Το ελληνικό σύστημα των στοιχείων είναι πιο στατικό σε σχέση με το κινέζικο, βάση του οποίου τα στοιχεία υπάρχουν σε μια κατάσταση συνεχόμενης κίνησης και αναπτύσσονται μεταξύ τους σχέσεις δημιουργικές και καταστροφικές. Κάθε στοιχεία παράγει (δημιουργεί, γεννά) ένα άλλο και κάθε στοιχείο καταστρέφει (αποδυναμώνει, εμποδίζει) κάποιο άλλο. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για τον δημιουργικό κύκλο των στοιχείων και στη δεύτερη για τον καταστροφικό ή τον κύκλο ελέγχου.
Τα πέντε στοιχεία επίσης σχετίζονται με πολλά πράγματα, όπως τα συναισθήματα, το κλίμα και επίσης συνδέονται με τα χρώματα. Για τη Φωτιά είναι το κόκκινο, για το Μέταλλο είναι το λευκό, για το Ξύλο είναι το πράσινο, για το Νερό το μπλε ή το μαύρο ενώ για τη Γη είναι το κίτρινο.
Τα πέντε αυτά στοιχεία θεωρείται ότι επηρεάζουν όλα όσα κάνουμε και είναι πέντε διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται η ενέργεια του σύμπαντος.
Στο κινέζικο ωροσκόπιο μας έχουμε τα περισσότερα αν όχι και τα πέντε στοιχεία. Η ποσότητα του κάθε στοιχείου καθορίζει την προσωπικότητά μας και το βαθμό της επιτυχίας στη ζωή και σε αυτό μπορεί ένας έμπειρος αστρολόγος να μας βοηθήσει για να φέρουμε όταν και όπου χρειάζεται ισορροπία.
- Το Ξύλο είναι δημιουργικό και καινοτόμο. Αν έχουμε ένα μεγάλο ποσό αυτού του στοιχείου στον χάρτη μας ή στον χώρο μας, θα εκφραζόμαστε δημιουργικά και με πολλούς τρόπους. Το ξύλο μπορεί να είναι εύκαμπτο (π.χ. το ξύλο της ιτιάς) ή ισχυρό και άκαμπτο (π.χ. το ξύλο της βελανιδιάς). Το Ξύλο σχετίζεται με την κοινωνικότητα και την απλή λογική. Αντιστοιχεί στο πράσινο χρώμα, στην άνοιξη και στην ανατολική κατεύθυνση. Το Ξύλο αντιπροσωπεύει επίσης τη γέννηση και την παιδική ηλικία. Στο ανατολικό τμήμα της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο τα κτίρια καλύπτονταν με πράσινα κεραμίδια και εκεί είχαν τα διαμερίσματά τους οι νεαροί πρίγκιπες.
- Η Φωτιά δίνει ενέργεια και ενθουσιασμό, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι κινδύνου. Όταν υπάρχει πάρα πολύ από το στοιχείο της Φωτιάς αυτό μπορεί να είναι από επικίνδυνο μέχρι και καταστροφικό, μιας και με τη φωτιά δεν παίζουμε! Η Φωτιά ζεσταίνει αλλά μπορεί επίσης να κάψει και να καταστρέψει. Είναι το στοιχείο του φυσικού ηγέτη και αντιστοιχεί στο κόκκινο χρώμα, στο καλοκαίρι και στον Νότο. Αντιπροσωπεύει τα χρόνια πριν την εφηβεία.
- Η Γη δίνει σταθερότητα και επίσης σχετίζεται με την ακίνητη περιουσία και τα κληροδοτήματα. Η Γη είναι απαλή, απλή, τίμια, και μεθοδική. Ωστόσο, μπορεί επίσης να πνίξει και να γίνει πολύ απαιτητική. Αντιπροσωπεύει το κίτρινο χρώμα, το κέντρο και τα χρόνια της εφηβείας.
- Το Μέταλλο (επίσης συχνά αναφέρεται ως "χρυσός") σχετίζεται με τη συγκομιδή, τις επιχειρήσεις και την επιτυχία, συνήθως την οικονομική επιτυχία. Από την αρνητική πλευρά, το Μέταλλο μπορεί επίσης να συμβολίζει ένα σπαθί ή ένα μαχαίρι και να είναι καταστροφικό και βίαιο. Το χρώμα που αντιστοιχεί σε αυτό το στοιχείο είναι συνήθως το άσπρο, αλλά μπορεί επίσης να είναι και το χρυσαφί. Συνδέεται με το φθινόπωρο, το σημείο της Δύσης και αντιστοιχεί στα χρόνια της ενήλικης ζωής. Στο παλάτι του Πεκίνου, η αυτοκράτειρα είχε τα δωμάτιά της στη δυτική πτέρυγα και οι τοίχοι ήταν βαμμένοι λευκοί.
