astropedia.gr

Πλούτωνας: ο αϊδής

Πλούτωνας: ο αϊδής
Γιος του Κρόνου και της Ρέας. Βασιλιάς του Κάτω Κόσμου.  Το αρχικό του όνομα ήταν ΑΔΗΣ – ΑΙΔΗΣ από το στερητικό α + το ρήμα ιδείν.  Εκεί όπου το σκοτάδι είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί κανείς να δει, α-ιδης ή να τον δουν. Αυτό που δεν φαίνεται. Πλούτων είναι το άλλο του όνομα που σημαίνει τον πλούτο – ΠΛΟΥΤΩΝ = ΠΛΟΥΤΟΣ - με τον οποίο είναι γεμάτος ο Κάτω Κόσμος, αφού σαν χθόνιος χώρος που είναι και συμβολίζει το άσαρκο πεδίο της ανθρωπότητας, εμπεριέχει τα πάντα σε επίπεδο ψυχικό αλλά και σε υλικό, καθώς ως Θεός της χθόνιας γης πλουτίζει το ανθρώπινο γένος με όλους τους ετήσιους καρπούς, άλλα κι εφόσον είναι γεμάτος με ανθρώπινες ψυχές εμπεριέχει και όλο τον πλούτο αυτών των ψυχών.

Πλουτίζει ακόμα την ανθρώπινη ζωή με παραπάνω ενσαρκώσεις καθώς οι ψυχές αυτές θα περάσουνε σε άλλα σώματα να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο τις ψυχές τους με πνευματικές εμπειρίες, δια μέσου του αέναου κύκλου της ζωής και του θανάτου με σκοπό τον Ψυχικό Πλούτο = Θέωση. Ο Ορφικός Ύμνος είναι διαφωτιστικός: ‘ω Πλούτων που κατέχεις τα κλειδιά όλης της γης, πλουτίζοντας το ανθρώπινο γένος μ’ ετήσιους καρπούς, εσύ που εξουσιάζεις τους ανθρώπους χάρη στο θάνατο, ω πολυδέκτη.’

Στην Αστρολογία ο Πλούτων έχει το λατινικό όνομα Pluto που προέρχεται από το ελληνικό Πλούτος. Ο σκοτεινός αυτός πλανήτης συμβολίζει το βαθύτερο και πιο αθέατο κομμάτι μας, αυτό που δεν φαίνεται κι έχει να κάνει με το πιο κρυμμένο κύτταρο μας, το DNA μας, αυτό που έχει αποφασίσει πριν από μας το έργο που θα παίξουμε στην κάθε ενσάρκωση μας και ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να μεταμορφωθούμε και να μετασχηματιστούμε στην Ουσία του Πυρήνα μας.

Είναι ο πλανήτης που ο θάνατος βρίσκεται κάτω από την κυριαρχία του με την έννοια ότι θα δώσει το έναυσμα για μια καινούργια αρχή. Η ζωή μας είναι γεμάτη από μικρούς θανάτους, που σκοπό έχουν να δώσουν την ευκαιρία για κάτι καινούργιο, να μεταμορφώσουν και να μετασχηματίσουν τη ψυχή μας και τις καταστάσεις που ζούμε με σκοπό την εξυγίανση. Ο Θάνατος είναι η στιγμή της μεταμόρφωσης σε κάτι άλλο. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη Χάρος προέρχεται από τη λέξη Χαρά. Έτσι μετά από τον πόνο που φέρνουν οι Πλουτώνιες καταστάσεις μέσω της καταστροφής του, επέρχεται η χαρά της γένεσης του καινούργιου και καθαρού.

Ο Πλούτωνας καταγράφει με ακρίβεια το τι γίνεται στο DNA της κάθε ύπαρξης, γι’ αυτό και όταν κάνει την εμφάνιση του σε διέλευση, η εμπειρία που αφήνει είναι η πιο σκληρή και μεταμορφωτική απ’ όλες, γιατί νιώθουμε ότι είναι σα να μας ξεριζώνουν ένα κομμάτι από τα ίδια μας τα σπλάχνα. Ο πλούτος που αφήνει έρχεται μετά από την εμπειρία του απόλυτου πόνου που φέρνει μετασχηματισμό και ανανέωση. Μετά από διελεύσεις και όψεις του Πλούτωνα με το γενέθλιο χάρτη μας δεν είμαστε τα ίδια πρόσωπα που ήμασταν πριν. Μετά από την εμπειρία του θανάτου, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τη ζωή είναι διαφορετικός.

Ο Πλούτων δείχνει ακόμα τη δύναμη που έχουμε να επιβιώνουμε στη ζωή, μέσω της σεξουαλικής ορμής που έρχεται από το θυελλώδες και παθιασμένο αίσθημα του Έρωτα, ως αντίδοτο στο θάνατο, αλλά και ως συνώνυμου αυτού. Όλοι ξέρουμε ότι ένας έρωτας χωρίς ανταπόκριση μπορεί να μας οδηγήσει σε οδυνηρές καταστάσεις που ο ίδιος ο πόνος που προκαλείται απ’ αυτόν, να επιζητεί το θάνατο, συμβολικό ή μη. Πλουτώνια είναι και η απόλυτη επαφή με τον Άλλον, διαμέσου της ερωτικής επαφής, γι’ αυτό είναι και γνωστή η φράση ότι ‘ο οργασμός είναι ένας μικρός θάνατος’. Ο οργασμός ανήκει απόλυτα στη δικαιοδοσία του Πλούτωνα, γιατί εκεί απαρνιόμαστε το συνειδητό μας κομμάτι, καθώς ενωνόμαστε με τον Άλλον, και μετασχηματιζόμαστε σε κάτι άλλο απ’ αυτό που είμαστε εν συνείδηση, αλλά και μεταφερόμαστε σε έναν άλλο κόσμο εκείνη τη στιγμή, που σκοπό έχει να μας αποθεώσει. Η Πλουτώνια μεταμορφωτική μέσω του Έρωτα εμπειρία που σκοπό έχει τη Θέωση.

Πλούτωνας = Έρωτας – Θάνατος – Ζωή – Μεταμόρφωση – Θέωση. Δεν είναι τυχαίος ο μύθος του έρωτα του Πλούτωνα για την Περσεφόνη. Θα τολμούσα να πω ότι η ενέργεια που εκλύει, τον καθιστά τον πιο ερωτικό πλανήτη, γιατί καθώς κυβερνά τα αθέατα έγκατα της γης, είναι κι ο κυβερνήτης των πιο έντονων συναισθημάτων που πηγάζουν από τα έγκατα του είναι μας. Ο Πλούτων κυβερνά το ζώδιο του Σκορπιού, που σχετίζεται με τον έλεγχο, την αισθησιακή επιθυμία και την μεταμόρφωση του εαυτού μας μέσα από την εγκατάλειψη του εγώ κατά τη σεξουαλική ένωση.

Δείτε και τους άλλους πλανήτες:  Ερμής | Αφροδίτη |  Άρης | Δίας | Κρόνος | Ουρανός |  Ποσειδώνας  | Πλούτωνας
Newsletter