astropedia.gr

Ο αστεροειδής Χαρικλώ

Ο αστεροειδής Χαρικλώ
Λίγα λόγια για τον αστεροειδή Χαρικλώ γενικά…

Ο αστεροειδής 10199 Χαρικλώ (Chariklo) είναι ένας αστεροειδής με τροχιά γύρω από τον Ήλιο, μεταξύ του Κρόνου και του Ουρανού και είναι ο μεγαλύτερος γνωστός Κένταυρος. Ανακαλύφθηκε από τον Τζέιμς Σκότι στις 15 Φεβρουαρίου του 1997. Το όνομα του προέρχεται από την Ναϊάδα νύμφη Χαρικλώ. Η διάμετρός της εκτιμάται πως είναι 258 χλμ..

Σύμφωνα με τη μυθολογία…


Η νύμφη Χαρικλώ στην ελληνική μυθολογία ήταν μητέρα του Τειρεσία. Συν τοις άλλοις, ήταν σύντροφος του Κένταυρου Χείρωνα. Κόρη της από τον Χείρωνα ήταν η Ωκυρρόη, η οποία επίσης είχε μαντικές ικανότητες. Όταν η Αθηνά τύφλωσε τον Τειρεσία γιατί την είδε γυμνή, η Χαρικλώ πέτυχε τη χάρη για το γιο της να κατανοεί τη φωνή των πτηνών και ακόμη τον εφοδιασμό του με ειδικό σκήπτρο με το οποίο μπορούσε να περπατάει σαν να διατηρούσε την όρασή του. Ο Τειρεσίας ήταν ο διάσημος τυφλός μάντης ο οποίος έδωσε πολυάριθμες ζωτικής σημασίας προφητείες.

Όσο για την Ωκυρρόη, θα πρέπει να αναφερθεί πως όταν προφήτευσε το θάνατο του ίδιου του πατέρα της (Χείρωνα), εκείνος εξοργίστηκε με την κόρη του, καθώς υποτίθεται πως είχε αθανασία και κανείς δεν περίμενε πως θα μπορούσε να πεθάνει. Θεωρήθηκε, λοιπόν, ως ύβρις η προφητεία της Ωκυρρόης. Ως εκ τούτου, ως τιμωρία, μετατράπηκε σε φοράδα και την αποκαλούσαν από τότε «Ευίππη», που σημαίνει «ο καλός ίππος». Στις περισσότερες αναφορές της μυθολογίας η Χαρικλώ περιγράφεται ως νύμφη, η οποία ήταν ένα θνητό αλλά υπεραιωνόβιο ον. Τα παιδιά που γέννησε φαίνεται πως έχουν αναπτυγμένη την 6η αίσθηση και προσφέρουν βοήθεια στους άλλους με αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους. Γενικά, η Χαρικλώ υπήρξε αγαπητή και σε ορισμένες αναφορές της παράδοσης εμφανίζεται ως θηλυκή Κένταυρος ενώ σε άλλες ως απόγονος του Θεού Απόλλωνα. O μύθος παρουσιάζει την Χαρικλώ ως μια ευγενική φυσιογνωμία η οποία δεν διαπράττει ύβρι, είναι πιστή, νομοταγής και σωστή. Επιπλέον, δείχνει συμπόνια και στοργή προς τα παιδιά αλλά και τους ανθρώπους που υποφέρουν από ασθένειες. Έχει έναν δοτικό χαρακτήρα που φημίζεται για γνωρίσματα όπως η προσφορά στους άλλους. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια μελαγχολία στην ιδιοσυγκρασία της, προφανώς επειδή βιώνει τον πόνο, ο οποίος ως επί το πλείστον πηγάζει από το στενό οικογενειακό της περιβάλλον. Εν τούτοις, ο χαρακτήρας της δεν αλλοτριώνεται, δε γίνεται σκληρός και η ίδια συνεχίζει να προσφέρει σε όσους είναι ευάλωτοι.

