astropedia.gr

Τι Είναι το Μπαγκούα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Τι Είναι το Μπαγκούα και πώς να το χρησιμοποιήσετε
Ο ρόλος των οκτώ τριγράμμων
Το Μπαγκούα (pa kua) είναι το απλό οκτάγωνο σχήμα με ένα τρίγραμμο σε κάθε μια από τις οκτώ πλευρές του. Τα οκτώ τρίγραμμα είναι ομάδες τριών γραμμών, ολόκληρων ή διακεκομμένων. Η ολόκληρη γραμμή αντιπροσωπεύει μια ιδιότητα γιάνγκ και η διακεκομμένη μια ιδιότητα γιν. Τα τρίγραμμα αποτελούν μια έκφανση οκτώ πιθανών συνδυασμών του γιν και του γιάνγκ. Στην κινεζική γλώσσα το μπα σημαίνει «οκτώ» και το γκούα σημαίνει «τρίγραμμο». Από εκεί βγαίνει το Μπαγκούα.

Κάθε τρίγραμμο λέγεται ότι περιέχει και αποκαλύπτει τα μυστήρια του Σύμπαντος, μέσα από βαθειά μηνύματα και ερμηνείες.  Μπορεί να λειτουργήσει είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα τρίγραμμα. Ως μονάδα, εμπεριέχει τα πάντα όπως το Τάο. Μέσα του περικλείονται ο χρόνος και ο χώρος και έχει τη δύναμη να συνδυάζει τις δυνάμεις του γιν - γιανγκ, τα    Πέντε Στοιχεία (Φωτιά, Γη, Μέταλλο, Νερό, Ξύλο), τους Δέκα Ουράνιους Κλάδους και τα Δώδεκα Γήινα Κλωνάρια, τις Τέσσερις Κατευθύνσεις ή Εποχές και τα διαρκώς πολλαπλασιαζόμενα  επίπεδα των πάντα μεταβαλλόμενων δυνάμεων της ενέργειας.

Με αυτό τον τρόπο, το Μπαγκούα ξεπερνά το οκτώ και προσεγγίζει το 16, το 32, το 64 και ούτε καθεξής. Αεικίνητο, διαρκώς εξελισσόμενο, μεταβαλλόμενο, εξαπλωμένο μέχρι να φτάσει στο όριο του, οπότε αρχίζει να συρρικνώνεται μέχρι να επιστρέψει στην πηγή του, το Γου Τσι, το Τίποτα, το Απόλυτο Κενό. Το Μπαγκούα είναι τόσο πολύπλευρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους και για διάφορους σκοπούς. Αν υπάρχει ένα πρόβλημα, η απάντηση μοιάζει να υπάρχει πάντα στο μπαγκούα, είτε το πρόβλημα αυτό αφορά το Φενγκ Σούι, είτε την κινέζικη ιατρική, τον βελονισμό, τη μαντική, την αστρολογία, την ψυχική θεραπεία ή προστασία ή τις πολεμικές τέχνες.
Στο Φενγκ Σούι, το Μπαγκούα καλύπτει τις οκτώ κατευθύνσεις τις πυξίδας δηλαδή τις τέσσερις θεμελιώδεις, βασικές κατευθύνσεις (Βορράς, Νότος, Ανατολή, Δύση) και τις τέσσερις γωνίες (Βόρειο – ανατολικά, Βόρειο – δυτικά, Νότιο – ανατολικά, Νότιο – δυτικά).
       
Πώς να χρησιμοποιήσετε το μπαγκούα

Αν και κατά παράδοση ο γνώστης και εφαρμοστής του feng shui χρησιμοποιεί την ιδιαιτέρα πολύπλοκη και ακριβή γεωμαντική πυξίδα λο παν, δεν είναι ανάγκη να ανησυχήσετε. Μια οποιαδήποτε καλής ποιότητας πυξίδα με οπτική ακτίνα θα κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά της.
  
Πρακτικά βήματα

Ο καθένας από τους οκτώ τομείς του μπαγκούα αντιπροσωπεύει μια από τις Οκτώ Όψεις της ζωής. Ακολουθώντας τα επόμενα πέντε απλά βήματα θα μπορέσετε να ανακαλύψετε σε ποιο σημείο του σπιτιού σας αντιστοιχεί κάθε όψη της ζωής αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σας για υγεία, πλούτο και ευτυχία.  

