astropedia.gr

1ος Οίκος

Ζώδιο: Κριός.
Κυβερνήτης: Άρης.
Λέξεις κλειδιά: Συνειδητοποίηση του Εγώ, Προσωπικότητα, Σκοπός.

Ο πρώτος οίκος αντιπροσωπεύει την προσωπικότητα μας, το πώς παρουσιάζουμε τον εαυτό μας στους άλλους, πώς εμείς οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, πώς θέλουμε οι άλλοι να μας βλέπουν ή πώς θα θέλαμε να είμαστε. Συνδέεται με την εξωτερική εμφάνισή μας, την εικόνα μας, το σώμα μας, την υγεία μας, την ιδιοσυγκρασία μας, την ζωτικότητα μας, τον τρόπο ζωής μας και τέλος το πώς αντιμετωπίζουμε τη ζωή.

Ήλιος στον 1ο οίκο: Ο Ήλιος σε αυτή τη θέση δίνει στο άτομο γοητευτικό παρουσιαστικό, αυτοπεποίθηση, δυναμισμό, ισχυρή θέληση και εξωστρέφεια. Από την άλλη δε, είναι εγωκεντρικό, περήφανο και επιβλητικό. Χαράζει την πορεία της ζωής του βασιζόμενο στις δικές του δυνάμεις και επιλογές. Δεν επηρεάζεται από τις γνώμες και επιθυμίες των άλλων. Δίνει την προσοχή του στα προσωπικά ενδιαφέροντά του, την εμφάνισή του και την εικόνα του. Διαθέτει ισχυρή αίσθηση της ταυτότητας του.  Έχει υψηλές φιλοδοξίες και χρειάζεται να νιώθει πως είναι σημαντικό και ξεχωριστό άτομο. Επίσης έχει ηγετικές ικανότητες. Με καλές όψεις δείχνει πως κατακτά θέσεις επιρροής στην κοινωνία και κερδίζει τον σεβασμό και την εκτίμηση των ανθρώπων, η κράση του είναι γερή και απολαμβάνει καλή υγεία. Με αρνητικές όψεις δείχνει καρδιακές παθήσεις, αποξένωση από τους άλλους λόγω της τάσης του να ασχολείται μόνο με τον εαυτό του, παραβλέποντας τις ανάγκες των άλλων.

Σελήνη στον 1ο οίκο: Το άτομο είναι ευαίσθητο, ήρεμο, συμπονετικό και εξυπηρετικό. Διαθέτει διαίσθηση και ισχυρή φαντασία. Χρειάζεται αναγνώριση και αποδοχή από τους άλλους για να νιώσει συναισθηματικά ασφαλές. Αν η Σελήνη είναι ισχυρή στο χάρτη δείχνει ενασχόληση με τα κοινά, φήμη και αναγνώριση. Ο τρόπος που προβάλλει την προσωπικότητα του στους άλλους μεταβάλλεται αναλόγως τα άτομα που έχει απέναντι του και την εκάστοτε διάθεση του. Επίσης επηρεάζεται εύκολα από την γνώμη των άλλων. Έχει υπερβολική αδυναμία στη μητέρα του, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του και συνεχίζει κατά την διάρκεια της ζωής του να επηρεάζει τις επιλογές του. Με αρνητικές όψεις δείχνε άστατο, ανήσυχο και κυκλοθυμικό χαρακτήρα. Χρειάζεται να σταματήσει να ανησυχεί υπερβολικά για την γνώμη των άλλων και να πράττει αυτό που θέλει η καρδιά του, εστιάζοντας περισσότερο στις εσωτερικές του ανάγκες.

Ερμής στον 1ο οίκο: Το άτομο είναι ευφυές, περίεργο, κοινωνικό, εξωστρεφές και επικοινωνιακό. Παρά ταύτα έχει την κακή συνήθεια να μονοπωλεί τις συζητήσεις του και να μην ακούει τι λένε οι άλλοι. Έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται εύκολα και γρήγορα σε νέα περιβάλλοντα και καταστάσεις. Το μυαλό του είναι πάντα σε εγρήγορση, έχοντας συνεχώς την επιθυμία να μαθαίνει τι συμβαίνει γύρω του. Του αρέσει να βρίσκεται συνεχώς εν κινήσει και να εμπλουτίζει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του. Έχει χάρισμα στον γραπτό και προφορικό λόγο. Ασχέτως της ηλικίας του, φαίνεται νεότερο, εκτός αν ο πλανήτης δέχεται όψη από τον Κρόνο. Έχει ταλέντο στον γραπτό και προφορικό λόγο. Με καλές όψεις δείχνει υψηλή νοημοσύνη. Με κακές όψεις μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ομιλία, πνευματική αλαζονεία, ευέξαπτη και νευρική φύση.

