astropedia.gr

Τι είναι το Φενγκ Σούι

Τι είναι το Φενγκ Σούι
Το Φενγκ Σούι είναι μια αρχαία κινέζικη επιστήμη που υποδεικνύει τρόπους για να ζούμε σε αρμονία και ισορροπία με το προσωπικό μας περιβάλλον, προκειμένου να έχουμε καλοτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Είναι μια τεχνική για τη διευθέτηση του χώρου διαβίωσης, του σπιτιού μας ή του γραφείου μας, μια μέθοδος χειρισμού του περιβάλλοντος, διάταξης του χώρου και των επίπλων.

Είναι ένα σύνολο τεχνικών και γνώσης που μπορεί να εφαρμοστεί στο δικό μας προσωπικό χώρο και απευθύνεται άμεσα σε όλες τις επιθυμίες του ανθρώπου φέρνοντας ευκαιρίες για βελτίωση κι ευημερία, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες για επίτευξη στόχων, πρόοδο κι ευτυχία.

Το Φενγκ Σούι σημαίνει ''Άνεμος και Νερό''. Αυτά είναι τα δύο στοιχεία που έχουν σμιλέψει το έδαφος κατά τη διάρκεια των αιώνων, δημιουργώντας τους φυσικούς σχηματισμούς της γης.

Τσι ή η παγκόσμια πνοή του Δράκοντα

Το τσι εμποτίζει όλα τα σημεία του σύμπαντος, είναι η ενέργεια της ζωής, φέρνει υγεία και τύχη, και σκοπός του Φενγκ Σούι είναι να δημιουργεί κατοικίες και κτίρια που έλκουν άφθονο ευεργετικό τσι, δηλαδή να δημιουργεί τις συνθήκες κατά τις οποίες η ζωτική ενέργεια να ρέει μέσα στο χώρο ευεργετικά για την ευτυχία και την ευημερία των ανθρώπων που μένουν μέσα σ’ αυτόν, σύμφωνα με τις αρχές της αρμονίας και της ισορροπίας.

Το Φενγκ Σούι είναι η τεχνική η οποία διαμορφώνει τις συνθήκες μέσα σε ένα χώρο ώστε το τσι να ρέει ελεύθερο. Για να συμβεί αυτό πρέπει η διάταξη των αντικειμένων, των επίπλων, της αρχιτεκτονικής ενός χώρου να γίνεται βάση του συγχρονισμού των ενεργειών ανάμεσα στο γιν και το γιανγκ, που είναι τα δύο θεμελιώδη είδη ενέργειας, τα οποία ενώνονται για να δημιουργήσουν τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε.

Γιν Γιανγκ
Στην Ταοιστική  φιλοσοφία μόλις τον 6ο π.Χ. αιώνα, η ανθρώπινη συνείδηση βιώνει από πολύ νωρίς την ενεργειακή ύπαρξη. Στην αρχή υπήρχε το πνεύμα, ο Ουρανός. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε η ύλη, η Γη. Αυτό μας θυμίζει και την δική μας ‘Θεογονία’ του Ησίοδου, όπου αναφέρεται αντίστοιχα ο Ουρανός και η Γαία.

Οι Κινέζοι ονόμασαν την ύλη γιν και τη συμβόλισαν με μια διακεκομμένη γραμμή. Ονόμασαν το πνεύμα γιανγκ και το συμβόλισαν με μια συνεχή γραμμή. Το γιν και το γιανγκ θεωρούνται αρχέγονες δυνάμεις που έχουν εντελώς αντίθετες ιδιότητες όμως η μια δίνει ύπαρξη στην άλλη. Χωρίς το γιν δεν υπάρχει γιανγκ και το αντίστροφο. Το ένα με κάποιο τρόπο εμπεριέχει το άλλο.

Έτσι από τα δύο είδη γραμμών γιν και για γιανγκ προέκυψαν τα οκτώ τρίγραμμα που είναι όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί τριών ασυνεχών και συνεχών γραμμών. Αυτά τα οκτώ τρίγραμμα στα οποία βασίζεται το Ι Τσινγκ, το αρχαιότερο κλασικό έργο της Κίνας, επονομαζόμενο και Βιβλίο των Αλλαγών, είναι η βάση του Φενγκ Σούι.

 • Οι ιδιότητες του Γιν
  Θηλυκό, Μαλακό, Κρύο, Σκοτάδι, Ακινησία, Αρνητικό, Ψυχρό, Σελήνη, Ώρες της Νύχτας, Απαλό, Παθητικό, Αδύναμο, Δεκτικό, Υποχωρητικό, Εισπνοή, Τα Στάσιμα Νερά, Καμπύλη, Υγρό.
 • Οι ιδιότητες του Γιανγκ
  Αρσενικό, Σκληρό, Ζεστό, Φως, Κίνηση, Λαμπρότητα, Θετικό, Ζεστό, Ήλιος, Ώρες της Ημέρας, Φωτιά, Σκληρό, Κυριαρχικό, Δυναμικό, Ορμητικό, Εκπνοή, Βουνά, Ήχοι, Ευθεία Γραμμή, Ξηρό.

