Λίγα λόγια για τη Mητέρα Τερέζα… Η Μητέρα Τερέζα ή Αγία Τερέζα της Καλκούτας είχε αλβανική καταγωγή και ήταν η καθολική εκείνη μοναχή η οποία είχε ιδρύσει το τάγμα «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας». Επίσης, ανέπτυξε ανθρωπιστική δράση επί πολλά έτη ενώ είναι γνωστή και για το ιεραποστολικό της έργο, ιδίως στην Ινδία.
Η Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε στις 26/8/1910 στην Αλβανία. Από την πόλη Σκόδρα μετεγκαταστάθηκε στο Νταρτζίλινγκ της Ινδίας το 1929 (σε ηλικία 19 ετών) και ορκίστηκε ως μοναχή το 1931 (σε ηλικία 21 ετών).
Το 1937 εργάστηκε ως δασκάλα σε ένα σχολείο της Καλκούτας. Το 1950 έλαβε την άδεια από το Βατικανό ώστε να ξεκινήσει το ιεραποστολικό της έργο. Το 1952 μετέτρεψε έναν παλαιό Ινδουιστικό Ναό στην Καλκούτα σε θεραπευτήριο, δηλαδή σε ένα κτίριο το οποίο απευθυνόταν σε ανθρώπους οι οποίοι πέθαιναν και προοριζόταν για την ίαση αυτών. Συν τοις άλλοις, το 1955 ίδρυσε ένα ορφανοτροφείο στην Καλκούτα, ενώ μετέπειτα δημιούργησε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία σε ολόκληρη την Ινδία αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη όπως η Ρώμη, η Τανζανία και η Αυστρία.
Το 1979 βραβεύτηκε με Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης «σε αναγνώριση της βοήθειας που προσέφερε στους δυστυχισμένους ανθρώπους, τα παιδιά και τους πρόσφυγες για τους οποίους εργάστηκε ανιδιοτελώς τόσο πολλά χρόνια». Πραγματοποίησε ταξίδια σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που υπέφεραν από φτώχεια ή/και από αρρώστιες. Πιο συγκεκριμένα, βοήθησε τους ανθρώπους που πεινούσαν στην Αιθιοπία, τα θύματα της πυρηνικής έκρηξης στο Τσερνομπίλ το 1986, καθώς και τα θύματα του σεισμού στην Αρμενία το 1988. Το 1983, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', έπαθε καρδιακή προσβολή και από τότε κυκλοφορούσε με βηματοδότη. Η Μητέρα Τερέζα απεβίωσε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 στην Καλκούτα της Ινδίας, σε ηλικία 87 ετών, και τάφηκε στο ναό του Αγίου Θωμά της Καλκούτας.
Αγιοποίηση Mετά το θάνατό της ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' ξεκίνησε τη διαδικασία αγιοποίησής της. Έτσι, στις 19/10/2003 οσιοποιήθηκε, φτάνοντας το 3ο από τα 4 στάδια της διαδικασίας αγιοποίησης. Στις 4/9/2016 ολοκληρώθηκε η διαδικασία μέσω μίας σεμνής τελετής (η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του Βατικανού), όποτε κηρύχθηκε επίσημα (από τον Πάπα Φραγκίσκο) Αγία της Καθολικής Εκκλησίας.
Επιστολές και ημερολόγια
Το 2002 εκδόθηκε το βιβλίο «Το μυστικό της Μητέρας Τερέζας» (“Il segredo di Madre Teresa”) με προσωπικά κείμενα, όπως επιστολές και ημερολόγια, της Μητέρας Τερέζας, στα οποία είναι εμφανές ότι η πίστη της πέρασε κρίση για 50 χρόνια, ενώ το 2007 ο π. Kolodiejchuk, ο οποίος είχε αναλάβει να υποστηρίξει τη διαδικασία της αγιοποίησης της Μητέρας Τερέζας, εξέδωσε το βιβλίο “Mother Teresa: Come be my light” με ανέκδοτες προσωπικές επιστολές της Μητέρας Τερέζας που επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η πίστη της είχε κλονιστεί. Η Μητέρα Τερέζα είχε ζητήσει να καταστραφούν οι επιστολές της μόλις θα πέθαινε αλλά η Καθολική Εκκλησία αποφάσισε να κρατήσει τα εν λόγω έγγραφα.
