astropedia.gr

Ο αστεροειδής Άρτεμις

Ο αστεροειδής Άρτεμις
Λίγα λόγια για τον αστεροειδή Άρτεμις γενικά…

Ο αστεροειδής 105 Άρτεμις (Artemis) είναι ένας μεγάλος αστεροειδής της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών. Ανακαλύφθηκε το 1868 από τον Αμερικανό αστρονόμο Τζέιμς Κρεγκ Γουότσον και πήρε το όνομά της από τη θεά του κυνηγιού και των δασών της ελληνικής μυθολογίας. Η μέση διάμετρος της Αρτέμιδος υπολογίσθηκε σε 119,1 χλμ., ενώ η μάζα της εκτιμάται σε 1,8 τετράκις εκατομμύριο τόνους. H Άρτεμις περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της μία φορά κάθε 37 ώρες και 9 λεπτά.

Σύμφωνα με τη μυθολογία…

H Άρτεμις (λατινικά Diana) είναι μια από τις παλαιότερες, πιο περίπλοκες αλλά και πιο ενδιαφέρουσες μορφές του ελληνικού πανθέου. Κόρη του Δία και της Λητούς, δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα, βασίλισσα των βουνών και των δασών, θεά του κυνηγιού, προστάτιδα των μικρών παιδιών και ζώων. Η Εστία, η Αθηνά και η Άρτεμις, ήταν οι μόνες θεές που πάνω τους δεν είχε δύναμη η Αφροδίτη (που είχε υποτάξει το σύνολο θεών και ανθρώπων). Η γέννηση της ιδιόρρυθμης θεάς τοποθετείται στο νησί Ορτυγία (το οποίο είναι το αρχαίο όνομα της νήσου Δήλου). Από τις πρώτες κιόλας ώρες της γέννησής της η Άρτεμις παίρνει πρωτοβουλίες. Αν και νεογέννητο βρέφος, βοηθά την εξουθενωμένη μητέρα της να ξεγεννήσει και το δεύτερο της παιδί, τον Απόλλωνα. Πανέμορφη και πανέξυπνη, η Άρτεμις είχε από πολύ νωρίς κερδίσει την εκτίμηση των άλλων θεών. Ήταν παιδί που ήξερε τι ήθελε και πραγματικά σταθερό και άκαμπτο στις αποφάσεις του. Ο Δίας τη θαύμαζε για την επιμονή της και, λόγω της ευστροφίας της, της έτρεφε πολύ μεγάλη αγάπη και ικανοποιούσε όλες της τις επιθυμίες. Ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε η Άρτεμις σαν δώρο από τον πατέρα της ήταν η αιώνια αγνότητα και παρθενία. Πιστή και σταθερή σ' ό,τι ζητούσε και τη δέσμευε, η παρθενική θεά δε σπίλωσε ποτέ ούτε το ήθος της ούτε και τον χαρακτήρα της. Σοβαρή και περήφανη, διατήρησε την αγνότητά της περιφρονώντας τις χαρές του γάμου καθώς και τις ερωτικές πολιορκίες και επιθέσεις. Ανάμεσα στα στοιχεία του χαρακτήρα της είναι η σχέση της με τη φύση και το κυνήγι, με την πόλη και τον πόλεμο, με τον χορό και το τραγούδι, η παρθενία της σε συνδυασμό με την ιδιότητά της ως γονιμοποιού δύναμης, καθώς και η ιδιαίτερη και αξιοθαύμαστη σχέση της με τους νέους. Συν τοις άλλοις, η Άρτεμις ήταν θεά αμείλικτη που ποτέ σχεδόν δε συγχωρούσε. Τέλος, ως θεά και προστάτιδα της φύσης, η Άρτεμις θεωρείτο υπεύθυνη τόσο για τη γεωργία όσο και για την κτηνοτροφία.