Μπαγκούα
Είναι το βασικότερο εργαλείο του Φενγκ Σούι, αποτελεί τον χάρτη στον οποίο τοποθετούνται τα οκτώ τρίγραμμα κι έχει οκτάγωνο σχήμα. Υπάρχουν οκτώ διαφορετικοί τύποι τσι που αντιστοιχούν στις 8 κατευθύνσεις, η οποία καθεμία ξεχωριστά αντιστοιχεί και σε έναν τομέα της ζωής μας. Έτσι ο οκτάγωνος χάρτης Πα Κουα έχει τα 8 τρίγραμμα τα οποία αντιστοιχούν στις 8 κατευθύνσεις της πυξίδας: βόρεια, νότια, ανατολικά, δυτικά, βορειοανατολικά, βορειοδυτικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά.

Βάση αυτού του χάρτη και της πυξίδας προσανατολιζόμαστε να δούμε αν οι ενέργειες είναι αρμονικές στις αντίστοιχες κατευθύνσεις. Κάθε δωμάτιο του σπιτιού χρωματίζεται από κάποιο τομέα που αντιστοιχεί στο χάρτη. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην περιοχή αυτή, είναι πολύ πιθανό να έχουμε προβλήματα στον αντίστοιχο τομέα της ζωής μας.

Έτσι αν βελτιώσουμε τη ροή της ενέργειας σύμφωνα με την τεχνική του Φένγκ Σούι στο συγκεκριμένο χώρο, βελτιώνουμε και τη ζωή μας στον αντίστοιχο τομέα.Όταν το τσι σε ένα χώρο δεν είναι αρμονικό, ονομάζεται ‘σα-τσι’, μας επηρεάζει αρνητικά και πρέπει να το διορθώσουμε επαναφέροντας την ισορροπία ανάμεσα στο γιν και το γιανγκ.

 • Η Τριάδα Της Τύχης:
  η τύχη ενός ανθρώπου σύμφωνα με τους Κινέζους Ταοϊστές είναι συνδυασμός τριών παραγόντων. Της Ουράνιας, της Γήινης και της Ανθρώπινης Τύχης.
 • Η Ουράνια Τύχη:
  είναι το κάρμα μας, αυτό για το οποίο είμαστε πλασμένοι, ο χαρακτήρας μας, η μοίρα μας. Αυτό μπορούμε να το βελτιώσουμε αλλά όχι να το αλλάξουμε.
 • Η Γήινη Τύχη:
  είναι η τύχη που προέρχεται από την αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον μας και είναι στον έλεγχο μας γιατί είναι επιλογή μας να ζήσουμε αρμονικά με τις ενέργειες του χώρου διαβίωσης μας.
 • Η Ανθρώπινη Τύχη:
  είναι αυτή που δημιουργούμε μόνοι μας με τις πράξεις μας και την ελεύθερη επιλογή μας. Το Φενγκ Σούι είναι η Γήινη Τύχη σ’ αυτήν τη τριάδα και μας βοηθάει να βελτιώσουμε μια μέτρια Ουράνια Τύχη, να κάνει ακόμα καλύτερη μια καλή Ουράνια Τύχη ή να μειώσει τις ατυχίες και τα προβλήματα αν η Ουράνια Τύχη σας δεν είναι τόσο καλή.

Το Φενγκ Σούι όταν εφαρμοστεί σωστά, μπορεί να αυξήσει σημαντικά το εισόδημα σας, να φτιάξει τις σχέσεις σας, να δώσει ώθηση στην  καριέρα σας και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας. Στηρίζεται στην ολιστική θεώρηση των πραγμάτων, εκείνη που αλληλοσυμπληρώνει και τρέφεται από τα αντίθετα στις σωστές δόσεις.

AstraCard
Κέρδισε χρόνο και χρήμα
χρησιμοποιώντας την κάρτα προπληρωμένου χρόνου στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς, σε όλα τα mini markets, περίπτερα Ελλάδος η Κύπρου η μέσω του e - shop στο https://astracard.gr/shop/
Τώρα μπορείς να μιλήσεις με τον αστρολόγο, ταρωμάντη ή μελλοντολόγο της αρεσκείας σου χωρίς διακοπές χρησιμοποιώντας το σταθερό ή το κινητό σου τηλέφωνο, από Ελλάδα και  Κύπρο ή από όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεσαι.  

Newsletter