astropedia.gr

Φθινοπωρινή Ισημερία

Φθινοπωρινή Ισημερία
Στο γύρισμα του τροχού του ηλιακού έτους που διανύουμε, υποδεχόμαστε επίσημα το Φθινόπωρο, στην Ισημερία της 23ης Σεπτεμβρίου, όπου η νύχτα και η ημέρα γίνονται ίσες. Στον ζωδιακό κύκλο, η Φθινοπωρινή Ισημερία, φέρνει και την εποχιακή μετατόπιση από την Παρθένο στον Ζυγό, όπου ο Ήλιος αν και πάντοτε ανυψωμένος, ξεκινά μια πτωτική θα λέγαμε πορεία, προαναγγέλλοντας έτσι την επιστροφή του Φθινοπώρου.

Κάτω από το εξασθενημένο φως του ήλιου, οι πρώτοι διακριτικοί οιωνοί του χειμώνα αρχίζουν να εμφανίζονται στην ομίχλη της εποχής, της σκέψης και της φθινοπωρινής ανθρώπινης διάθεσης. Το καλοκαίρι και ο θερισμός των ανταμοιβών έφτασαν στο τέλος τους και η θλίψη επισκιάζει κάθε ομορφιά με την οποία είμαστε ευλογημένοι, όσο η ίδια η φύση, μας δείχνει πως έχουμε πάντοτε την επιλογή να εκτιμήσουμε λίγο περισσότερο κάθε όμορφη στιγμή του βίου μας.

Το χρυσόθαμπο φως του Ήλιου του Σεπτέμβρη, φωτίζει τη στολισμένη ομορφιά των άλλοτε λαμπερών πράσινων φύλλων και των καρπών που ωριμάζουν. Τα σύκα είναι μωβ σαν το σούρουπο, χυμώδη και γεμάτα  σπόρους ενθυμήσεων πως η ζωή συνεχίζεται και είναι πάντα όμορφη. Τα φύλλα των δέντρων πέφτουν σα βροχή στη γη, σχηματίζοντας χρυσά χαλιά για να τη σκεπάσουν και στην πορεία να την θρέψουν ξανά. Και οι αποχρώσεις του ροδιού έχουν βαθύνει σε αυτό το σαγηνευτικό κόκκινο, θυμίζοντάς μας, πώς η Περσεφόνη, η Κόρη της γονιμότητας, δένεται ξανά με τον κάτω κόσμο, όπως και οι σπόροι που παραδοσιακά φυτεύουμε κάθε φθινόπωρο, με μοναδικό σκοπό την αναγέννηση της φύσης αλλά και του ανθρώπινου ψυχισμού.

Σε αυτή τη στιγμή τέλειας ισορροπίας μεταξύ σκοταδιού και φωτός, που σηματοδοτείται από τη Φθινοπωρινή Ισημερία, το συνειδητό και το ασυνείδητο  θα πρέπει ακολούθως να εναρμονιστούν με μια φυσική αίσθηση ηρεμίας, έστω και παροδικά. Σε στιγμές όπως αυτές, το εφήμερο της ζωής αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά. Και με τη σοφία που ενυπάρχει σε τέτοιες αποκαλύψεις, θα μπορέσουμε για άλλη μια φορά να συνειδητοποιήσουμε, πως ο χρόνος μας πάνω στη γη είναι πολύτιμος.

Στα Ελευσίνια Μυστήρια, η αποσύνθεση της λαμπερής ομορφιάς της γης ξεκινούσε από την Φθινοπωρινή Ισημερία και τη διάθεση της θεάς Δήμητρας, που με τον πόνο της για τη μελαγχολική βύθιση της Περσεφόνης στον κάτω κόσμο, προκαλούσε και τον θάνατο της βλάστησης. Όμως τα Ελευσίνια Μυστήρια μας δίδαξαν ότι τον θάνατο ακολουθεί πάντα η αναγέννηση. Τα φύλλα πέφτουν από τα δέντρα, θρέφοντας το έδαφος για την ερχόμενη άνοιξη. Και τα σταφύλια ζυμώνονται σε διονυσιακό κρασί. Και όσοι μυήθηκαν σε αυτή την βεβαιότητα αναγέννησης, ξεπέρασαν παντοτινά τους φόβους τους. Οι περισσότεροι από τους μεγάλους στοχαστές της αρχαίας Ελλάδας, ήταν μυημένοι στα Ελευσίνια Μυστήρια, συμπεριλαμβανομένου του φιλόσοφου και ιστορικού Πλούταρχου που έγραψε κάποτε: «Εξαιτίας εκείνων των ιερών όρκων που δίδονται στα μυστήρια, κρατάμε σταθερά  μια αναμφισβήτητη αλήθεια, ότι η ψυχή μας είναι άφθαρτη και αθάνατη. Ας συμπεριφερόμαστε λοιπόν ανάλογα.» Οι τελετές στην Ελευσίνα παραμένουν καλυμμένες από μυστήριο, αλλά πολλά σημαντικά στοιχεία τους μας αποκαλύπτονται, όταν δεν ξεχνούμε πως η θλίψη μας, ενσαρκώνεται στον πόνο και το νόστο της θεάς Δήμητρας, που αποχωρίζεται προσωρινά την Κόρη της για έναν ιερό σκοπό, την αναγέννηση. Είναι λοιπόν πνευματικά υγιές να αισθανόμαστε πιο μελαγχολικοί αυτή την εποχή του χρόνου, επειδή είναι τα δάκρυα της Δήμητρας αυτά που θα μας καθάρουν και θα μας απελευθερώσουν τελικά από τον φόβο.

