Οι Δεσμοί της Σελήνης είναι τα σημεία που τέμνει η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη, την Εκλειπτική, την τροχιά δηλαδή του Ήλιου γύρω από τη Γη. Από τη γεωκεντρική σκοπιά οι Δεσμοί σχετίζονται με την κίνηση της Σελήνης και του Ήλιου.
Ο Ήλιος είναι η Ψυχή, το πνευματικό μας κομμάτι και η Σελήνη είναι το Σώμα, το υλικό μας κομμάτι. Στο σημείο όπου αυτά τα δύο, Ψυχή και Σώμα, συναντιούνται αρχίζει η ζωή στη φυσική της μορφή και έκφραση. Η Ζωή στο Υλικό πεδίο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ψυχή και χωρίς το Σώμα. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό οι Σεληνιακοί Δεσμοί είναι η Ζωή η ίδια!
Μπορούμε να θεωρήσουμε οτι οι Δεσμοί είναι κάτι σαν κύματα που ξεκινάνε από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις μας (Νότιος Δεσμός) και μας οδηγούν προς την εξέλιξη των ικανοτήτων μας (Βόρειος Δεσμός). 'Η μπορούμε να τους θεωρήσουμε ως δύο σημεία στον Χώρο, το Παρελθόν και το Μέλλον. Ή ακόμη και ως ένα δίπολο κυματοειδών υποατομικών σωματιδίων σύμφωνα με τη σύγχρονη Κβαντοφυσική.
Οι Δεσμοί επηρεάζουν την πνευματική διάσταση της ζωής μας και την ολοκλήρωση μας ως πνευματικών όντων.
ΖΩΝΤΑΝΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ Μίλησε με τον δικό σου προσωπικό Αστρολόγο για πάσης φύσεως θέματα.
☎ Κάλεσε
14780 ή στείλε SMS με τη λέξη ΖΩΔΙΑ στο 54760
☎ Κάλεσε από Κύπρο στο
900 90 980 Στη Βεδική Αστρολογία θεωρούνται ως πλανήτες αλλά αυτό δεν είναι τόσο σωστό γιατί δεν είναι υλικά σημεία αλλά μαθηματικά σημεία. Τα ζώδια της έξαρσης των Δεσμών θεωρούνται παραδοσιακά ο Δίδυμος και ο Τοξότης που και αυτό δεν είναι εντελώς σωστό όμως γιατί ως μη υλικά σημεία δε μπορεί να τους αποδωθεί συγκεκριμένη κυβέρνηση/αντιστοιχία στον ζωδιακό.
Ο άξονας ενεργειακής κορυφωσης των Δεσμών ειναι η μηδενική μοίρα του άξονα Καρκίνου/Αιγόκερω. Η μηδενική μοίρα του Καρκίνου αποδίδεται στον Νότιο Δεσμό και η αντίστοιχη του Αιγόκερω στον Βόρειο.
Το Σαβικό σύμβολο/εικόνα της μηδενικής μοίρας του Καρκίνου είναι ''ένας Ινδιάνος ζητά δύναμη από τη Φυλή''. Αν κοιτάξουμε
την αντισκιά αυτής της μοίρας (που πέφτει στη μηδενική μοίρα του Αιγόκερω), το σύμβολο/εικόνα είναι ''ο Πάπας ευλογεί τους πιστούς'' και από το συνδυασμό αυτών των δύο συμβόλων μπορούμε να καταλάβουμε το βαθύτερο νόημα των Σεληνιακών Δεσμών, την αληθινή τους φύση. Αυτά τα δύο σύμβολα λειτουργούν σε αντισκιά, η οποία είναι ένα είδος αστρολογικής συνόδου άρα οι έννοιες μπορούν να ''ενώθουν'' και να καταλήξουμε στο οτι '' κάποιος ζητά δύναμη και παράλληλα δέχεται ευλογίες από το Θεό''. Ο άξονας των Δεσμών λοιπόν και κυρίως ο Βόρειος Δεσμός έχει να κάνει με τη Θέληση του Θεού.
