astropedia.gr

Ο αστεροειδής Δήμητρα

Ο αστεροειδής Δήμητρα
Ο αστεροειδής Δήμητρα έχει ταξινομηθεί από τους αστρονόμους ως πλανητοειδής και βρίσκεται στην ίδια κατηγορία που ανήκει και ο Πλούτωνας, μετά τον υποβιβασμό του το 2006 από τους αστρονόμους. Πλούτωνας και Δήμητρα λοιπόν βρέθηκαν στην ίδια μοίρα και μοιράζονται τον ίδιο τίτλο, όπως και στη μυθολογία που μοιράζονταν μισό χρόνο ο ένας και μισό χρόνο ο άλλος την Περσεφόνη.

Η Δήμητρα προβάλλει θέματα μητρικής αγάπης και στοργής, θλίψης, απόγνωσης, αγανάκτησης, αγάπης και αφοσίωσης στην πατρίδα, θέματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια της γης, τη διατροφή, την κηπουρική, τη μύηση μέσα από τη γέννηση, τον θάνατο και την αναγέννηση. Οι περισσότεροι αστρολόγοι που χρησιμοποιούν τη Δήμητρα στις αναλύσεις τους της προσδίδουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη Σελήνη, όπως η τροφή, η διατροφή και το αρχέτυπο της μάνας. Η Δήμητρα είναι όμως πιο στενά συνδεδεμένη με τη Φύση και τη Μητέρα Γη σε αντίθεση με τη Σελήνη που υπερβαίνει μερικές φορές το φυσικό επίπεδο σχετιζόμενη και με αστρικά θέματα.

Στη μυθολογία η Δήμητρα ήταν η βασική θεότητα εξεχόντων και μακράς διάρκειας μυστηρίων της αρχαιότητας. Ήταν  η προστάτιδα της γεωργίας, κυρίως του σίτου,  την αποκαλούσαν Ceres Legisfera (αυτή που δίνει τον Νόμο) και ήταν γνωστή για την προσπάθειά της να σώσει την κόρη της την Περσεφόνη από την αρπαγή της από τον θεό του κάτω κόσμου, τον Πλούτωνα. Η Δήμητρα λοιπόν συνδέεται αρχικά με τη βαθιά θλίψη και τον θρήνο που έρχεται μέσα από μια απώλεια. Λέγεται ότι η Δήμητρα μπορεί να είναι στην ουσία ο κυβερνήτης του ζωδίου της Παρθένου ή του Ταύρου, λόγω της σύνδεσής της με το στοιχείο της γης αλλά αυτό ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτό από την αστρολογική κοινότητα. Η Δήμητρα δημιουργεί και παρέχει βελτίωση των καταστάσεων και αυτό γιατί σχετίζεται με την τροφή, τη θρέψη και το μεγάλωμα-ανάπτυξη των πραγμάτων. Αν για παράδειγμα πέφτει στον 11ο οίκο τότε μπορεί να έρθει βοήθεια και βελτίωση υπόθεσής σας μέσα από έναν φίλο.

Όπως και με οποιοδήποτε άλλο πλανήτη, αν η Δήμητρα  κάνει θετικές όψεις θα εκδηλωθούν οι θετικές της ιδιότητες ενώ αν δέχεται δύσκολες όψεις θα εκδηλώσει τα αρνητικά της. Έχει παρατηρηθεί ότι δύσκολες όψεις της Δήμητρας με τον Κρόνο σχετίζονται με ανορεξία  ενώ όταν κάνει δύσκολη όψη με τον Πλούτωνα τότε έχουμε περιπτώσεις βουλιμίας. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη μυθολογία μας, όταν η Δήμητρα έχασε την κόρη της Περσεφόνη από τον Άδη, τότε σταμάτησε να τρώει και μαζί της όλη η Φύση σταμάτησε να γεννά και να παράγει. Προκάλεσε ξηρασία στη γη απειλώντας το ανθρώπινο γένος από εξαφάνιση και σταμάτησε την περίοδο ξηρασίας όταν πήρε πίσω την κόρη της. Η παρουσία του αστεροειδούς σε χάρτες φυσικών καταστροφών είναι έντονη όπως επίσης και σε χάρτες ατόμων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές αν και αυτό δεν είναι απαράβατος κανόνας. Οι διελεύσεις της μπορεί να δηλώνουν περιόδους ψυχολογικής έντασης και θλίψης

 Όταν βρίσκεται κοντά στη γενέθλια Σελήνη μας μπορεί να δημιουργεί δυσανεξία σε ορισμένες τροφές. Αρνητικές ιδιότητες που μπορεί να εκδηλωθούν μέσω του συγκεκριμένου αστεροειδούς είναι η εργασιομανία, η πείνα με την έννοια της ανέχειας αλλά και κυριολεκτικά, η ανεπάρκεια και η έλλειψη της φροντίδας, η κακή διατροφή, μειωμένη παραγωγικότητα, ξηρασία, τροφική δηλητηρίαση, ανεργία και σε πολιτικούς χάρτες μπορεί να είναι ένδειξη για μείωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. (Α.Ε.Π.)

Ο κεντρικός μύθος της απαγωγής της Περσεφόνης από τον Άδη και της ετήσιας επανένωσης της κόρης με τη μάνα μιλάει για θέματα απώλειας και εξαγοράς, θλίψης και χαράς που επαναλαμβάνονται κυκλικά μέσα από τους ρυθμούς της Φύσης, των εποχών και της ζωής. Ένα μέρος των Ελευσίνιων μυστηρίων, που ήταν αφιερωμένα στη θεά Δήμητρα, μας διδάσκει ότι το αληθινό μας ‘σπίτι’ είναι ουράνιο και ότι η διαμονή μας εδώ στη γη είναι το αντίστοιχο της διαμονής της Περσεφόνης στον σκοτεινό κόσμο του Άδη. Μπορεί, κατά κάποιο τρόπο, να υπονοείται μέσω της Δήμητρας το θέμα των κύκλων και της μετενσάρκωσης.

Η Δήμητρα δε σχετίζεται με την τροφή απλά και μόνο από την πλευρά της σωματικής τροφής αλλά έχει μια περισσότερο βαθιά και φιλοσοφική σύνδεση με το φαγητό, κάτι αντίστοιχο με την έννοια που έχει το ψωμί (άρτος) στη θεία Ευχαριστία. Το ψωμί μετουσιώνεται σε σώμα Κυρίου και σε αυτό το σημείο απλά αναφέρουμε ότι ο Χριστιανισμός βασιστεί σε πολλά στοιχεία από τα Ελευσίνια Μυστήρια της αρχαίας Ελλάδος. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με την έννοια της πνευματικής τροφής που εκδηλώνεται μέσα από κάποια μορφή τέχνης ή ακόμη και μέσα από τον ίδιο μας τον εαυτό και τον τρόπο που μετατρέπουμε το σωματικό μας κομμάτι σε πνευματικό μέσω της Ύλης. Ιστορικά η ανακάλυψη της Δήμητρας συμπίπτει με την Βιομηχανική Επανάσταση και την αρχή του φεμινισμού στην Ευρώπη.

Μάθετε τι σημαίνει η Δήμητρα σε κάθε ζώδιο εδώ




Newsletter