Σε αυτό το φθινοπωρινό μας εσωτερικό πρωτοβρόχι, ας παρασυρθούμε στο μυστήριο, με τον αρχέγονο ρυθμό ενός καρδιακού παλμού, εκείνου του πρώτου ήχου που ακούσαμε στην κοιλιά της μητέρας μας. Απορροφημένοι στο σκοτάδι από αυτόν τον παλμό, «κατεβαίνουμε» στον εσωτερικό μας χώρο, εκεί όπου ο χρόνος μοιάζει να σταματά, καλώντας το φως της ψυχής μας να αναδυθεί από το σκοτάδι.

ΖΩΝΤΑΝΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Πλήρεις αναλύσεις… Ζύγισμα επιλογών και συνεπειών…
Σωστή εκτίμηση εξελίξεων…  
 Κάλεσε 14780 ή στείλε SMS με τη λέξη ΑΣΤΡΑ στο 54760 
 Από Κύπρο στο 900 90 980  ή με SMS στείλε Α1 στο 6699

Οι Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια

Από την εποχή της αρχαιότητας, οι μυστηριακές εορτές και τελετουργίες ήταν πάντοτε άμεσα συνυφασμένες με την παρατήρηση σημαντικών αστρονομικών φαινομένων. Κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, έχουμε τέσσερις βασικούς αστρονομικούς άξονες, που σηματοδοτούν την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών. Τότε εκδηλώνονται και οι τέσσερις μεγαλύτερες εορτές του χρόνου, η Φθινοπωρινή και Εαρινή Ισημερία και το Χειμερινό και Θερινό Ηλιοστάσιο (διάβασε σχετικό άρθρο μου για το Θερινό Ηλιοστάσιο εδώ). Στον ουράνιο θόλο αυτά τα τέσσερα ιδιαιτέρως σημαντικά και συμπαντικά αστρονομικά γεγονότα, αποτελούνται από τα πολικά ζεύγη δύο αξόνων, που σχηματίζουν έναν ισοσκελή σταυρό. Ο ένας άξονας βρίσκεται πάνω στην τροχιά της γης κατά τις ημέρες των δύο Ισημεριών, της Φθινοπωρινής και της Εαρινής που είναι οι μοναδικές ημέρες και νύχτες κατά τη διάρκεια του έτους που είναι ίσες χρονικά και ο δεύτερος άξονας διακρίνεται κατά τις ημέρες των δύο Ηλιοστασίων, του Χειμερινού που έχουμε τη μικρότερη σε διάρκεια ημέρα του έτους και του Θερινού, που είναι η μεγαλύτερη ημέρα σε όλη την ηλιακή χρονιά.

Επειδή όμως όπως πάνω έτσι και κάτω, άλλο ένα πολικό ζεύγος που συναντούμε στη Φθινοπωρινή Ισημερία, είναι αυτό του νου και της ψυχής του ανθρώπου, όπου ο πόλος του ψυχισμού αντιστοιχεί στη νύκτα και ο πόλος του νου, αντιστοιχεί στην ημέρα, ενώ το σταυρό που σχηματίζουν οι δύο ουράνιοι άξονες των Ισημεριών και των Ηλιοστασίων, σχηματίζει και το ανθρώπινο σώμα όταν εκτείνουμε τα χέρια μας σε απόλυτη ευθυγράμμιση παράλληλα με τη γη που βρίσκεται τόσο κάτω μας, όσο και πάνω μας. Συνδέοντας λοιπόν το ανθρώπινο σώμα μας, με το σώμα του πλανήτη μας, μέσα στη Φθινοπωρινή Ισημερία, αποκτούμε μια θαυμαστή δυνατότητα. Να φέρουμε σε ισορροπία το λεπτοφυές συναίσθημα της πτερόεσσας ψυχής που συνδέεται με τη νύχτα, με τη λογική του νου που επικρατεί την ημέρα. Να κάνουμε δηλαδή αυτές τις δύο ανισομερείς λειτουργίες που ευθύνονται για όλες τις σκαμπανεβάζουσες διαθέσεις μας, μέσα από την πάλη λογικής και συναισθήματος, ισομερείς, όπως ακριβώς συμβαίνει και την Φθινοπωρινή Ισημερία με τη νύχτα και την ημέρα. Με απώτερο σκοπό, την διατήρηση της ίσης ημέρας και ίσης νύχτας, του απόλυτου δηλαδή ελέγχου και ισορροπίας των αντιδράσεών μας μεταξύ λογικής και συναισθήματος, όλες τις ημέρες του χρόνου.

Καλή Φθινοπωρινή Ισημερία! Με δεδομένη τη γνώση, πως το φως και η ζωή, βρίσκονται σε μια αιώνια ροή ανόδου και πτώσης, όπως και οι φυσικές εναλλαγές μέσα στις τέσσερις εποχές του χρόνου.


AstraCard
Κέρδισε χρόνο και χρήμα χρησιμοποιώντας την κάρτα προπληρωμένου χρόνου στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς, σε όλα τα mini markets, περίπτερα Ελλάδος η Κύπρου η μέσω του e - shop στο https://astracard.gr/shop/ 
Τώρα μπορείς να μιλήσεις με τον αστρολόγο, ταρωμάντη ή μελλοντολόγο της αρεσκείας σου χωρίς διακοπές χρησιμοποιώντας το σταθερό ή το κινητό σου τηλέφωνο, από Ελλάδα και  Κύπρο ή από όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεσαι.