astropedia.gr

Γιν Γιανγκ ή Ται Τσι

Γιν Γιανγκ ή Ται Τσι
Ίσως το Γιν Γιανγκ να είναι το σύμβολο με την πιο ευρεία αναγνωρισιμότητα της Ταοϊστικής πρακτικής. Το σύμβολο, γνωστό και ως Τάι - Τσι, είναι ένας κύκλος που διαιρείται με ένα «S» σε δύο μέρη, ένα λευκό και ένα μαύρο, με μικρότερους κύκλους του αντίθετου χρώματος σε κάθε ένα από τα μέρη αυτά.

 • Το σύμβολο σύμφωνα με τους όρους της Ταοϊστικής Κοσμολογίας:

  Σύμφωνα με τη θεωρητική προσέγγιση των Ταοϊστών το σύμβολο του Γιν-Γιανγκ απεικονίζει την πρώτη Δράση / Κίνηση από την κατάσταση της Ενότητας και την Ολότητας (Γου-Τσι) στην κατάσταση της συνεχούς Δόνησης και στη δημιουργία των αντιθέτων. Αυτός ο κόσμος των αντιθέτων στον Ταοϊσμό αντιπροσωπεύεται από το Γιανγκ-Τσι και το Γιν-Τσι, τις δύο αρχέγονες «αρσενικές» και «θηλυκές» ενέργειες των οποίων η ένωση και η αλληλοδιάδραση δίνει αφορμή στα πέντε στοιχεία να σχηματιστούν και τελικά τα «10.000 πραγματα» να υπάρξουν όπως αναφέρεται στα ταοϊστικά κείμενα, δηλαδή όλες οι μορφές και τα χρωματα, τα  φυτά, τα μεταλλευματα και όλες οι ζωές του υλικού μας κόσμου.

  Κατά την κοσμολογική θεώρηση των Ταοϊστών όλα τα πράγματα αυτού του κόσμου μπορούν να ονομαστούν ως Γιν ή Γιανγκ. Έτσι, για παράδειγμα, η ηλιόλουστη πλευρά ενός βουνού είναι Γιανγκ ενώ η σκιασμένη πλευρά του βουνού είναι Γιν. Ο ουρανός είναι Γιανγκ, η γη είναι Γιν. Η διαστολή είναι Γιανγκ, η συστολή είναι Γιν.

  Το ίδιο ισχύει επίσης όσον αφορά στο ανθρώπινο σώμα: η μπροστινή πλευρά του σώματος είναι Γιν, η πίσω πλευρά Γιανγκ.

  Τα όργανα και οι μεσημβρινοί του σώματος (κανάλια μέσω των οποίων ταξιδεύει το Τσι) επίσης εμφανίζονται ανά τα ζεύγη Γιν - Γιανγκ: το νεφρό είναι Γιν, η κύστη είναι Γιανγκ. Η καρδιά είναι Γιν, το λεπτό έντερο είναι Γιανγκ.

  Σημειώστε ότι η απόδοση της ποιότητας Γιν ή Γιανγκ σε ένα αντικείμενο γίνεται πάντα σε σχέση με το αντίθετό του. Επίσης ένα αντικείμενο μπορεί να είναι Γιν τη μία και Γιανγκ την άλλη σε σχέση πάντα με το εννοιολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται ο χαρακτηρισμός του. Για παράδειγμα  η αυγή είναι  Γιν σε σχέση με το μεσημέρι που είναι Γιανγκ, αλλά η αυγή είναι Γιανγκ σε σχέση με τα μεσάνυχτα που είναι Γιν.

  Στην Ταοιστική  φιλοσοφία μόλις τον 6ο π.Χ αιώνα, η ανθρώπινη συνείδηση βιώνει από πολύ νωρίς την ενεργειακή ύπαρξη. Στην αρχή υπήρχε το πνεύμα, ο Ουρανός. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε η ύλη, η Γη. Αυτό μας θυμίζει και την δική μας ''Θεογονία'' του Ησίοδου, όπου αναφέρεται αντίστοιχα ο Ουρανός και η Γαία. Οι Κινέζοι ονόμασαν την ύλη γιν και τη συμβόλισαν με μια διακεκομμένη γραμμή. Ονόμασαν το πνεύμα γιανγκ και το συμβόλισαν με μια συνεχή γραμμή. Το γιν και το γιανγκ θεωρούνται αρχέγονες δυνάμεις που έχουν εντελώς αντίθετες ιδιότητες όμως η μια δίνει ύπαρξη στην άλλη. Χωρίς το γιν δεν υπάρχει γιανγκ και το αντίστροφο. Το ένα με κάποιο τρόπο εμπεριέχει το άλλο.

  Το γιν και το γιανγκ αλληλεπιδρούν συνεχώς μεταξύ τους προκαλώντας αλλαγή. Από το γιν που αντιπροσωπεύει το Βορρά και τον Χειμώνα, και το γιανγκ που αντιπροσωπεύει το Νότο και το Καλοκαίρι, προέκυψαν οι υπόλοιπες εποχές, Άνοιξη και Φθινόπωρο, και οι υπόλοιπες κατευθύνσεις, Ανατολή, Δύση. Από αυτές τις τέσσερις εποχές και κατευθύνσεις προέκυψαν οι οκτώ κατευθύνσεις της πυξίδας. Έτσι από τα δύο είδη γραμμών γιν και για γιανγκ προέκυψαν τα οκτώ τρίγραμμα που είναι όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί τριών ασυνεχών και συνεχών γραμμών. Αυτά τα οκτώ τρίγραμμα στα οποία βασίζεται το Ι Τσινγκ, το αρχαιότερο κλασικό έργο της Κίνας, επονομαζόμενο και Βιβλίο των Αλλαγών, είναι η βάση του Φενγκ Σούι.
 
 • Οι ιδιότητες του Γιν
  Θηλυκό, Μαλακό, Κρύο, Σκοτάδι, Ακινησία, Αρνητικό, Ψυχρό, Σελήνη, Ώρες της Νύχτας, Απαλό, Παθητικό, Αδύναμο, Δεκτικό, Υποχωρητικό, Εισπνοή, Τα Στάσιμα Νερά, Καμπύλη, Υγρό.  
 • Οι ιδιότητες του Γιανγκ
  Αρσενικό, Σκληρό, Ζεστό, Φως, Κίνηση, Λαμπρότητα, Θετικό, Ζεστό, Ήλιος, Ώρες της Ημέρας, Φωτιά, Σκληρό, Κυριαρχικό, Δυναμικό, Ορμητικό, Εκπνοή, Βουνά, Ήχοι, Ευθεία Γραμμή, Ξηρό.


  AstraCard
  Κέρδισε χρόνο και χρήμα
  χρησιμοποιώντας την κάρτα προπληρωμένου χρόνου στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς, σε όλα τα mini markets, περίπτερα Ελλάδος η Κύπρου η μέσω του e - shop στο https://astracard.gr/shop/
  Τώρα μπορείς να μιλήσεις με τον αστρολόγο, ταρωμάντη ή μελλοντολόγο της αρεσκείας σου χωρίς διακοπές χρησιμοποιώντας το σταθερό ή το κινητό σου τηλέφωνο, από Ελλάδα και  Κύπρο ή από όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεσαι.  

    Newsletter