astropedia.gr

Ποσειδώνας, εξαρτήσεις & εθισμοί

Ποσειδώνας, εξαρτήσεις & εθισμοί
Οι εξαρτήσεις και οι εθισμοί είναι μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. Υπάρχουν πολλών ειδών εξαρτήσεις από τις πιο απλές όπως την κατάχρηση του διαδικτύου ή τη ψυχαναγκαστική κατανάλωση φαγητού μέχρι τις πιο σοβαρές όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το ακραίο σεξ. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει κάποιο είδος εθισμού σε κάποια στιγμή στη ζωή μας κι αυτό διότι μερικές φορές η πραγματικότητα της ζωής μας γίνεται αφόρητη και δεν έχουμε πουθενά αλλού να στραφούμε. Έχουμε αποκλείσει τον κόσμο από τη ζωή μας και ακολουθούμε τυφλά εκείνο που νομίζουμε ότι θα μας αποσπάσει από τα προβλήματά μας αλλά δυστυχώς μας οδηγεί στο δρόμο της αυτοκαταστροφής.

Οι εθισμοί και οι εξαρτήσεις κυβερνώνται από τον ασαφή και θολό Ποσειδώνα και πολλές από τις συμπεριφορές που συσχετίζονται με την εθιστική συμπεριφορά έχουν χαρακτηριστικά αυτού του πλανήτη της φυγής, της εξαπάτησης, της αλλοιωμένης αίσθησης της πραγματικότητας και της τάσης να εξαφανιστούμε σε έναν διαφορετικό, ονειρικό κόσμο. Ο Ποσειδώνας είναι ο πλανήτης που μπορεί να μας πάει σε ανεξερεύνητα δημιουργικά βάθη αλλά μπορεί και να μας κάνει να χάσουμε την αίσθηση της ταυτότητάς μας. Πολλοί άνθρωποι με έντονο Ποσειδώνα στο χάρτη τους είναι καλλιτέχνες αλλά αναζητούν μέσα από τη λήθη τους ουσίες για να ξεφύγουν από αυτόν τον απατηλό κόσμο. Τελικά, αυτό οδηγεί σε μια ζωή δίχως όνειρα, χαμένη, αφού τα άτομα αυτά απορρίπτονται και γίνονται ανεπιθύμητα από την κοινωνία. 

Τα όνειρα, οι ψευδαισθήσεις, οι αφηρημένες σκέψεις, όλα συνδέονται με τον Ποσειδώνα. Ο Ποσειδώνας δημιουργεί μια ψευδαίσθηση, μαγευτική και σαγηνευτική. Έχει μια αίγλη που δεν αποκαλύπτεται. Όταν σβήσουν τα φώτα τη νύχτα, βυθίζεται στην έκσταση και τη μαγεία αλλά και στον κόσμο των ναρκωτικών, του αλκοόλ και της ύπνωσης. Το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά είναι μια απάντηση στις βαθύτερες ανάγκες του Ποσειδώνα. Είναι μια μορφή διαφυγής από την πολυάσχολη και πικρή πραγματικότητα της ζωής, μια προσωρινή απάντηση στα προβλήματα και τη σύγχυση. 

      Τι συμβαίνει όμως και οι εθισμοί γίνονται τρόπος ζωής;
Ποιες όψεις κυριαρχούν στο γενέθλιο Ωροσκόπιο αυτών των ατόμων;


Στο γενέθλιο χάρτη ενός ατόμου που είναι επιρρεπές σε κάθε είδους εξάρτηση ή εθισμούς, ο Ήλιος και η Σελήνη είναι σχεδόν πάντα αδύναμοι από ζώδιο ή οίκο ή δέχονται πολλές δυσαρμονικές όψεις, ιδίως από τον Ποσειδώνα. Επιπλέον, ο πέμπτος οίκος (ευχαρίστηση και διασκέδαση) σχεδόν πάντα προσβάλλεται από τον Ποσειδώνα ή από πλανήτες στα ζώδια του Νερού ή ο Άρης είναι σε δυσαρμονική όψη με τον Ποσειδώνα (σύνοδος, τετράγωνο, αντίθεση) ή είναι στους Ιχθύς.

● Ο Ήλιος είναι το «εγώ» μας, η προσωπική μας ταυτότητα ενώ η Σελήνη σηματοδοτεί τα συναισθήματά μας. Όταν αυτοί οι πλανήτες δέχονται δυσαρμονικές όψεις (σύνοδος, τετράγωνο, αντίθεση) από τον Ποσειδώνα, το άτομο δεν είναι ισορροπημένο μέσα του αλλά ούτε και ήρεμο, ανησυχεί πολύ για τα πάντα, φοβάται το μέλλον, επικρίνει τον εαυτό του ή ακόμα χειρότερα, βλέπει το αρνητικό σε κάθε κατάσταση ή κάθε άτομο που συναντά! Ο Ποσειδώνας δείχνει αυξημένη ευαισθησία σε σημείο να τον παρασύρουν τα έντονα συναισθήματά του. Για παράδειγμα, μιλάει με έναν άγνωστο ο οποίος του διηγείται τη θλιβερή ιστορία της ζωής του και νιώθει τους κραδασμούς του, αρχίζει να ανησυχεί και αισθάνεται ότι πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτόν! Οι εξωτερικές επιρροές δημιουργούν μια αίσθηση εσωτερικής ευάλωτης κατάστασης και αναζητά να αποδεσμευτεί για παράδειγμα μέσα από ένα ποτό. 

