astropedia.gr

Μέρος Ζ: Όνειρα και έκτη αίσθηση.

Μέρος Ζ: Όνειρα και έκτη αίσθηση.
Πρέπει να αναπτύξουμε μια έκτη αίσθηση προκειμένου να κατανοήσουμε αυτήν την αρχέγονη γλώσσα των ονείρων. Στην απόκτηση αυτής ακριβώς την κατανόηση βοηθάει η προσεκτική μελέτη της γλώσσας των δικών μας ονείρων. Η διαδικασία είναι παρόμοια με εκείνη της εκμάθησης της γλώσσας του σώματος και των μη-λεκτικών τρόπων έκφρασης. Η ονειρική διάλεκτος συνήθως τονίζει το θέμα του μηνύματος που επιθυμεί να μας περάσει παρουσιάζοντάς το με ασυνήθιστο τρόπο, σαν να θέλει να μας φωνάξει, «Κοίτα εδώ πέρα!» Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε στο όνειρό σας μια καθημερινή σκηνή από το γραφείο σας, μόνο που το πρόσωπο του συναδέλφου σας μπορεί να είναι εκείνο μιας αλεπούς που χαμογελά πονηρά! Τι σημασία θα  μπορούσε να έχει αυτό για σας ατομικά;

Εάν αφηγείστε το όνειρό σας σε κάποιον τρίτο, συνιστώ το άλλο αυτό άτομο να διατυπώνει τις απόψεις του σαν να ήταν αυτό το ίδιο που είχε δει το όνειρο. Βοηθάει να ζητήσετε από το πρόσωπο αυτό να λέει κάθε φορά πριν εκφέρει την γνώμη του, την φράση: «Αν αυτό ήταν δικό μου όνειρο» κλπ.  Η τακτική αυτή σας επιτρέπει να επωφεληθείτε από τις ιδέες των άλλων, ενώ ταυτόχρονα είστε ελεύθεροι να ερμηνεύσετε το όνειρο για λογαριασμό σας.

Η όλη διαδικασία μοιάζει με εκείνη που διαφορετικοί άνθρωποι βλέπουμε μια κινηματογραφική ταινία: ο καθένας μας έχει την δική του εκδοχή της ιστορίας, βάσει των εμπειριών του από το παρελθόν.Αν κάποιος επιχειρήσει να ερμηνεύσει το όνειρό σας, τότε μπορεί οι πληροφορίες που αυτό περιέχει και τις οποίες μοιράζεστε, να επισκιαστούν εντελώς από τις εμπειρίες του άλλου. Παρά τις καλές προθέσεις των άλλων, μπορεί οι ερμηνείες που θα προτείνουν να είναι εντελώς άσχετες με την σημασία που έχουν τα όνειρα ατομικά για σας.


 Παρόλα αυτά, το να ακούτε τις γνώμες των άλλων μπορεί να σας δώσει αφορμή να σκεφτείτε καλύτερα κάποιες πτυχές των ονείρων σας. Το να μοιράζεστε με άλλους τα περιεχόμενα των ονείρων που βλέπετε μπορεί να είναι πηγή στήριξης για εσάς, καθώς σας δίνεται η δυνατότητα να μάθετε τι αισθάνονται και οι άλλοι, σαν να ήταν εκείνοι που είχαν ονειρευτεί. Αυτός είναι ένας τρόπος να καταλάβετε πώς βλέπει ένας τρίτος το όνειρό σας από την δική του σκοπιά. Επιπροσθέτως, αναγνωρίζεται από τους άλλους η κυριότητά σας πάνω στην ονειρική εμπειρία σας, καθώς και η δυνατότητα που έχετε να δεχτείτε ή όχι τις δικές τους εκδοχές   

ΖΩΝΤΑΝΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ
 
Ειδική γραμμή για όνειρα!
Το όνειρό σου κάτι θέλει να σου πει...  
Τηλεφώνησε στο 14780 ή με SMS στείλε τη λέξη ΚΑΡΜΑ στο 54760
Από Κύπρο τηλεφώνησε στο 900 90 980 ή με SMS στείλε Α1 στο 6699
 