Η αστρολογική σημασία της Χαρικλούς

O συγκεκριμένος αστεροειδής μπορεί να σχηματίζει στενές όψεις με γενέθλιους πλανήτες στα ωροσκόπια ανθρώπων που κάνουν ένα βήμα στο μέλλον. Γενικά, η Χαρικλώ μπορεί να έχει περίοπτη θέση στα ωροσκόπια ατόμων τα οποία ασχολήθηκαν με την επιστημονική φαντασία (πχ ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έχει σύνοδο ιδιομοιρίας Αφροδίτης-Χαρικλούς στον Σκορπιό στον 5ο οίκο, ενώ περίπου μιάμιση μοίρα πιο πίσω στο ίδιο ζώδιο και στον ίδιο οίκο βρίσκεται και ο Δίας στον γενέθλιο χάρτη του). Η Χαρικλώ σχετίζεται -μεταξύ άλλων- με τα κοινωνικά όρια του ατόμου, τα οποία μπορεί να πηγάζουν από το φύλο του ή από την σεξουαλικότητά του. Στον εν λόγω αστεροειδή αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες οι οποίες εκφράζονται μέσα από τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας των ορίων και μέσα από τη συγχώρεση των αμαρτιών των άλλων. Εκτός από τα όριά μας, η Χαρικλώ δείχνει τις ανασφάλειές μας και την ανάγκη μας για επιβεβαίωση και αποδοχή. Επιπρόσθετα, δείχνει την αποδοχή υπό όρους και σχετίζεται με τις ανησυχίες μας, την εσωτερική απομόνωση, τη ματιά στο μέλλον, την έρευνα, τη φαντασία, τον σκεπτικισμό, τη στάση αμφιβολίας, τις υποθέσεις, τις εικασίες, την κοινωνική ιεραρχία και την αμφισβήτηση της πραγματικότητας. Η ζωδιακή θέση της Χαρικλούς περιγράφει την ερευνητική μας φύση, ενώ η οικοθεσία της δείχνει κυρίως τους τομείς της ζωής στους οποίους τείνουμε να βάζουμε οι ίδιοι όρια και φραγμούς και από τους οποίους απορρέουν ορισμένες εσωτερικές μας ανασφάλειες.

Η Χαρικλώ στα ζώδια

Χαρικλώ στον Κριό
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι ένας ενθουσιώδης και δυναμικός ερευνητής. Είναι ένθερμος σκεπτικιστής και συχνά εκφράζει με επιθετικότητα τις αμφιβολίες και τις εικασίες του.

Χαρικλώ στον Ταύρο
Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν υπομονετικό στοχαστή, που αμφισβητεί με ευγένεια αλλά δύσκολα αλλάζει γνώμη. Όταν μάθει κάτι, το κάνει κτήμα του για πάντα.

Χαρικλώ στους Διδύμους

Το άτομο έχει αναλυτικό νου και είναι συνήθως ευφυές. Έτσι, αντιλαμβάνεται με ευκολία τις δισυπόστατες έννοιες και διψά για συλλογή πληροφοριών οι οποίες θα του ανοίξουν νέες οπτικές και θα διευρύνουν τους ορίζοντές του.

Χαρικλώ στον Καρκίνο
Ο εν λόγω άνθρωπος συχνά αγαπά γνωστικά αντικείμενα όπως η ιστορία, η αρχαιολογία και η γενεαλογία. Του αρέσει να ερευνά τις ρίζες του, είναι συναισθηματικός ερευνητής και αμφισβητεί διάφορα σημεία της ανθρώπινης ιστορίας.

Χαρικλώ στον Λέοντα
Το συγκεκριμένο άτομο αισθάνεται ιδιαίτερα δημιουργικό όταν επιδίδεται σε μελέτες και ερευνητικές δραστηριότητες. Η έρευνα είναι διασκέδαση για εκείνο. Όμως, μπορεί να είναι κάπως απόλυτο ως προς τις υποθέσεις και τις σκέψεις που παραθέτει.

Χαρικλώ στην Παρθένο
Εδώ έχουμε να κάνουμε με τον τέλειο ερευνητή που αναζητά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το άτομο διακρίνεται για τις αναλυτικές του ικανότητες καθώς και για την ικανότητά του να εντοπίζει λεπτομέρειες που ένας κοινός νους αδυνατεί να δει. Χαρακτηρίζεται από έντονο σκεπτικισμό και ασκεί αυστηρή κριτική σε ανυπόστατες ή παρωχημένες θεωρίες.

