astropedia.gr

Οι αστεροειδείς και η σημασία τους

Οι αστεροειδείς και η σημασία τους
Υπάρχουν πολλοί αστεροειδείς στα όρια του ηλιακού μας συστήματος τους οποίους οι αστρονόμοι έχουν ονομάσει ‘Μεταποσειδώνια Αντικείμενα’ αλλά οι περισσότεροι βρίσκονται στην κύρια ζώνη των αστεροειδών που εκτείνεται από τον Άρη μέχρι και τον Δία. Η τροχιά κάποιων αστεροειδών τέμνει την τροχιά της Γης και οι επιστήμονες παρακολουθούν την πορεία τους γιατί φοβούνται ότι μια σύγκρουση αστεροειδούς με τον πλανήτη μας θα μπορούσε να είναι ολέθρια για τη ζωή, μιας και πιστεύουν ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων κατά την κρητιδική περίοδο πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια οφείλεται ακριβώς σε σύγκρουση αστεροειδούς με τον πλανήτη μας.

Η ονοματοδοσία των αστεροειδών βασίστηκε αρχικά στο Ελληνικό και Ρωμαϊκό πάνθεον αλλά λόγω του πλήθους των αστεροειδών που ανακαλύπτονταν οι αστρονόμοι άρχισαν να δίνουν ονόματα πόλεων, δικών τους προσώπων, ακόμη και καλλιτεχνών. Έτσι υπάρχει ο αστεροειδής Λένον, ο αστεροειδής Μάρτιν Λούθερ αλλά ακόμη και ο αστεροειδής Τζέιμς Μποντ. Όπως και οι απλανείς αστέρες, έτσι και οι αστεροειδείς δεν έχουν όλοι το ίδιο αστρολογικό βάρος και σημασία. Κάποιοι από αυτούς όμως είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό με την διέλευσή τους και μερικοί αστρολόγοι τους χρησιμοποιούν στη μελέτη τους για να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες από έναν αστρολογικό χάρτη.

Οι κύριοι αστεροειδείς που χρησιμοποιούνται είναι η Δήμητρα, η Ήρα, η Αθηνά και η Εστία. Ο Χείρων επίσης, που ανακαλύφτηκε το 1977 και που βρίσκεται ανάμεσα στον Κρόνο και τον Ουρανό, ανήκει στους αστεροειδείς που ονομάζονται Κένταυροι και χρησιμοποιείται επίσης στις μελέτες. Οι πρώτοι αυτοί αστεροειδείς πήραν τα ονόματά τους από τα θηλυκά μέλη της οικογένειας του Δία. Η Δήμητρα είναι η αδελφή του Δία, η Ήρα είναι η γυναίκα του, η Αθηνά Παλλάδα η κόρη του και η Εστία άλλη μια από τις αδελφές του Δία.

Στην κλασική αστρολογία το θηλυκό κομμάτι είχε παραγκωνιστεί και οι μόνοι θηλυκοί φορείς είναι η Σελήνη και η Αφροδίτη. Με τους αστεροειδείς η θηλυκή δύναμη μπαίνει ενεργά σε έναν χάρτη και αντίστοιχα και στη σκέψη των ανθρώπων φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο ισορροπία στις ενέργειες. Όλοι οι αστεροειδείς συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην ερμηνεία ενός χάρτη αλλά επειδή για την αστρολογία είναι κάτι που έχει αρχίσει σχετικά πρόσφατα να εντάσσεται και να ενσωματώνεται στη μελέτη και στον αποσυμβολισμό, οι αστεροειδείς προς το παρόν δεν είναι από τους βασικούς ''‘παίκτες'' αλλά έχουν συμπληρωματικό ρόλο και μερικές φορές απλά επιβεβαιώνουν τα αστρολογικά πορίσματα που βγάζει ένας αστρολόγος μέσα από τη μελέτη των ήδη γνωστών πλανητών. Οι συγκεκριμένοι όμως τέσσερις αστεροειδείς έχουν ήδη αρχίσει να αποκτούν δική τους εννοιολογική υπόσταση και προσφέρουν καινούργια ιδιαίτερα νοήματα. Ο Χείρωνας ειδικά θεωρείται σαν στοιχείο που είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι ενός αστρολογικού χάρτη.



Newsletter