτείται προσοχή, καθώς είναι πιθανή η απώλεια της κυριότητας κάποιου οικοπέδου ή κάποιου σπιτιού. Το άτομο χαρακτηρίζεται συνήθως από πατριωτισμό αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να αισθάνεται εγκλωβισμένο μέσα στην ίδια του την πατρίδα λόγω των συνθηκών που επικρατούν σε αυτήν.

Όρκος στον 5ο οίκο
Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να βιώσει προκλήσεις και εμπόδια στην προσπάθειά του να αποκτήσει απογόνους. Μπορεί, επίσης, η σχέση του με τα παιδιά γενικά να μην είναι εύκολη, είτε πρόκειται για τα δικά του βιολογικά παιδιά είτε όχι. Δυσκολεύεται να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται τα παιδιά και συχνά προσπαθεί να τα χειριστεί, να τα στρέψει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, να τα βοηθήσει να γίνουν πιο υπεύθυνα. Μπορεί να έχει τρομερή αδυναμία στο ένα του παιδί και με το άλλο η σχέση του να είναι χείριστη. Στα ερωτικά του ζητήματα αναζητά απεγνωσμένα το πάθος αλλά νιώθει ότι βιώνει μια διαρκή κακοδαιμονία και κακοτυχία. Είναι πιθανό κάποιος-α παρτενέρ του ατόμου να πεθάνει πρόωρα, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει βαθιά οδύνη στο άτομο. Μάλιστα, αυτό μπορεί να συμβεί στον έναν και μοναδικό παρτενέρ τον οποίο αγάπησε πραγματικά. Επειδή ο 5ος οίκος σχετίζεται -μεταξύ άλλων- και με τις επενδύσεις, το άτομο μπορεί να βιώσει οικονομική καταστροφή εξαιτίας κάποιας ανεπιτυχούς επενδυτικής του προσπάθειας. Τέλος, καλό θα είναι να αποφεύγει τον τζόγο, διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποστεί σοβαρές απώλειες.

Όρκος στον 6ο οίκο
Το άτομο μπορεί να υποφέρει από προβλήματα υγείας και να στερείται ζωτικότητας, επειδή σε προηγούμενες ενσαρκώσεις έκανε κατάχρηση της σωματικής δύναμης και της καλής υγείας που είχε σε βάρος άλλων ανθρώπων. Όσον αφορά στη στάση του απέναντι στην υγεία και στη φυσική του κατάσταση, αυτή μπορεί να είναι από παντελώς αδιάφορη μέχρι πολύ υπεύθυνη και προσεκτική. Δεν υπάρχουν μέσες λύσεις. Αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα του ατόμου, αναμφίβολα διαφαίνονται δυσκολίες και εμπόδια. Το άτομο μπορεί να βιώσει παρατεταμένη ανεργία ή να εργάζεται σε χώρο ή σε αντικείμενο που σχεδόν απεχθάνεται. Με κάποιους συναδέλφους μπορεί να έχει καταπληκτική σχέση, ενώ με άλλους να μισιέται θανάσιμα (που λέει ο λόγος). Τέλος, το άτομο μπορεί να έχει καρμική σχέση με τα κατοικίδια ζώα. Είναι, ωστόσο, πιθανό να βιώσει την τραυματική απώλεια ενός ζώου, η οποία θα φέρει ψυχικό πόνο και θα κάνει το άτομο να δει τη ζωή με άλλο μάτι. Με τη λέξη «απώλεια» δεν εννοούμε απαραίτητα τον θάνατο. Μπορεί το κατοικίδιο απλά να…το σκάσει από το αφεντικό του!

Όρκος στον 7ο οίκο
Εδώ μπορεί η ζωή του/της συζύγου ή κάποιου συνεργάτη του ατόμου να τεθεί σε κίνδυνο ή να υποστεί μια σοβαρή κρίση, ιδιαίτερα αν ο εν λόγω αστεροειδής σχηματίζει στενή σύνοδο με την ακμή του 7ου οίκου. Σε ακραία έκφραση, μπορεί ο σύζυγος ή/και ο συνεργάτης του ατόμου να πεθάνουν πρόωρα και ξαφνικά. Μοιραία, αυτό το συμβάν θα επηρεάσει σημαντικά και τη ζωή του ίδιου του ατόμου. Ανεξάρτητα από μοιραία γεγονότα, θα έλεγα ότι το άτομο κατά κανόνα βιώνει μια κακοδαιμονία στον τομέα των στενών διαπροσωπικών σχέσεων και, δη, των ερωτικών…μάλλον επειδή πρόδωσε τους συντρόφους του σε προηγούμενες ενσαρκώσεις! Έτσι, βιώνει στην παρούσα ζωή επιθέσεις, προδοσίες και ύπουλες συμπεριφορές από τη μεριά του/της συντρόφου του. Το άτομο μάταια προσπαθεί να αλλάξει το ταίρι του ως προς τη νοοτροπία του και τις συνήθειές του. Τα διαζύγια δεν σπανίζουν με την εν λόγω οικοθεσία. Ωστόσο, το ίδιο το άτομο συχνά μπορεί να φαίνεται ή/και να είναι στα αλήθεια υπόδειγμα συζύγου.