Σύμφωνα με τον π. Kolodiejchuk, όλο αυτό το πνευματικό βασανιστήριο το οποίο πέρασε η Μητέρα Τερέζα στην πραγματικότητα ενισχύει την αγιοποίησή της.
Κριτική Γενικά, η Μητέρα Τερέζα αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού και θεωρήθηκε ως πρότυπο ανθρωπιάς από πολύ κόσμο! Ωστόσο, δεν έλειψαν και εκείνοι που την αμφισβήτησαν. Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε κυρίως από τον δημοσιογράφο, αρθρογράφο και συγγραφέα Κρίστοφερ Χίτσενς για θρησκευτικό φανατισμό, με το πρόσχημα ότι «ενδιαφερόταν λιγότερο να βοηθήσει τους φτωχούς και περισσότερο να τους χρησιμοποιήσει σαν μία αστείρευτη πηγή εξαθλίωσης με την οποία τροφοδοτούσε την διάδοση των φονταμενταλιστικών ρωμαιοκαθολικών πιστεύω της». Η κριτική του έλαβε χώρα μέσα από διάφορα άρθρα, ντοκιμαντέρ καθώς και μέσω του βιβλίου «Μητέρα Τερέζα: Θεωρία και πράξη» βάσει του οποίου η Μητέρα Τερέζα ήταν της άποψης ότι ο ανθρώπινος πόνος είναι δώρο Θεού και ενώ διακήρυττε ότι ήταν απολιτίκ, στην πραγματικότητα συναναστρεφόταν στυγνούς δικτάτορες όπως για παράδειγμα τον Φρανσουά Ντιβαλιέ και τον Εμβέρ Χότζα, αλλά και απατεώνες, πχ τον Τσαρλς Κήτινγκ, και κέρδισε εκατομμύρια αφορολόγητα δολάρια παρόλο που την ίδια στιγμή οι τρόφιμοι της κλινικής της Καλκούτα συνέχιζαν να λαμβάνουν ανεπαρκή ιατρική φροντίδα.
Το 2013 οι Σ. Λεριβέ και Ζ. Σενάρ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και η Κ. Σενεσάλ του Πανεπιστημίου της Οττάβα έβγαλαν στη δημοσιότητα μία έρευνά τους βάσει της οποίας τα γεγονότα δε φαίνονταν να δικαιώνουν την καθαγιασμένη εικόνα της Μητέρας Τερέζας, η οποία, σύμφωνα με τους προαναφερθέντες, ήταν «γέννημα» των ΜΜΕ (τα οποία την προέβαλαν υπερβολικά). Η εν λόγω έρευνα ενίσχυσε τις κατηγορίες του Χίτσενς. Επιπρόσθετα, έχει ασκηθεί κριτική στη Μητέρα Τερέζα για διάφορες πλευρές της δράσης της, ειδικότερα για τις ακραίες απόψεις της κατά των αμβλώσεων και της αντισύλληψης, για θέματα οικονομικής διαχείρισης, καθώς και για τις πραγματικές υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης που προσέφεραν τα ιδρύματά της προς τους τροφίμους.
Το γενέθλιο ωροσκόπιο της Μητέρας Τερέζας Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά στον γενέθλιο χάρτη της Mητέρας Τερέζας, ο οποίος είναι αποκαλυπτικός και μας φανερώνει διάφορες πλευρές της προσωπικότητας αυτής της αξιοθαύμαστης γυναίκας!!!
Όπως φαίνεται, πρόκειται για μία Παρθένο με Ωροσκόπο Τοξότη και Σελήνη στο ζώδιο του Ταύρου. Ως Παρθένος, αναμφίβολα είναι άνθρωπος της υπηρεσίας και της προσφοράς! Είναι εργατική, μεθοδική και προγραμματισμένη! Ταυτόχρονα, ο Ωροσκόπος στον Τοξότη την κάνει φιλομαθή, καλοπροαίρετη, ενθουσιώδη, δίκαιη και πνευματική. Η Σελήνη της βρίσκεται σε μια εξαίρετη ζωδιακή θέση. Πιο συγκεκριμένα, ο Ταύρος αποτελεί θέση έξαρσης για τη Σελήνη. Έτσι, χάρη στη συγκεκριμένη θέση, η Μητέρα Τερέζα είναι σταθερή, αξιόπιστη, αξιοπρεπής, προστατευτική και χαρακτηρίζεται από ένα πανίσχυρο σύστημα ηθικών αξιών και αρχών.
