astropedia.gr

Κινέζικη αστρολογία

Κινέζικη αστρολογία
Σύμφωνα με τα αρχαία χειρόγραφα, ο Βούδας συνειδητοποίησε ότι το κινεζικό έθνος χρειάστηκε μια αναδιοργάνωση. Έτσι επ' ευκαιρία του κινεζικού νέου έτους (που πέφτει σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε χρονιά, από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου), ο Βούδας ζήτησε από ολόκληρο το ζωικό βασίλειο να παρουσιαστεί μπροστά του.

Αλλά μόνο δώδεκα ζώα (αρουραίος, βούβαλος,  τίγρη, κουνέλι, δράκος,  φίδι,  άλογο, πρόβατο, πίθηκος, κόκορας , σκύλος και κάπρος) αποκρίθηκαν στο κάλεσμά του. Ο Βούδας τα τίμησε λοιπόν σύμφωνα με τη σειρά που έφτασαν αφιερώνοντας σε κάθε ένα από αυτά το δικό του έτος. Έτσι κάθε κύκλος έχει 12 ζώα και από κει και πέρα επαναλαμβάνεται ο ίδιος.

Όλοι οι άνθρωποι λοιπόν που είναι γεννημένοι μια συγκεκριμένη χρονιά έχουν κάτι από το χαρακτήρα του ζώου που αντιστοιχεί στην εκάστοτε χρονιά και διαφέρουν μεταξύ τους σε κάποια σημεία. Αυτές οι διαφορές καθορίζονται από τα στοιχεία του ξύλου, της φωτιάς, της γης, του μετάλλου και του νερού. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία διαφοροποιεί ένα άτομο του ίδιου ζώου από ένα άλλο.

Στο κινεζικό σύστημα της αστρολογίας, κάθε έτος αρχίζει νωρίς στο ημερολογιακό έτος πάντα πάνω σε νέα Σελήνη και επηρεάζεται από ένα από τα δώδεκα ζώα. Οι ιδιότητες του εκάστοτε ζώου, ανάλογα με τη φύση του, χρωματίζουν και δίνουν τον τόνο και τον «χαρακτήρα» του κάθε έτους.

Οι άνθρωποι λοιπόν που είναι γεννημένοι σε μια συγκεκριμένη χρονιά μοιράζονται ορισμένα κοινά γνωρίσματα με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι που ανήκουν στο ίδιο ζώδιο στην δυτική αστρολογία. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όχι μόνο την αστρολογική σχετικότητα των διαφορετικών τύπων ζώων που αντιπροσωπεύουν τα έτη αλλά και για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη του μέλλοντος στην κινεζική αστρολογία.

Το συγκεκριμένο αστρολογικό σύστημα σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρείται ότι το έφεραν από την Ινδία στην Κίνα, Βουδιστές μέσα από τους εμπορικούς δρόμους της εποχής που τοποθετείται στην περίοδο της δυναστείας Κιν. Παρά το γεγονός ότι η Κινέζικη Αστρολογία δε λαμβάνει υπόψη της τους αστερισμούς, οι Κινέζοι από πάντα μελετούσαν τους πλανήτες και την κίνηση των αστερισμών και μάλιστα αποκαλούν τους πλανήτες με βάση το όνομα του στοιχείου εκείνου που θεωρούν ότι αντιπροσωπεύεται από τον κάθε πλανήτη. Το σύστημα των κύκλων με τα 12 έτη βασίζεται στην τροχιά του πλανήτη Δία. Ακολουθώντας την τροχιά του πλανήτη οι αστρονόμοι χώρισαν τον ζωδιακό κύκλο σε 12 ίσα τμήματα που αποτελούν τα 12 έτη κάθε κύκλου.

Οι αντιστοιχίες πλανητών και στοιχείων
φαίνονται στον παρακάτω πίνακα

 

 Δίας  Άρης
 Κρόνος 
 Αφροδίτη  Ερμής
 Ξύλο   Φωτιά  Γη  Μέταλλο   Νερό




Newsletter