astropedia.gr

4ος Οίκος

Ζώδιο: Καρκίνος.

Κυβερνήτης: Σελήνη. 
Λέξεις κλειδιά: Οικογένεια, Κατοικία, Ρίζες.

Ο 4ος οίκος αντιπροσωπεύει την οικογένεια, τους γονείς, το σπίτι, τα παιδικά χρόνια και τις αναμνήσεις. Αφορά το παρελθόν, την καταγωγή (συνήθως από την πλευρά του πατέρα), τον ψυχισμό του ατόμου και τι είδους ατμόσφαιρα επικρατεί στο οικογενειακό περιβάλλον. Συνδέεται με τη γη, τα κτηματικά και την ακίνητη περιουσία. Σε ψυχολογικό επίπεδο σχετίζεται με την ανάγκη για συναισθηματική ασφάλεια, την προσκόλληση, το ένστικτο και την ιδιωτική ζωή. Επίσης δείχνει τα τελευταία χρόνια της ζωής του ατόμου και τι είδους οικογένεια θα δημιουργήσει.

Ήλιος στον 4ο οίκο: Αυτή η θέση είναι ευνοϊκή για απόκτηση ακίνητης περιουσίας. Ο πατέρας του ατόμου παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του και το βοηθά ως προς την επιτυχία του. Η οικογένεια του επιδρά δυναμικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, είτε για καλό είτε για κακό. Υπάρχει έμφυτος σεβασμός και αγάπη για το σπίτι, την παράδοση, την αξία της οικογένειας και την πατρίδα. Είναι άτομο εσωστρεφές, μυστηριώδες και υποκειμενικό. Επικεντρώνεται περισσότερο στην ιδιωτική του σφαίρα και επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Με θετικές όψεις δείχνει καλή οικονομική κατάσταση, κληρονομιά, φήμη. Με αρνητικές όψεις δείχνει συγκρούσεις με τους γονείς, απώλεια οικονομική, αίσθημα ανασφάλειας και απομόνωση από τους άλλους.

Σελήνη στον 4ο οίκο:
Το άτομο είναι έντονα προσκολλημένο στο παρελθόν του, στην καταγωγή του, στην μητέρα του και στο σπίτι του. Επειδή η σχέση με τη μητέρα είναι ισχυρή, η μητέρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην συναισθηματική ανάπτυξη του ατόμου. Αν η Σελήνη δέχεται αρνητικές όψεις δείχνει μια υπερπροστατευτική μητέρα που εμποδίζει την ανάπτυξη και την έκφραση του ατόμου. Το ίδιο είναι ευαίσθητο, μεταβλητό και έχει ανάγκη από αγάπη και καθοδήγηση. Διαθέτει ισχυρή διαίσθηση και ψυχικές ικανότητες. Επαγγελματικά προτιμά να εργάζεται στο σπίτι ή να δημιουργεί κάποια προσωπική ατμόσφαιρα στον επαγγελματικό του χώρο. Καλή θέση για το εμπόριο, την ναυτιλία, τα ξενοδοχεία και την παροχή φροντίδας. Με αρνητικές όψεις θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στην κατοικία, προβλήματα με τη μητέρα και αστάθεια στον οικονομικό τομέα.

Ερμής στον 4ο οίκο:
Αυτή η θέση δείχνει αρκετές μετακινήσεις και αλλαγές στον τόπο διαμονής. Η οικογενειακή ζωή είναι ασταθής. Οι γονείς πιθανόν να είναι αρκετά μορφωμένοι ή να δίνουνε μεγάλη σημασία στις σπουδές του ατόμου. Το άτομο είναι μελετηρό, δραστήριο και του αρέσουν οι αλλαγές. Διαθέτει εξαιρετική μνήμη και του αρέσει να συλλέγει παλαιά αντικείμενα. Καλή θέση για ιστορικούς και αρχαιολόγους. Ευνοούνται οι οικογενειακές επιχειρήσεις. Με θετικές όψεις υπάρχει καλή επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και οι γονείς προωθούν το άτομο να αναπτυχθεί πνευματικά.

