astropedia.gr

Μέρος Γ. Η Σημασία της Θέσης του Ήλιου

Μέρος Γ.  Η Σημασία της Θέσης του Ήλιου
Χωρίς τον Ήλιο δεν θα υπήρχε ζωή πάνω στην Γη. Κατά την διάρκεια των δώδεκα μηνών που χρειάζεται για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιφορά η Γη λαμβάνει την ζωογόνες ηλιακές ακτινοβολίες, οι οποίες πέφτουν από διαφορετική κάθε φορά γωνία σε σχέση με το σταθερό φόντο του μεγάλου κύκλου με τους αστερισμούς, τον οποίο ονομάζουμε ζωδιακό. Αυτή η κυκλική μεταβολή της σχετικής θέσης της Γης ως προς τον Ήλιο στο πλαίσιο του ζωδιακού είναι η αιτία για την εμφάνιση των τεσσάρων εποχών, οι οποίες εκδηλώνονται και ως τα τέσσερα διαφορετικά στοιχεία ή καταστάσεις της ύλης. Ο κύκλος των μεταβολών έχει ως εξής: γέννηση, ανάπτυξη, ωρίμανση, θάνατος. Αυτό είναι το πλαίσιο το οποίο καθορίζει όχι μόνο την διαδοχή των τεσσάρων εποχών του έτους, αλλά και την πορεία της ζωής όλων των όντων, τα οποία κατοικούν στην επιφάνεια του πλανήτη.

Στην εκτίμησή μας, ωστόσο, της κατάστασης της υγείας από την ανάλυση του ωροσκοπίου είναι πρώτα απ’ όλα αναγκαίο να λάβουμε υπόψη τρεις πολύ βασικούς παράγοντες: Το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο Ήλιος, το ζώδιο του Ωροσκόπου (δηλαδή την θέση στην οποία βρισκόταν ο Ήλιος την χρονική στιγμή της γέννησης, εφόσον στην ημερήσια περιστροφική κίνηση γύρω από τον εαυτό της η Γη περνάει μέσα από όλα τα ζώδια) και το ζώδιο όπου βρίσκεται η Σελήνη (σε ποια θέση, δηλαδή, βρισκόταν η Σελήνη σε σχέση με τον ζωδιακό). Ο Ήλιος είναι αυτός που χαρίζει την ζωή σε ένα αντρικό ωροσκόπιο, ενώ η Σελήνη σε ένα γυναικείο. Ο Ωροσκόπος δείχνει την σωματική κατάσταση του ατόμου, καθώς και τα μέρη εκείνα του οργανισμού, τα οποία είναι ευπρόσβλητα ή ανθεκτικά σε εξωτερικές επιδράσεις. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα, τα οποία κάνει ένας αστρολόγος ειδικευμένος στην Ιατρική Αστρολογία, επιχειρώντας μια πρώτη ανάλυση του γενέθλιου χάρτη ενός ατόμου. Με την μετέπειτα εξέταση και των άλλων πλανητών μπορούμε να κατανοήσουμε πώς συντελείται μια συνδυασμένη αστρολογική ανάλυση.

Εαν θέλουμε να σχηματίσουμε εικόνα για την εν γένει ζωτικότητα και τις μεταβολικές διεργασίες ενός οργανισμού, το πρώτο που εξετάζουμε είναι ο Ήλιος και οι όψεις (ή αλλιώς, οι γωνιακές σχέσεις) του με τους υπόλοιπους πλανήτες. Το κάθε ζώδιο αντιστοιχεί ή «κυβερνά» ορισμένα όργανα και ιστούς του ανθρώπινου σώματος, ενώ οι πλανήτες αντιστοιχούν στους ρυθμούς ροής της ενέργειας, οι οποίοι μπορεί να χαρακτηρίζονται από περιοδικότητα ή να είναι ακανόνιστοι, καθώς αυτή κυκλοφορεί μέσα στα διάφορα μέρη του σώματος. Οι ενεργειακοί εκείνοι ρυθμοί που εμφανίζουν περιοδικότητα αντιστοιχούν στα τρίγωνα και τα εξάγωνα. Χρησιμοποιώντας ιατρική ορολογία, θα λέγαμε ότι αυτές οι ευνοϊκές όψεις (τρίγωνα, εξάγωνα) είναι αναβολικές, αποτελούν σημάδια, δηλαδή, ενός καλού μεταβολισμού και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Οι δύσκολες όψεις είναι καταβολικές και φανερώνουν αδύναμη λειτουργία των οργάνων, χαμηλό ανοσοποιητικό, μέχρι και προδιάθεση για καρκίνο.   