Κάτι εξίσου σημαντικό που πρέπει να θυμάστε όταν διηγείστε ένα όνειρό σας σε κάποιον άλλο είναι ότι δεν είναι αναγκαίο να παρέχετε πληροφορίες σχετικά με το υπόβαθρο του ονείρου, δηλαδή σχετικά με τα περιστατικά που συμβαίνουν την ίδια περίοδο στην ξυπνητή σας ζωή, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να διαστρεβλώσει την ερμηνεία του ονείρου και να προκαλέσει σύγχυση. Ο άλλος δεν χρειάζεται να γνωρίζει καν στοιχεία της καθημερινής σας ζωής. Στην Ονειρική Σχολή του Ρόμπερτ Μος έμαθα μια τεχνική που ονομάζεται «αστραπιαία ονειρική εργασία», σύμφωνα με την οποία μπορούμε μέσα σε 10 λεπτά να μοιραστούμε με κάποιον άλλο το περιεχόμενο ενός ονείρου μας και να πάρουμε τις ιδέες εκείνες που θα μας χρησιμεύσουν στην ερμηνεία που θα δώσουμε.


Το να έχετε επίγνωση των ονείρων σας βοηθάει στο να ανακαλύψετε τους κρυμμένους προσωπικούς σας μύθους και διηγήσεις από τα βαθύτερα μέρη του εαυτού σας. Η διαδικασία να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σύμβολα που εμφανίζονται μέσα σε αυτές τις προσωπικές σας ιστορίες και να δομήσετε το δικό σας προσωπικό σύστημα ερμηνείας τους αποτελεί τμήμα της πορείας ανακάλυψης του εαυτού σας και ενεργειακής σας σύνθεσης. Το να ασχολείστε με τα όνειρά σας μεταμορφώνει τον εαυτό σας. Ορίστε το ως πρόθεσή σας να κρατάτε στην μνήμη σας τις σημαντικές σκηνές από τα όνειρά σας. Σκηνές που είναι ειρωνικές ή ασυνήθιστες έχουν μια συμβολική σημασία. Αν, για παράδειγμα, σε κάποιο όνειρό σας δείτε ότι οδηγείτε ένα μοντέλο Ρολς Ρόυς του 1939 ενώ δεν έχετε οδηγήσει ποτέ στην ζωή σας ένα τέτοιο αυτοκίνητο, αναλογιστείτε τί θα μπορούσε να σημαίνει ένα τέτοιο σύμβολο.


Μπορεί να μην κατανοούμε πάντοτε συνειδητά γιατί έχουμε κάποια συγκεκριμένα αισθήματα ή γιατί εκδηλώνουμε κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές. Πολλές από τις σκέψεις που κάνουμε και τα συναισθήματα που βιώνουμε έχουν βαθιά την ρίζα τους στο υποσυνείδητο κομμάτι του εαυτού μας. Το τμήμα του ψυχισμού μας το οποίο γνωρίζει η συνείδησή μας είναι μόνο το 10%. Το υπόλοιπο 90% είναι βυθισμένο κάτω από την επιφάνεια του συνειδητού νου και δεν είμαστε σε θέση να το δούμε καθαρά. Όταν βρισκόμαστε στην φάση του ύπνου που βλέπουμε όνειρα, έχουμε πρόσβαση σε αυτό το υπόλοιπο 90% και μπορούμε, στρέφοντας όλη μας την προσοχή πάνω τους, να προσεγγίσουμε τα σύμβολα ως μέσα αποκάλυψης της συμπεριφοράς μας και των επιθυμιών μας.

Ακόμη και αν δεν μπορούμε να θυμηθούμε παρά μόνο αποσπάσματα από τα όνειρά μας, τα σύμβολα που εμφανίζονται σε αυτά εμπεριέχουν πολλή δύναμη και αξίζει να τα καταγράψουμε στο ημερολόγιό μας για μελλοντική χρήση.
Για να καθορίσουμε την ερμηνεία των συμβόλων που εμφανίζονται στα όνειρά μας, πρέπει πρώτα να μελετήσουμε τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας που συνδέονται με το κάθε όνειρο. Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε απέναντι σε συγκεκριμένα αντικείμενα, χρώματα, υλικά, ανθρώπους, ζώα, κλπ μέσα στην ονειρική ζωή μας μπορεί να είναι παρόμοιος με αυτόν που τηρούμε στην ξυπνητή μας ζωή.