Αφροδίτη στον 1ο οίκο: Το άτομο διαθέτει προσωπική χάρη και γοητεία, είναι φιλικό, ευγενικό, διπλωματικό και κοινωνικό. Έχει την ικανότητα χάρη στην μαγνητική προσωπικότητά του να προσελκύει εύκολα τους άλλους ανθρώπους και να γίνεται αποδεκτό και αρεστό. Τα αρνητικά αυτής της θέσης είναι ο ναρκισσισμός, η επιφανειακή γοητεία και η τάση να χειραγωγεί τους άλλους για να ικανοποιήσει τα θέλω του. Καλή θέση για ενασχόληση σε προσωπικό επίπεδο με το κοινό. Βλέπει τη ζωή του αισιόδοξα και θετικά χάρη στα ευτυχισμένα πρώτα του χρόνια. Αυτή η θέση δίνει στο άτομο φυσική ομορφιά. Εκτιμά την τέχνη, κάθε τι που είναι όμορφο και αισθητικά κομψό, τα ωραία ρούχα, την διακόσμηση και την καλοπέραση. Νιώθει σε έντονο βαθμό την ανάγκη να διατηρεί την ισορροπία και την ειρήνη στη ζωή του. Ο έρωτας είναι αρκετά σημαντικό κεφάλαιο και όταν τον στερείται νιώθει δυστυχισμένο. Με κακές όψεις δείχνει τεμπελιά, επιθετική-παθητική συμπεριφορά, διπροσωπία.

Άρης στον 1ο οίκο: Το άτομο είναι δραστήριο, δυναμικό, τολμηρό και γεμάτο ενέργεια. Αυτή η θέση αυξάνει την θέληση του ατόμου, το οποίο παροτρύνεται να δράσει στη ζωή του από την εσωτερική του ανάγκη για επιτυχία και αναγνώριση.  Παρουσιάζει με δυναμικό και επιθετικό τρόπο τον εαυτό του. Διαθέτη σωματική δύναμη, αντοχή και υψηλά επίπεδα ενέργεια. Αγαπά τα σπορ και την έντονη σωματική δραστηριότητα. Χρειάζεται να έχει πάντα να ασχολείται με κάτι, διαφορετικά γίνεται καταστροφικό σε αδρανείς περιόδους. Έχει την τάση να είναι ανυπόμονο και να θυμώνει όταν δεν περνάει το δικό του ή τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλει. Είναι ειλικρινές και ξεκάθαρο, αν και μπορεί να είναι απότομο μερικές φορές. Με αρνητικές όψεις δείχνει βίαιο, επιθετικό χαρακτήρα που προκαλεί έριδες σε πολλούς τομείς στη ζωή του. Τάση για ατυχήματα λόγω βιασύνης. Μπορεί να έχει κάποιο σημάδι στο πρόσωπο του.

Δίας στον 1ο οίκο: Ο Δίας σε αυτόν τον οίκο φέρνει τύχη και καλή υγεία στη ζωή του ατόμου. Είναι αισιόδοξο, ανοιχτόμυαλο, φιλικό, εξωστρεφές και ειλικρινές. Από την άλλη μπορεί να είναι υπερβολικό και να υπόσχεται πολλά που δεν μπορεί να προσφέρει. Έχει αυτοπεποίθηση και επικεντρώνεται στις ευχάριστες και θετικές πλευρές της ζωής, έχει χιούμορ, λατρεύει τα ταξίδια και διαθέτει μια φιλοσοφημένη κοσμοθεωρία. Υπάρχει η τάση να παίρνει εύκολα κιλά, γι’αυτό πρέπει να προσέχει την διατροφή του. Έχει ισχυρές θρησκευτικές και ηθικές πεποιθήσεις, που του δίνουν την δυνατότητα να αποκτήσει θέσεις κύρους στη ζωή του.  Ενδιαφέρεται για τον αθλητισμό, την ανώτερη μόρφωση και το δίκαιο. Θα υπάρξουν πολλά ταξίδια στο εξωτερικό ή και μόνιμη εγκατάσταση κάποια στιγμή. Με αρνητικές όψεις δείχνει εγωισμό, υποκρισία, υπεραισιοδοξία και ασυνέπεια.

Κρόνος στον 1ο οίκο: Το άτομο είναι ντροπαλό, αξιόπιστο, εσωστρεφές, υπομονετικό, και σοβαρό. Δυσκολίες και περιορισμοί στην παιδική ηλικία, έχουν υποσκάψει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του, με αποτέλεσμα να μην έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Ίσως να επωμίστηκε πολλά βάρη και ωρίμασε απότομα. Έχει την τάση να αμφισβητεί το σώμα και την προσωπικότητα του. Παρ’ όλα αυτά έχει έντονο το αίσθημα της υπευθυνότητας και της δικαιοσύνης. Προοδεύει σταθερά στη ζωή του και πετυχαίνει χάρη στην εργατική φύση του. Αν ο Κρόνος δέχεται καλές όψεις, τότε τα αισθήματα ανεπάρκειας και κατωτερότητας που νιώθει το ωθούν σε μεγάλα επιτεύγματα και στην εκπλήρωση των φιλοδοξιών του. Συναισθηματικά είναι πολύ ευαίσθητο, ανασφαλές και ευάλωτο. Για αυτό το λόγο υψώνει ένα συναισθηματικό τοίχος ανάμεσα σε αυτό και τους άλλους ανθρώπους, στην προσπάθεια του να μην πληγωθεί. Με κακές όψεις δείχνει προβλήματα υγείας, κόμπλεξ κατωτερότητας, εγωισμό, τσιγκουνιά, φιλαργυρία, κατάθλιψη, μοναξιά.