Χαρικλώ στον Ζυγό
Το εν λόγω άτομο προσπαθεί να είναι δίκαιο και να λαμβάνει υπόψη όλες τις πλευρές ενός θέματος ή της ίδιας της πραγματικότητας όταν ερευνά ένα αντικείμενο. Επίσης, εκφράζει με τακτ και ευγένεια τις εικασίες, τις διαφωνίες και τις σκέψεις του.

Χαρικλώ στον Σκορπιό
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ως ερευνητής αναζητά την ουσία και αρέσκεται στην εμβάθυνση όσον αφορά σε πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα. Γνωστικά αντικείμενα τα οποία είναι σκοτεινά και ομιχλώδη ή χαρακτηρίζονται από μυστήριο τον εκστασιάζουν.

Χαρικλώ στον Τοξότη
Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν ενθουσιώδη και καλλιεργημένο μελετητή. Αρέσκεται στη μελέτη και στην έρευνα της φιλοσοφίας και της θρησκειολογίας και χαρακτηρίζεται από μια ικανότητα να αντιλαμβάνεται αφηρημένες, δυσνόητες θεωρητικές έννοιες.

Χαρικλώ στον Αιγόκερω
Ο εν λόγω άνθρωπος είναι οργανωτικός, υπεύθυνος και σοβαρός ερευνητής. Αμφισβητεί την πραγματικότητα και τις υπάρχουσες δομές, μόνον όταν έχει ανακαλύψει προηγουμένως τις νέες δομές, μόνον όταν μπορεί να τεκμηριώσει με λογικά επιχειρήματα τις υποθέσεις του.

Χαρικλώ στον Υδροχόο
Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν ευρηματικό άνθρωπο ο οποίος είναι πολύ μπροστά από την εποχή του, όσον αφορά στον τρόπο σκέψης του. Η αντίληψή του είναι επαναστατική και ανατρεπτική. Αμφισβητεί σχεδόν τα πάντα και διψά για νέες θεωρίες.

Χαρικλώ στους Ιχθύς
Το συγκεκριμένο άτομο διαθέτει πλούσια φαντασία, ενώ ο τρόπος σκέψης του συχνά είναι υπερβατικός. Συνήθως δε φημίζεται για την οργανωτικότητά του. Σε αρκετές περιπτώσεις, έχει καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα και αρέσκεται στη μελέτη της Μεταφυσικής και του συλλογικού ασυνειδήτου.

Η Χαρικλώ στους οίκους

Χαρικλώ στον 1ο οίκο
Η συγκεκριμένη οικοθεσία δείχνει έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να φαίνεται κάπως θλιμμένος προς τα έξω. Έχει ερευνητικές ανησυχίες και είναι ανασφαλής. Ξέρει να συγχωρεί τους άλλους αλλά τείνει να βάζει όρια και φραγμούς στον ίδιο του τον εαυτό, στην ίδια του τη δράση. Μπορεί να μη νιώθει άνετα με την εξωτερική του εμφάνιση ή να ανησυχεί ότι δεν είναι αρκετά ελκυστικός.