Οι Δεσμοί σχετίζονται λοιπόν με την πνευματική μας εξέλιξη, γενικότερα με την εξέλιξη, και λειτουργούν ως ένας άξονας μετάδοσης ενέργειας και πληροφοριών που μέσα απο πολύπλοκα και πολυδιάστατα στοιχεία μας βοηθάνε να καταλάβουμε τη ροή και την κατεύθυνση της ζωής μας μέσα απο τον αστρολογικό μας χάρτη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το οτι η ενεργειακή θέση του Βορειου Δεσμού ειναι ανάμεσα στον Τοξότη (βαθύτερη κατανόηση της ζωής) και στον Αιγόκερω (θέληση και δύναμη για δράση) και του Νότιου Δεσμού ανάμεσα στον Δίδυμο (επιφανειακή, μη ολοκληρωμένη γνώση) και στον Καρκίνο (παραδεδομένα ήθη και έθιμα).
Σύμφωνα με τον Πλάτωνα η Ψυχή ενσαρκώνεται μέσω του Καρκίνου και φεύγει μέσω του Αιγόκερω. Το φυσικό σώμα του ανθρώπου έρχεται στο κόσμο μέσα από την περιοχή του περιναίου της μητέρας (η περιοχή του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων) που σχετίζεται με τον Νότιο Δεσμό και φεύγει απο τον κόσμο με τη λήξη, τον θάνατο της λειτουργίας του εγκεφάλου ο οποίος σχετίζεται με τον Βόρειο Δεσμό.
Ο άξονας Καρκίνου/Αιγόκερω και οι μηδενικές μοίρες αυτών των ζωδίων αντιστοιχούν στο θερινό και στο χειμερινό Ηλιοστάσιο, στις μέρες δηλαδή του έτους όπου ο Ήλιος έχει την ίδια απόσταση από τον Ισημερινό της ουράνιας σφαίρας. Ο Ήλιος, που είναι ο δότης της ζωής, είναι η πηγή του φωτός και της ενέργειας και η απόστασή του από τον Ισημερινό είναι δείκτης μέτρησης της έντασης και της ποιότητας αυτού του φωτός και αυτής ακριβώς της ενέργειας.
Αν προβάλουμε την κίνηση του Ήλιου πάνω στον αστρολογικό μας χάρτη τότε με αρχή τον άξονα Καρκίνου/Αιγόκερω δημιουργούνται 6 περιοχές 60 μοιρών η κάθε μία. Ο αριθμός 6 εχει μεγάλη σημασία για τη ζωή σε αυτό το Σύμπαν. Υπάρχει για παράδειγμα ένας πλανήτης που δίνει Φως, ο Ήλιος, και 6 παραδοσιακοί πλανήτες που δέχονται αυτό το Φως οπως υπαρχουν και 6 δίπολα ζωδίων.
Στην αστρολογική ανάλυση ενός χάρτη θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τους Δεσμούς αλλά αν θέλουμε να έχουμε όλη την εικόνα του ατόμου καθώς επίσης και το πώς εμπλέκονται τα γεγονότα με το καρμικό μας μονοπάτι τότε η χρήση των Δεσμών είναι απαραίτητη. Η κλασική ερμηνεία είναι οτι ο Νότιος Δεσμός είναι οι καρμικές αποσκευές που κουβαλάμε σε αυτή τη ζωή και ο Βόρειος Δεσμός είναι ο καρμικός δρόμος που μας βοηθάει και μας γεμίζει περισσότερο. Αυτή βέβαια είναι μια υπεραπλουστευμένη ερμηνεία.
Αυτό που λείπει είναι μία πιο βαθεία προσέγγιση των Δεσμών όπως αυτή που γίνεται απο το φιλοσοφικό/εσωτερικό σύστημα των Ινδών που αναφέρεται στα 7 Τσάκρα, τις λειτουργίες τους και την ενεργειακή σχέση που έχουν με τους Δεσμους.
Σύμφωνα με τη δυτική αστρολογία ο Βόρειος Δεσμός αντιπροσωπεύει εναν πνευματικό στόχο, το σκοπό που έχει έρθει η Ψυχή να εκπληρώσει ενώ ο Νότιος Δεσμός αντιπροσωπεύει τις συσσωρευμένες εμπειρίες μας από προηγούμενες ζωές άρα κάτι με το οποίο είμαστε οικείοι και γι'αυτό έχουμε την τάση να κολλάμε εκεί γιατί το γνωρίζουμε σταματώντας έτσι όμως την εξέλιξή μας. Ο Βόρειος Δεσμός λοιπόν θεωρείται πνευματικός και ο Νότιος Δεσμός υλιστικός.