Η αστρολογική σημασία της Αρτέμιδος


O συγκεκριμένος αστεροειδής συνδέεται με την ανάγκη μας για τελειότητα καθώς και με την αξιοπρέπεια και τη σεμνότητα. Επιπλέον, σχετίζεται με την ανάγκη μας να διεκδικήσουμε τους στόχους μας, να πραγματοποιήσουμε ταξίδια, να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας και τη νεανική μας έκφραση και αύρα και να αποφύγουμε τυχόν σχέσεις εξάρτησης οι οποίες θα περιόριζαν την αυτονομία μας. Ως εκ τούτου, ο εν λόγω αστεροειδής δείχνει την αυστηρή και προσεκτική επιλογή ερωτικού συντρόφου με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. Επιπρόσθετα, η Άρτεμις είναι συνδεδεμένη με την περηφάνια, τη δημιουργικότητα, τα παιδιά και τη φύση. Τέλος, ανάλογα με τη ζωδιακή της θέση και την οικοθεσία της στο γενέθλιο ωροσκόπιο δείχνει ποιους προσπαθούμε να προστατεύσουμε και με ποιους τρόπους καθώς και πώς παλεύουμε (προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας) και σε ποιους τομείς.

Η Άρτεμις στα ζώδια


Άρτεμις στον Κριό
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι ιδιαίτερα ανεξάρτητος, αποφασιστικός και τολμηρός και γίνεται επιθετικός όταν νιώθει ότι αδικούνται είτε τα αγαπημένα του πρόσωπα είτε ο ίδιος.

Άρτεμις στον Ταύρο
Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν ιδιαίτερα ηθικό άνθρωπο που με υπομονή, επιμονή και ηρεμία παλεύει για τους στόχους του αλλά και για να προστατεύσει εκείνους που αγαπά.

Άρτεμις στους Διδύμους

Το άτομο χρησιμοποιεί το μυαλό του και τον λόγο του για να διεκδικήσει το καλύτερο για τον εαυτό του και για να υπερασπιστεί τους αγαπημένους του ανθρώπους.

Άρτεμις στον Καρκίνο

Ο εν λόγω άνθρωπος είναι ιδιαίτερα προστατευτικός και συναισθηματικός και χρησιμοποιεί την έμφυτη τρυφερότητά του καθώς και την περιποιητική του διάθεση, για να κάνει τους δικούς του ανθρώπους να αισθανθούν ασφαλείς.

Άρτεμις στον Λέοντα

Το συγκεκριμένο άτομο χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Επίσης, είναι αρκετά δημιουργικό. Μπορεί να γίνει τυραννικό, σκληρό και αδυσώπητο στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τα αγαπημένα του πρόσωπα και τον ίδιο του τον εαυτό.

Άρτεμις στην Παρθένο

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα άτομο τελειομανές, εργατικό και αγνό εσωτερικά. Υλοποιεί τους στόχους του χρησιμοποιώντας την ικανότητά του να προγραμματίζεται, ενώ τείνει να υπηρετεί τους δικούς του ανθρώπους, προκειμένου να τους προστατεύσει και να τους προσφέρει το πολυπόθητο αίσθημα ασφάλειας.

Άρτεμις στον Ζυγό

Το εν λόγω άτομο χρησιμοποιεί τη διπλωματία και τη γοητεία του, προκειμένου να προστατεύσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του και να διατηρήσει τα κεκτημένα του. Παράλληλα, έχει ανεπτυγμένο αίσθημα δικαιοσύνης αλλά μπορεί να είναι κάπως αναποφάσιστο ως προς τις τακτικές που θα ακολουθήσει στους διάφορους αγώνες που καλείται να δώσει.

Άρτεμις στον Σκορπιό
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος κινείται αθόρυβα αλλά σταθερά και μεθοδευμένα προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους του. Έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το ένστικτο της επιβίωσης και μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος ή/και εκδικητικός αν κάποιος βλάψει ή αδικήσει τόσο τον ίδιο όσο και τους δικούς του ανθρώπους.

Άρτεμις στον Τοξότη
Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που σιχαίνεται την υποδούλωση, την υποκρισία και την αδικία. Χρησιμοποιεί την ιδεολογία του και το σύστημα των ηθικών αξιών και αρχών του για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Βλέπει το κυνήγι των προσωπικών του στόχων ως μια αέναη περιπέτεια η οποία τον εκστασιάζει και τον ανανεώνει.

Άρτεμις στον Αιγόκερω

Ο εν λόγω άνθρωπος φημίζεται για την υπευθυνότητα, τον συντηρητισμό και την ωριμότητά του. Παλεύει για τους στόχους του, χρησιμοποιώντας την αρετή της υπομονής που τον χαρακτηρίζει καθώς και τις αξιόλογες οργανωτικές του ικανότητες. Αναλαμβάνει ευθύνες και σηκώνει τα βάρη των άλλων στις πλάτες του προκειμένου να τους προστατεύσει. Όταν αδικείται ο ίδιος ή οι δικοί του άνθρωποι, μετατρέπεται σε έναν ανάλγητο τιμωρό που αποδίδει θεία δίκη.

