astropedia.gr

Βιορυθμοί

Βιορυθμοί
Έτυχε ποτέ στη ζωή σας κάποια περίοδος, όπου αισθανθήκατε γεμάτοι δύναμη και ύστερα πάλι μια άσχημη διάθεση; Που αρκούσε μόνο να σκεφτείτε κάτι έντονα, για να δείτε αργότερα να πραγματοποιείται με επιτυχία; Ήταν σαν να συσσωρευόταν μέσα σας ένας υπέροχος δυναμισμός, μια απίθανη ενέργεια, που σας εξωθούσε στην ικανοποίηση των επιδιώξεών σας. Και ενώ για μέρες ο ενθουσιασμός σας παρέμεινε αναλλοίωτος, ξαφνικά αισθανθήκατε κενοί, χωρίς καμιά διάθεση για δράση, ενώ δεν συνέτρεχε κανένας εμφανής λόγος γι' αυτή την απρόσμενη αλλαγή. Τι είχε συμβεί; Υπάρχουν πράγματι κάποιες μέρες έξαρσης και κάποιες μέρες ύφεσης στη ζωή του κάθε ανθρώπου; Περίοδοι ιδιαίτερα θετικές ή έντονα αρνητικές, που αφήνουν μια ανεξίτηλη ανάμνηση στη σκέψη μας; Υπεύθυνοι για όλες αυτές τις μεταπτώσεις είναι οι Βιορυθμοί, που ορισμένοι θεωρητικοί τους εκλαμβάνουν σαν πραγματικά βιολογικά ρολόγια, των οποίων η επίδραση ρυθμίζει ορισμένες βασικές λειτουργίες.
 
Οι Βιορυθμοί χωρίζονται σε τρία (3) είδη ανάλογα με την κατάσταση που επηρεάζουν:


Φυσικός Βιορυθμός (Physical). Ο Βιορυθμός αυτός που διαρκεί 23 ημέρες, θεωρείται ο κυρίαρχος Βιορυθμός των Ανδρών. Ρυθμίζει φυσικές καταστάσεις, όπως το συγχρονισμό χεριού-ματιού, τη δύναμη, την αντοχή, τη σεξουαλικότητα, τη φυσική σωματική κατάσταση, το μεταβολισμό, την αντοχή στις παθητικές καταστάσεις και την ικανότητα ανάρρωσης από ασθένεια.

Συναισθηματικός Βιορυθμός (Emotional). Ο Βιορυθμός αυτός με περιοδικότητα 28 ημερών, θεωρείται ο κυρίαρχος Βιορυθμός των Γυναικών. Επηρεάζει και ελέγχει τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις, τα αισθήματα, την ψυχολογική διάθεση, την ευαισθησία, τη σεξουαλικότητα, τη φαντασία, το κυκλοθυμικό, τα νεύρα, τις αντιδράσεις, τις επιδράσεις και τη δημιουργικότητα.

Διανοητικός Βιορυθμός (Intellectual). Ο Βιορυθμός αυτός που κατά μέσο όρο διαρκεί 33 ημέρες, επηρεάζει τη διανοητική μας κατάσταση, ελέγχοντας τη διαύγεια του μυαλού, την λογική, τη διανοητική αντίδραση και ετοιμότητα, τη σκέψη, την λήψη αποφάσεων, τη διεξαγωγή λογικών συμπερασμάτων, τη μνήμη και τη φιλοδοξία.

Αυτοί οι τρεις Βιορυθμοί σχηματίζουν ο καθένας ξεχωριστή καμπύλη, ανεξάρτητες μεταξύ τους. Όπως γίνεται φανερό οι καλύτερες στιγμές για τον καθένα μας συμβαίνουν όταν οι καμπύλες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ το αντίθετο ισχύει για τα χαμηλά επίπεδα των Βιορυθμικών Κύκλων.

Αν αναλύσουμε για παράδειγμα την περίοδο των 23 ημερών του Φυσικού Βιορυθμού, παρατηρούμε πέντε διαφορετικές φάσεις:
1. Άνοδο της Φυσικής Κατάστασης, που διαρκεί 16 ημέρες.
2. Πτώση της Φυσικής Κατάστασης για 3 ημέρες.
3. Ουδέτερη Φυσική Κατάσταση για 1 ημέρα.
4. Κρίσιμος χρόνος Φυσικής Κατάστασης, (πτώσεις, ατυχήματα, αστάθεια, .κ.λ.π), που κρατά για 2 ημέρες.
5. Ουδέτερη Φυσική Κατάσταση, διάρκειας 1 ημέρας. Και πάλι από την αρχή.