Αφροδίτη στον 4ο οίκο:
Άτομο που αγαπά την οικογενειακή ζωή και θέλει να δημιουργήσει ένα όμορφο σπιτικό. Οι οικογενειακές σχέσεις είναι αρμονικές και εποικοδομητικές. Αγαπά την πολυτέλεια και τις ανέσεις. Αν υπάρχουν θετικές όψεις προέρχεται από ευκατάστατη οικογένεια. Του αρέσει να επιδίδεται σε δημιουργικές ασχολίες που ομορφαίνουν το περιβάλλον στο οποίο ζει, όπως η κηπουρική και η διακόσμηση. Ευνοϊκή θέση για απόκτηση χρημάτων μέσω γάμου, κληρονομιάς ή συνεταιρισμού. Αν ο πλανήτης δέχεται αρνητικές όψεις, το άτομο είναι κτητικό, ανασφαλές και ζηλεύει. Οικονομικά προβλήματα προκύπτουν από αλόγιστες σπατάλες, απώλεια ακίνητης περιουσίας και αισθηματικά μπερδέματα λόγω οικογενειακής παρέμβασης.

Άρης στον 4ο οίκο:
Το άτομο καταναλώνει την ενέργεια και τον δυναμισμό του σε ό,τι αφορά τις οικογενειακές υποθέσεις του, το σπίτι και την τακτοποίηση των αναγκών της οικογένειας του. Αγωνίζεται από μικρή ηλικία για να καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί. Με καλές όψεις κερδίζει ακίνητη περιουσία από δικές του προσπάθειες. Εντούτοις ο Άρης στον τέταρτο οίκο φανερώνει δύσκολα παιδικά χρόνια με στερήσεις, καυγάδες, ανταγωνισμό και συγκρούσεις με την οικογένεια. Ο ένας από τους γονείς (πιθανότατα ο πατέρας) είναι αυταρχικός και οξύθυμος και με αρνητικές όψεις είναι πολύ πιθανό να υπάρχει βία στον κόλπο την οικογένειας. Κίνδυνος πυρκαγιάς ή ληστείας αν ο πλανήτης προσβάλλεται.

Δίας στον 4ο οίκο:
Το άτομο είναι γενναιόδωρο, πατριωτικό και φιλόξενο. Εκφράζει την αισιοδοξία του και την σιγουριά του σε οικείες καταστάσεις και ανθρώπους. Διαθέτει ισχυρές ηθικές και θρησκευτικές αξίες που αποκτήθηκαν κατά την παιδική ηλικία. Αν ο πλανήτης τοποθετείται σε ευνοϊκό ζώδιο και δέχεται καλές όψεις δείχνει χαρούμενες και ειρηνικές σχέσεις με τους γονείς. Το περιβάλλον του σπιτιού του είναι ευρύχωρο και άνετο. Συνήθως προέρχεται από εύπορη οικογένεια. Αυτή η θέση φέρνει τύχη στα ζητήματα που αντιπροσωπεύει ο οίκος, άνετη ζωή και οικονομική σταθερότητα. Πιθανή κληρονομιά από τους γονείς. Με κακές όψεις δείχνει οικονομικές ζημιές από αλόγιστες σπατάλες και κακή διαχείριση, επιδεικτικός και μαλθακός χαρακτήρας.

