astropedia.gr

Φενγκ Σούι και δωμάτια του σπιτιού

Φενγκ Σούι και δωμάτια του σπιτιού
Για να κατανοήσουμε το Φενγκ Σούι πρέπει πρώτα να καταλάβουμε ότι τα χρώματα χωρίζονται σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Φενγκ Σούι σε κατηγορίες.

  • Υπάρχει για παράδειγμα το δίπολο Γιν Γιανγκ και υπάρχουν και τα πέντε στοιχεία σύμφωνα με το Φενγκ Σούι τα οποία είναι η Φωτιά, η Γη, το Μέταλλο, το Νερό και το Ξύλο. Η Φωτιά είναι το στοιχείο της ενέργειας και του πάθους και μπορεί να σας ενισχύσει ενεργειακά σε τομείς που περιλαμβάνουν την καριέρα σας ενώ λέγεται ότι μπορεί να φέρει αναγνώριση για τα επιτεύγματά σας. Τα χρώματα που αντιστοιχούν στο στοιχείο της Φωτιάς είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί, το μοβ, το ροζ και το κίτρινο.
  • Τα χρώματα του στοιχείου της Γης είναι το ανοικτό κίτρινο και το μπεζ. Η Γη είναι το στοιχείο που μας θρέφει και το στοιχείο της σταθερότητας και λέγεται ότι φέρνει σταθερότητα και προστασία στις σχέσεις μας. Το στοιχείο του Μετάλλου είναι το στοιχείο της σαφήνειας και της ακρίβειας.
  • Τα χρώματα του μετάλλου είναι το γκρι και το λευκό. Το στοιχείο του Νερού φέρνει σαφή και αναζωογονητική ενέργεια στο σπίτι σας. Είναι το στοιχείο της ευκολίας, της αφθονίας και φρεσκάδα. Τα χρώματά του είναι το μπλε και το μαύρο.
  • Το τελευταίο στοιχείο είναι το Ξύλο και λέγεται ότι ενισχύει την υγεία και την ζωτικότητα. Είναι ένα στοιχείο που βοηθά στη θεραπεία και τα χρώματά του είναι το καφέ και το πράσινο.

Το σπίτι μας είναι ένας χώρος όπου η ζωτική μας ενέργεια αλλά και το προσωπικό μας πεπρωμένο διαμορφώνονται ανάλογα με τις ενεργειακές συνθήκες που επικρατούν. Κάθε δωμάτιο λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο αντίστοιχα με το είδος εκδήλωσης της ανθρώπινης ζωής.


Στην παραδοσιακή κινέζικη φιλοσοφία το στοιχείο της Φωτιάς αντιστοιχεί στην καρδιά. Σύμφωνα με τις αρχές του Φενγκ Σούι το δωμάτιο του σπιτιού που αντιστοιχεί στη Φωτιά είναι το καθιστικό, η καρδιά του σπιτιού. Το καθιστικό είναι ένα δωμάτιο όπου λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες δραστηριότητες της ημέρας, εκεί ολόκληρη η οικογένεια ενώνεται και περνάνε χρόνο όλοι μαζί.

Το καθιστικό είναι ο καταλληλότερος χώρος για να τοποθετήσετε την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το στερεοφωνικό εξοπλισμό  και γενικά τις ηλεκτρονικές συσκευές. Βάλτε σε αυτό το δωμάτιο τις συλλογές σας, οτιδήποτε έχετε συλλέξει από τα ταξίδια σας ακόμη και τα πράγματα που έχετε δημιουργήσει μόνοι σας όπως πίνακες ή χειροτεχνίες.

Ένα καλά φωτισμένο καθιστικό είναι το καλύτερο επειδή αυτό το δωμάτιο δεν πρέπει να είναι ένας ήρεμος, χαλαρός χώρος όπως για παράδειγμα η κρεβατοκάμαρα. Προσθέστε φωτεινά, ζωηρά, φλογερά χρώματα σε αυτό το δωμάτιο και δώστε έμφαση στο κόκκινο. Άλλα χρώματα που αντιστοιχούν στο στοιχείο της Φωτιάς είναι το ροζ της τουλίπας, το πορτοκάλι, το κοραλλί, όλα τα τροπικά χρώματα όπως το χρώμα του μάνγκο, του πεπονιού και του μανταρινιού.

Προσοχή όμως γιατί αν τονίσετε πάρα πολύ το στοιχείο της Φωτιάς θα δημιουργήσετε ένα χαοτικό καθιστικό με φωνές, εντάσεις και θόρυβο. Επειδή το κόκκινο είναι έντονο χρώμα και με το στοιχείο της Φωτιάς δεν παίζουμε, προτιμήστε να το εισάγετε στον χώρο σας χρησιμοποιώντας λεπτομέρειες όπως κόκκινα μαξιλαράκια για τον καναπέ σας, έναν μεγάλο πίνακα με κόκκινες τουλίπες στον τοίχο που θα ζεστάνει πάρα πολύ τον χώρο και θα τον κάνει να γεμίσει με κόσμο ή απλά ένα βάζο με κόκκινα λουλούδια στο κέντρο του δωματίου.