Οι ενεργειακοί ρυθμοί, οι οποίοι είναι ακανόνιστοι, αντιστοιχούν στις δύσκολες ή μη ευνοϊκές όψεις, όπως τα τετράγωνα, οι αντιθέσεις και οι σύνοδοι. Οι όψεις αυτές φανερώνουν ένα ενεργειακό δυναμικό, το οποίο είτε έχει μπλοκαριστεί, είτε δεν έχει ομαλή και αδιατάρακτη ροή, γεγονός το οποίο προδιαθέτει για την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. Μια τέτοια κατάσταση ανοίγει τον δρόμο για την εκδήλωση διαφόρων διαταραχών εάν δεν ακολουθηθούν συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής. Κατά συνέπεια, στην ερμηνεία του ωροσκοπίου οι όψεις αυτές αποτελούν τις «Προδιαθέσεις Παθογένειας». Βέβαια, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αυτές είναι απλώς και μόνο τάσεις. Σκοπός της παρούσας ανάλυσης είναι να προτείνουμε τρόπους, με τους οποίους μπορεί κάποιος να αποτρέψει την εκδήλωση αυτών των τάσεων και να ακυρώσει την επιρροή τους, ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσής τους (κληρονομικότητα, κάρμα, περιστασιακοί παράγοντες, διατροφικές αιτίες), καθώς επίσης και το αν είναι δυνατή η αντιμετώπισή τους με την καταφυγή σε διάφορες μορφές φυσικοθεραπείας. Οι δύσκολες όψεις μας δείχνουν, επίσης, διάφορους διατροφικές ελλείψεις ή ανεπάρκειες που μπορούμε να διορθώσουμε, προκειμένου να ακυρώσουμε την αρνητική επίδραση των εν λόγω όψεων. Παρακάτω υπάρχει λεπτομερής κατάλογος όλων αυτών των παραγόντων, και βάσει αυτού μπορεί κάποιος να εμπλουτίσει την διατροφή του με συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί από καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, αφού πρώτα συμβουλευτεί τον γιατρό ή τον διατροφολόγο του για την ποσότητα που πρέπει να λαμβάνει ημερησίως.

Οι πλανήτες καθορίζουν ή φανερώνουν την ροή της ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα σύμφωνα με τους παρακάτω κανόνες:

Κρόνος: Ο κατ’ εξοχήν βλαπτικός πλανήτης, δηλώνει το σταμάτημα των λειτουργιών, την ψυχρότητα, την νωθρότητα, την υποχονδρία, την κατακράτηση και εναπόθεση των τοξινών. Η θέση του Κρόνου φανερώνει ποιο όργανο (ή όργανα) του σώματος έχει την τάση να συσσωρεύει τις περισσότερες τοξίνες. Εάν κάνει κακές όψεις με τον Ήλιο, αυτό σημαίνει ότι η φωτιά του μεταβολισμού δεν καίει όσο θα έπρεπε και ότι πρέπει να ενισχυθεί μέσω μιας σωστής διατροφής, άσκησης, διαμονής σε κατάλληλο κλίμα, λήψη βιταμινών, κλπ. Αν κάνει κακές όψεις με την Σελήνη, αυτό είναι ένδειξη για μειωμένη ροή της λέμφου, πρηξίματα, κλπ.

Άρης:
Προκαλεί λοιμώξεις, ερεθισμούς, οξείες ασθένειες, βίαιη αποβολή των τοξινών. Η θέση του Άρη δηλώνει τα μέρη του σώματος, στα οποία εντοπίζονται κάθε χρόνο οι ερεθισμοί και τα ατυχήματα. Εάν κάνει κακές όψεις με τον Ήλιο, δηλώνει μια υπερδιέγερση των μεταβολικών λειτουργιών, η οποία πρέπει να ρυθμιστεί με μια δροσερή και χορτοφαγική διατροφή, κολύμβηση και λουτρά σε δροσερό νερό, καθώς και με την βοήθεια διαφόρων καταπραϋντικών και χαλαρωτικών φυσικών θεραπειών.

Ουρανός: Διαταραχή λειτουργιών, δυσλειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, συσπάσεις. Η θέση του Ουρανού φανερώνει ποια όργανα βρίσκονται σε μια διαρκώς τεταμένη κατάσταση και χρήζουν μιας θεραπευτικής προσέγγισης μέσω φυσικοθεραπείας, μασάζ, χειροπρακτικής, βελονισμού, κλπ. Ακόμη, φανερώνει ποιά μέρη του οργανισμού χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο και την χρησιμότητα μεθόδων όπως η γιόγκα, το τσι κουνγκ ή η οζονοθεραπεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη αυτή.

Ποσειδωνας:
Ατονίες, ατροφία, ελαττωματικά όργανα, άγνωστης προέλευσης ή/και αδιάγνωστες ασθένειες. Μειωμένη λήψη οξυγόνου, διαρροή της ζωτικής ενέργειας λόγω συναισθηματικών εντάσεων. Η θέση του Ποσειδώνα δηλώνει ποια θα είναι τα σημεία εκείνα, στα οποία το άτομο θα πληγεί περισσότερο με την πάροδο των χρόνων.

Υπάρχουν τρεις τύποι με τους οποίους εκδηλώνεται κάποιο πρόβλημα:

1. Όταν ο Ήλιος κάνει κακές όψεις με τους άλλους πλανήτες, τότε υπάρχει σαφής εκδήλωση αδυναμίας, ακόμη και ασθένειας στον οργανισμό.

2. Ένας επιβαρυντικός πλανήτης, ο οποίος είναι ανάδρομος αποτελεί έναν παράγοντα έντασης στον χάρτη ενός ωροσκοπίου. Εάν ο πλανήτης δεν κάνει κακές όψεις με τον Ήλιο ή την Σελήνη, αλλά είναι απλώς ανάδρομος, αυτό θεωρείται ως μιά κατάσταση προσβολής δεύτερου τύπου. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση αυτή μπορεί, μεν, να βρίσκεται σε αδράνεια, αλλά ενδέχεται να ενεργοποιηθεί από έναν άστατο τρόπο ζωής, καθώς και από τις θέσεις των προχωρημένων (progressed) πλανητών ή των διελεύσεων, παράγοντες που λειτουργούν ως μηχανισμοί που πυροδοτούν εκδηλώσεις παθογένειας.

3. Απουσία κακών αλλά και καλών όψεων, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από μια χρόνια αδυναμία, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί καθώς το άτομο μεγαλώνει σε ηλικία.

Διαβάστε το Μέρος Δ΄ εδώ
Newsletter