Σύμφωνα με τη Βεδική αστρολογία ο Βόρειος Δεσμός (Ράχου) συνδέεται μυθολογικά με την Κεφαλή του Δράκοντα που βγάζει φωτιά από τα ρουθούνια του και με το μεγάλο του ορθάνοικτο στόμα καταπίνει τα πάντα προσπαθώντας να τα ελέγξει. Σαν ενα μεγάλο κεφάλι που είναι, δεν έχει μηχανισμούς συναισθημάτων (δε συνδέεται με την καρδιά) ούτε μηχανισμούς επεξεργασίας (δε συνδέεται με το στομάχι) αλλά ούτε και μηχανισμούς διάκρισης (δε συνδέεται με το έντερο). Έτσι λοιπόν ο Βόρειος Δεσμός κατά τους Ινδούς έχει την τάση να κρατάει τα πάντα όσο πιο δυνατά μπορεί.
Ο Ράχου θεωρείται υλιστικός, άπληστος, δυνητικά αδίστακτος, χειριστικός και ελεγκτικός.
Από την άλλη ο Νότιος Δεσμός (Κέτου) είναι πολύ δημιουργικός και δίνει μεγάλη έμπνευση αλλά μπορεί να είναι επίσης πολύ επικίνδυνος και να κάνει πολλά πράγματα να εξαφανιστούν. Είναι η Ουρά του Δράκου και σαν ουρά δεν έχει κεφάλι άρα αυτό που επιθυμεί περισσότερο είναι η απόλυτη ελευθερία, δεν έχει συνείδηση, δε λειτουργεί λογικά και είναι άκρως ενστικτώδης, αισθησιακός, δημιουργικός και πνευματικός.
Μπορούν άραγε αυτές οι δύο αντίθετες ερμηνείες να συμβαδίσουν; Υπάρχει άραγε ένα ολιστικό σημείο όπου μπορούν αυτές οι αντίθετες απόψεις να ενωθούν; Είναι δυνατόν καταρχήν να συμβεί κάτι τέτοιο; Το πνεύμα της εποχής του Υδροχόου, η ολιστική προσέγγιση και κατανόηση των θρησκειών και των φιλοσοφιών μπορεί να το κάνει αυτό.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε το φιλοσοφικό και θρησκευτικό υπόβαθρο των δύο αυτών διαφορετικών σκέψεων. Ο Δυτικός πολιτισμός, κάτω από την επίδραση του Χριστιανισμού, θεωρεί ως πνευματικό την ανώτερη δόνηση του ατόμου και απορρίπτει τη σεξουαλικότητα και τον υλισμό ως δρόμο για την ένωση με το Θείο. Γι'αυτό το λόγο η αγνότητα είναι τόσο σημαντική για τους ιερείς και τους μοναχούς και γι'αυτό οι άγγελοι πάντα απεικονίζονται σαν παιδιά χωρίς να υπάρχουν έντονα τα χαρακτηριστικά του φύλου.
Από την άλλη πλευρά, η Ανατολή έχει ως πνευματική αξία της την οικογένεια και θεωρεί τα σεξουαλικά ένστικτα ως το δρόμο της ένωσης του ανθρώπου με τον Θεό. Σκεφτείτε μόνο τις τόσο περίπλοκες σεξουαλικές τεχνικές της Τάντρα (Ινδία) ή το Τάο (Κίνα) ή ακόμη τις πολυάριθμες σωματικές και πνευματικές τεχνικές που αναπτύχθηκαν σε Κίνα και Ιαπωνία (Τάι Τσι, πολεμικές τέχνες κτλ). Έχει έρθει η στιγμή να αποδεχτούμε τον εαυτό μας ως ένα σύνολο που αποτελείται και από ένστικτα (Νότιος Δεσμός/Κέτου) και απο προθέσεις, επιδιώξεις και σκοπούς (Βόρειος Δεσμός/Ραχου).
Και οι δύο Δεσμοί μπορούν να είναι εξίσου πνευματικοί και υλιστικοί. Και οι δύο Δεσμοί μπορούν να μας βοηθήσουν στην εξέλιξη. Έχει έρθει η στιγμή να εξασκηθούμε σε μια πιο πνευματική μορφή σεξουαλικότητας αλλά και μέσα από τα ένστικτα και τις διαισθήσεις μας να μπορέσουμε να εξελιχθούμε χωρίς όμως να χάνουμε την επαφή μας με τους υλικούς μας σκοπούς και στόχους, μεταμορφώνοντας τον Κόσμο και τον Εαυτό μας.