Χαρικλώ στον 2ο οίκο
Εδώ είναι πιθανό το άτομο να φημίζεται για την ικανότητά του να επαναπροσδιορίζει και κατά διαστήματα να οριοθετεί εκ νέου το σύστημα των ηθικών αξιών και αρχών του. Ο εν λόγω άνθρωπος δεν αφήνεται σε υπερβολικές σπατάλες και προσπαθεί να είναι εγκρατής και συνετός σε ό,τι αφορά στα οικονομικά του ζητήματα. Γενικότερα, τείνει να αισθάνεται υλική και συναισθηματική ανασφάλεια. Συχνά, κατόπιν αυτοαξιολόγησης, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την μέχρι τώρα πορεία του, γεγονός που του προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Χαρικλώ στον 3ο οίκο
Η εν λόγω οικοθεσία δείχνει ότι το άτομο προσπαθεί να βάλει όρια στα αδέλφια του (αν έχει) και σε λοιπούς συγγενείς (πχ θείες, θείους, ξαδέλφια..), προκειμένου εκείνοι να μην παραβιάζουν την ιδιωτικότητά του και να μην το «βαμπιρίζουν». Μπορεί να αισθάνεται μια ανεξήγητη ανησυχία πριν από κάθε κοντινό ταξίδι που πραγματοποιεί. Συνήθως, το άτομο δεν έχει πολλά-πολλά με γείτονες και είναι κάπως αποξενωμένο από αυτούς. Τέλος, μπορεί να ανησυχεί αν οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί που χρησιμοποιεί είναι κοινωνικά αποδεκτοί ή όχι.

Χαρικλώ στον 4ο οίκο
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος τείνει να βάζει όρια στα μέλη της οικογένειάς του, είτε πρόκειται για την πατρική του οικογένεια είτε για την οικογένεια που ο ίδιος δημιούργησε μετέπειτα. Συχνά καλείται να αποσαφηνίσει τα όρια κάποιου ακινήτου και να προσδιορίσει το κομμάτι που του ανήκει. Μπορεί να υποφέρει από ανασφάλειες οι οποίες βρίσκουν τις ρίζες τους στην παιδική του ηλικία.

Χαρικλώ στον 5ο οίκο
Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να θέτει φραγμούς και όρια στην ερωτική του ζωή αλλά και στην ευρύτερη αυτοέκφρασή του. Συχνά, είναι επιλεκτικός και δεν του αρέσει να αναλώνεται σε ανούσιες ερωτικές περιπέτειες. Αγαπά και προστατεύει τα παιδιά γενικά, είτε είναι δικά του είτε όχι, αλλά προσπαθεί να βάζει όρια στη συμπεριφορά τους για να μη γίνουν κακομαθημένα. Στον έρωτα είναι ανασφαλής και συγκρατημένος αλλά διαθέτει φαντασία και αξιόλογα καλλιτεχνικά χαρίσματα.

Χαρικλώ στον 6ο οίκο
Το άτομο μπορεί να αισθάνεται ανασφάλεια σε σχέση με την υγεία του ή τη φυσική του κατάσταση. Όσον αφορά στο εργασιακό του περιβάλλον, προσπαθεί να οριοθετήσει με σαφήνεια τις αρμοδιότητές του, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνεύσεις ή παρεξηγήσεις. Για τον ίδιο λόγο (προς αποφυγή παρεξηγήσεων δηλαδή) είναι λιγάκι αποστασιοποιημένο από τους συναδέλφους του και, μάλιστα, δεν τους επιτρέπει να υπερβαίνουν κάποια όρια που το ίδιο το άτομο θέτει στη μεταξύ τους σχέση και αλληλεπίδραση.

Χαρικλώ στον 7ο οίκο
Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να θέτει κάποια όρια στο ταίρι του, με αποτέλεσμα να περιορίζει έτσι την ελεύθερη αυτοέκφραση του συντρόφου του. Ταυτόχρονα, μπορεί μειώνεται ο βαθμός οικειότητας που χαρακτηρίζει τη μεταξύ τους σχέση, καθώς η μία πλευρά εμφανίζεται αποστασιοποιημένη και απομονωμένη. Ο εν λόγω άνθρωπος είναι επιλεκτικός σε ό,τι αφορά ζητήματα συντροφικότητας και ερωτικών σχέσεων, αλλά τείνει να βιώνει ανασφάλεια στον ευρύτερο τομέα των στενών διαπροσωπικών σχέσεων και, δη, στις ερωτικές σχέσεις του και στις συνεργασίες του.