Άρτεμις στον Υδροχόο

Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο φιλελεύθερο, προοδευτικό και ανεξάρτητο, ο οποίος χρησιμοποιεί την ευρηματικότητα του νου του και την εφευρετικότητά του, προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους του και να υπερασπιστεί τόσο τον εαυτό του όσο και τους δικούς του ανθρώπους.

Άρτεμις στους Ιχθύς

Το συγκεκριμένο άτομο είναι συμπονετικό, ευαίσθητο και ονειροπόλο. Χρησιμοποιεί τη διαίσθησή του, τη φαντασία του και τη συναισθηματική ευφυΐα του, προκειμένου να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του αλλά και για να προστατεύσει τον εαυτό του και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Η Άρτεμις στους οίκους

Άρτεμις στον 1ο οίκο

Η συγκεκριμένη οικοθεσία δείχνει έναν άνθρωπο ιδιαίτερα ανεξάρτητο, αυτόνομο και αξιοπρεπή ο οποίος παλεύει για την ικανοποίηση των προσωπικών του θέλω. Αντλεί τη δύναμή του από τον ίδιο του τον εαυτό και είναι ιδιαίτερα διεκδικητικός και μαχητικός.

Άρτεμις στον 2ο οίκο

Εδώ είναι πιθανό το άτομο να παλεύει για τη διατήρηση των κεκτημένων του καθώς και για την υλική και συναισθηματική του ασφάλεια. Επίσης, αγωνίζεται για το σύστημα των ηθικών αξιών και αρχών του. Υπερασπίζεται τα οικονομικά ζητήματα των γύρω του και λειτουργεί προστατευτικά προς τους άλλους σε οικονομικό επίπεδο.

Άρτεμις στον 3ο οίκο

Η εν λόγω οικοθεσία δείχνει ότι το άτομο είναι ιδιαίτερα προστατευτικό προς τα αδέλφια του (αν έχει) και τους λοιπούς πιο μακρινούς συγγενείς του (όπως πχ θείες, θείους, ξαδέλφια…). Μπορεί να χρησιμοποιεί τα ισχυρά επιχειρήματά του, το επικοινωνιακό του χάρισμα ή τον καλά δομημένο γραπτό λόγο του προκειμένου να πετυχαίνει τους στόχους του και να υπερασπίζεται τόσο τα δικά του δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των άλλων. Ο άνθρωπος αυτός είναι γενικά υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου.

Άρτεμις στον 4ο οίκο

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος παλεύει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μελών της οικογένειάς του, τόσο της πατρικής όσο και εκείνης που δημιούργησε. Θα αγωνιζόταν με θέρμη για την πατρίδα του αλλά και για να σώσει την ακίνητη περιουσία του.

Άρτεμις στον 5ο οίκο

Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο ο οποίος είναι ανεξάρτητος στην ερωτική του ζωή και αντιπαθεί τις δεσμεύσεις. Επίσης, μπορεί να είναι κάπως πουριτανός ή επιλεκτικός και να μην του αρέσει να αναλώνεται σε ανούσιες ερωτικές περιπέτειες. Αγαπά και προστατεύει τα παιδιά γενικά, είτε είναι δικά του είτε όχι, και αγωνίζεται υπέρ των καλλιτεχνών και ενάντια στην απαξίωση της ανθρώπινης δημιουργικότητας και των τεχνών.

Άρτεμις στον 6ο οίκο
Το άτομο μάχεται για τα δικαιώματα των ζώων, τα οποία προσπαθεί να προστατεύσει όσο και όπως μπορεί. Επίσης, παλεύει για να αποδείξει την αξία του στον εργασιακό του χώρο και αγωνίζεται με τον οποιονδήποτε τρόπο για τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών (πχ θα μπορούσε να ασχολείται με τον συνδικαλισμό). Τέλος, αντιπαθεί την γραφειοκρατία και προσπαθεί ποικιλοτρόπως να προστατεύσει τόσο τη δική του υγεία όσο και την υγεία των αγαπημένων του προσώπων.

