astropedia.gr

Διαλογισμός για αρχάριους

Διαλογισμός για αρχάριους
Ο διαλογισμός είναι η τέχνη της επικέντρωσης της προσοχής μας σε μία σκέψη ή μία κατάσταση την φορά. Όταν μιλάμε για επικέντρωση της προσοχής εννοούμε το 100% της προσοχής μας. Είναι γνωστά λίγο πολύ σε όλους τα οφέλη αυτής της πρακτικής που μας έρχεται από τις ανατολίτικες φιλοσοφίες/θρησκείες. Μερικά από αυτά είναι η μείωση του άγχους, αυξημένη συγκέντρωση και πολλά άλλα. Πολύς κόσμος κάποια στιγμή της ζωής του έχει δοκιμάσει τον διαλογισμό, όμως ένα μικρό ποσοστό έχει καταφέρει στην πραγματικότητα να το μετατρέψει σε καθημερινή ή συχνή εβδομαδιαία διαδικασία μακροπρόθεσμα.

Αυτό συμβαίνει συχνά γιατί πολλοί αρχάριοι σε αυτή την πρακτική ξεκινούν με λάθος νοοτροπία. Η πρακτική αυτή είναι βιωματική, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο εξασκείσαι πάνω σε αυτό τόσο μεγαλύτερη βελτίωση και καλύτερα αποτελέσματα έχεις. Αρκετοί άνθρωποι προσπαθούν μία δύο φορές και χωρίς να έχουν προλάβει να κατανοήσουν σε βάθος την διαδικασία την απορρίπτουν γιατί τους φάνηκε δύσκολη. Όπως με τα περισσότερα πράγματα σε αυτή την ζωή, κάθε αρχή και δύσκολη. Χρειάζεται κάτι παραπάνω από θέληση για να γίνει ο διαλογισμός βασικό κομμάτι της ζωής μας.

Η ομάδα του astropedia συνέλλεξε 20 πρακτικές συμβουλές για εσάς,
ώστε να μην εγκαταλείψετε την προσπάθειά σας στην αρχή ή στην μέση.

1. Αρχικά προσπαθήστε να είστε τυπικοί με δύο συνεδρίες διαλογισμού την ημέρα. Θα μπορέσετε να περάσετε στο επόμενο επίπεδο του διαλογισμού κάποια στιγμή χωρίς όμως αυτή να μπορεί να προσδιοριστεί από την αρχή.

2. Ξεκινήστε με ασκήσεις αναπνοής. Η βαθιά αναπνοή επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμο και χαλαρώνει τους μυς. Επιτρέπει στο μυαλό να συγκεντρωθεί σε μια απλή και καθημερινή διαδικασία του σώματος που είναι εντελώς αυτοποιημένη. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε τον διαλογισμό.

3. Κάντε μερικές ασκήσεις stretching πριν ξεκινήσετε την διαδικασία. Το stretching θα επιτρέψει στο σώμα σας να καθίσετε πιο άνετα σε μία θέση για περισσότερη ώρα χωρίς να αρχίσετε να νοιώθετε ότι πιάνεστε. Επιπλέον, τεντώνοντας τους μυς σας σπρώχνεται την ενέργεια του σώματος από έξω προς τα μέσα και μπορείτε να νοιώσετε καλύτερα το σώμα σας.

4. Βάλτε ένα στόχο. Επειδή η πρακτική του διαλογισμού είναι μία ενεργητική διαδικασία απαιτεί σκληρή δουλειά που χωρίς συγκεκριμένο σκοπό μπορεί να πάει χαμένη. Βάλτε για σκοπό να συγκεντρωθείτε στην διαδρομή της αναπνοής σας για ένα τέταρτο και αυξήστε σταδιακά τον χρόνο.
   