- Με Ερμή (κυβερνήτη του Ηλίου της) στην Παρθένο (θέση κυριαρχίας) και Άρη επίσης στο ζώδιο της Παρθένου, αναμφίβολα πρόκειται για μία γυναίκα της οποίας κύριο μέλημα ήταν η παροχή υπηρεσίας, η προσφορά στους άλλους! Αναμφισβήτητα, ήταν ευφυής, διέθετε πρακτικό πνεύμα, εξέπεμπε αληθινή αγνότητα και σίγουρα δεν ήταν φυγόπονη. Δούλευε σκληρά και διαρκώς για να προσφέρει βοήθεια σε όσους την χρειάζονταν. Ήταν σχολαστική, αναλυτική, επεξηγηματική και επικεντρωμένη στις λεπτομέρειες εκείνες οι οποίες τελικά θα έκαναν τη διαφορά.
- Η δε Αφροδίτη στο ζώδιο του Λέοντα αποκαλύπτει αποφασιστικότητα και συναισθηματική γενναιοδωρία αλλά και ένα φωτεινό πνεύμα που πορευόταν με βασικό γνώμονα την έκφραση της αληθινής αγάπης.
- Ο Δίας στον Ζυγό φανερώνει ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αίσθημα δικαιοσύνης αλλά και μια αξιοθαύμαστη κοινωνική αποδοχή, ενώ ο Κρόνος και ο Βόρειος Δεσμός της Σελήνης στο ζώδιο του Ταύρου δείχνουν την ανάγκη και την προσπάθειά της να δομήσει ένα πανίσχυρο σύστημα αξιών στο οποίο θα βασιζόταν η κοινωνική και ανθρωπιστική της δράση. Συν τοις άλλοις, η προαναφερθείσα θέση του Δία της χάρισε μια συμπαθή περσόνα.
- Ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου της και κατ’ επέκταση ολόκληρου του γενέθλιου χάρτη της (Δίας) στο τέλος του 9ου οίκου και σε σύνοδο με το Μεσουράνημά της επιβεβαιώνει τα πολλά ταξίδια στο εξωτερικό (από τα οποία φαίνεται πως αντλούσε τεράστια ικανοποίηση) και τη μόνιμη εγκατάστασή της μακριά από τη γενέτειρά της. Επιπλέον, δείχνει ότι αυτή η γυναίκα θα αποκτούσε αξιοσημείωτη δημοσιότητα και φήμη παγκόσμιας εμβέλειας.
- Ο Ήλιος της στον 8ο οίκο του γενέθλιου ωροσκοπίου της φανερώνει έναν χαρακτήρα ο οποίος είχε ροπή στην ενδοσκόπηση και στην αυτοανάλυση. Η Μητέρα Τερέζα είχε ασχοληθεί με τον εσώτερο εαυτό της και είχε την τάση να «μεταμορφώνεται» εσωτερικά κατά διαστήματα. Η ίδια θέση επιβεβαιώνει την περίοδο κρίσης από την οποία διήλθε η θρησκευτική πίστη της.
- Το Μεσουράνημά της στο ζώδιο του Ζυγού, σε συνδυασμό με τον κυβερνήτη του Μεσουρανήματος (Αφροδίτη) στον Λέοντα και στον 8ο, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Μητέρα Τερέζα είχε βρει το αληθινό νόημα της ζωής στη συστηματική προσπάθειά της να αλλάζει ριζικά τις ζωές των άλλων ανθρώπων, και δη εκείνων που υπέφεραν, μέσω της προσφοράς αγάπης και μέσα από μια διαδικασία δυναμικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
- Η σύνοδος Σελήνης-Βόρειου Δεσμού στον 5ο οίκο αποκαλύπτει ένα πανίσχυρο μητρικό ένστικτο και μια σπάνια αγάπη για τα παιδιά. Ως εκ τούτου, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Μητέρα Τερέζα (αν και δεν απέκτησε ποτέ δικά της παιδιά) συνέβαλε στην ίδρυση ορφανοτροφείων. Πιθανώς, είχε και η ίδια παιδική, αγνή ψυχή, γι’ αυτό και προσπάθησε να προστατεύσει όσο μπορούσε τα αβοήθητα παιδιά εκείνης της χρονικής περιόδου.