Άρτεμις στον 7ο οίκο
Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο ο οποίος είναι ιδιαίτερα προστατευτικός προς το ταίρι του, παρόλο που δεν αρέσκεται στις σχέσεις εξάρτησης. Επίσης, είναι επιλεκτικός σε ό,τι αφορά ζητήματα συντροφικότητας και ερωτικών σχέσεων. Τέλος, τείνει να υπερασπίζεται τους συνεργάτες του όταν συνειδητοποιεί ότι εκείνοι απειλούνται ή αδικούνται.

Άρτεμις στον 8ο οίκο
Σε αρκετές περιπτώσεις, η συγκεκριμένη οικοθεσία δείχνει ότι το άτομο -αν και σχετικά συντηρητικό ή επιλεκτικό το ίδιο ως προς την σεξουαλική του έκφραση- τείνει να υπερασπίζεται το δικαίωμα του καθενός να διαθέτει το σώμα του όπως επιθυμεί και να εκφράζει την σεξουαλικότητά του ελεύθερα και ανενόχλητα. Τείνει να έρχεται σε σύγκρουση με τη Φορολογική Διοίκηση, τους Ασφαλιστικούς Φορείς και τις Τράπεζες, προκειμένου να πετύχει μια ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του. Υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μελλοθάνατων και στηρίζει ψυχολογικά τους γύρω του.

Άρτεμις στον 9ο οίκο

Ο εν λόγω άνθρωπος συνήθως παλεύει για την επικράτηση της ανεξιθρησκίας και  υπερασπίζεται το δικαίωμα του καθενός στη μόρφωση. Αντιπαθεί την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και τείνει να προστατεύει και να υπερασπίζεται όσο και όπως μπορεί τους ξένους. Αγαπά τα μακρινά ταξίδια και μπορεί να χρησιμοποιεί τη συγγραφή ως μέσο έκφρασης της ευρύτερης ιδεολογίας του αλλά και της φιλοσοφίας του. Τάσσεται συνήθως κατά της λογοκρισίας που μπορεί να βιώνουν οι συγγραφείς.

Άρτεμις στον 10ο οίκο

Άλλη μια γωνιακή θέση που προσδίδει εξέχουσα σημασία στον αστεροειδή Άρτεμις. Ο άνθρωπος με τη συγκεκριμένη θέση μπορεί να έχει τη φήμη του πολύ όμορφου εξωτερικά καθώς και του ανεξάρτητου, ηθικού και διεκδικητικού ανθρώπου. Συχνά αγωνίζεται για την επικράτηση της αξιοκρατίας στον επαγγελματικό τομέα, ενώ μπορεί κατά διαστήματα να έρχεται σε σύγκρουση με τους εργοδότες του όταν οι τελευταίοι «υποδουλώνουν» ή αδικούν με τον τρόπο τους τους υπαλλήλους τους, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου.

Άρτεμις στον 11ο οίκο
Το άτομο κατά κανόνα μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει και υπερασπίζεται με πάθος τα πολιτικά του πιστεύω. Μπορεί να αντιπαθεί οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα ή κόμμα το οποίο περιορίζει την ελευθερία του. Τέλος, χαρακτηρίζεται από ανθρωπισμό και κοινωνικούς προβληματισμούς και προσπαθεί να προστατεύσει με κάθε τρόπο τους φίλους και τους ομοϊδεάτες του.

Άρτεμις στον 12ο οίκο

Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο ο οποίος διαθέτει καλλιτεχνική αντίληψη, είναι φιλεύσπλαχνος και συναισθάνεται τον ανθρώπινο πόνο. Κάνει το παν για να υποστηρίξει και να προστατεύσει τους αδύναμους, πονεμένους και ευάλωτους συνανθρώπους μας. Ταυτίζεται με τους άλλους, προσφέρει ανιδιοτελώς και, σε θετική έκφραση, επιτυγχάνει την υγιή αυταπάρνησή του και την εναρμόνισή του με τα ζητούμενα του Ανώτερου Εαυτού του. Τέλος, ο εν λόγω άνθρωπος υπερασπίζεται όσους ασχολούνται με τη Μεταφυσική και δέχονται εκφοβισμό για αυτό, ενώ παλεύει προκειμένου να σταματήσει η απαξίωση των τεχνών και να αποδοθεί σε αυτές η δέουσα σημασία που τους αναλογεί.Newsletter