Θα μπορούσα, για παράδειγμα, να ονειρευτώ ότι κάθομαι σε ένα γαλήνιο λειβάδι γεμάτο λουλούδια και ότι με πλησιάζει μια μεγάλη όμορφη πεταλούδα. Μετά ξυπνάω νιώθοντας μεγάλη χαρά. Το γεγονός ότι ξυπνάω με ένα αίσθημα χαράς μπορεί να με κάνει να κατανοήσω καλύτερα την πρόθεση που είχα. Μπορεί η πρόθεση που είχα ορίσει για το όνειρό μου ήταν να βρω τρόπους να βγάλω περισσότερα χρήματα και είμαι σε θέση να το θυμάμαι γιατί με έκανε να αισθανθώ πολύ ωραία.

Θα μπορούσα να θεωρήσω ότι το συγκεκριμένο όνειρο σημαίνει πως μπορώ να βγάλω περισσότερα χρήματα και δεν χρειάζεται να ανησυχώ, και ότι η πεταλούδα μπορεί να είναι ένας καλός οιωνός. Το γεγονός ότι στο όνειρό μου καθόμουν ήρεμα σε ένα γαλήνιο μέρος μπορεί να σημαίνει ότι θα βγάλω εύκολα λεφτά και η πεταλούδα μπορεί να υπονοεί ότι έλκω τα χρήματα προς το μέρος μου. Σε σας εναπόκειται να ανακαλύψετε την ερμηνεία του κάθε ονείρου. Θα ήταν καλό να δημιουργήσετε το προσωπικό σας λεξικό ονείρων και συμβόλων και να του αφιερώσετε ένα ξεχωριστό μέρος στο ονειρικό σας ημερολόγιο.


Το να βλέπετε στο όνειρό σας κάποιο ζώο μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για εσάς και διαφορετικά για κάποιον άλλο. Όταν στο όνειρό σας εμφανίζονται συγκεκριμένα ζώα, αναζητήστε το νόημα μιας τέτοιας εμφάνισης. Κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να αναζητήσετε στο διαδίκτυο (ή σε σχετικά βιβλία και εγκυκλοπαίδειες) στοιχεία σχετικά με το τι σημασίες αποδίδουν στα εν λόγω ζώα διάφοροι πολιτισμοί. Ακόμη, μάθετε περισσότερα πράγματα για τις συνήθειές τους, την τροφή τους, τον τρόπο με τον οποίο αμύνονται, πώς συμπεριφέρονται μέσα σε μια ομάδα με άλλα ζώα του ίδιου είδους, πώς φέρονται στα μικρά τους και πώς τα ανατρέφουν, σε ποιο μέρος του πλανήτη ζουν. Όταν κατανοήσετε τον ζωικό συμβολισμό και συλλάβετε τον τρόπο που συντονίζονται με την ψυχή σας, θα μπορέσετε να κατανοήσετε τι σημαίνουν στα όνειρά σας.


Εάν μπορούσατε να φανταστείτε ότι αυτή την στιγμή βλέπετε ένα λιοντάρι να στέκεται έξω από την πόρτα σας, δώστε προσοχή στα συναισθήματα που σας γεννά μια τέτοια εικόνα. Εάν βλέπατε ένα λιοντάρι μέσα σε ένα κλουβί στο ζωολογικό κήπο, θα σας δημιουργούνταν άλλα συναισθήματα· μπορεί να θαυμάζατε το θέαμα χωρίς να αισθανόσαστε κάποιο κίνδυνο, μπορεί ακόμα να συμμεριζόσαστε την θέση του ζώου, ή να νιώθατε λύπη, ή χαρά που το ζώο βρήκε ένα προσωρινό κατάλυμα. Αν έχετε δει ποτέ στον ύπνο σας ότι ένα λιοντάρι στεκόταν έξω από την πόρτα σας, ποια ήταν τα συναισθήματα που νιώσατε εκείνη ακριβώς την στιγμή; Κλείσατε αμέσως την πόρτα σας έντρομοι μήπως και μπει μέσα στο σπίτι σας, ή το καλωσορίσατε και το ρωτήσατε για ποιο λόγο σας επισκέφτηκε; Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεστε μέσα στα όνειρα μπορεί να αποκαλύπτει πολλά πράγματα.