Το στοιχείο της Γης αντιστοιχεί στο στομάχι του ανθρώπου και άρα στην τραπεζαρία ενός σπιτιού επειδή σε αυτό είναι το δωμάτιο τα τρόφιμα τρώγονται και αφομοιώνονται. Ένα ισορροπημένο γήινο περιβάλλον κάνει τους ανθρώπους να νοιώθουν άνετα και να μη θέλουν να φύγουν αλλά αν υπάρχει έντονο το στοιχείο της Γης τότε θα καταλήξετε να κάθεστε όλη την ημέρα απολαμβάνοντας γλυκά και τα έπιπλά σας θα γεμίζουν σκόνη ενώ εσείς θα παχαίνετε.

Να σιγουρευτείτε ότι κρατάτε αυτό το στοιχείο σε ισορροπία γιατί είναι πολύ εύκολο οι ανέσεις και οι απολαύσεις να σας παρασύρουν χωρίς να το καταλάβετε! Οι κόκκινοι τοίχοι δεν προτείνονται για την τραπεζαρία επειδή το κόκκινο κάνει την ενέργεια να ρέει πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να τρώμε βιαστικά και να μην απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε.

Στην τραπεζαρία σας βάλτε το χρυσό ή την ώχρα, το χρώμα μελιού, το απαλό μπεζ, το ανοικτό καφέ και γενικά χρώματα και αποχρώσεις που έχει το έδαφος και η ήρεμη φύση. Οι καρέκλες της τραπεζαρίας πρέπει να είναι όπως οι θρόνοι, μεγάλες, με καλύμματα, άνετες ώστε να μας προσφέρουν υποστήριξη και άνεση όσο τρώμε.

Εάν συνήθως δεν τρώτε στην τραπεζαρία αλλά στην κουζίνα πρέπει να επαναφέρετε τη ζωτική ενέργεια στον χώρο αυτό με το να τρώτε στην τραπεζαρία σας τρεις φορές εβδομαδιαίως σαν οικογένεια ή με το να παραθέσετε μια σειρά από γεύματα σε φίλους. Εάν την τραπεζαρία σας τη χρησιμοποιείτε σαν χώρο όπου περνάτε την ώρα σας και αράζετε, τότε ενεργειακά τη χρησιμοποιείτε όπως το καθιστικό σας οπότε θα χρησιμοποιήσετε τις δυναμικές εφαρμογές που ισχύουν για το στοιχείο της Φωτιάς.


Στην κινεζική φιλοσοφία το μέταλλο αντιστοιχεί στους πνεύμονες και σύμφωνα με το Φενγκ Σούι η κρεβατοκάμαρα είναι το δωμάτιο που αντιστοιχεί στο μέταλλο, εκεί δηλαδή που κοιμόμαστε και αναπνέουμε βαθειά τη νύχτα. Το μέταλλο αισθητικά είναι κάτι καθαρό και απλό. Τα λευκά ή απαλά χώματα μετάλλου στην κρεβατοκάμαρα κάνουν καλό.

Προτιμήστε απλά σχέδια και όχι πολύ περίπλοκα και βαριά γιατί μην ξεχνάτε ότι η κρεβατοκάμαρα είναι χώρος που πρέπει να χαλαρώνουμε και να ξεκουραζόμαστε. Έντονη ή σε ανισορροπία η παρουσία του στοιχείου αυτού θα κάνει τον χώρο ενεργειακά να ταυτίζεται με ένα νοσοκομείο παρά με κρεβατοκάμαρα!

Τα βασικά χρώματα (μπλε, κόκκινο, κίτρινο) σε μαλακές αποχρώσεις είναι καλύτερα για τα σεντόνια σας και τα περίτεχνα σχέδια κρατήστε τα για τα υφάσματα του καθιστικού σας. Ένα κοινό πρόβλημα στις κρεβατοκάμαρες σύμφωνα με το Φενγκ Σούι είναι όταν υπάρχουν πολλά πράγματα που δε σας αφήνουν να χαλαρώσετε όπως παιδικά παιχνίδια, ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεόραση, υπολογιστής) ή ακόμη και ένας πολύ έντονος φωτισμός.

Μεταφέρετε την τηλεόραση αλλού, τακτοποιήστε τα παιχνίδια στη θέση τους ή βρείτε μια κατάλληλη θέση γι’ αυτά και χαμηλώστε τον φωτισμό του χώρου. Η κρεβατοκάμαρα είναι ένα δωμάτιο που είναι καλύτερα να είναι καθαρό, οργανωμένο, με ελάχιστα πράγματα.