- Το Νερό συνδέεται με μετακινήσεις, επικοινωνίες και μάθηση. Σχετίζεται επίσης με τη λογοτεχνία, τις τέχνες και τα μέσα ενημέρωσης. Το Νερό μπορεί να είναι ήπιο, όπως μια απαλή βροχόπτωση αλλά και βίαιο, όπως μια καταιγίδα. Το Νερό τρέφει όλα τα έμβια όντα, είναι η πηγή της ζωής αλλά μπορεί επίσης σταδιακά να κάνει κομμάτια και τον πιο σκληρό βράχο. Αντιστοιχούν σε αυτό το μαύρο χρώμα, ο χειμώνας και η βόρεια κατεύθυνση και συνδέεται με τα τελευταία χρόνια της ζωής μας, το γήρας.
Ο Δημιουργικός Κύκλος
Στον δημιουργικό κύκλο το Ξύλο δημιουργεί και τρέφει τη Φωτιά (τα φυτά και τα δέντρα είναι από τη φύση καύσιμη ύλη), η Φωτιά δημιουργεί και τρέφει τη Γη (η φωτιά καίει και αφήνει στάχτη), η Γη παράγει το Μέταλλο (μέσα στο υπέδαφος δημιουργούνται ενώσεις και σχηματίζονται πετρώματα και μέταλλα), το Μέταλλο παράγει το Νερό (είναι γνωστή η διάβρωση της επιφάνειας των μετάλλων) και το Νερό θρέφει το Ξύλο (η βροχή ποτίζει τη γη και έτσι φυτρώνουν και μεγαλώνουν φυτά και δέντρα).
Ο κύκλος συμβολίζει την αέναη εναλλαγή των καταστάσεων της φύσης και των εποχών καθώς περνάμε από μια γιν κατάσταση (Χειμώνας - Νερό) σε μια γιανγκ κατάσταση (Καλοκαίρι - Φωτιά) και συνεχίζουμε πάλι προς μια γιν κατάσταση όταν ξαναέρχεται ο Χειμώνας και επικρατεί πάλι το γιν στοιχείο.
Ένα άλλο παράδειγμα για το πώς αλληλεπιδρούν τα στοιχεία μεταξύ τους είναι η κινέζικη ιατρική. Για τους Κινέζους η καρδιά αντιστοιχεί στη Φωτιά και το συκώτι στο Ξύλο. Επειδή το Ξύλο δημιουργεί Φωτιά σε περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα στο συκώτι οι Κινέζοι ομοιοπαθητικοί φροντίζουν να ενισχύσουν την καρδιά!
Ο Καταστροφικός Κύκλος Σε αυτόν τον κύκλο η Φωτιά καταστρέφει το Μέταλλο, το Μέταλλο καταστρέφει το Ξύλο, το Ξύλο καταστρέφει τη Γη, η Γη καταστρέφει το Νερό και το Νερό καταστρέφει τη Φωτιά.
Δεν πρόκειται βέβαια για κυριολεκτική καταστροφή αλλά περισσότερο για μια σχέση ελέγχου που ασκεί η ποιότητα του ενός στοιχείου επάνω στο άλλο.
Ο καταστροφικός κύκλος των στοιχείων παρέχει τη βάση για πολλές από τις θεραπείες που εφαρμόζονται στο Φενγκ Σούι μιας και μας παρέχει τη δυνατότητα να μειώσουμε ή και να εξαφανίσουμε την επιρροή ενός στοιχείου που μπορεί να είναι σε ανισορροπία ή σε πλεονασμό σε έναν χώρο και δε μπορούμε να το αντισταθμίσουμε με διαφορετικό τρόπο.
Αν, για παράδειγμα, υπάρχει σε υπερβολικό βαθμό το στοιχείο της Φωτιάς σε ένα δωμάτιο και δε μπορούμε να το αφαιρέσουμε τότε ο καταστροφικός κύκλος μας βοηθάει μέσα από τη χρήση του στοιχείου του Νερού να το εξουδετερώσουμε βάζοντας αντικείμενα που συμβολίζουν το νερό σε αυτό το δωμάτιο!
Η χρήση του καταστροφικού κύκλου θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και σύνεση και στην καλύτερη περίπτωση μόνο μέσα από έναν έμπειρο αστρολόγο.
Ο κύκλος της Εξάντλησης Μερικές φορές κάποιοι ειδικοί του Φενγκ Σούι χρησιμοποιούν έναν τρίτο κύκλο, τον κύκλο της εξάντλησης των στοιχείων. Αυτός ο κύκλος επίσης μειώνει και εξαφανίζει τα αρνητικά αποτελέσματα του πλεονασμού ενέργειας σε συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού ή της εργασίας μας.
Σε αυτόν τον κύκλο το Ξύλο εξαντλεί το Νερό, το Νερό εξαντλεί το Μέταλλο, το Μέταλλο εξαντλεί τη Γη, η Γη εξαντλεί τη Φωτιά και η Φωτιά εξαντλεί το Ξύλο.
Όπως θα παρατηρήσατε ο κύκλος της εξάντλησης των στοιχείων είναι ακριβώς ο αντίθετος από τον παραγωγικό κύκλο.