- Ο Ερμής της στον 9ο οίκο μπορεί να δείχνει μια ιδιαίτερη κλίση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών καθώς και μια ικανότητα της Μητέρας Τερέζας να αντιλαμβάνεται δυσνόητες, θεωρητικές έννοιες που λίγα μυαλά κατορθώνουν να αποκωδικοποιήσουν και να κατανοήσουν.
- Ο Άρης της Μητέρας Τερέζας ακριβώς επάνω στην ακμή του 9ου οίκου του γενέθλιου χάρτη της επιβεβαιώνει την ενέργεια και τον χρόνο που αφιέρωσε τόσο σε μακρινά ταξίδια όσο και σε θέματα ενασχόλησης με τη θρησκεία και την πνευματικότητα.
- Ο Κρόνος στον 4ο συχνά αποκαλύπτει μια δύσκολη παιδική ηλικία ή ένα συντηρητικό πατρικό οικογενειακό περιβάλλον! Επειδή ο 4ος οίκος -μεταξύ άλλων- συμβολίζει και την πατρίδα, θα μπορούσε κανείς να πει πως η εν λόγω οικοθεσία του Κρόνου επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Μητέρα Τερέζα αποχωρίστηκε τη γενέτειρά της από την πολύ νεαρή ηλικία των 19 ετών.
- Ο Ουρανός στον 1ο επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μία προσωπικότητα μοναδική, ιδιαίτερη και αντισυμβατική, της οποίας η πορεία ζωής αλλά και η ευρύτερη δράση διέφεραν σημαντικά από τον μέσο όρο και την πλειοψηφία. Ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας στον 7ο ενδεχομένως δείχνουν μια υπερβολική ευαισθητοποίηση και αγάπη για τους άλλους. Επίσης, αποκαλύπτουν ότι η Μητέρα Τερέζα έλκυε γύρω της τον ανθρώπινο πόνο αλλά και εκείνους που προσπαθούσαν να την αμφισβητήσουν και να απαξιώσουν το κοινωνικό έργο της.
- Ο Νότιος Δεσμός της Σελήνης στον Σκορπιό και στον 11ο οίκο δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο ο οποίος είχε έντονη κοινωνική δράση, είχε εμπλακεί σε σωματεία και υπήρξε παθιασμένος, διαισθητικός, οραματιστής και ανθρωπιστής σε προηγούμενες ενσαρκώσεις. Στην τελευταία αυτή ενσάρκωση η Μητέρα Τερέζα έφερε μαζί της όλα αυτά τα στοιχεία αλλά και τις διάφορες επιθυμίες που προέρχονταν από το καρμικό παρελθόν της. Υπήρχε, ωστόσο, ένα τραύμα γύρω από έννοιες/καταστάσεις όπως η ομαδικότητα και η ανιδιοτέλεια των ομάδων. Συγκεκριμένα, μπορεί να αισθανόταν ότι ενώ η ίδια αναζητούσε την ισοτιμία και την ανιδιοτέλεια στα διάφορα σωματεία στα οποία μετείχε, κάποια μέλη αυτών προσπαθούσαν να προωθήσουν τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς. Επίσης, σε αυτήν την ενσάρκωση κλήθηκε να αξιοποιήσει τα ταλέντα των προηγούμενων ζωών της, εστιάζοντας περισσότερο στην απλότητα των σχέσεων, στην αρμονία και στην αληθινή αγάπη και χαρά (βλέπε Βόρειο Δεσμό στον Ταύρο στον 5ο).
- Το εξάγωνο Ηλίου-Πλούτωνα δείχνει έναν άνθρωπο που σίγουρα δεν θα περνούσε απαρατήρητος. Αναμφίβολα, η Μητέρα Τερέζα ασκούσε ιδιαίτερη επιρροή και μαγνήτιζε τα πλήθη. Το εν λόγω εξάγωνο προσδίδει συνήθως αξιόλογες αναρρωτικές ικανότητες, τόσο από φυσικές όσο και από ψυχικές ασθένειες.
