astropedia.gr

Αφροδίτη: δύνειν εκ του αφρού

Αφροδίτη: δύνειν εκ του αφρού
Αφροδίτη, από το δύνειν εκ του αφρού, δηλαδή από τον αφρό της θάλασσας ανήλθε. Ο Αριστοτέλης όμως λέει ‘Αφροδίτη, ότι αφρώδης του σπέρματος η φύσις’. Από ‘τον αφρόν του σπέρματος του ανδρός’ γιατί γεννήθηκε από τα τεμαχισμένα γεννητικά όργανα του Ουρανού, όταν ο γιος του ο Κρόνος για να τον εκδικηθεί για την σκληρότητα του, τα έκοψε μ’ ένα δρεπάνι και τα πέταξε στη θάλασσα. Όταν τα τεμαχισμένα αυτά όργανα ενώθηκαν με τον αφρό της θάλασσας, γεννήθηκε η Αφροδίτη.

Ο Ησίοδος την αποκαλεί ‘Φιλομηδέα, ότι μηδέων εξεφαάνθη’, ότι δηλαδή αγαπάει τα αιδοία, μόρια = γεννητικά όργανα = μήδεα, επειδή από αυτά εμφανίστηκε – τα αιδοία του Ουρανού - και είναι ‘έφορος της συνουσίας’. Αμήτωρ, χωρίς μητέρα δηλαδή και όπως γράφει ο Ορφικός ύμνος  ‘από σένα γίνονται τα πάντα, κι εσύ υπέταξες τον κόσμο, και στα τρία μερίδια, όσα στον ουρανό υπάρχουν και στην πολύκαρπη γη και στο βυθό της θάλασσας, εσύ που τους ανθρώπους έζευξες με ανάγκες αχαλίνωτες και θέλγητρα ερωτομανή’. Επίσης Αφροδίτη = Αφροδύτη = Αφροσύνη, γιατί όποιος ερωτεύεται χάνει τα λογικά του, και είναι το αντίθετο της Φρόνησης που πρεσβεύει η Θεά Αθηνά.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο μεγάλη είναι η σημασία αυτού του πλανήτη, που προέρχεται από τη μεγάλη Ελληνίδα Θεά, και που έχει τις αρετές και τις ιδιότητες της και κυβερνάει δύο ζώδια. Το ζώδιο του Ταύρου, και το ζώδιο του Ζυγού. Όχι τυχαία αφού στο ‘Συμπόσιο’ του Πλάτωνα γίνεται αναφορά από τον σοφιστή Παυσανία για το ότι υπάρχουν δύο Αφροδίτες. Η Πάνδημος Αφροδίτη, που είναι κόρη του Διός  και της Διώνης αυτή που είναι σαρκική κι αναφέρεται μόνο στον έρωτα ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα, και στις γήινες ηδονές και την ύλη, και κυβερνάει το ζώδιο του Ταύρου, και η Ουράνια Αφροδίτη, αυτή που κατάγεται από τον Ουρανό όπως λέει ο Ησίοδος και είναι και η αρχαιότερη Αφροδίτη, που έχει να κάνει με τον πνευματικό κόσμο και τον κόσμο των ιδεών και της ψυχής, και κυβερνάει το ζώδιο του Ζυγού.

Στην Αστρολογία η Αφροδίτη έχει την λατινική ονομασία Venus από την ελληνική λέξη ώνος = αντίτιμον, ωνή = προσφορά τιμής, βλέπε τη λέξη honneur = τιμή. Ώνος – Fωνος – Venus.(εξ ου και η αγγλική λέξη venereal που σημαίνει αφροδίσια). Η Αφροδίτη είναι ο πλανήτης που επηρεάζει τον έρωτα με την έννοια του συναισθήματος, τις συναισθηματικές σχέσεις των ανθρώπων, την ομορφιά, την αισθητική, την τέχνη, αλλά ακόμα και το χρήμα και την οικονομική μας κατάσταση. Δείχνει τον τρόπο που λειτουργούμε μέσα στις σχέσεις μας. Συμβολίζει τη δημοφιλία, την επιθυμία να είμαστε αρμονικοί και αρεστοί στο περιβάλλον μας και στους άλλους.  Είναι δισυπόστατη, από τη μια μπορεί να είναι πολύ συναισθηματική κι ορμητική κι από την άλλη να είναι ιδεαλίστρια με σκοπό την ανύψωση της ψυχής και της αρμονίας.

Αστρολογικά δείχνει τον τρόπο που ερωτευόμαστε και αγαπάμε, πόσο δημοφιλείς ήμαστε στο περιβάλλον μας, τον τρόπο που διασκεδάζουμε, την αισθητική μας, το πως διαχειριζόμαστε το χρήμα. Ακόμα ανάλογα με τις όψεις που κάνει με τους άλλους πλανήτες δείχνει το πως κοινωνικοποιούμαστε, πως ελκύουμε το άλλο φύλο ερωτικά, πόσο γοητευτικοί είμαστε, πως φλερτάρουμε και ποια είναι η αίσθηση της  προσωπικής μας αξίας, μέσα στο σύνολο, και η αυτοπεποίθηση για την εμφάνιση μας. Επίσης ποια είναι η σχέση μας και η αντίληψη μας ως προς την τέχνη και τις ιδέες, πως τα πηγαίνουμε με τις γυναίκες του περιβάλλοντος μας, αν έχουμε τάση για διασημότητα. Είναι ενδεικτική για το πόσο συνεργάσιμοι είμαστε και για το είδος των σχέσεων που δημιουργούμε. Ακόμα δείχνει το πως διαχειριζόμαστε το χρήμα και τα υλικά μας αγαθά, και αν θα διευκολυνθούμε σ’ αυτό το τομέα.

Δείτε και τους άλλους πλανήτες:  Ερμής | Αφροδίτη |  Άρης | Δίας | Κρόνος | Ουρανός |  Ποσειδώνας  | Πλούτωνας
 



Newsletter