Κρόνος στον 4ο οίκο:
Το άτομο αναζητά ασφάλεια στις σχέσεις του και επιθυμεί μια ασφαλή οικογενειακή ζωή. Υπάρχει έντονη προσκόλληση προς τους γονείς αλλά ταυτόχρονα και αίσθημα απομόνωσης από αυτούς. Αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και ευθύνες σε νεαρή ηλικία στα οικογενειακά και οικιακά θέματα. Οι γονείς του είναι αυταρχικοί και αυστηροί. Ο τρόπος που ανατράφηκε ήταν κρύος, αυστηρός και απρόσωπος. Λόγω εσωτερικής ανασφάλειας δημιουργεί μηχανισμούς άμυνας για να προστατεύσει την ευάλωτη πλευρά του εαυτού του. Πιθανή ενασχόληση με τα κτηματικά, τη γη και την αρχιτεκτονική και κέρδη από αυτά αν ο πλανήτης δέχεται καλές όψεις. Με κακές όψεις δείχνει αποξένωση από τον πατέρα, δυστυχία και μοναξιά σε μεγαλύτερη ηλικία, εγκλεισμό σε κάποιο ίδρυμα, απώλεια κληρονομιάς.

Ουρανός στον 4ο οίκο:
Το άτομο με αυτή τη θέση βιώνει δυσαρμονία στα παιδικά χρόνια του. Ένας από τους δύο τους γονείς, συνήθως ο πατέρας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα το οποίο επηρεάζει αρνητικά το άτομο και το αποξενώνει. Με άσχημες όψεις πιθανόν ο πατέρας να είναι αλκοολικός και οξύθυμος. Το άτομο εγκαταλείπει σχετικά νωρίς το σπίτι του για να ξεφύγει από αυτές τις καταστάσεις. Θα υπάρξουν πολλές αλλαγές κατοικίας. Ο τρόπος ζωής του είναι εκκεντρικός και ασυνήθιστος. Μπορεί να υπάρχει μια ηθική αποστροφή για την ιδιοκτησία και επιθυμία για ελεύθερη ζωή. Διαθέτει ψυχικές ικανότητες και χάρισμα στην μαντεία. Προς τα τελευταία του χρόνια θα αρχίσει να ασχολείται περισσότερο με τον αποκρυφισμό και την μεταφυσική.

Ποσειδώνας στον 4ο οίκο:
Η παιδική του ηλικία είναι πολύπλοκη λόγω κάποιας ευαίσθητης, αβέβαιης ή απούσας γονικής παρουσίας. Το άτομο διακατέχεται από αδικαιολόγητους φόβους και ανασφάλειες. Γύρω από το σπίτι και τις οικογενειακές σχέσεις επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα, αποτυγχάνοντας το άτομο να πετύχει να δημιουργήσει μια ισχυρή αίσθηση ταυτότητας και ασφάλειας. Αυτή η θέση δείχνει αγάπη για σπίτι που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Ένας από τους γονείς πιθανόν να είναι πολύ ευαίσθητος και αν συντελούν αρνητικές όψεις να είναι αλκοολικός. Με κακές όψεις το άτομο απομονώνεται και αδυνατεί να δει ρεαλιστικά την οικογένεια του.

Πλούτωνας στον 4ο οίκο:
Το άτομο θέλει να έχει τον έλεγχο στο σπίτι και στις οικογενειακές του υποθέσεις. Η κυριαρχική του στάση πολλές φορές αποξενώνει τους άλλους και προκαλεί διαμάχες με τα μέλη της οικογένειας του. Υπάρχει συχνά κάτι μυστήριο και κρυμμένο σε σχέση με τα ζητήματα που αντιπροσωπεύει ο οίκος. Με κακές όψεις δείχνει απώλεια τους ενός γονέα λόγω θανάτου ή διαζυγίου. Είναι μυστικοπαθές άτομο, προστατευτικό και καχύποπτο με τα κίνητρα των άλλων. Με αρνητικές όψεις δείχνει πως ο ένας από τους δύο γονείς είναι κυριαρχικός, αυταρχικός και βίαιος. Υπάρχει μια εσωτερική ανάγκη να διαγράψει το παρελθόν του και να δημιουργήσει νέες βάσεις στη ζωή του.

Δείτε και τους άλλους οίκους:
1ος οίκος | 2ος οίκος | 3ος οίκος | 4ος οίκος | 5ος οίκος | 6ος οίκος | 7ος οίκος | 8ος οίκος | 9ος οίκος | 10ος οίκος | 11ος  οίκος | 12ος οίκος