- Η αντίθεση Ηλίου-Χείρωνα στο ωροσκόπιό της λειτούργησε θεραπευτικά για τους γύρω της καθώς αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της στο να βοηθάει και να θεραπεύει αρρώστους, αδύναμους, ανήμπορους και φτωχούς. Όμως, η ίδια όψη δείχνει ότι η δική της ταυτότητα πέρασε από διάφορες κρίσεις και δοκιμασίες (βλέπε αμφισβήτηση της θρησκευτικής της πίστης από την ίδια), με αποτέλεσμα να «τραυματιστεί».
- Το τρίγωνο του Ηλίου (που είναι κυβερνήτης του 8ου) με τον Κρόνο (που είναι συγκυβερνήτης του 1ου, μαζί με τον Δία), σε συνδυασμό με τον Κρόνο στον 4ο και το εξάγωνο Ηλίου-Πλούτωνα, της χάρισε μακροζωία (πέθανε σε ηλικία 87 ετών).
- Το τρίγωνο Σελήνης-Άρη δείχνει μια γυναίκα με ενθουσιασμό, αποφασιστικότητα και εσωτερική δύναμη ενώ το συγκλίνον τρίγωνο Σελήνης-Ουρανού δείχνει ότι η Μητέρα Τερέζα είχε έναν δικό της μοναδικό τρόπο να εκφράζει τα συναισθήματά της. Επιπλέον, η προαναφερθείσα όψη Σελήνης-Ουρανού επιβεβαιώνει την αυξημένη δημοτικότητα και την κοινωνική αποδοχή που βίωσε και, δη, από γυναίκες.
- Το εξάγωνο Σελήνης-Ποσειδώνα την έκανε απίστευτα πονόψυχη, καλόκαρδη και συναισθηματική. Επιπροσθέτως, της χάρισε ισχυρή διαίσθηση αλλά και δημιουργική φαντασία. Το τετράγωνο Ερμή-Πλούτωνα δείχνει ότι μπορούσε με το κήρυγμα και τον λόγο της να επηρεάζει τους ανθρώπους. Ασκούσε τεράστια επιρροή, αναζητούσε συζητήσεις με βάθος και ουσία και είχε μια ικανότητα να βλέπει πίσω από την επιφάνεια. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπήρχε μια ροπή στον ψυχαναγκασμό, στις ιδεοληψίες, στην ισχυρογνωμοσύνη και στις διανοητικές εμμονές, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από την όψη 150 μοιρών μεταξύ Ερμή και Χείρωνα. Μάλιστα, κατά διαστήματα μπορεί να βίωνε ένα αίσθημα πνευματικής και διανοητικής ανεπάρκειας, το οποίο έμοιαζε επώδυνο και θα μπορούσε να γίνει διαχειρίσιμο μόνο μέσω ιδεολογικών αναθεωρήσεων και συμβιβασμών από τη μεριά της.
- Το τετράγωνο Αφροδίτης-Κρόνου (δεδομένου ότι η Αφροδίτη είναι κυβερνήτης του 5ου οίκου) εξηγεί γιατί ποτέ δεν απέκτησε δικά της βιολογικά παιδιά και ταυτόχρονα δείχνει ότι κατά διαστήματα η Μητέρα Τερέζα (ακόμα κι όταν είχε κοντά της ανθρώπους) βίωνε ένα επίπονο αίσθημα υπαρξιακής μοναξιάς.
- Το τρίγωνο Άρη-Κρόνου επιβεβαιώνει τη μεθοδικότητά της και τις οργανωτικές της ικανότητες, ενώ τα τετράγωνα του Ουρανού και του Ποσειδώνα με το Μεσουράνημά της δείχνουν την αμφισβήτηση τόσο των κινήτρων της δράσης της όσο και της ευρύτερης αγιοποίησής της. Το δε τρίγωνο Πλούτωνα-Χείρωνα της προσέδωσε μια αξιόλογη ικανότητα να «θεραπεύει» με τον τρόπο της τόσο τους άλλους όσο και τον ίδιο της τον εαυτό.
- Τέλος, ο κυβερνήτης του 7ου (Ερμής) στην 29η (και αναιρετική) μοίρα, σε συνδυασμό με την παρουσία του Ποσειδώνα και του Πλούτωνα μέσα στον 7ο οίκο, εξηγεί χαρακτηριστικά το γεγονός ότι η Μητέρα Τερέζα δεν παντρεύτηκε ποτέ.