Κάποιες φορές ένα όνειρο μπορεί να σας δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας: το να δείτε ένα λιοντάρι θα μπορούσε να συμβολίζει ότι αντιμετωπίζετε κατάματα σας φοβίζουν. Γράψτε μέσα στο ημερολόγιο ονείρων σας πώς αισθανόσασταν όταν βρισκόσασταν κοντά στα ζώα που σας εμφανίζονταν, ώστε να φθάσετε σε μία περισσότερο ακριβή ερμηνεία. Σε κάποιους πολιτισμούς το λιοντάρι σημαίνει προστασία και δύναμη, και το να δείτε ένα όνειρο με λιοντάρι μπορεί να συμβολίζει ότι η ζωή κατά κάποιον τρόπο σας προστατεύει, όπως ένα λιοντάρι προστατεύει τα μικρά του. Το όνειρο θα μπορούσε ακόμη να σημαίνει ότι το λιοντάρι σας μετέφερε ένα μήνυμα να προσέχετε τον εαυτό σας και να έχετε τον νου σας για κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο. Η ομορφιά του να ερμηνεύετε τα σύμβολα των δικών σας ονείρων είναι μια θαυμάσια ευκαιρία ανακάλυψης του εαυτού σας .

Για παράδειγμα, αν στο όνειρό σας εμφανίζεται ένας και μόνο λύκος, μία και μόνη γαζέλα, ή οποιοδήποτε άλλο ζώο εντελώς μόνο του αντί για πολλά ίδια ζώα μαζί, και τον τελευταίο καιρό αισθανόσασταν μοναξιά, ίσως πρέπει να αναρωτηθείτε μήπως απομακρυνθήκατε από τις παρέες σας στην ξυπνητή σας ζωή. Ίσως ο μοναχικός λύκος σας λέει να ενωθείτε ξανά με την υπόλοιπη αγέλη. Ή, μπορεί να έχετε αναλάβει ένα έργο εντελώς μόνοι και να αισθάνεστε ότι δεν έχετε υποστήριξη από πουθενά σε αυτή την περίπτωση ο λύκος μπορεί να σας βοηθούσε να καταλάβετε ότι δεν είναι ανάγκη να κάνετε αυτή την εργασία χωρίς καμιά απολύτως βοήθεια. Αν έβλεπα εγώ αυτό το όνειρο, θα εξέταζα οπωσδήποτε κάθε συγχρονιστικό συμβάν στην ζωή μου, ώστε να κατανοήσω την αξία που έχει το όνειρο αυτό για εμένα προσωπικά.

Η φαντασία σας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο θα σας μεταφέρει τόσο μακριά, όσο εσείς θέλετε προκειμένου να σας βοηθήσει να βγάλετε νόημα από τα όνειρά σας.
Στην Δύση μελετάμε την συμπεριφορά των ζώων για να καταλάβουμε καλύτερα την σχέση μας μαζί τους και να συμβάλουμε στην διατήρηση της ισορροπίας του πλανήτη, ένας λόγος παραπάνω για να εφαρμόσουμε αυτήν την προσέγγιση στην δική μας ζωή, όποτε εμφανίζονται ζώα στα όνειρά μας. Τι συμβολισμό θα αποδίδατε σε ένα πουλί όπως το κοράκι, η κουκουβάγια, ο αετός, ή οποιοδήποτε άλλο όμορφο φτερωτό πλάσμα, αν σας εμφανιζόταν σε κάποιο όνειρό; Μόλις ξυπνήσετε, ρωτήστε τον εαυτό σας πώς αισθάνεστε. Τα συναισθήματά σας είναι από τα πλέον σημαντικά στοιχεία στην ερμηνεία των ονείρων σας.

Διαβάστε το Μέρος Η' εδώ

AstraCard
Κέρδισε χρόνο και χρήμα
χρησιμοποιώντας την κάρτα προπληρωμένου χρόνου στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς, σε όλα τα mini markets, περίπτερα Ελλάδος η Κύπρου η μέσω του e - shop στο https://astracard.gr/shop/
Τώρα μπορείς να μιλήσεις με τον αστρολόγο, ταρωμάντη ή μελλοντολόγο της αρεσκείας σου χωρίς διακοπές χρησιμοποιώντας το σταθερό ή το κινητό σου τηλέφωνο, από Ελλάδα και  Κύπρο ή από όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεσαι.  

 
 Newsletter