● Από την άλλη πλευρά, ο Άρης σηματοδοτεί την επιθετικότητα και σε δυσαρμονικές όψεις με τον Ποσειδώνα (σύνοδος, τετράγωνο, αντίθεση) ή στους Ιχθύς, δείχνει την οργή που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια και η οποία αντανακλά το θυμό και την εκδίκηση κατά της ζωής και την επιθυμία να ξεφύγει. Αυτοί οι άνθρωποι ψάχνουν επίσης για κάτι «περισσότερο» από τη ζωή, ίσως ένα άπιαστο και μη ρεαλιστικό όνειρο, και ακριβώς επειδή είναι ουτοπικό, καταφεύγουν σε εθισμούς και καταχρήσεις. Στην ουσία, αρνούνται την ίδια την πραγματικότητα της ζωής!

Τι μπορούν να κάνουν αυτά τα άτομα για να ξεφύγουν;

Ο Ποσειδώνας από τη θετική πλευρά αντιπροσωπεύει την πιο εμπνευσμένη, την πιο δημιουργική και ιδεαλιστική πλευρά της φύσης μας, π.χ. την τέχνη, τη μουσική και το χορό. Αν έχετε οποιουδήποτε είδους εξάρτηση ή εθισμό μπορεί να είναι δύσκολο να το ξεπεράσετε αλλά υπάρχει ελπίδα. Προετοιμάστε τον εαυτό σας για τα εμπόδια που σίγουρα θα συναντήσετε. Τι μπορείτε να κάνετε;

● Το κυριότερο είναι να συγχωρήσετε τον εαυτό σας για τα λάθη του παρελθόντος και να ζητήσετε από ένα προσφιλές σας πρόσωπο ή μια ανώτερη δύναμη να σας βοηθήσουν στο νέο ταξίδι της ζωής σας. Οραματιστείτε το νέο μέλλον σας αλλά και ότι έχετε μια μάχη να δώσετε με τον εαυτό σας. 

● Σκεφτείτε για το πώς αυτός ο εθισμός επηρεάζει τη σωματική σας υγεία ή ακόμα και τα οικονομικά σας. Αναλογιστείτε το ποσό των χρημάτων που δαπανάτε για τον εθισμό σας και το κακό που κάνετε στην σωματική και ψυχική υγεία σας. Μήπως ντρέπεστε για τον εθισμό σας; Σε πολλές περιπτώσεις, οι εθισμοί οδηγούν σε  κατάθλιψη, άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές και συναισθηματικά ζητήματα. Αγαπήστε τον εαυτό σας! 

● Πώς έχει επηρεάσει αυτή η εξάρτηση τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους; Μήπως σας έχει αποτρέψει από το να είστε με τους ανθρώπους που αγαπάτε ή δημιουργεί προβλήματα στη δουλειά σας; Σκεφτείτε αναλυτικά όλες τις αρνητικές επιπτώσεις και πόσο η ζωή σας θα βελτιωθεί αφού αποβάλετε αυτή τη συνήθεια. 

● Σκεφτείτε πόσο ποιοτική θα είναι ζωή σας αφού θα έχετε ξεφύγει από αυτή την εξάρτηση. Ίσως νιώσετε μια αίσθηση ελευθερίας που δεν την είχατε εδώ και χρόνια. Θα έχετε περισσότερο χρόνο για τους δικούς σας ανθρώπους, τα χόμπι σας και τις άλλες απολαύσεις της ζωής. Θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε χρήματα και πάλι. Θα νιώθετε υγιείς και το κυριότερο, θα αισθάνεστε υπερήφανοι και με αυτοπεποίθηση και πάλι.

Είναι στο χέρι σας να μετουσιώσετε την αρνητική μορφή αυτού του μυστικιστικού πλανήτη του Ποσειδώνα με την πνευματικότητα, τη δημιουργικότητα, τη διαίσθηση και την ενσυναίσθηση. Εσείς έχετε να επιλέξετε να έχετε εμμονή με τη μουσική, το χορό, την ποίηση, τη δημιουργικότητα ή τους εθισμούς και τις εξαρτήσεις. Βρείτε ένα θετικό και υγιή τρόπο έκφρασης της βαθύτερης ανάγκης σας να ξεφύγετε από την πραγματικότητα. Δεν είναι δική σας ευθύνη να θεραπεύσετε τον κόσμο αλλά είναι δική σας ευθύνη να φροντίσετε τον εαυτό σας.Newsletter