Χαρικλώ στον 8ο οίκο

Σε αρκετές περιπτώσεις, η συγκεκριμένη οικοθεσία δείχνει ότι το άτομο είναι συντηρητικό ή επιλεκτικό ως προς την σεξουαλική του έκφραση. Μπορεί να έχει ανασφάλειες ή ταμπού στο σεξ. Παρ’ όλα αυτά, διαθέτει φαντασία και σεξαπίλ και συχνά προσπαθεί να επιβεβαιωθεί μέσα από τις επιδόσεις του στο σεξ. Μπορεί να ανησυχεί ότι θα πεθάνει ξαφνικά και δεν θα έχει προλάβει να ζήσει όλα όσα επιθυμεί. Στις τραπεζικές κάρτες του βάζει αυστηρό πιστωτικό όριο, προκειμένου να αποφεύγει τις αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών και κατ’ επέκταση τις άσκοπες σπατάλες.

Χαρικλώ στον 9ο οίκο
Ο εν λόγω άνθρωπος συχνά προσπαθεί να «τιθασεύσει» την ίδια του την επιθυμία για μακρινά ταξίδια. Έτσι, τελικά ταξιδεύει λιγότερο συχνά από όσο θα ήθελε, για να μην επιβαρύνει άλλους τομείς της ζωής του. Αγαπά την έρευνα και τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων του αλλά αισθάνεται ανασφάλεια σε σχέση με το μορφωτικό του επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να νιώθει ότι δεν είναι τόσο μορφωμένος όσο θα ήθελε.

Χαρικλώ στον 10ο οίκο
Άλλη μια γωνιακή θέση που προσδίδει εξέχουσα σημασία στον αστεροειδή Χαρικλώ. Ο άνθρωπος με τη συγκεκριμένη θέση μπορεί να έχει τη φήμη του ικανού ερευνητή, που διψά για γνώση και τηρεί μια γενικότερη στάση αμφιβολίας απέναντι στη ζωή. Συχνά δεν επιτρέπει ο ίδιος στον εαυτό του να εκτοξευθεί επαγγελματικά, διότι συμβιβάζεται ή αποδέχεται υπό όρους οι οποίοι δεν τον ευνοούν πάντα. Στο άλλο άκρο, μπορεί να επιδιώκει με νύχια και με δόντια την επαγγελματική του ανέλιξη, με απώτερο στόχο να αυτοεπιβεβαιωθεί και να κερδίσει την κοινωνική αποδοχή των γύρω του. Όπως και να έχει, βιώνει συνήθως ανασφάλεια και αβεβαιότητα σε σχέση με την επαγγελματική του ταυτότητα αλλά και το επαγγελματικό μονοπάτι που επέλεξε.

Χαρικλώ στον 11ο οίκο
Το άτομο τείνει να βάζει όρια στους φίλους του για να μην το «βαμπιρίζουν» και να μην παραβιάζουν την ιδιωτική του ζωή. Σέβεται τις κοινωνικές ιεραρχίες και προσαρμόζεται με ευκολία στους άτυπους κανόνες των διαφόρων κοινωνικών ομάδων όπου μετέχει. Ωστόσο, συχνά αισθάνεται για κάποιο λόγο «ξένο σώμα» στις ομάδες αυτές. Αναζητά την αυτοεπιβεβαίωση στον τομέα της φιλίας αλλά και στα πρόσωπα των ομοϊδεατών του, ενώ μπορεί να αρέσκεται στη μελέτη της Κοινωνιολογίας.

Χαρικλώ στον 12ο οίκο
Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο ο οποίος είναι φιλεύσπλαχνος και συμπονετικός. Υποστηρίζει και προστατεύει τους αδύναμους, πονεμένους και ευάλωτους συνανθρώπους μας. Μπορεί να διαθέτει πανίσχυρη φαντασία και να χαρακτηρίζεται από έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες, ενώ τα καλλιτεχνικά του χαρίσματα σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογα. Προσπαθεί να «τιθασεύσει» τη διαίσθησή του για να αποφύγει την πλάνη ενώ καμιά φορά περιορίζει ο ίδιος τη φαντασία του προκειμένου να εξασφαλίσει και να διατηρήσει έναν υψηλό βαθμό γείωσης και συνειδητότητας. Τέλος, συχνά ανησυχεί ότι γύρω του υπάρχουν κρυφοί εχθροί οι οποίοι προσπαθούν να τον βλάψουν υπογείως.Newsletter