Ουρανός στον 1ο οίκο: Μαγνητική, ισχυρή και εκκεντρική προσωπικότητα. Το άτομο είναι τολμηρό, έξυπνο, δυναμικό, ανεξάρτητο και ανήσυχο. Διαθέτει διαίσθηση και ενδιαφέρεται για την ψυχολογία, τις εφευρέσεις, την επιστήμη, την αστρολογία, την μεταφυσική και τις θεραπείες της Νέας Εποχής. Αυτή η θέση φέρνει  πολλές απότομες και ξαφνικές αλλαγές στη ζωή του είτε για καλό είτε για κακό. Η ζωή του είναι γεμάτη από εκπλήξεις, περιπέτειες και περίεργες εμπειρίες. Είναι αντισυμβατικό και έχει τον δικό του μοναδικό ηθικό κώδικα συμπεριφοράς. Επίσης τείνει να είναι αρκετά αντιδραστικό και να κάνει το αντίθετο από αυτό που πρέπει, μόνο και μόνο για να μην νιώσει πως συμβιβάζεται με τις επιθυμίες των άλλων. Απολαμβάνει να νιώθει ξεχωριστό και διαφορετικό από τους άλλους.  Με αρνητικές όψεις το άτομο έχει ισχυρογνωμοσύνη, είναι νευρικό, επαναστατικό και παράλογο. Κίνδυνος από ηλεκτρισμό και ξαφνικά ατυχήματα.

Ποσειδώνας στον 1ο οίκο: Το άτομο με αυτή τη θέση συχνά αισθάνεται χάος και σύγχυση γύρω από την ταυτότητά του. Υπάρχει μια γενική ασάφεια στο τι θέλει από τη ζωή του. Μερικές φορές ζει εκτός πραγματικότητας, παρασύρεται από φαντασιώσεις και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα του. Επίσης ευχαριστιέται να παίζει το ρόλο του μάρτυρα ή του θύματος.  Είναι ευαίσθητο, δεκτικό, διαισθητικό και διαθέτει εξαιρετικές ψυχικές ικανότητες. Ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους, είναι συμπονετικό, πονόψυχο, ρομαντικό και ονειροπόλο. Του αρέσουν τα ταξίδια.  Με καλές όψεις δίνει στο άτομο φαντασία, δημιουργικότητα, πνευματικότητα. Αναπτύσσει κάποιο καλλιτεχνικό ταλέντο που του προσφέρει αργότερα φήμη και επιτυχία. Με αρνητικές όψεις δείχνει πραγματικές ή φανταστικές ασθένειες, τάση φυγής που οδηγεί το άτομο στην κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, αστάθεια και αβεβαιότητα στη ζωή.

Πλούτωνας στον 1ο οίκο: Το άτομο διαθέτει ισχυρή βούληση, δυναμική και επιβλητική προσωπικότητα. Προσεγγίζει τη ζωή με παθιασμένο και αποφασιστικό τρόπο. Δεν περνάει απαρατήρητο και έχει την ικανότητα να επηρεάζει τους άλλους. Είναι μυστικοπαθές, μοναχικό και προστατευτικό με την ιδιωτική ζωή του. Ενδιαφέρεται να κατανοήσει τις μεταφυσικές διαδικασίες που συνδέονται με τα μυστήρια της ζωής. Έχει την ικανότητα να διεισδύει στο βάθος των καταστάσεων και να καταλαβαίνει τους άλλους ανθρώπους. Με αρνητικές όψεις ίσως χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα για να χειραγωγήσει τους άλλους προς όφελος του. Τις περισσότερες φορές ένα άτομο με αυτή τη θέση έχει ζήσει μια πολύ τραυματική εμπειρία που το έχει σημαδέψει και το αναγκάζει να υιοθετεί μια σκληρή στάση.  Η προσωπικότητα του θα περάσει από πολλές μεταμορφώσεις. Με αρνητικές όψεις δείχνει ψυχολογικά προβλήματα, χειριστική συμπεριφορά, αδιαλλαξία, βιαιότητα, εγκληματική συμπεριφορά.

Δείτε και τους άλλους οίκους: 1ος οίκος | 2ος οίκος | 3ος οίκος | 4ος οίκος | 5ος οίκος | 6ος οίκος | 7ος οίκος | 8ος οίκος | 9ος οίκος | 10ος οίκος | 11ος  οίκος | 12ος οίκος