Όρκος στον 8ο οίκο
Η συγκεκριμένη οικοθεσία μπορεί να φανερώνει μια πανίσχυρη σεξουαλικότητα, μια εμμονή με τον οργασμό αλλά την ίδια στιγμή και μια δύσκολη ή ανεπαρκή σεξουαλική ζωή του ατόμου, πιθανώς λόγω λανθασμένων επιλογών παρτενέρ. Το άτομο βιώνει μεγάλα χρονικά διαστήματα σεξομανίας, τα οποία ακολουθούνται από επίσης παρατεταμένα διαστήματα πλήρους αποχής από το σεξ. Δεν υπάρχουν μέσες λύσεις για το άτομο. Σε προηγούμενες ζωές πιθανώς το άτομο έκανε κατάχρηση της σεξουαλικής δύναμης που είχε στα χέρια του. Στην τωρινή ενσάρκωση η ερωτική απόρριψη πονάει ιδιαίτερα το άτομο. Συν τοις άλλοις, το άτομο διαφωνεί με κάποιες αναστολές και κάποιους φραγμούς που έχουν οι γύρω του σε ό,τι αφορά στο σεξ. Για την ακρίβεια, σιχαίνεται τον συντηρητισμό. Επιπλέον, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Όσον αφορά στη στάση του ατόμου απέναντι στον θάνατο, θα έλεγα ότι το άτομο είναι γενναίο και ατρόμητο. Τέλος, δεν αποκλείεται το άτομο να βιώσει τον θάνατο πολλών ανθρώπων από τον περίγυρό του καθώς και την απώλεια κάποιας αξιοζήλευτης κληρονομιάς. Όλες οι προαναφερθείσες εμπειρίες θα αποδειχθούν μάλλον οδυνηρές και τραυματικές. Μάλιστα, η απώλεια της κληρονομιάς μπορεί να συμβεί μέσα από ίντριγκες και λοιπές παρασκηνιακές ενέργειες.

Όρκος στον 9ο οίκο

Εδώ το άτομο φαίνεται να έχει κακό κάρμα σε ό,τι αφορά τα θέματα σπουδών. Μπορεί να απέτυχε στις εισαγωγικές για το Πανεπιστήμιο εξετάσεις, γεγονός το οποίο το τραυμάτισε σε μεγάλο βαθμό και το έκανε να αμφιβάλλει για την αυτοαξία του. Μπορεί, ωστόσο, να σπούδασε τελικά αλλά να μην πήρε ποτέ πτυχίο ή να πήρε πτυχίο σε ένα γνωστικό αντικείμενο το οποίο σιχαινόταν και δεν εξάσκησε ποτέ σε επαγγελματικό επίπεδο. Η στάση του ατόμου απέναντι σε ζητήματα θρησκείας είναι συνήθως ακραία. Έτσι, ή πρόκειται για άτομο θρησκόληπτο και θρησκευτικά φανατισμένο ή πρόκειται για άτομο άθρησκο και άθεο. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά προσπαθεί να επιβάλει τις δικές του πεποιθήσεις στους άλλους. Κάποιο μοιραίο περιστατικό ή κάποια κρίση που μπορεί να βιώσει το άτομο σε κάποια φάση της ζωής του πιθανώς θα κλονίσει την πίστη του. Η μεταφυσική, η φιλοσοφία και η Αστρολογία έλκουν το άτομο. Τα μακρινά ταξίδια συχνά αποδεικνύονται άκρως επικίνδυνα για το άτομο.

