astropedia.gr

Το μυστήριο αστέρι των Χριστουγέννων

Το μυστήριο αστέρι των Χριστουγέννων
Τι πραγματικά ήταν αυτο που είδαν οι σοφοί Μάγοι;
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι ήταν το αστέρι της Βηθλεέμ;

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά! Οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι η θεϊκή παρέμβαση οδήγησε τους Μάγους στη φάτνη στην Ιερουσαλήμ. Μήπως όμως ήταν ένα φυσικό αστρονομικό φαινόμενο σχεδόν 2000 χρόνια πριν; Αφού αυτό το γεγονός συνέβη στον ουρανό, μόνο οι αστρονόμοι θα μπορούσαν να διαλευκάνουν το μυστήριο. Αλλά υπάρχουν πολλές θεωρίες γύρω από το αστέρι των Χριστουγέννων, όπως ότι ήταν κομήτης, ένας supernova, μία σύνοδος πλανητών ή κάτι εντελώς υπερφυσικό!

● Κομήτης
Οι κομήτες θεωρούνταν ως σημάδια εκδηλώσεων σημαντικών γεγονότων για χιλιάδες χρόνια. Το μεγάλο πρόβλημα με αυτή τη θεωρία είναι ότι σχεδόν πάντα ήταν σύμβολο θανάτου ενός βασιλιά ή οποιουδήποτε κακού. Ποτέ δεν σήμαινε μια γέννηση ή μια αρχή για κάτι καλό! Επίσης, αστρονομικά οι κομήτες μπορεί να φαίνονται σταματημένοι στον ουρανό, αλλά δεν μένουν ακίνητοι πολύ καιρό.

● Supernova

Ένα Supernova συμβαίνει όταν ένα αστέρι εκρήγνυται και στο τέλος της ζωής του, παράγει εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα, των οποίων η αρχική λάμψη εξασθενίζει σταδιακά. Όταν ένα αστέρι στο γαλαξία μας εκρήγνυται, λάμπει πολύ έντονα για αρκετό καιρό. Αυτά τα όμορφα γεγονότα είναι αρκετά σπάνια και επισκιάζουν όλα τα άλλα αστέρια του γαλαξία. Υπήρξε ένα πολύ φωτεινό supernova το 5 π.Χ. Αλλά όπως και οι κομήτες, το supernova σήμαινε συνήθως το τέλος και όχι μια νέα αρχή! Και επίσης αστρονομικά, μετά από αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, σταδιακά αυτή η λάμψη εξασθενίζει.

● Ο Δίας και ο Κρόνος στους Ιχθύς
Αυτή η θεωρία έχει γίνει πολύ δημοφιλής καθώς ο αστερισμός των Ιχθύων είχε ιδιαίτερη σημασία στην αρχαία Περσική Αστρονομία και την Αστρολογία. Ήταν το σύμβολο του Ισραήλ και των Βασιλέων. Ο Δίας θεωρείτο βασιλικός πλανήτης και ο Κρόνος αντιπροσώπευε τους κυβερνήτες.

Έτσι, ένα νέο «αστέρι» που περιλαμβάνονταν από τον Δία και τον Κρόνο θα μπορούσε να σημαίνει πολλά! Αυτή η σύνοδος μεταξύ του Δία και του Κρόνου, στον αστερισμό των Ιχθύων, έγινε τρεις φορές το 7 π.Χ. Πρώτα το Μάιο, ανατολικά της Περσίας, στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο / Οκτώβριο, δυτικά της Βηθλεέμ και τέλος το Δεκέμβριο, νότια της Βηθλεέμ. Υπάρχουν επίσης, αρχαία κείμενα της Βαβυλώνας που αναφέρουν ότι οι Μάγοι εκείνης της εποχής γνώριζαν ότι αυτή η σύνοδος θα συνέβαινε τρεις φορές. Και επίσης, ο Δίας και η Αφροδίτη εκείνη την εποχή, βρίσκονταν τόσο κοντά ο ένας στον άλλον και φαίνονταν σαν ένα φωτεινό αστέρι.