5.
Μην επιτρέψετε στην απογοήτευση να πάρει το πάνω χέρι. Είναι πολύ κοινό στους αρχάριους να αρχίσουν να αναρωτιούνται για πιο λόγο δεν μπορούν να σταματήσουν το μυαλό τους να περιτριγυρίζετε από σκέψεις και να συγκεντρωθούν στην αναπνοή τους. Όταν συμβαίνει αυτό, χωρίς να επικρίνετε τον εαυτό σα που δεν μπορεί να κάνει κάτι, τραβήξτε πάλι την προσοχή σας στην αναπνοή σας όσες φορές χρειαστεί.
   
6. Μπορεί όλοι όταν μιλάμε για διαλογισμό να έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα ενός βουδιστή να στέκεται με το ένα πόδι πάνω σε ένα στύλο για ώρες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Πειραματιστείτε με διάφορες τεχνικές μέχρι να βρείτε ποια ταιριάζει σε εσάς, μάτια ανοιχτά, μάτια κλειστά, συγκέντρωση στην αναπνοή, συγκέντρωση σε διάφορα μέρη του σώματος κ.λπ.
   
7. Μία από τις καλύτερες πρακτικές για αρχάριους εκτός από την πρακτική της αναπνοής είναι η συγκέντρωση στα μέρη του σώματος. Συγκεντρώνουμε όλη μας την προσοχή στα πόδια μας, αφού νοιώσουμε κάθε σπιθαμή του ποδιού, προχωράμε σταδιακά στις γάμπες και ούτε καθεξής μέχρι να φτάσουμε στην κορφή του κεφαλιού. Ή ανάποδα, ξεκινάμε από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Είναι ίσως μια πιο χρονοβόρα διαδικασία από την αναπνοή αν γίνει σωστά αλλά είναι η πρώτη ένδειξη ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο.
   
8. Καλό θα ήταν, αν είναι δυνατό, να έχετε έναν ξεχωριστό χώρο στο σπίτι σας για διαλογισμό. Προσπαθείστε να μην χρησιμοποείτε για διαλογισμό το γραφείο σας. Δημιουργήστε σε αυτό τον χώρο την ατμόσφαιρα που θέλετε για να χαλαρώσετε, χαμηλό φωτισμό, κεριά κ.α.
   
9. Διαβάστε βιβλία επί του θέματος. Η βιβλιογραφία του αντικειμένου είναι μεγάλη και σίγουρα θα μπορέσετε να βρείτε ένα βιβλίο που να ταιριάζει στο επίπεδό σας. Αυτό θα σας δώσει παραπάνω κίνητρα ώστε να μην παραιτηθείτε στην πρώτη δυσκολία.
   
10. Ο διαλογισμός είναι μια δια βίου πρακτική, γι’ αυτό δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας ότι θα δώσετε αρκετό χρόνο στην διαδικασία πριν αποφασίσετε ότι δεν σας ταιριάζει. Σημαντικό είναι να μην εστιάζουμε την προσοχή μας στα αποτελέσματα του διαλογισμού σε ένα καθημερινό επίπεδο αλλά να δεχθούμε τι συμβαίνει την στιγμή που είμαστε στην διαδικασία του διαλογισμού και ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.
   
11. Βρείτε CD ή online video που σας καθοδηγούν βήμα προς βήμα.
   
12. Λίγο καιρό αφού έχετε ξεκινήσει τον διαλογισμό, χρησιμοποιείστε τον στην καθημερινότητά σας. Σε μια δύσκολη στιγμή ή σε στιγμή θυμού πριν πράξετε το οτιδήποτε συγκεντρωθείτε για μερικά λεπτά στην αναπνοή σας. Θα δείτε πως οι αντιδράσεις θα είναι πιο ήπιες και ισορροπημένες και είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να εξελίξετε τον διαλογισμό σε τρόπο ζωής.
   
13. Βεβαιωθείτε ότι την ώρα που διαλογίζεστε δεν μπορεί τίποτα να ταράξει την συγκέντρωσή σας. Αν για παράδειγμα περιμένετε ένα σημαντικό επαγγελματικό τηλεφώνημα στο σπίτι, μην μπείτε στην διαδικασία διαλογισμού πριν το τηλεφώνημα γιατί πραγματικά όσο και να προσπαθήσετε να ηρεμήσετε θα είναι μάταιο.
   