Όρκος στον 10ο οίκο
Άλλη μια γωνιακή θέση που προσδίδει εξέχουσα σημασία στον αστεροειδή. Ο άνθρωπος με τη συγκεκριμένη θέση μπορεί να αισθάνεται άτυχος σε ό,τι αφορά τον τομέα της καριέρας. Και πράγματι οι διάφορες συγκυρίες δε μοιάζουν να τον ευνοούν. Αυτό, βέβαια, μπορεί να οφείλεται σε κατάχρηση από μέρους του της επαγγελματικής εξουσίας και της θέσης κύρους που κατείχε σε προηγούμενες ζωές. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο μπορεί να δουλεύει ακατάπαυστα αλλά να μη μπορεί με τίποτα να ανέλθει επαγγελματικά και να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα της διοικητικής ιεραρχίας, πιθανώς επειδή οι εργοδότες του δεν θέλουν για τους δικούς τους λόγους να το προωθήσουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, έρχεται σε σύγκρουση και αντιπαραθέσεις με τα αφεντικά του, καθώς διαφωνεί με τον τρόπο σκέψης τους και κάνει το παν για να τους δείξει ότι έχουν άδικο και σφάλλουν σε ορισμένα θέματα που σχετίζονται με τη δουλειά. Επιπρόσθετα, αν τελικά μετά κόπων και βασάνων ανέλθει επαγγελματικά, η πτώση του θα έλθει πολύ σύντομα και θα λάβει χώρα εντελώς αιφνιδιαστικά, γεγονός το οποίο θα στεναχωρήσει βαθιά το άτομο, που θα εκλάβει το εν λόγω περιστατικό ως έναν εξευτελιστικό και άδικο υποβιβασμό. Τέλος, το άτομο μπορεί να δει τον εργοδότη του να πεθαίνει, γεγονός το οποίο είναι -αν μη τι άλλο- τραυματικό.

Όρκος στον 11ο οίκο
Το άτομο φαίνεται να έχει δύσκολο κάρμα στον τομέα της φιλίας. Κι αυτό γιατί πιθανώς αδίκησε τους φίλους του σε περασμένες ζωές. Μπορεί να αισθάνεται «ξένο σώμα» στις διάφορες κοινωνικές ομάδες και παρέες και να δυσκολεύεται να ενταχθεί καθώς διακρίνει νοοτροπίες και απόψεις με τις οποίες δε συμφωνεί. Έτσι, επιτίθεται στα μέλη των ομάδων προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την ιδεολογία του και να «επιβιώσει». Οι αξίες του έχουν μεγαλύτερη σημασία από την κοινωνική αποδοχή και ενσωμάτωση. Δε φοβάται να είναι μόνος του εναντίον όλων. Όμως, η αλήθεια είναι ότι συνήθως βιώνει την κοινωνική απόρριψη τελικά, ενώ ορισμένοι μέχρι πρότινος φίλοι του γίνονται ξαφνικά εχθροί του. Σε ακραία έκφραση, το άτομο μπορεί να βιώσει μια τραυματική απώλεια ή ακόμη και το θάνατο ενός φίλου, γεγονός το οποίο το «στοιχειώνει» εφ’ όρου ζωής. Τέλος, σε ό,τι αφορά την πολιτική, το άτομο ή θα είναι εντελώς απολιτίκ ή θα ασχολείται ενεργά (πιθανώς και ολίγον τι φανατισμένα) με την πολιτική, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποια φάση της ζωής του να κάνει στροφή 180 μοιρών, αναφορικά με την πολιτική ιδεολογία του.

Όρκος στον 12ο οίκο

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα άτομο το οποίο έχει ιδιαίτερα βεβαρημένο κάρμα. Μάλιστα, μπορεί να υπάρχουν πολλά άλυτα θέματα τα οποία μάλλον προέρχονται από την αμέσως προηγούμενη ενσάρκωσή του. Οι εχθροί του ατόμου μοιάζουν αδυσώπητοι και ανελέητοι. Όμως, ο άνθρωπος με τον Όρκο στον 12ο είναι ατρόμητος και γενναίος και τους πολεμάει όσο και όπως μπορεί. Υπάρχει ροπή σε εθισμούς, εξαρτήσεις, καταθλίψεις και ψυχοσωματικές ασθένειες. Η ενασχόληση με τη μεταφυσική αποδεικνύεται συχνά επικίνδυνη για το άτομο, το οποίο καλό θα είναι να αποφεύγει τον αποκρυφισμό και τα αστρικά ταξίδια. Τα όνειρα του ατόμου μπορεί να είναι προφητικά, ενώ τυχόν καλλιτεχνικές επιδιώξεις του ατόμου δεν του προσφέρουν την επιθυμητή ικανοποίηση και ευδαιμονία. Οι προδοσίες και η εξαπάτηση δεν εκλείπουν με αυτήν την οικοθεσία του Όρκου. Τέλος, το άτομο δε φοβάται τον πόνο, ενώ συχνά παλεύει για να αλλάξει τη ζωή και τη μοίρα των αδικημένων, περιθωριακών ή ευάλωτων συνανθρώπων μας.Newsletter