Μια τέτοια περίπτωση είναι εξαιρετικά σπάνια και μπορεί να γίνει αντιληπτή ως ιδιαίτερα σημαντική για τους μάγους. Οι σοφοί Μάγοι γνώριζαν πολύ καλά την επιστήμη της Αστρονομίας και την Αστρολογία. Ο λαός του Ισραήλ πίστευε ότι τα αστρονομικά φαινόμενα είχαν άμεσες επιπτώσεις στη γη. Τα φαινόμενα αυτά, αν διαβαστούν σωστά, θα μπορούσαν να ενημερώσουν για το τι θα μπορούσε να συμβεί.

Επίσης είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σύνοδος συνέβη στον αστερισμό των Ιχθύων, το σύμβολο των Εβραίων και στην εβραϊκή παράδοση το σύμβολο του Ισραήλ. Οι Ιχθύες ήταν το σύμβολο του Μεσσία. Επιπλέον, οι Εβραίοι θεωρούσαν το Δία βασιλικό σύμβολο και τον Κρόνο προστάτη του Ισραήλ.

● Ο απλανής αστέρας Regulus

Αρκετά πρόσφατα, έχει υπάρξει μια νέα θεωρία, βασιζόμενη σε παλαιά χειρόγραφα, ότι το αστέρι της Βηθλεέμ ήταν ο απλανής αστέρας Regulus, ένα τριπλό φωτεινό αστέρι στον αστερισμό του Λέοντα και ο οποίος θεωρείται βασιλικός αστέρας. Ο Regulus είναι το λαμπρότερο αστέρι στον Λέοντα και πιστεύεται ότι είναι πολύ ιδιαίτερο. Στο έθνος του Ισραήλ αναφέρονταν ως το «Λιοντάρι του Ιούδα», ώστε αυτή η μετέπειτα συνάντηση με τον Ιούδα θα ήταν σημαντική. Το αστέρι αυτό σηματοδοτούσε την έλευση ενός νέου βασιλιά στο Ισραήλ.

● Κάτι Υπερφυσικό

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το αστέρι θα μπορούσε να ήταν κάτι που δημιουργήθηκε από τον Θεό, ειδικά για την καθοδήγηση των Μάγων και ότι δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να αποδειχθεί αλλά ούτε και να διαψευσθεί και είναι εντελώς έξω από τη σφαίρα της επιστήμης. Πράγματι, κανένα αστέρι δεν είναι σε θέση να σταθεί πάνω από τη Βηθλεέμ καθώς όλα τα αστέρια κινούνται συνεχώς λόγω της περιστροφής της γης.

Επίσης, η Αγία Γραφή δεν λέει ότι αυτό το αστέρι ήταν ένα φυσικό φαινόμενο. Φυσικά, ο Θεός μπορεί να χρησιμοποιήσει το φυσικό νόμο για να εκπληρώσει το θέλημα Του. Δεν δεσμεύεται από αυτόν και είναι ελεύθερος να δράσει με άλλους τρόπους, εφόσον το επιθυμεί. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ένα υπερφυσικό σημάδι στον ουρανό συνοδεύει τη γέννηση του Υιού του Θεού. Το αστέρι που οδήγησε τους μάγους φαίνεται να είναι μία από αυτές τις απίστευτες πράξεις του Θεού, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε για ένα μοναδικό σκοπό. Ο Θεός μέσω αυτής της συνόδου των πλανητών ή ενός υπέρλαμπρου αστέρα, σχεδίασε τον εορτασμό της γέννησης του Ιησού!

Παρά το γεγονός ότι κάθε μία από τις παραπάνω θεωρίες είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καμία από τις παραπάνω εικασίες δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως τι ήταν αυτό το αστέρι. Αν και ίσως δύσκολα θα μπορέσει να υπάρξει οριστική απόδειξη των γεγονότων που καταγράφονται στην Αγία Γραφή, υπάρχουν κάποιες πιθανές εξηγήσεις αστρονομικά. Ποιες είναι οι σωστές; Η συζήτηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.Newsletter