Το στοιχείο του Νερού αντιστοιχεί στα νεφρά και την κύστη στην κινεζική φιλοσοφία - ιατρική και κατ’επέκταση το δωμάτιο του σπιτιού που αντιστοιχεί σε αυτό είναι το μπάνιο. Για να μεταμορφωθεί το μπάνιο σας σε κάτι που να είναι συμβατό με τη δόνηση του στοιχείου πρέπει να χρησιμοποιήσετε χρώματα όπως το ανοιχτό μπλε, το τυρκουάζ, το γαλάζιο της θάλασσας ή το γαλαζοπράσινο.

Το μπλε σκούρο είναι ένα χρώμα που βοηθάει στην ηρεμία και το μπάνιο είναι ένας χώρος όπου πρέπει να μπορούμε να ηρεμούμε και να έχουμε την αίσθηση της απομόνωσης. Αν όμως τα χρώματα που επικρατούν στο μπάνιο σας είναι πολύ βαθιά και σκούρα καλό θα ήταν να τονίσετε λίγο τη φωτεινότητα στον χώρο.

Γενικά το μπάνιο είναι ένας χώρος που πρέπει να είναι φωτεινός και καθαρός και να επιμείνετε στο ότι όλα τα μέλη της οικογενείας πρέπει να κατεβάζουν πάντα το καπάκι της τουαλέτας! Επίσης είναι πολύ βασικό στο μπάνιο να υπάρχει φρέσκος αέρας και να αερίζεται ο χώρος είτε αφήνοντας ανοιχτό το παραθυράκι ένα εκατοστό είτε ανοίγοντας την πόρτα. Πάντα όμως να κρατάτε την πόρτα του μπάνιου κλειστή και αφού αερίσετε τον χώρο μην ξεχνάτε να την κλείνετε πολύ καλά!


Το στοιχείο του Ξύλου σύμφωνα με την Κινέζικη σκέψη αντιστοιχεί στο συκώτι και το δωμάτιο που επηρεάζει είναι η κουζίνα γιατί το Ξύλο προστίθεται στη Φωτιά για να γίνει το μαγείρεμα. Το Ξύλο υπάρχει στο υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα κουζινικά αλλά και στα λουλούδια και γι΄αυτό είναι ιδανικό να υπάρχει κάτι που μεγαλώνει στο παράθυρο της κουζίνας σας όπως ένας βασιλικός ή αν το παράθυρο της κουζίνας σας βλέπει σε έναν κήπο όπου μεγαλώνουν ζαρζαβατικά και πρασινάδες.

Επειδή το θέμα της ισορροπίας των ενεργειών είναι πάντα βασικό δε θα πρέπει η κουζίνα σας να γίνει ένας μικρός Αμαζόνιος! Μην έχετε πάρα πολλά μπιχλιμπίδια και διακοσμητικά αντικείμενα στο χώρο της κουζίνας γιατί δεν είναι το σαλόνι σας και φροντίστε να μπορείτε να κινήστε άνετα στον χώρο. Οι άσπροι τοίχοι είναι καλοί για την καθαριότητα αλλά μπορείτε να προσθέσετε κάποιες πράσινες πινελιές σε κάποια σημεία.

Επίσης είναι πολύ βασικό στην κουζίνα να μην υπάρχουν αποθηκευμένες τροφές που έχουν λήξει. συσσωρευμένα πράγματα πάνω απ το ψυγείο σας και να μπορείτε όταν μαγειρεύετε να μπορείτε να έχετε οπτική επαφή με την είσοδο της κουζίνας. Αν δεν βλέπετε ποιος μπορεί να μπει μέσα και κάποιος σας τρομάξει την ώρα που ανακατεύετε το φαγητό η έντασή σας θα περάσει στο φαγητό και μετά σε όλη την οικογένεια που θα το φάει. Μην ξεχνάτε ότι το μυστικό συστατικό κάθε συνταγής είναι μια πρέζα αγάπης!

AstraCard
Κέρδισε χρόνο και χρήμα
χρησιμοποιώντας την κάρτα προπληρωμένου χρόνου στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς, σε όλα τα mini markets, περίπτερα Ελλάδος η Κύπρου η μέσω του e - shop στο https://astracard.gr/shop/
Τώρα μπορείς να μιλήσεις με τον αστρολόγο, ταρωμάντη ή μελλοντολόγο της αρεσκείας σου χωρίς διακοπές χρησιμοποιώντας το σταθερό ή το κινητό σου τηλέφωνο, από Ελλάδα και  Κύπρο ή από όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεσαι.  

  Newsletter