14. Είναι πολύ σύνηθες για τους αρχάριους να ταράζονται από μικρούς θορύβους στις πρώτες προσπάθειες τους να διαλογιστούν ή μικρές φυσικές κινήσεις. Για παράδειγμα, ο ήχος των επίπλων ή των ξύλων μέσα σε ένα σπίτι. Προσπαθείστε όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο να προσαρμόζεστε στα καινούρια σας δεδομένα χωρίς να απορρίπτετε ό,τι συμβαίνει γύρω σας ως ενοχλητικό ή ως εμπόδιο στον στόχο σας.
 
15. Μία ακόμα μέθοδος για αρχάριους είναι η μέθοδος του κεριού. Χρησιμοποιήστε την φλόγα ενός κεριού ως σημείο εστίασης. Αυτή η μέθοδος βοηθάει περισσότερο τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να μείνουν με τα μάτια κλειστά για πολύ ώρα. Η οπτική συγκέντρωση σε ένα σημείο είναι μια πολύ ισχυρή μέθοδος.
   
16. Η πιο σημαντική συμβουλή για τους αρχάριους είναι να μην αγχώνεστε. Δεν έχει σημασία τι θα συμβεί κατά την διάρκεια του διαλογισμού ή αν θα νοιώσουμε νευρικότητα εκείνη την ώρα ή θυμό μετά. Ο διαλογισμός είναι αυτός που είναι και απλά κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε εκείνη την στιγμή.
   
17. Κάντε διαλογισμό με παρέα. Ίσως ακούγεται περίεργο αλλά σίγουρα βοηθάει το να προσπαθείς παράλληλα μαζί με κάποιον που αγαπάς ή νοιάζεσαι. Είναι σημαντικό όμως να συμφωνήσετε τους κανόνες σας και τις φιλοδοξίες σας επί του θέματος.
   
18. Η καλύτερη ώρα για να διαλογιστείτε είναι νωρίς το πρωί. Το μυαλό σας δεν έχει αρχίσει ακόμα να δουλεύει στους καθημερινούς του ρυθμούς και γι’ αυτό συνήθως η συγκέντρωση επιτυγχάνεται πιο εύκολα.
   
19. Στο τέλος κάθε συνεδρίας σας αφήστε τον εαυτό σας να αισθανθεί ευγνώμων για την ηρεμία που ένοιωσε αλλά και περηφάνια για την ικανότητα του μυαλού σας να επικεντρωθεί.
   
20. Ο διαλογισμός είναι μια σκληρή διαδικασία που απαιτεί πειθαρχία και υπομονή. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νοιώσετε να φθίνει το ενδιαφέρον σας προς την πρακτική κάποια στιγμή. Τότε χρειάζεστε ακόμα περισσότερο την δύναμη της θέλησής σας και να αρχίσετε μαζί με όσα είχατε βρει ότι σας ταιριάζουν να δοκιμάζετε καινούρια πράγματα. Αν για παράδειγμα δοκιμάζατε για καιρό την συγκέντρωη στην αναπνοή σας, τότε πριν από αυτό δοκιμάστε την συγκέντρωση στην φλόγα ενός κεριού. Ανανεώστε την διαδικασία σας και εμπιστευτείτε τον εαυτό σας ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Ο διαλογισμό είναι μία δύσκολη διαδικασία που απαιτεί όπως προείπαμε σκληρή δουλειά από εσάς. Τα οφέλη του είναι πολλά και σίγουρα ανεκτίμητα. Χρησιμοποιήστε τις συμβουλές της ομάδας του astropedia για να μπορέσετε να ξεκινήσετε και να συνεχίσετε μέχρι να γίνει ο διαλογισμός αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας. Newsletter