Μεταβατικές Ημέρες:
Είναι οι μέρες κατά τις οποίες η καμπύλη του κάθε Βιορυθμού βρίσκεται α) στο μεσαίο και β) στο τελευταίο σημείο του κύκλου. Είναι οι λεγόμενες "κακές" μας μέρες. Αυτό συμβαίνει, διότι ο Βιορυθμός φτάνοντας στο υψηλότερο ή χαμηλότερο (δηλαδή μεσαίο) σημείο του κύκλου του, μηδενίζεται και μετατρέπεται από θετικός σε αρνητικός και το αντίθετο.

Εάν λοιπόν δε γνωρίζουμε τις ευνοϊκές μας περιόδους, εάν αγνοούμε τις ημέρες που οι επιδράσεις είναι αρνητικές και συνεχίσουμε να περνάμε τη ζωή μας αγόμενοι και φερόμενοι, πότε σαν έρμαια μαύρων σκέψεων και πότε χάνοντας ευκαιρίες σημαντικές, επειδή απλούστατα δεν ξέραμε ότι έπρεπε να είμαστε εκεί, τότε θα μείνουμε πάντα κυριαρχημένοι από μυστηριώδεις δυνάμεις, θα καταντήσουμε μοιρολάτρες και θα εξελιχθούμε σε παθητικούς δέκτες των Βιορυθμών μας. Κι έτσι, οι δείκτες του Βιολογικού ρολογιού μας δεν θα μας χρησιμέψουν σε τίποτα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μεταβατικές μέρες και οι αρνητικοί κύκλοι είναι επίσης σημαντικοί και αναγκαίοι στη ζωή μας. Για παράδειγμα όταν ο διανοητικός μας κύκλος είναι σε χαμηλά επίπεδα, η διαίσθησή μας βρίσκεται στο ζενίθ της. Κατά τη διάρκεια του τριπλού χαμηλού κύκλου (όταν και οι τρεις κύκλοι βρίσκονται ταυτόχρονα σε αρνητικά επίπεδα) η συνείδησή μας δεν είναι πολύ απαιτητική, και έτσι αφήνεται περισσότερος ελεύθερος χώρος για να κινηθεί και να δράσει το υποσυνείδητό μας. Με άλλα λόγια μία από τις καλύτερες στιγμές για να επικοινωνήσουμε με το βαθύτερο είναι μας, να αυτοσυγκεντρωθούμε και να αναθεωρήσουμε.Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, στην περίπτωση του τριπλού θετικού κύκλου (όταν και οι τρεις κύκλοι βρίσκονται ταυτόχρονα σε θετικά επίπεδα), γινόμαστε πολύ ερεθιστικοί και βιαστικοί, αναπτύσσοντας υπερ-εμπιστοσύνη, που μπορεί να μας οδηγήσει σε καταστροφικά λάθη.

Εάν, όμως, ελέγχουμε τις δυναμικές περιόδους μας, εάν γνωρίζουμε τις στιγμές της κατάθλιψης και της κόπωσης και εάν προβλέπουμε τους Βιορυθμούς μας, θα κατευθύνουμε σωστά τη ζωή μας, θα γίνουμε δραστήριοι, υπομονετικοί και κύριοι της συναισθηματικής, φυσικής, και διανοητικής κατάστασής μας. Και με λίγη προσπάθεια, θα καταφέρουμε αυτά που θέλουμε. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Αν, για παράδειγμα, έχουμε αναλάβει εργασίες που είναι δύσκολο να διεκπεραιωθούν, είναι προτιμότερο να τις μεταθέσουμε στην περίοδο των ευνοϊκών ημερών. Για τις δυσμενείς ημέρες, μπορούμε να κρατήσουμε ευχάριστες δραστηριότητες, ένα χόμπι, διασκέδαση κτλ.

Ο υπολογισμός των κύκλων των Βιορυθμών απαιτεί την γνώση της ακριβούς ημερομηνίας γέννησης του ατόμου.Newsletter