 1. Σχεδιάστε την κάτοψη του χώρου που σας ενδιαφέρει φροντίζοντας η κλίμακα να είναι όσο το δυνατόν πιο σωστή. Αυτή η ανάλυση μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα δωμάτιο, ένα σπίτι, ένα κτίριο, ένα ολόκληρο εμπορικό κέντρο ή μια χώρα, καθώς το feng shui μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο καλά σε μικρές και σε μεγάλες περιοχές.

 2. Βρείτε στο σχέδιο το κέντρο του χώρου που θέλετε να εξετάσετε και σχεδιάστε εκεί ένα κύκλο. Τοποθετήστε στο σημείο αυτό την πυξίδα σας για να πραγματοποιήσετε τις μετρήσεις.


 3. Σημειώστε στο σχέδιο τη θέση των τεσσάρων βασικών κατευθύνσεων του ορίζοντα (Βορράς, Νότος, Ανατολή, Δύση) καθώς και τις τέσσερις γωνίες (Βορειοανατολικά, Βορειοδυτικά, Νοτιοανατολικά, Νοτιοδυτικά).

 4.  Γυρίστε το σχέδιο της κάτοψής του σπιτιού ή του γραφείου σας έτσι ώστε ο Βορράς να είναι προς τα κάτω (προς το μέρος σας) και τοποθετήστε επάνω το σχέδιο του μπαγκούα, ταιριάζοντας τις κατευθύνσεις που σημειώσατε με τη βοήθεια της πυξίδας με τα αντίστοιχα τμήματα του  μπαγκούα.
   
 5. Σημειώστε σε ποια Όψη της Ζωής αντιστοιχεί κάθε τομέας του σπιτιού σας, και φτιάξτε έναν μίνι κατάλογο, έτσι ώστε να μπορείτε να ανατρέχετε σ΄ αυτόν ανά πάσα στιγμή.

Οι Οκτώ Όψεις της Ζωής στο Μπαγκούα

Σύμφωνα με μια από τις σχολές του Φενγκ Σούι, οι οκτώ βασικές όψεις της ζωής μας (που ισχύουν για όλους), αντιστοιχούν σε οκτώ τομείς του μπαγκούα και καθενός απ΄ αυτούς αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση της πυξίδας:
 • Πλούτος και ευημερία  - Νοτιοανατολικά
 • Αναγνώριση και φήμη -  Νότος
 • Έρωτας και σχέσεις  - Νοτιοδυτικά
 • Μέντορες, ισχυρά πρόσωπα, βοηθοί  - Βορειοδυτικά
 • Προοπτικές καριέρας - Βορράς
 • Γνώση και μόρφωση - Βορειοανατολικά
 • Οικογένεια και υγεία - Ανατολή
Όταν λείπουν γωνίες
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι αυτή η μέθοδος έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν το σχήμα του σπιτιού ή γραφείου είναι είτε τετράγωνα είτε παραλληλόγραμμο. Αν ο χώρος που εξετάζεται έχει ακανόνιστο σχήμα (όπως π.χ. σχήμα Γ) αυτό σημαίνει ότι σας λείπουν μια ή περισσότερες γωνίες (ή αντίθετα πλεονάζουν). Σύμφωνα με το φενγκ σούι, αυτό σημαίνει ότι ένας ή περισσότεροι τομείς του μπαγκούα λείπουν ή πλεονάζουν, διαφοροποιώντας με αυτό τον τρόπο τις ενέργειες αυτής της περιοχής και την κυκλοφορία του τσι εκεί.

Αν πρόκειται για έλλειψη, αυτή μπορεί να αναπληρωθεί με την τοποθέτηση εκεί μιας φωτιστικής πηγής ή καθρεπτών στα σημεία του μπαγκούα που απουσιάζουν. Ιδέες για να διορθώσετε ενεργειακά τις γωνίες που λείπουν μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας Ενεργειακές Διορθώσεις


AstraCard
Κέρδισε χρόνο και χρήμα
χρησιμοποιώντας την κάρτα προπληρωμένου χρόνου στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς, σε όλα τα mini markets, περίπτερα Ελλάδος η Κύπρου η μέσω του e - shop στο https://astracard.gr/shop/
Τώρα μπορείς να μιλήσεις με τον αστρολόγο, ταρωμάντη ή μελλοντολόγο της αρεσκείας σου χωρίς διακοπές χρησιμοποιώντας το σταθερό ή το κινητό σου τηλέφωνο, από Ελλάδα και  Κύπρο ή από όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεσαι.  

  Newsletter